ciasto z patelni - 2000 przepisów (strona:63/134)

Pierniczki świąteczne z ciasta dojrzewającego 133

intensywny, ale nadal nadawały się do jedzenia). Przepis zaczęłam z czasem dopasowywać do swoich smaków, więc z wersją oryginalną już niewiele ma do czynienia. Duży wpływ na zmianę ciasta miały warsztaty w Żywym Muzeum Piernika w Toruniu. Nie próbowałam jeszcze robić pierników według tamtejszego przepisu, ale może z czasem...   Składniki : 20 dag mąki żytniej (daję razową) 60 dag mąki(...)Jajka ubić z cukrem i szczyptą soli. Stopniowo dodawać masę z patelni, ciągle ubijając. Do masy dosypywać mąkę i mieszać mikserem, dopóki się da. Dosypać resztę mąki i wymieszać masę drewnianą łyżką. Przełożyć masę do foliowej torebki (jeśli macie kamienny garnek, będzie jeszcze lepiej w nim przechowywać ciasto). Trzymać w chłodnym i ciemnym miejscu (lodówka, piwnica, balkon - tutaj w ciemnej

Weekendy w domu i ogrodzie
Uszka z kapustą i pieczarkami 158

krytykujące. Dziękuję za porady, podpowiedzi i za to, że piszecie do mnie. Bardzo, bardzo Wam dziękuję . A teraz mam dla Was kolejny przepis na uszka z kapustą i pieczarkami. Ciasto 3 szklanki mąki 1,5 szklanki wrzącej wody 1 łyżka oleju 1,2 łyżeczki soli Farsz 400 g kapusty kiszonej 250 g pieczarek 1 duża cebula 2 łyżki masła klarowanego(...)nożem. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni roztopić masło i zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodać pieczarki i smażyć aż wyparuje woda. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z poszatkowaną kapustą Na stolnicę wsypać mąkę, sól i dodać olej. Mieszając nożem wlewać wrzącą wodę, a następnie zagnieść ciasto w razie potrzeby lekko podsypując mąką. Ciasto musi być

O kuchni z uczuciem
kruche ciasto z grzybami 151

łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli wykonanie: Make przesiewamy na stolnicę, dodajemy proszek do pieczenia, sól oraz masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy stopniowo śmietanę i zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy je na kształt koła i przekładamy do natłuszczonej foremki do tary. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w 190 st. C przez ok. 15 min. do zrumienienia. składniki na nadzienie(...)Cebulę obieramy, kroimy w piórka i przekładamy na rozgrzaną z tłuszczem patelnię i podsmażamy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, grzyby, doprawiamy solą i dusimy całość ok. 15 min. Sery ścieramy na tarce o grubych oczkach i mieszamy ze śmietaną oraz roztrzepanym jajkiem. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Na podpieczone ciasto wykładamy grzyby i zalewamy je masą serowo śmietanową. Całość pieczemy

Domowy Smak Jedzenia
Mąki roślinne – bezglutenowe. Mąki niechlebowe, rodzaje i zastosowanie mąk bezglutenowych 159

względu na swoje lepiące właściwości. Z powodu mocnego smaku – polecana do mieszania z innymi mąkami.   Mąka z amarantusa – mąka z szarłatu wyniosłego. Mielone ziarno nadaje się do wypieków ciast i ciasteczek, do deserów, kleików. Ma działanie spulchniające. Sprawdzi się jako dodatek do racuchów i chleba na drożdżach (w ilości maksymalnie do 25% całej zawartości mąki w danym przepisie)– nadaje(...)mikserem, dajemy im odpocząć 10 minut na blacie, następnie smażymy pancakes na lekko natłuszczonej patelni. Mieszankę można wzbogacić o przyprawy – cynamon, kardamon, gałkę, lub dodać je dopiero przy przygotowywaniu pancakes, wtedy mieszanka pozostanie bardziej uniwersalna.     Mieszanka uniwersalna do chleba, bułek i ciast, a także do zagęszczania i zasmażki – 1 szklanka mąki kukurydzianej żółtej – 1 szklanka mąki

Karo in the Kitchen
Pierogi ruskie. Na orkiszowym cieście. Najlepsze, najdelikatniejsze, najsmaczniejsze. Niezawodne. 194

Cebule obrać i drobniutko poszatkować. Na patelni podgrzać olej i zeszklić cebulkę. Wystudzić. Ziemniaki oraz biały ser przepuścić przez maszynkę do mielenia. Do dużej miski ze zmielonymi ziemniakami i serem dodać wystudzoną usmażoną cebulkę. Wszystkie składniki dokładnie zmieszać. Doprawić starannie solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem, którego nie żałować. Przygotowanie pierogów: Ciasto podzielić na kilka części i kolejno rozwałkowywać

Naturalna Kuchnia
Chleb z porem karmelizowanym i pestkami 142

zaczyn jest gotowy, przez nabranie zaczynu na łyżeczkę i wpuszczenie do szklanki zimnej wody. Jeśli pływa na powierzchni to znaczy, że jest gotowy. Jeśli nie to musi jeszcze fermentować. Ciasto właściwe:2 szklanki wody (u mnie ponad 3 szklanki)800 g mąki pszennej typ 550400 g mąki pszennej razowej1,5 łyżki solicały zaczyn (minus 2 łyżki na rozmnożenie)2 duże(...)płyny odparują i por pokryje się glazurą. Odstawić do ostygnięcia. Na patelni rozpuścić masło i usmażyć na nim pestki dyni i słonecznika na złoto. Odstawić do ostygnięcia. W misce rozmieszać zaczyn z wodą. Dodać mąki i wymieszać rękoma bez wyrabiania. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.Do ciasta dodać sól i przestygnięty por i pestki. Wszystko połączyć i wyrobić

UgotujmyTo.pl
Oldschoolowe ciasto z jabłkami 168

średniej grubości plasterki. Umieścić na patelni, dodać cukier (w zależności od słodkości jabłek - jabłka powinny zostać lekko kwaskowate) i cynamon. Podlać 0,5 szklanki wodą. Przesmażyć do miękkości jabłek. Cukier z masłem rozpuścić w garnuszku i lekko przestudzić. Jajka ubić z mąkami i proszkiem do pieczenia. Dodać masło z cukrem. Zmiksować do uzyskania jednolitego ciasta. 3/4 ciasta wylać do tortownicy

CookYourself
Pide z wołowiną i wiosenną salsą 213

ciepłym miejscu na 10 minut, a następnie dodałem go do mąki. Całość wyrobiłem na gładkie elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiania dodałem łyżeczkę czarnuszki i łyżeczkę suszonej cebuli. Wyrobione ciasto pozostawiłem w ciepłym miejscu do podwojenia jego objętości, co zajęło około godziny. W międzyczasie przygotowałem mięso. Do blendera włożyłem obraną z łupinek czerwoną cebulę, dwa ząbki czosnku, pół czerwonej papryki, pół(...)przygotowane warzywa dodałem do zmielonego mięsa wołowego. Na patelni lekko uprażyłem dwie łyżeczki kminu nasion kminu rzymskiego i jedną łyżeczkę nasion kminku. Następnie roztarłem je w moździerzu wraz z łyżeczką suszonego cząbru, szczyptą soli i odrobiną czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Przyprawy również dodałem do mięsa. Całość dokładnie wymieszałem. Wyrośnięte ciasto wyrabiałem jeszcze przez chwilę, a następnie podzieliłem je na dwie

Wyprawy kulinarne
tartaletki ze szparagami, kozim serem i pieczoną cebulą - Majowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 142

szalotki + szczypiorkozi serek podzielony na male kawałki2 spore łyżki śmietany2 jajasólpieprzprzygotowanie ciasto. Wszystkie składniki umieścić w malakserze, mieszać tak długo aż utworzą kulę. Ciasto wyjąć, owinąć folią i schować do lodówki na 30 minut. FarszSzparagi: szparagi umyć, osuszyć, a ich zdrewniałe końce obciąć lub ułamać.  Zielonych szparagów nie obieramy. Obciąć główki, odłożyć(...)warzywa zmiękły i nieco się przyrumieniły. Można też cebulę poddusić na patelni i po chwili dodać szparagowe główki. Szparagi pokrojone w plasterki razem z pokrojona zieloną częścią dymki (szczypiorem) poddusić na maśle przez ok 5 -6 minut. W misce wymieszać śmietanę, jajka, sól i pieprz.tarty: Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 4 części, rozwałkować na cienkie placki nieco większe

Stare Gary
KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM, TRUSKAWKAMI I BEZĄ 1038

kulę, spłaszcz ją i zawiń w folię spożywczą. Wsadź ciasto na czas nagrzewania piekarnika do zamrażalnika. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C . Blachę o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż folią aluminiową i wysmaruj dno lekko olejem. OWOCE: Rabarbar pokrój w 1 cm kawałki, na patelni rozgrzej łyżkę masła oraz 2 łyżki cukru i podsmaż przez około 5 minut(...)Białka ubij na sztywną pianę. Następnie stopniowo zacznij dodawać cukier, nie przerywając ubijania. Ma powstać gęsta, lśniąca piana. Teraz dodaj mąkę ziemniaczaną i zmiksuj wszystko jeszcze jakąś minutę. Wyjmij ciasto z zamrażalnika i wyłóż nim dokładnie dno formy. Ponakłuwaj je widelcem i wstaw blachę z ciastem do piekarnika. Podpiecz je przez 15 minut . Po tym czasie wyjmij je, posyp spód

Słodko-Słony Świat Ilony
1. Jesień na talerzu! 173

jest to konieczne), a następnie dodajemy do niej szczyptę soli. Do dość ciepłej wody dodajemy 2 łyżki oleju i chwilę mieszamy. Z tak przygotowanych składników zagniatamy, miękkie, elastyczne ciasto. Odkładamy je np. do miski i przykrywamy ściereczką, aby nie wyschło. Zostawiamy je aż do przygotowania farszu. Farsz: Dynię dokładnie myjemy, obieramy ją ze skóry, oddzielamy miąższ i pestki i kroimy(...)jest bardzo miękka). Tak rozdrobnioną dynię i przesmażone na patelni składniki odstawiamy aż do ostudzenia. W tym czasie ser feta rozdrabniamy widelcem – jak najdrobniej. Na koniec, po ostudzeniu, wszystkie składniki łączymy ze sobą – zlewając przy tym również uzyskany z boczku tłuszcz. Po dokładnym wymieszaniu możemy zabrać się do wałkowania ciasta, wykrawania kółek, napełniania i zalepiania naszych pierogów  wedle własnych

Symfonia Smaków
Ravioli z wątróbką drobiową 220

około 1 łyżeczki), a ciasto dookoła smarujemy wodą. Przykrywamy drugim ciastem i dociskamy brzegi. Radełkiem wykrawamy pierożki w kształcie rombów. W garnku gotujemy wodę, lekko ją solimy, wrzucamy ravioli i gotujemy około 10 minut (aż wypłyną na wierzch). Jeśli mamy szpinak mrożony, rozmrażamy go i odparowujemy nadmiar wody na patelni. Do rondelka wrzucamy masło i rozpuszczamy. Dodajemy mąkę, mieszamy. Zalewamy(...)jeśli przed podaniem trochę je podsmażymy (ale to nie jest konieczne). Podajemy polane sosem. Jako dodatek polecam glazurowane pieczone buraczki :) SMACZNEGO!!! :) Przepis, z niewielkimi modyfikacjami, pochodzi z książki "Doskonałe Ciasto- Makaron"-Maurice Kirsch

Czerwona Porzeczka
Wyniki konkursu 163

parówek zdejmujemy osłonki i kroimy w cienkie plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy parówki i cebulę. Przyprawiamy ziołami prowansalskimi i mieszamy. Smażymy na małym ogniu około 10 minut. 3. Białka ubijamy i delikatnie mieszamy z ciastem. Wlewamy do wysmarowanej margaryną tortownicy. Wkładamy cebulę i parówki. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku około

Moje domowe kucharzenie
Tortilla szpinakowa 270

mlekiem, następnie dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy ciasto. Jeśli zbyt mocno się klei podsypujemy mąką. Ciasto jest klejące, ale po dodaniu odpowiedniej ilości mąki, powinno ładnie odchodzić od rąk. Dzielimy je na 5 części i rozwałkowujemy cienko.  Tortille smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron, bez dodatku tłuszczu. Po usmażeniu umieszczamy w woreczku foliowym wszystkie razem, żeby zmiękły

Czerwona Porzeczka
Domowe placki tortilla 14850

miski którą przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut by sobie odpoczęło.  Następnie ciasto dzielimy na 6 części. Każdą część wałkujemy  na cienkie placki w kształcie koła (wykroiłam je dużym talerzem by były równe).  Placki pieczemy na suchej, rozgrzanej patelni około 20 sekund z każdej ze stron

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki