ciasto z patelni - 2000 przepisów (strona:78/134)

Pierogi z mięsem 217

zrobienie. składniki: farsz: 0.6 kg mięsa mielonego, wołowo-wieprzowe (podobnie jak na kotlety mielone) 2 średnie cebule 1 jako Bułka tarta Sól i pieprz wykonanie: Na rozgrzaną wysoką patelnię wlewamy około 2 łyżek oleju wrzucamy uprzednio pokrojoną cebulę, dusimy ją około 2-3 minut następnie mieszamy ją z dodanym mięsem. Wszystko razem dusimy do miękkości pod przykryciem od czasu(...)intensywnie co pozwoli na połączenie się składników) Po wystudzeniu dodajemy bułkę tartą w ilości potrzebnej do uzyskania jednolitej masy farszu. Próbując uzupełniamy solą i pieprzem ( w zależności od upodobań) ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 jako 0,5 szklanki letniej wody 1 łyżeczka – czubata wykonanie: Mąkę wymieszać z solą. Dodać jajko. Składniki wymieszać. Wlać letnią wodę i starannie wyrobić

Ania i Marcin gotują
Pierogi z kiszoną kapustą i pieczarkami 220

Pierogi z kiszoną kapustą i pieczarkami...Miękkie, delikatne ciasto i lekko kwaśny farsz.Wyczuwalny smak masła, kiszonej kapusty i podsmażonych pieczarek.Okraszone podsmażoną cebulą.Pycha! Składniki:Ciasto na pierogi:3 szklanki mąki pszennej;2 surowe żółtka jaj;125 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;125 ml gorącej wody;Szczypta soli.Nadzienie:500 g kiszonej kapusty;200 g pieczarek;1 cebula(...)czym gotować na małym ogniu, pod przykryciem przez około 30 minut. Odcedzić. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.Na rozgrzane na patelni masło wrzucić pokrojoną cebulę i chwilę podsmażać. Następnie dodać pokrojone pieczarki i podsmażać, aż cała woda wyparuje. Dodać ugotowaną kapustę i przez chwile razem podsmażać, często mieszając. Tak przygotowany farsz

Gospodyni Miejska
Pierogi z mięsem i kapustą 217

miękkości. W tym czasie kapustę obsmażam na drugiej patelni na małym ogniu. Jeżeli nie możecie smażyć potraw ze względu na ograniczenia w diecie polecam kurczaka jak i kapustę podgotować w garnuszkach, oczywiście osobno i doprawić wedle uznania. Danie nadal będzie super smaczne a zyska na walorach zdrowotnych. Teraz biorę się za ciasto, kontrolując aby kapusta nie przypaliła się, mieszam

prawdziwe jedzenie
Dyniowe gnocchi, kopytka, kluseczki… Z wegańskim parmezanem i sosem rozmarynowym. 168

tniemy na mniejsze części formując małe kuleczki. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, możemy sobie pomóc łyżeczką. Kluseczki wrzucamy do garnka z osoloną, gotującą się wodą (jedna rolka na jedną turę gotowania). Gotujemy aż kluski wypłyną na wierzch. Przed podaniem kluseczki możecie dodatkowo podsmażyć na oleju kokosowym. Będą bardziej chrupiące. Sos Rozgrzewamy patelnię z 1 łyżeczką oleju kokosowego. Szalotkę siekamy

Fill The Bowl
Cebulowy chleb z kozieradką 119

kocham) 2 łyżeczki podprażonej na suchej patelni nasion kozieradki 1 cebula 350 ml ciepłej wody *2 łyżki otrębów (jakichkolwiek) i ulubionych nasion do oprószenia form do pieczenia, 2 łyżki oleju do wysmarowania form Przygotowanie: Cebulę drobno posiekać i podsmażyć, kozieradkę podprażyć. Wymieszać wszystkie składniki razem i wyrobić na gładkie ciasto Pozostawić do wyrośnięcia na 30-40 minut w ciepłym miejscu

greenscarf
Knedle ze śliwkami 107

chwilę w rękach, żeby uformować ładną kulkę. Gdyby ciasto Wam się lepiło do rąk - obtoczcie je w mące. Knedle gotować we wrzące, i lekko osolonej wodzie około 5 minut - do chwili aż wypłyną na powierzchnię. Podawać z dodatkami wedle uznania - ja najbardziej lubię gotowane z cukrem pudrem, natomiast Mąż smażone na patelni na maśle. A Wy? Smacznego :) I przy okazji

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Prawdziwe knedle ze śliwkami 112

placuszek, kładziemy śliwkę (lub połówkę), otulamy ją ciastem i formujemy kulę. Odkładamy na blat posypany mąką. Każdorazowo lepimy tyle knedli ile nam się zmieści na jeden raz do garnka. Wrzucamy na wrzącą posoloną wodę, i gotujemy na małym gazie 12 – 15 minut. Ugotowane wyjmujemy łyżką cedzakową. Na lekko podgrzaną, suchą patelnię wsypujemy bułkę tartą, rumienimy i dodajemy masło oraz orzechy

mojewypiekiinietylko
Włoskie zeppole - obwarzanki z miodem na Wigilię 187

się tylko da. Wyłożyć gorące ciasto na stolicę i uważając żeby się nie poparzyc zagnieść i uformować kulę.  Formować cienkie wałeczki i zlepiac  na krzyż. Układać na powierzchni lekko posmarowanej olejem. Także ręce należy  zwilżyć   odrobiną oleju aby zapobiec przylepianiu się ciasta.Rozpuścić miód w kąpieli wodnej. Na patelni rozgrzać olej arachidowy , smażyć zeppole

zielonacukinka
Czerwono mi.. czyli tarta na wikwintnie na Andrzeja 194

minut w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni(aby ciasto mi się nie unosiło dodatkowo wykładam go na górze papierem do pieczenia i wsypuję na niego fasolę) po 15 minutach można chwilkę dopiec bez obciążenia.- w tym czasie przygotowuję nadzienie pomidorki, paprykę, szpinak myję i osuszam, paprykę kroję w pół krążki - na patelni rozgrzewam masło i wrzucam na nie szpinak doprawiam

Basia w kuchni
Ciasteczka jaglano-cytrynowe z migdałami i żurawiną 202

pokruszyć w dłoniach i delikatnie uprażyć na suchej patelni. Cytrynę wyszorować, a następnie sparzyć. Zetrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć sok. Jajka zmiksować z rozpuszczoną czekoladą, skórką i sokiem z cytryny. W drugiej misce wymieszać mąkę, sól, proszek do pieczenia, płatki migdałowe, jaglane i żurawinę. Dodać do masy jajecznej i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić ok. 2 godzin

Czerwień i błękit
Weekend u Mamy: Rolada szpinakowa z łososiem 208

czosnku 1 łyżka mąki 1 łyżeczka masła Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy czosnek, następnie dodajemy szpinak, sól i pieprz. Smażymy do całkowitego rozmrożenia szpinaku. Odsączamy na sitku i studzimy. Do wystudzonego szpinaku dodajemy żółtka, łyżkę mąki i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy razem ze szpinakiem. Wylewamy ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy

My Culinary Art
Tarta z cebulą, boczkiem, pieczarkami i ananasem 145

nimi formę. Ponakłuwać widelcem - zapobiega wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia.Podpiec 15 minut w 200C w nagrzanym wcześniej piekarniku - opcja góra-dół, bez termoobiegu.  Koniecznie potem wystudzić - w ten sposób spód nie namoknie od nałożonej masy.  W międzyczasie przygotować pozostałe składniki.  Boczek pokroić w drobna kostkę i podsmażyć na patelni do przyrumienienia i wytopienia się tłuszczu. Zdjąć

Grunt to przepis!
Ciasto czekoladowe z migdałami, pistacjami, piankami marshmallow i karmelem 99

masła5 jajek1 łyżka melasy210 g mąki1,5 łyżeczki proszku do pieczeniasól40 g pianek marshmallowPrzygotowanie:Migdały i pistacje grubo siekamy, a pianki kroimy na drobne kawałki. W garnku lub na patelni roztapiamy 150 g cukru na jasny karmel. Dodajemy śmietanę i gotujemy dalej, aż karmel się rozpuści. Zdejmujemy z ognia.Połamaną czekoladę roztapiamy w gorącej kąpieli wodnej razem z masłem, lekko(...)szczyptą soli. Do ubitych jajek dodajemy czekoladę z masłem, potem wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie po 30 g posiekanych pistacji i migdałów. Dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką tortownicy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni C. Pieczemy 50-60 minut. Około 10 minut przed końcem pieczenia przykrywamy je kawałkiem folii aluminiowej

Smakowity Blog Kulinarny
Omlet z szynką i groszkiem - pyszne i fit 176

Śniadanie to podstawa udanego dnia, dlatego dzisiaj serwuję łatwy przepis na szybkie i zdrowe śniadanie.  Składniki: 4 jajka 50 ml mleka 1,5%  100

Niezły Młynek
O dyniach. Purée z dyni do słoików, pasteryzowane 176

najczęściej spotykanych w sklepach – mała (owoce o wielkości 1-2-3kg), smaczna. Nadaje się do jedzenia ze skórką – np. upieczona, w postaci zupy. Świetna na mus, do ciasta i do duszenia – jest mączna i nie ma zbyt wiele soku. Ma bardzo wysoką zawartość witaminy A i beta karotenu. DYNIA MAKARONOWA (Makaronowa Warszawska, Pyza) lekko podłużna, z szarozieloną lub bladożółtą(...)dyni Hokkaido, jest jednak bardziej soczysta, wodnista, a po zmiksowaniu czuć w niej włókna. Nie nadaje się na mus z pieczonej dyni, trzeba odparować ją mocno na patelni. W smaku przypomina marchew karotkę. DYNIA ACORN SQUASH – mała, w kształcie żołędzia, mocno żebrowana – przez różnorodność kolorów niepotrzebnie w Polsce traktowana jako dynia ozdobna, a nie jadalna. Ma przeróżne kolory – odcienie żółci

Karo in the Kitchen