ciasto z patelni - 2000 przepisów (strona:74/134)

Makowe francuskie koperty. 126

masła z miodem, podsmażamy ze dwie minuty, łączymy z makiem. Na patelnię po maśle i miodzie wrzucamy dwie garście rodzynek, podlewamy słodkim, białym winem, posypujemy dużą szczyptą cukru brązowego z wanilią, podsmażamy minutę, łączymy z makiem, intensywnie mieszamy. Schładzamy.Tak przygotowaną masę wykorzystam do zrobionego wcześniej ciasta francuskiego. Kształty ciasteczek dowolne.Ciasto smarujemy żółtkiem i pieczemy w 200 stopniach około

BaRepas
" Leniwe " z ricottą w sosie pomidorowym 161

wyrabiać jeszcze chwilę ręką aż do uformowania spoistej kuli. Podzielić ciasto na 4 części, z każdej uformować wałek gr ok 2 cm, a następnie pokroić na kluseczki.  Wrzucić do dużego z osoloną, wrzącą wodą i  gotować 3-4 minuty. Wyjąć z wody łyżką cedzakową .sosNa patelni podgrzać oliwę , wrzucić czosnek i chili  i  smażyć 1 minutę

Stare Gary
Gozleme ze szpinakiem i fetą 191

jednolita bryła ciasta.Wyjąć ciasto na oprószony mąką blat i wyrabiać az ciasto stanie się gładkie i elastyczne. przełożyć do wysmarowanej oliwą miski, obrócić tak aby natłuściło się ze wszystkich stron. przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejscena 30 minut aby urosło.Farsz: w międzyczasie na patelni rozgrzać oliwę i usmażyć cebulę. Dodać czosnek, paprykę i pieprz, smażyć

Stare Gary
Apetyczne babeczki z kremem dyniowym i prażonym makiem - dla dzieci 191

większej o 2 cm od średnicy foremek na babeczki. Foremki wylepić ciastem, nakłuć je widelcem, nadmiar przyciąć równo nożem, środek obciążyć (np. wsypując do foremki groch). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut, po upieczeniu wystudzić, wyjąć z foremek.Mak uprażyć na patelni. Aby kontrolować stopień uprażenia można do maku doda kilka ziarenek białego sezamu.Przygotowa

SzczyptaSmaQ
Śniadanie dla łasuchów - smakowite naleśniki 145

kefiru Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski, połączyć z pozostałymi składnikami, dokładnie zmiksować. Ciasto przykryć i odstawić na 30 min. W międzyczasie przygotować nadzienie. Ser rozgnieść w miseczce na gładką masę. Dodać żółtka, cukier oraz jogurt naturalny aby nadzienie było bardziej plastyczne. Naleśniki smażyć z dwóch stron na patelni teflonowej. Posmarowane serem składać wedle uznania. Można polać je ulubioną konfiturą

cooklife
Kruche rogaliki drożdżowe z nadzieniem 209

sobą. Ponieważ użyte przeze mnie masło było schłodzone, roztopiłam je na patelni i po przestudzeniu dodałam do mąki. Jajko ucieramy przy pomocy miksera z cukrem pudrem. Wszystkie składniki (jajka z cukrem, mleko z drożdżami) łączymy ze sobą i wyrabiamy przez ok 10 min. Następnie miskę z ciastem przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny w temperaturze pokojowej

Taste Of My Day
Tarta brokułowa z kurczakiem 1967

tarty (można też formę po prostu wylepić ciastem). Brzegi podwinąć do góry (żeby brzegi nie spływały można włożyć formę z ciastem na kolejne 30 minut do lodówki).  Ciasto ponakłuwać widelcem i piec w temperaturze 180°C przez 20-25 minut na środkowym poziomie piekarnika. Nadzienie: Brokuł umyć i obrać w różyczki. Gotować w lekko osolonej, wrzącej wodzie około(...)parze). Piersi z kurczaka umyć, pokroić w kostkę i przełożyć do głębokiego talerza. Całość polać oliwą i przyprawić solą, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi. Dobrze wymieszać i przełożyć na rozgrzaną patelnię. Smażyć do momentu aż mięso nie będzie surowe. Do miseczki wbić jajka i roztrzepać je, dodać śmietanę i ser (trochę sera zostawić na posypanie tarty), doprawić solą i pieprzem, dobrze

Passions hobbies life
Quiche Lorraine, Tarta lotaryńska – quiche z porem, serem Gruyère i chrupiącymi skwarkami z boczku 186

utrzyma formę) . Ciasto włożyć do nagrzanego pieca i piec 15 minut (tzw. „pieczenie na ślepo” – z ang. blind baking) . Następnie zdjąć obciążenie i dopiec spód przez kolejne 5 minut . Wyciągnąć z pieca. W międzyczasie przygotować farsz: Boczek pokroić w drobną kostkę. Odstawić. Umyte pory drobno posiekać, obraną cebulę pokroić w kostkę. Na dużej patelni z nieprzywierającą powierzchnią(...)smażyć kolejną minutę . Przełożyć do miski. Ostudzić. Patelnię wytrzeć ręcznikiem papierowym. Rozpuścić pozostałe 30 g masła, dodać pokrojony boczek i smażyć, aż tłuszcz z boczku się wytopi, a na patelni pozostaną chrupiące i złociste skwarki. Przełożyć na sito umieszczone na miseczce, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu (można dodatkowo na sitku położyć ręcznik papierowy). 150 g boczku 2 pory 1 cebula

Moja Delicja
SZARE KLUSKI, CZYLI KLUCHY Z PYRÓW 213

mamy b.chudy boczek) + 1 łyżka do kapusty - 1-1,5kg kiszonej kapusty - świeżo mielony pieprz - kawałek gazy do odciśnięcia ziemniaków Boczek pokroić w małą kostkę i wysmażyć na suchej patelni, gdy jest bardzo chudy dodać trochę oleju kokosowego bezzapachowego lub smalcu. Do wysmażonego boczku dodajemy obraną, pokrojoną w dość dużą kostkę cebulę i podsmażamy do jej miękkości. Obrane ziemniaki pokroić(...)Mąkę orkiszową najlepiej dosypywać stopniowo, ciasto na kluski powinno być dość gęste (gdy nie mamy pewności najłatwiej wrzucić jedną kluskę na wrzątek i sprawdzić czy się nie rozpadnie. Kluski zsuwać przy pomocy łyżki do wrzącej, osolonej wody. Po wypłynięciu na powierzchnię i zagotowaniu gotujemy jeszcze ok.3 minuty. Następnie przekładamy łyżką cedzakową na rozgrzaną patelnię ze skwarkami i podsmażamy jeszcze chwilę

Smaczne Zdrowe
Naleśniki z mąki razowej z sałatą i kurczakiem 140

szczyptę soli. Następnie cały czas ubijając, dodawać mąkę i otręby. Odstawić ciasto na 15 minut, po czym usmażyć z niego naleśniki.Pierś z kurczaka pokroić w dosyć cienkie paski, polać oliwą, posypać przyprawami i odstawić na 30 minut, aby się zamarynował. Po tym czasie usmażyć go na patelni na złotobrązowy kolor. Nie należy smażyć mięsa zbyt długo, żeby się

Świat Domowej Kuchni
Miał być grill, a (znowu) niewypał 266

Sałatkę schłodziłam ok. 1h w lodówce. Ostatecznie serwowałam w łódeczkach z ciasta francuskiego oprószone koperkiem. Grill miał być po trosze ze względu na mój wylot. Od jutra może mnie być jakby mniej na blogu, ale szykuję się do pewnie najważniejszej, życiowej roli, więc wybaczycie. Oczywiście nie składam patelni definitywnie, kilka ciekawych wpisów na czarną godzinę zachomikowałam. I jeszcze jedno

bastalena
Chleb sezamowy 151

oddzielnej patelni nie dłużej niż minutę. W dużej misce wymieszać dokładnie mąkę, sól, drożdże i cukier (jeśli zamiast cukru używamy syropu klonowego, to należy dodać go do wody). Dodać miękkie masło i stopniowo dolewać wodę o temperaturze około 45 stopni (jest to o tyle ważne, że drożdże instant najlepiej pracują w tej temperaturze) Wyrobić ciasto na jednolitą, gładką, elastyczną masę

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Farsz na pierogi i uszka 223

Ziemniaki ugotowane dzień wcześniej, mielimy lub przepuszczamy przez praskę do ziemniaków, dodajemy sól, pieprz oraz podsmażoną cebulkę, wcześniej pokrojoną w drobną kostkę. Wszystko razem mieszamy i takim farszem napełniamy ciasto pierogowe, zalepiamy pierożki i dalej postępujemy jak zawsze. Te pierogi są bardzo smaczne, można je podsmażyć albo wrzucić na wodę, ja je nawet mrożę, a potem jak mam chęć, zamrożone(...)łyżki oleju Osoloną kapustę włożyć na dużą patelnię z rozgrzanym olejem. Smażyć często mieszając. Dodać posiekane jajka ( jeśli robimy z pieczarkami i kapusta, jajka pominąć ), doprawić sola, pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem. Kiedy kapusta zmięknie zdjąć z ognia, farsz ostudzić (w tym momencie można wymiesza z farszem pieczarkowym), a następnie nałożyć na przygotowane ciasto i zlepić pierogi. Dalej postępować tak samo

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pieczone Pierogi z Kapustą i Pieczarkami 233

Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 40 pierogów na farsz: 500 g kapusty kiszonej (dobrze odciśniętej) 500 g pieczarek 2 średnie cebule sól, pieprz olej do smażenia na ciasto: 500 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej) 250 ml letniego mleka 40 ml oleju 30 g drożdży świeżych 1 jajko całe + żółtko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru do pomalowania pierogów(...)rozgrzanym oleju na patelni podsmażam pieczarki z cebulą przez około 15 minut tak aby odparowała woda (sok) z pieczarek. Następnie do pieczarek dodaję ugotowaną i odsączoną kapustę kiszoną i dokładnie mieszam. Całość podsmażam jeszcze około 5 minut. Usmażone pieczarki z kapustą przekładam do miseczki, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam – farsz jest gotowy. Przygotowanie ciasta na pierogi: Najpierw przygotuję rozczyn

Uwaga Babcia Gotuje
Jaglarnik 131

jego podstawie inne, bardziej wymyślne wersje. Odnoszę wrażenie, że nie do końca mi się to udało; olej kokosowy, którego użyłam, miał tak oszałamiający zapach, że przeniknął wszystkie warstwy ciasta; likier pomarańczowy i migdały też dały o sobie znać. W rezultacie z piekarnika wyłonił się pyszny i bardzo aromatyczny deser. Miło, kiedy nasze plany, choć zrealizowane w odbiegający od naszych wyobrażeń(...)wygodniej będzie zrobić to osobno). Na patelnię wrzuć olej kokosowy i delikatnie roztop go na małym ogniu tak, aby uzyskał płynną konsystencję. Zdejmij z ognia, dodaj cukier oraz sól i mieszaj do momentu, aż cukier się rozpuści. Następnie dodaj zmielone migdały oraz płatki owsiane i połącz je z kokosową mieszanką tak, aby uzyskać ciasto przypominające mokry piasek. Wyłóż

Roślinna - blog wegański
Szarlotka krucho-drozdzowa czyli Slodki Czwartek doc.92 181

niebawem) a drugą na upieczenie ciasta. Oj nie byle jakie to ciasto! oto Szarlotka najwyższej jakości, na którą to przepis znalazłam na blogu Addio Pomidory . Szarlotka krucho-drożdżowa  ciasto: 450 g mąki tortowej + ok. trochę na podsypanie i do wałkowania 250 g masła szczypta soli 4 żółtka 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% 4 łyżki cukru 25 g drożdży(...)tartej ( można zastąpić 6 łyżkami mielonych migdałów) lukier: 2 łyżki kwaśnej śmietany ok. 1 szkl. cukru pudru 1/2 łyżeczki mielonej wanilii Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Na patelni podgrzewamy jabłka z 5cioma łyżkami cukru i przyprawami. Obsmażamy je krótko, do momentu, aż zaczną puszczać sok, krótko odparowujemy owoce a kiedy przestygną obsypujemy całość łyżką mąki, mieszamy. Drożdże wykruszamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Placuszki z cukinii na rukoli 148

SKŁADNIKI:1 średnia cukinia1 jajko1/2 szklanki mąki pszennej1/2 szklanki bułki tartejŚwieży koperekok. 70 ml mlekaSól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy jajko, posiekany

kulinarnyJa
Pierogi z kapustą i grzybami 212

rzepakowego ciasto na pierogi wg naszego przepisu Instrukcje Suszone grzyby namaczamy na pół godziny w kubku ciepłej wody, przy okazji je płucząc. Wodę pozostawiamy do użycia później, a namokłe grzyby kroimy na nieduże kawałki. Kiszoną kapustę odciskamy z kwasu (patrz uwagi we wprowadzeniu), po czym obie kapusty oraz obraną cebulę tniemy/siekamy na niedużą (kilka mm) kostkę. Na patelni na dość(...)potrzeby dodając wody (na koniec należy jednak odparować jej nadmiar). Gotowy farsz pozostawiamy na co najmniej kilka godzin, w razie potrzeby w lodówce. Pierogi lepimy w sposób i z ciasta wg naszego przepisu . Uformowane wrzucamy (najlepiej partiami po ok. 10 sztuk) do dużej ilości (3-4l) dobrze osolonego wrzątku i gotujemy przez ok. 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię

Kulinarna Pokusa