ciasto z patelni - 2000 przepisów (strona:81/134)

Ciasto słonecznikowe 294

około 225g) Ok. 200g prostokątnych herbatników (około 20 sztuk) Ok. ½ szklanki przegotowanej zimnej wody lub wódki Polewa: 100g czekolady np. deserowej 100ml śmietany kremówki Dekoracja: Kokos Kolorowe posypki do ciasta Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do nich cukier, jeszcze chwilę miksujemy, po czym dodajemy kolejno żółtka. Po dodaniu wszystkich żółtek miksujemy jeszcze około 5 minut, po czym dodajemy mąkę(...)cukier się rozpuścił, a następnie dodajemy rozmieszaną zawiesinę budyniową i cały czas mieszamy, do chwili gdy się zagotuje. Ugotowany budyń studzimy. W tym czasie prażymy słonecznik. Na gorącą patelnię wsypujemy połowę słonecznika i cały czas mieszając smażymy na wolnym ogniu przez chwilę. Gdy jest już dobry, przesypujemy słonecznik na talerz i prażymy następną porcję. Uwaga: Uprażonego słonecznika nie pozostawiamy

Smakowy Raj
Crepes 165

środku czekolada z rozpuszczonych gianduiotto- niesamowity smak. Posypany cukrem pudrem. Bez orzeszków. Zjadłam tego jednego naleśniczka i... zawału mało nie dostałam kiedy kelner za tego naleśnika z małej patelni zaśpiewał mi calutkie 5 euro i 2.70 euro za espresso! Dodam, że w 2014, w Rzymie , za espresso płaciłam w każdym barze 0.95 cent ! Nie wiem, może podano mi Lavazza, która(...)szklanki mąki pszennej typ 500  Młyn Kopytowa 2 jajka szczypta soli 2 szklanki mleka + 2 szklanki wody- z samym mlekiem naleśniki będą zbyt twarde. Miksujemy wszystko razem.  Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej smietany. Smażymy na złoto z obydwu stron. Ja smażyłam na oleju kokosowym. Nie pali się! Nadzienie -rozpuszczona czekolada Gianduiotto , jak nie posiadamy ,najlepiej czekolada gorzka - Dżem

Z Kuchni Do Kuchni
Pierogi ze szpinakiem 153

sól . Wykonanie: Szpinak rozmrażamy. Na patelni roz tapia my masło , d odajemy szpinak, przeciśnięty przez praskę czosne k i doprawiamy do smaku. Szpinak pozostawiamy na sitku aby odsączyła się woda (najlepiej na całą noc) . Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy szpinak oraz bułk ę tartą i dokładnie mieszamy.     Z mąki, oleju i wody wyrabiamy ciasto.   Za pomocą szklanki wycinamy

paapilotkaa
Tortilla z wieprzowiną i czerwoną fasolką 110

kilka liści sałaty Wykonanie:  Ciasto na  tortille musi mieć konsystencję podobną do tego na pierogi. Trudno mi określić ilość wody ponieważ zależy to głównie od rodzaju mąki.Należy połączyć ze sobą wszystkie składniki i dobrze je wyrobić Następnie podzielić je na 9-10 części i cieniutko rozwałkować. Smażyć na  nagrzanej suchej patelni z obu stron, aż pojawią

Gosia gotuje
Ryba w cieście francuskim 159

porcje. Na każdym płacie ciasta ułożyć rybę, oprószyć solą i pieprzem, wyłożyć porcje cebuli z pieczarkami i porem, złożyć i skleić brzegi. Wierzch posmarować jajkiem.5. Piec w piekarniku w 180 st. C przez 20-30 minut - w zależności od grubości ryby. Jakby ryba była gruba to można ją chwilę usmażyć na patelni przed włożeniem jej do ciasta.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Chleb z serem i cebulą 117

mielony Przygotować formę do pieczenia. Na patelni roztopić połowę masła, smażyć cebulę, aż zmięknie i lekko się przyrumieni. Odstawić by ostygła. Przesiać mąkę i sól do dużej miski. Dodać drożdże, gorczycę, sól i pieprz. Wymieszać. Dodać 3/4 startego sera i cebulę. Wymieszać i zrobić zagłębienie na środku. Wlać mleko i wodę. Wyrobić luźne ciasto. Wyłożyć na stolnicę lekko oprószoną mąką

Apetyczna babeczka
Ketchup domowy - z serii przepisy Futrzaka 159

W  Arabii  Saudyjskiej   (gdzie w ostatnich dniach stosuję dietę  termiczną ) mam do wyboru cała gamę ketchupów najprzeróżniejszych firm, ale żaden z nich

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pierogi z kapustą i grzybami. Pierogi świąteczne. 232

przygotowania uszek z grzybami. Ilość ciasta należy zwiększyć w zależności od ilości pierogów. Ja robię pierogi partiami. Gdy wykorzystam całe ciasto z przepisu , robię kolejne. W ten sposób ciasto jest zawsze odpowiednio plastyczne. Przygotowanie: Grzyby płuczemy, a następnie zalewamy gorącą przegotowaną wodą. Odstawiamy na godzinę. Następnie grzyby gotujemy około 1 godziny w wodzie, w której się moczyły. Grzyby odcedzamy (wodę(...)wysokości kapusty. Kapustę gotujemy pod przykryciem, aż do miękkości. Odcedzamy, wyjmujemy ziele i liście (na tym etapie już można ją drobno posiekać, ja to robię później). W głębokiej patelni (ja to robię w garnku) podsmażamy  na oleju posiekaną drobno cebulę. Następnie dodajemy do niej posiekane grzyby i posiekane (wcześniej obrane) pieczarki. Całość doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Do podsmażonych

Słodkie okruszki
Pizza z salami, przepis na proste i szybkie ciasto 150

cieniuteńko olejem. Po ułożeniu ciasta na blaszce rozprowadzam równomiernie sos, następnie starty ser ( ja zazwyczaj dodaje ser taki jaki mam akurat w lodówce  morski, gouda. Choć wiadomo, że najlepiej smakuje mozzarella   ) Kolejna warstwa to salami i jak ktoś lubi to szynkę (ok 50 g). Czasami dodaje też pieczarki, które wcześniej podsmażam na patelni bez tłuszczu żeby woda

Kuchnia Viki
"Krokieciki" ziemniaczane z mięsem 306

podsypać lekko mąką, wyłożyć część ciasta. Rwać kawałki, spłaszczać na dłoni, nakładać 1-2 łyżeczki farszu (w zależności od ich wielkości), zlepiać dokładnie kulki a następnie rozwałkować w dłoniach formując rulonik. 6. Kluski wrzucać partiami na osolony wrzątek i gotować 2-3 minuty od wypłynięcia.  7. Gorące obtaczać w bułce tartej. Obsmażyć na patelni z każdej strony. Uwaga

Kto ugości moich gości?
Wytrawna tarta z porami 100

drożdżowe, zmielone migdały i przyprawy. Ciasto dokładnie wymieszaj i rozprowadź w formie do tarty. Piecz spód przez 25 min., aż nabierze złocistobrązowego koloru. Wyjmij z piekarnika. Podgrzybki opłucz i zalej niewielką ilością wrzącej wody, odczekaj chwilę, aż zmiękną. Wyjmij je, dokładnie odciśnij i pokrój w paseczki. Wodę pozostałą z moczenia grzybów wylej na patelnię, podgrzej, dorzuć pokrojone pory i przeciśnięty

Roślinna - blog wegański
Bringoli, spatzle, nudle, czyli danie z makaronem własnej produkcji na sposób prowansalski :) 169

się do rąk. Z gotowego ciasta urywamy po kawałeczki i formujemy na desce wałeczki około ½ cm grubości. Długość dowolna :) Gdy mamy już wszystkie gotowe, wrzucamy je do wrzątku, wodę lekko solimy (około 1 łyżeczką soli) i gotujemy około 6 minut. Ugotowany makaron odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Kiełbasę kroimy w kosteczkę, wrzucamy na patelnię z rozpuszczoną margaryną i dodajemy bringoli

Smakowy Raj
Absolutna dynioza 149

tarty, bo nasza duża patelnia nie ma pokrywki:)), aż wierzchnia strona dobrze się zetnie. Można jeść tortillę na ciepło i na zimno, w ciepłej dużo bardziej wyczuwalny jest ser, dlatego mi smakowała bardziej. Taki sobie kąsek z kawałkami sera:)  Po obiedzie koniecznie deser. Tu polecam ciacho według przepisu Dominiki . DYNIOWO-CZEKOLADOWE CIASTO 350g mąki szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu

les mirabelles
Marzec - kuchnia chińska 183

pieczywo. Pojawiają się tam jednak ciasta w różnych innych postaciach - wspomniane wcześniej pierogi, chińskie naleśniki, a nawet gotowane na parze bułeczki - boazi. W tym momencie dodam jeszcze tylko, że warto w swojej kuchni posiadać 2 sprzęty, które pozwolą nam się w pełni cieszyć przygotowywaniem chińskich dań - wok i bambusowy parnik . Wok możemy zastąpić patelnią, ale jego specyficzny kształt pozwala smażyć

W kuchni wieczorem
Pyszne naleśniki z pieczarkami i serem 230

przepis podaję tutaj  CIASTO NALEŚNIKOWE Składniki na nadzienie : 1/2 kg pieczarek 1 cebula 15-20 dag sera żółtego typu gołda lub inny  sól pieprz do smaku  1 łyżka oleju masło do podsmażenia naleśników WYKONANIE: Pieczarki płuczemy, jeśli świeże i jędrne nie musimy obierać ze skórki, tylko obsuszamy.  Kroimy w poprzek. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, Cebulę

W kuchennym oknie Ewy
Zupa cebulowo serowa zapiekana w chlebkach 119

papierem do pieczenia. Z pozostałego ciasta uformowałam bochenek i włożyłam do keksówki, również wyłożonej papierem do pieczenia. Chlebki odstawiłam w ciepłe miejsce na 30 minut. Po 30 minutach posmarowałam je żółtkami rozmieszanymi z mlekiem, a następnie  wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 190°C na 30 minut. Teraz pora na przygotowanie zupy. Na dużej patelni rozgrzałam olej z masłem. Obrane

mojewypiekiinietylko
Czekoladowe ravioli z serkiem, malinami, borówkami i sosem z białej czekolady 184

radełkiem wycinamy kwadraty ciasta z nadzieniem w środku. Ravioli gotujemy we wrzącej wodzie z odrobiną soli. Czekamy aż wypłyną na powierzchnię  i wyjmujemy łyżką cedzakową.Sos z białej czekolady:Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W rondelku podgrzewamy śmietanę, po czym wlewamy ją do miski z czekoladą i dokładnie mieszamy. Na rozgrzanej patelni prażymy płatki migdałów.Ravioli podajemy polane

Smakowity Blog Kulinarny
Bułeczki na Tang Zhong, nadziewane kurczakiem w curry 181

łyżkami wody.Rozgrzej na patelni olej Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią, podsmaż na nim drobno pokrojoną cebulę dodając curry zmieszaną z wodą. Kiedy cebula zacznie się szklić, dodaj kurczaka, ziemniaki, sól, pieprz zmielony, inne przyprawy wg gustu, 3 łyżki wody i smaż mieszając dopóty, dopóki woda całkiem nie odparuje.Składniki na ciasto (na 11 bułeczek): 75 g Tang Zhong

Grahamka, weka i kajzerka
Tartaletki z gęsią i kasztanami 144

lodówki na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim tartaletki. Nakłuwamy spód widelcem i pieczemy około 7-10 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do uzyskania lekko zlotego koloru.Nadzienie:Pierś z gęsi myjemy, osuszamy i nacinamy skórę. Od strony mięsa przyprawiamy solą, pieprzem i zmiażdżonymi ziarenkami jałowca. Smażymy na suchej patelni skórą do dołu. Podsmażoną pierś przekładamy

Oryginalny smak
Kopytka z dyni – dziś bez hipsterów ale z telewizją w tle 157

dodając stopniowo mąkę wyrobiłam ciasto. Ciasto ma być lekkie i zwarte i ma się dać łatwo uformować wałek. Przykryłam ściereczką i zostawiłam na chwilę, jakieś 10 min. Po tym czasie zrobiłam wałeczki, lekko spłaszczyłam i pokroiłam ukośnie na kawałki. Gotowałam w osolonej wodzie, od momentu wypłynięcia przez 3 minuty. Pesto z sałaty Na patelni prażymy orzechy włoskie i pestki dyni

ladykitchen