ciasto z patelni - 2000 przepisów (strona:69/134)

Czy to pierożek czy to pasztecik o to jest pytanie.... 154

Lepienie - sama przyjemność analogicznie jak pierogi. Jedyna mała wskazówka - dobry efekt daje klejenie ciasta na rogach za pomocą zmoczonego widelca. Pasteis się nam nie rozkleją a poza tym wygląda to bardzo ładnie. Filmik instruktażowy poniżej. Smażenie: Do smażenie najlepszy jest wok lub inna głęboka patelnia. Na rozgrzany tłuszcz wkładamy pasteis. Istotnym jest aby: włożyć je w tym samym czasiew

Smaki Brazylii
KOPYTKA DYNIOWE 147

czasie miksujemy i studzimy.Dodajemy jajko, mąki i przyprawy.Zagniatamy gładkie, zwarte ciasto.Jeśli ciasto za bardzo się klei podsypujemy je mąką.Dzielimy na kilka części , formujemy wałeczki i kroimy pod ukosem na kopytka.Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy ok. 3 minuty od wypłynięcia, odcedzamy.Na patelni roztapiamy masło, dodajemy szałwię, podsmażamy , by wydobyć aromat.Wkładamy kopytka i przesmażamy kilka minut.Podajemy gorące posypane

Ostra na Słodko
Islandzkie bułeczki z marcepanem. 214

kawałki ciasta (nadzieniem do góry i do dołu). Pomiędzy nimi zostawiamy 3 cm odstępy. Ciasto odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 40 minut. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 30 minut. Mają być złotobrązowe z wierzchu. Gorące smarujemy lukrem. Obsypujemy uprażonymi na patelni płatkami migdałów oraz dodatkową porcją dodatków użytych do nadzienia

Z butelką mleczka w tle
Placki ziemniaczane z cukrem i kwaśną śmietaną 192

dobrze.Rozgrzej olej na patelni. Olej musi być gorący.Ostrożnie, łyżką kładź masę ziemniaczaną na patelnię. Smaż około 4-5 minut z jednej strony, aż zbrązowieje spód, przełóż na drugą stronę i smaż ponownie około 4 minut. Dolewaj co jakiś czas olej do placków i mieszaj ciasto kartoflane za każdym razem przed smażeniem.Gotowe placki odsącz na ręczniku papierowym i podawaj

Pasje Jolki
Kluski leniwe 575

ciasto (najpierw wsypujemy 1/2 szklanki mąki i w razie potrzeby dosypujemy jeszcze trochę). Z ciasta tworzymy cienki długi rulon i kroimy na kluski przypominające kopytka. Gotujemy w lekko osolonej wodzie do momentu wypłynięcia (około 3 minuty) i wyciągamy łyżką cedzakową na talerzyki. Na rozgrzaną suchą patelnię wsypujemy bułkę tartą, po chwili dodajemy masło i mieszamy aż do rozpuszczenia. Kluski posypujemy

My Culinary Art
Karmel 117

wyparuje i cukier po bokach zacznie ciemnieć. Karmel mieszamy tylko i wyłącznie delikatnie ruszając patelnią. Kiedy całość nabierze złotego koloru, wyłączamy gaz. Gotowe Karmelowe nitki:W gorącym karmelu zanurzamy widelec i sprawdzamy czy ciągną się za nim nitki.  Możemy z nich robić różne dekoracje do ciast i deserów.Smacznego

Oryginalny smak
Tarta z gruszką i szpinakiem 191

Odwracamy ciastem w dół, dopasowujemy do tarty i odrywamy papier. Ciasto dokładnie dociskamy do ścianek formy. Boki tarty muszą być ładnie upieczone, by farsz przy nakładaniu nie wypłynął. Przygotowane ciasto nakłuwamy widelcem i wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Obciążamy grochem lub fasolą i zapiekamy 15 minut w temp 190 stopni. Po tym czasie usuwamy obciążenie i wstawiamy ponownie(...)następnie siekamy. Na tej samej patelni rozpuszczamy dwie łyżki masła i wyłączamy gaz. Dorzucamy przygotowany szpinak, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i mieszamy. W misce umieszczamy szpinak, pokrojone ugotowane gruszki oraz ricottę. Całość mieszamy. W drugiej misce łączymy jajka i śmietanę kremówkę, doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowania tarty: Wyjmujemy z lodówki pozostałą część ciasta, podsypujemy mąką i wałkujemy. Następnie tniemy

Kolizje Smaków
Ciasteczka ze słonecznikiem i płatkami owsianymi ( + z czekoladą) 134

podzieliłam ciasto na dwie części i w ten sposób, miałam również pyszną wersję z czekoladą :) Ciasteczka: 1 kostka margaryny 1 ½ szklanki cukru 1 op. cukru waniliowego 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 ½ szklanki mąki ½ łyżeczki soli 1 ½ szklanki płatków owsianych 1 ½ szklanki prażonego słonecznika +1 czekolada (jeśli ktoś chce :) Słonecznik wrzucamy na gorącą patelnie i smażymy bez dodatku(...)płatki owsiane i słonecznik. Ponownie mieszamy i z połowy gotowej masy formujemy niewielkie kuleczki, które układamy w dość dużej odległości jedno od drugiego na papier pergamin. Do drugiej połowy ciasta możemy dodać pokrojoną czekoladę, wymieszać i formować. Ciasteczka pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180°C R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video

Smakowy Raj
#JedzJabłka lub #EatPolishApples 144

obiadowa może liczyć się za wieczór. Najpierw, zapraszam Was na danie główne. Chociaż, jeśli chcecie zrobić też i ciasto z dzisiejszego przepisu (jest poniżej), to najpierw przygotujcie jabłka na ciasto. PIECZONY KURCZAK Z MIODEM I JABŁKAMI Składniki (na 4 osoby): 8 pałeczek z kurczaka (ew. duży filet pokrojony na mniejsze kawałki) 2 duże jabłka ze skórą pokrojone w ósemki(...)Można również oczywiście wykorzystać patelnię i naczynie żaroodporne do pieczenia. Solimy, posypujemy majerankiem. Mieszamy ze sobą przecier pomidorowy, miód, paprykę, pieprz i przyprawę korzenną. Polewamy tym kurczaki, układamy między nimi cząstki jabłek, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 180 – 200° na ok. godzinę. W czasie kiedy obiad robi się sam, my możemy zająć się ciastem. CIASTO JABŁKOWO-ŻURAWINOWO-ORZECHOWE

Patchwork
119. Pora dla małego głodomora czyli: pierogi z piersią z kaczki i sosem boczniakowym. 287

dolewamy 2 łyżki oleju, mieszamy i dodajemy do mąki. Początkowo wszystkie składniki mieszamy drewnianą łyżką aż do jak najdokładniejszego połączenia, a kolejno zagniatamy dłońmi na elastyczne i zwarte ciasto. Ciasto przykryte lnianą ściereczką pozostawiamy w misce na ok. pół godziny, aby wypoczęło. Piersi z kaczki  dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, odkrawamy skórę, siekamy ją na bardzo drobne kawałki(...)analogicznie robimy to samo z pozostałą częścią mięsa. (W czynności tej można pomóc sobie malakserem lub blenderem, ja jednak wybrałam metodę ręczną). Gdy osiągniemy już bardzo drobne cząstki, rozgrzewamy patelnię, wykładamy na nią posiekaną skórę i wytapiamy z niej tłuszcz(czynność ta trwa aż do osiągnięcia chrupiących skwarek). Pozostałe posiekane mięso doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem i dodajemy na patelnię

Symfonia Smaków
Pierogi z kapustą i grzybami 412

smakują zdecydowanie najlepiej :) Kapustę kiszoną gotuję w wodzie, w której moczyły się suszone grzyby, dzięki czemu całość doskonale przechodzi ich smakiem i zapachem. Polecam! Składniki (na ok. 70-80 szt.): Ciasto: 700 g mąki pszennej 2 duże jajka 4 łyżki oleju ok. 1 1/2-2 szklanki bardzo ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli Farsz: 1,4 kg kiszonej kapusty 140 g suszonych grzybów(...)cebulę, a następnie kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy do zezłocenia. Ugotowaną kapustę odcedzamy, odstawiamy do przestygnięcia. Następnie odciskamy ją z pozostałej wody i kroimy. Dodajemy przepuszczone przez maszynkę grzyby oraz podsmażoną cebulę. Całość dokładnie mieszamy (najlepiej robić to ręką). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ciasto: Mąkę przesiewamy, robimy w niej wgłębienie i dodajemy jajka

MyCookBook.pl
Tarta z kurczakiem i szpinakiem 1387

ciasto. Formujemy kulkę, owijamy ją w folię i wkładamy do lodówki. W tym czasie możemy przygotować farsz. Składniki na farsz:opakowanie szpinaku w liściach1 cebula2 ząbki czosnku4 łyżki kwaśniej śmietany 12% lub 18%3 jajkaser żółty do starciasól, pieprzfilet z piersi kurczakaNa początek kroimy kurczaka w kostkę, posypujemy solą, pieprzem, a następnie smażymy na oliwie. Na drugiej patelni(...)solą oraz pieprzem. Dodajemy do szpinaku usmażonego kurczaka i mieszamy. W osobnej misce umieszczamy 3 jajka i 4 łyżki kwaśnej śmietany i roztrzepujemy.Farsz gotowy, więc można wyjąć ciasto z lodówki i rozwinąć na formie do tarty, wcześniej wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Boki muszą być wyższe, żeby farsz nie wypłynął, a ciasto nakłuwamy widelcem na całej powierzchni

upichcic
Słonecznikowiec, czyli ciasto ze słonecznikiem 559

łyżki kakao. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mleko oraz olej. Dać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać kakao, wymieszać.  Ciasto (jest dość płynne, ale takie ma być!) przelać do natłuszczonej i wyłożonej papierem formy o wym. 23x33cm. Piec około 30 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na pół. Masa słonecznikowa: 750ml(...)masła.  W trosze mleka rozrobić budynie oraz mąkę. Resztę mleka zagotować, na gotujące się mleko wlać rozrobione budynie. Mieszać, aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia.Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Dodać cukier, poczekać chwilę, aż się skarmelizuje. Następnie zmiksować z blenderze.Zmiksowany słonecznik dodać do budyniu, dodać też masło, wymieszać, odstawić aż masa ostygnie.Zimną masą przełożyć przestudzone placki. Schłodzić.Polewa

Z miłości do słodkości
MAD MOXXI’S PIZZA – BORDERLANDS 2 – pizza z pepperoni 181

ZACZYN NA CIASTO (3 min): Drożdże wrzucamy do miski, dodajemy cukier, letnie mleko (ok. 35 stopni, jeśli będzie zbyt gorące, to zabije drożdże) i 3 łyżki mąki. Wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej masy, bez grudek. Przykrywamy ściereczką lub talerzem i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min do wyrośnięcia. 2. SOS POMIDOROWY (15 min): Na rozgrzaną patelnię (najlepiej dużą, wtedy(...)zredukowania ok. 15 min, często mieszając. Pod koniec dodajmy bazylię (i ewentualnie inne ulubione zioła oprócz oregano), sól oraz pieprz. Powstały sos musi być gęsty, aby z ciasta nie zrobił się zakalec! 3. CIASTO (15 min + 1h): Do dużej miski dodajemy mąkę, sól i olej, wlewamy wyrośnięty zaczyn i na końcu letnią wodą (tak jak w przypadku mleka, zbyt ciepła

Nerds Kitchen
sałatka wiosenna z kopytkami 174

najlepiej ugotowane dzień wcześniej) przecisnąć przez praskę dodać mąkę , sól i delikatnie zarabiać ciasto. Formujemy wałek i wycinamy nożem kształtne kopytka. Smażymy na średnim ogniu na  smalcu z każdej strony. dodatkowo: bukiet warzyw *pomidory *sałata *groszek cukrowy *por *rzodkiewki *kiełki *orzeszki ziemne smażone na suchej patelni *kwiaty brukselki *cebula marynowana  przepis  tutaj  KLIK *oliwa chilli Wszystkie

na gazie
Dorada wigilijna w winogronach i w sosie słodko-kwaśnym 202

smaku. Rybę posolić i popieprzyć. W garnku rozgrzać olej. Oblać dokładnie naciętą rybę ciastem i od razu zanurzyć w gorącym oleju, a następnie ułożyć rybę brzuchem lub grzbietem w dół by przybrała wygięty (półokrągły) kształt. Garnek oczywiście nie może być dlatego zbyt duży. Smażąc na patelni na boku, ryba usmaży się płasko i trudno będzie ja ustawić na talerzu

Sztuka gotowania w/g Samiry
Ciasteczka sezamowe 201

składniki* 1 szklanka sezamu* 100 g margaryny* 1 jajko* 70 g cukru ciemnego* 70 g cukru kryształu* 1 cukier wanilinowy* 1/2 łyżeczki cynamonu* 1/4 łyżeczki soli

Mix smaku
Naleśniki z zieloną soczewicą 161

pęczek posiekanej bardzo drobno natki pietruszki sól, pieprzWszystkie składniki na ciasto miksuję na małych obrotach i odstawiam na godzinę, żeby pooddychało . Będzie bardziej puszyste, Następnie smażę. Przeważnie używam skórki od słoninki, taki babciny sprawdzony sposób. Można również pędzlem maczanym w oleju smarować patelnię lub  wymyślony przeze mnie  sobie taki oto sposób: połówka ziemniaka zamiast pędzla :-) Soczewicę

pieprzny smaczek
317. 178

samemu, to poszły w niepamięć.7. Większe trudności sprawia Ci przyrządzenie ciast czy dań głównych?  Chyba dań głównych.8. Jakie są Twoje zainteresowania poza gotowaniem?  Czytanie. Filmy to też zainteresowanie? Bieganie.9. Bez którego narzędzia kuchennego czujesz się jakbyś miała dwie lewe ręce?  Patelnia, piekarnik, garnki, mikser.10. Gdzie zaopatrujesz się w gadżety kuchenne?  Wszędzie

More food, love and dreams
Pierogi z grzybami i mozzarellą z nutą wędzonego boczku 166

Pierogi z leśnymi grzybkami.. to już ostatni dzwonek.Ja użyłam zielonek. Ty możesz użyć każdych innych.Grzyby czyścimy,kroimy, myjemy i obgotowujemy w osolonej wodzie minimum 10

Pasje Jolki
Gnocchi dyniowe z masłem szałwiowym, rukolą i parmezanem 131

żółtkiem. Wyrabiamy ciasto - jest ono dość luźne i klejące -musimy uważać, by nie dodać za dużo mąki , bo kluseczki będą twarde. Odrywamy kawałki ciastai formujemy kuleczki. Możemy je obtaczać delikatnie w mące, potem spłaszczamy lekko widelcem. Wrzucamy gnocchi na posolony wrzątek. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię, gotujemy jeszcze 3 minuty. Odcedzamy.Masło roztapiamy na patelni, dodajemy posiekane listki szałwii. Wrzucamy

Moje Kuchenne Rewelacje
Piernik staropolski z bakaliami 123

bakalie Zaczynamy od zrobienia karmelu. Cukier wrzucić na patelnię i stopić, ostrożnie dodać wodę i dalej podgrzewać do rozpuszczenia. Karmel połączyć z miodem,  margaryną, przyprawą i goździkami, wszystko zagotować i wystudzić. Potem wbijać całe jajka, dodać  mąkę i sodę, zmiksować. Ciasto ma być gęste. Głęboki talerz bakalii oprószyć mąką i dodać do ciasta, wymieszać. Ciasto wyłożyć na blaszkę

Anioły w kuchni

Proponowane wyszukiwania