ciasto z patelni - 2000 przepisów (strona:81/134)

Pizza z salami, przepis na proste i szybkie ciasto 166

cieniuteńko olejem. Po ułożeniu ciasta na blaszce rozprowadzam równomiernie sos, następnie starty ser ( ja zazwyczaj dodaje ser taki jaki mam akurat w lodówce  morski, gouda. Choć wiadomo, że najlepiej smakuje mozzarella   ) Kolejna warstwa to salami i jak ktoś lubi to szynkę (ok 50 g). Czasami dodaje też pieczarki, które wcześniej podsmażam na patelni bez tłuszczu żeby woda

Kuchnia Viki
"Krokieciki" ziemniaczane z mięsem 316

podsypać lekko mąką, wyłożyć część ciasta. Rwać kawałki, spłaszczać na dłoni, nakładać 1-2 łyżeczki farszu (w zależności od ich wielkości), zlepiać dokładnie kulki a następnie rozwałkować w dłoniach formując rulonik. 6. Kluski wrzucać partiami na osolony wrzątek i gotować 2-3 minuty od wypłynięcia.  7. Gorące obtaczać w bułce tartej. Obsmażyć na patelni z każdej strony. Uwaga

Kto ugości moich gości?
Wytrawna tarta z porami 108

drożdżowe, zmielone migdały i przyprawy. Ciasto dokładnie wymieszaj i rozprowadź w formie do tarty. Piecz spód przez 25 min., aż nabierze złocistobrązowego koloru. Wyjmij z piekarnika. Podgrzybki opłucz i zalej niewielką ilością wrzącej wody, odczekaj chwilę, aż zmiękną. Wyjmij je, dokładnie odciśnij i pokrój w paseczki. Wodę pozostałą z moczenia grzybów wylej na patelnię, podgrzej, dorzuć pokrojone pory i przeciśnięty

Roślinna - blog wegański
Bringoli, spatzle, nudle, czyli danie z makaronem własnej produkcji na sposób prowansalski :) 187

się do rąk. Z gotowego ciasta urywamy po kawałeczki i formujemy na desce wałeczki około ½ cm grubości. Długość dowolna :) Gdy mamy już wszystkie gotowe, wrzucamy je do wrzątku, wodę lekko solimy (około 1 łyżeczką soli) i gotujemy około 6 minut. Ugotowany makaron odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Kiełbasę kroimy w kosteczkę, wrzucamy na patelnię z rozpuszczoną margaryną i dodajemy bringoli

Smakowy Raj
Absolutna dynioza 160

tarty, bo nasza duża patelnia nie ma pokrywki:)), aż wierzchnia strona dobrze się zetnie. Można jeść tortillę na ciepło i na zimno, w ciepłej dużo bardziej wyczuwalny jest ser, dlatego mi smakowała bardziej. Taki sobie kąsek z kawałkami sera:)  Po obiedzie koniecznie deser. Tu polecam ciacho według przepisu Dominiki . DYNIOWO-CZEKOLADOWE CIASTO 350g mąki szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu

les mirabelles
Marzec - kuchnia chińska 187

pieczywo. Pojawiają się tam jednak ciasta w różnych innych postaciach - wspomniane wcześniej pierogi, chińskie naleśniki, a nawet gotowane na parze bułeczki - boazi. W tym momencie dodam jeszcze tylko, że warto w swojej kuchni posiadać 2 sprzęty, które pozwolą nam się w pełni cieszyć przygotowywaniem chińskich dań - wok i bambusowy parnik . Wok możemy zastąpić patelnią, ale jego specyficzny kształt pozwala smażyć

W kuchni wieczorem
Pyszne naleśniki z pieczarkami i serem 240

przepis podaję tutaj  CIASTO NALEŚNIKOWE Składniki na nadzienie : 1/2 kg pieczarek 1 cebula 15-20 dag sera żółtego typu gołda lub inny  sól pieprz do smaku  1 łyżka oleju masło do podsmażenia naleśników WYKONANIE: Pieczarki płuczemy, jeśli świeże i jędrne nie musimy obierać ze skórki, tylko obsuszamy.  Kroimy w poprzek. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, Cebulę

W kuchennym oknie Ewy
Zupa cebulowo serowa zapiekana w chlebkach 128

papierem do pieczenia. Z pozostałego ciasta uformowałam bochenek i włożyłam do keksówki, również wyłożonej papierem do pieczenia. Chlebki odstawiłam w ciepłe miejsce na 30 minut. Po 30 minutach posmarowałam je żółtkami rozmieszanymi z mlekiem, a następnie  wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 190°C na 30 minut. Teraz pora na przygotowanie zupy. Na dużej patelni rozgrzałam olej z masłem. Obrane

mojewypiekiinietylko
Czekoladowe ravioli z serkiem, malinami, borówkami i sosem z białej czekolady 200

radełkiem wycinamy kwadraty ciasta z nadzieniem w środku. Ravioli gotujemy we wrzącej wodzie z odrobiną soli. Czekamy aż wypłyną na powierzchnię  i wyjmujemy łyżką cedzakową.Sos z białej czekolady:Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W rondelku podgrzewamy śmietanę, po czym wlewamy ją do miski z czekoladą i dokładnie mieszamy. Na rozgrzanej patelni prażymy płatki migdałów.Ravioli podajemy polane

Smakowity Blog Kulinarny
Bułeczki na Tang Zhong, nadziewane kurczakiem w curry 196

łyżkami wody.Rozgrzej na patelni olej Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią, podsmaż na nim drobno pokrojoną cebulę dodając curry zmieszaną z wodą. Kiedy cebula zacznie się szklić, dodaj kurczaka, ziemniaki, sól, pieprz zmielony, inne przyprawy wg gustu, 3 łyżki wody i smaż mieszając dopóty, dopóki woda całkiem nie odparuje.Składniki na ciasto (na 11 bułeczek): 75 g Tang Zhong

Grahamka, weka i kajzerka
Tartaletki z gęsią i kasztanami 162

lodówki na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim tartaletki. Nakłuwamy spód widelcem i pieczemy około 7-10 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do uzyskania lekko zlotego koloru.Nadzienie:Pierś z gęsi myjemy, osuszamy i nacinamy skórę. Od strony mięsa przyprawiamy solą, pieprzem i zmiażdżonymi ziarenkami jałowca. Smażymy na suchej patelni skórą do dołu. Podsmażoną pierś przekładamy

Oryginalny smak
Kopytka z dyni – dziś bez hipsterów ale z telewizją w tle 163

dodając stopniowo mąkę wyrobiłam ciasto. Ciasto ma być lekkie i zwarte i ma się dać łatwo uformować wałek. Przykryłam ściereczką i zostawiłam na chwilę, jakieś 10 min. Po tym czasie zrobiłam wałeczki, lekko spłaszczyłam i pokroiłam ukośnie na kawałki. Gotowałam w osolonej wodzie, od momentu wypłynięcia przez 3 minuty. Pesto z sałaty Na patelni prażymy orzechy włoskie i pestki dyni

ladykitchen
Ciasto Maxi King 9589

wielu lat jestem niepodważalną fanką batoników Maxi King :) Więc jak znalazłam przepis na ciasto o tej samej nazwie musiałam koniecznie go wypróbować. I zdecydowanie potwierdzam, że się opłacało :)Składniki na blachę 23 x 37 cm: ok. 400 g herbatników1 puszka mleka skondenso- wanego słodzonego (gotowanego przez 3 godziny) lub gotowej masy krówkowejMasa mleczna:1,5 kostki masła1 szklanka mleka3/4 szklanki(...)mleka w proszku (miałkiego - nie w granulkach)Polewa:2 czekolady mleczne150 g orzeszków ziemnych lub laskowych1/4 szklanki mlekaOrzeszki posiekać i podprażyć na suchej patelni (fot.1). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Położyć pierwszą warstwę herbatników (fot.2). Szklankę mleka, cukier i cukier waniliowy zagotować i odstawić do ostygnięcia.Masło utrzeć na gładką i puszystą masę, a następnie dodać mleko i mleko

Świat Ciasta
Galette z rabarbarem i gruszką 209

goszczą, w betonowej patelni to coś strasznego dlatego bardzo cieszę się że mieszkam daleko od centrum w zacisznym, spokojnym miejscu pośród lasów ;) dzisiejszy piękny dzień spędziliśmy na spacerach i oczywiście w wolnej chwili która zawsze pojawia się w sobotę, nie była bym sobą gdybym czegoś nie przyrządziła.. A ponieważ ostatnio piekłam ciasto bezglutenowe z kaszy jaglanej przepis znajdziecie

NaKońcuJęzyka
Faszerowane naleśniki ryżowe na parze 267

Plan był na zrobienie sajgonek, efekt końcowy był zupełnie inny lecz okazał się strzałem w dziesiątkę. Wyszedł całkiem pokaźny i sycący obiad :) Składniki: 18 sztuk papieru

Niezły Młynek
PUSZYSTE RACUCHY Z JABŁKAMI 127

teflonowa patelnia.  Składniki: 130 g mąki 150 ml mleka  1 łyżka cukru  1 jajko  1 łyżka masła ( do smażenia)  1 łyżeczka proszku do pieczenia  1 łyżeczka cynamonu 2 duże jabłka Przygotowanie: Mąkę przesiej z proszkiem i cukrem. Dodaj mleko, jajko i cynamon. Całość zmiksuj. Następnie zetrzyj na tarce jabłko  dodaj do ciasta

Kukuleczki
Przepis na bajgle 179

ściereczką. Po dwóch godzinach ciasto chwilę jeszcze wyrabiamy, dzielimy na 7 równych części. Z każdej części formujemy długi cienki wałeczek, składamy go na pół i skręcamy wokół własnej osi, tworząc świderek. Łączymy oba końce nadając kształt bajgla ( zobacz tutaj ). Uformowane bajgle przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut do podrośnięcia. Sezam prażymy na suchej patelni, do momentu, aż się ładnie

NiePieprz.pl
Kluseczki z kapustą. 299

zasmażką, ZASMAŻKA: Na patelnie włożyć trochę smalcu ze słoniny  łyżkę mąki, mieszać szybko aż mąka stanie się lekko brązowa, Dodać 1/4 szklanki wody i wymieszać na jednolitą masę i dodać do kapusty. Przepis na kluseczki: SKŁADNIKI: 2 jajka około 20-30 dag. mąki 1/3 szkl. mleka  WYKONANIE: Połączyć jajka, mleko, mąkę- konsystencja gęstego ciasta naleśnikowego, łyżkę moczymy

Kuchnia Beaty
Ravioli z grzybami i ricottą 175

Przysmażyć na złoto na patelni z uprzednio rozgrzanym masłem z odrobiną oliwy. Grzyby pokroić w kostkę i połączyć z cebulą. Smażyć przez 20-30 minut. Pod koniec przyprawić solą, świeżo mielonym pieprzem oraz rozmarynem. Zdjąć z ognia, dodać parmezan i dokładnie wymieszać. Wystudzić. Do grzybów dodać pietruszkę oraz ricottę. Wszystko razem wymieszać.Składniki na ciasto:300 g mąki pszennej3 całe

Food Square
Babka marchewkowa i życzenia 201

migdałami. Partiami wsypywać do ciasta, miksując na najniższych obrotach miksera. Dodać marchewkę i amaretto, szybko wymieszać.Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.Piec w 180 st. C. przez 60-70 minut, do suchego patyczka.Przestudzić w formie.Babkę wyjąć z formy, ułożyć na talerzu spodem do góry.Migdały uprażyć na suchej patelni, ostudzić.Z cukru pudru

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pierogowa micha ze szpinakiem i grzybami 200

zależności od grubości ciasta, po wypłynięciu gotujemy 3-5 minut. Farsz grzybowo- szpinakowy: 30 dag świeżych lub mrożonych grzybów, u mnie borowiki i kozaki 20 dag świeżego szpinaku 1 cebula 3 ząbki czosnku oliwa sól pieprz 2-3 łyżki bułki tartej majeranek bazylia  Sprawdzone suszone zioła znajdziecie w Owocowym RajuRozgrzać oliwę na patelni i wrzucić pokrojone grzyby, obsmażyć. Drobno

Apetyczna babeczka

Proponowane wyszukiwania