ciasto z patelni - 2000 przepisów (strona:81/134)

Drożdżowe ślimaczki z porem, selerem i serem feta. 158

Jeśli ciasto wychodzi zbyt luźne należy podczas wyrabiania podsypywac maką. Nastepnie podzielić je na 12 kulek, przykryć   sciereczką i pozostawić do wyrosniecia na stolnicy około 30 min. W tym czasie należy zrobić farsz. Pora obrać z wierzchnich lisci,  umyc a następnie pokroić w półplasterki, seler obrac i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Na patelni rozgrzać oliwe

Radość kipiąca uśmiechem.
Słodka waniliowa tarta z gruszkami 165

wyrównać. Ciasto ponakłuwać widelcem i odstawić do lodówki przynajmniej na kwadrans. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 15-20 minut - do lekkiego zarumienienia. gruszki: ok. 0,8 kg gruszek 2 łyżki masła 3 łyżki brązowego cukru 2 łyżki esencji waniliowej  klik Gruszki opłukać, obrać ze skóry i podzielić na niezbyt grube cząstki. Na patelni lub w płytkim garnku

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gnocchi z karmelizowanymi pieczarkami i feta 350

lepkie. Podziel ciasto na porcje, uformuj rulony i pokrój nożem na małe kluski – gnocchi. Nastaw wodę w dużym garnku , posól. Wrzucaj gnocchi do gotującej wody i gotuj około 3 minut. Ugotowane gnocchi podobnie jak kopytka wypływają na powierzchnię wody. Wyjmij na talerz i ostudź. Oczyść pieczarki i podziel na pół jeśli są bardzo duże. Rozgrzej patelnię, roztop masło

codojedzenia
Gnocchi z dynią i szałwią 155

formujemy wałki z ciasta (średnica 2cm). Jeśli się lepią do podłoża to podsypujemy mąką.Wałki tniemy nożem na kawałki (też 2 cm) i formujemy z nich kulki, które delikatnie przyciskamy widelcem, żeby je spłaszczyć, i żeby powstał wzorek z wgłębieniami.Gotujemy we wrzątku 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnie. Przekładamy do miski.Podsmażamy oliwę na dużej patelni. Kiedy będzie gorąca

W kuchni wieczorem
Racuszki ryżowo jabłkowe 164

ponownie mieszamy. Odstawiamy ciasto na 20 minut. Obrane jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na ćwiartki i cienkie plasterki. Dodajemy do masy, mieszamy, aby jabłka nie ściemniały. Ubijamy na sztywno pianę z białek i szczypty soli. Dzielimy na połowę i dodajemy do masy z jabłkami, mieszamy. Dodajemy pozostałą część piany i ponownie delikatnie mieszamy. Racuszki smażyłam na patelni naleśnikowej z rozgrzanym

mojewypiekiinietylko
Naleśniki kukurydziane z konfiturą różaną 228

Czas przygotowania: 25 min. Składniki na 6 naleśników Koszt przygotowania: 9,00 zł SKŁADNIKI: 1 jajko 2 łyżeczki oleju 300 ml mleka 2% 80 g mąki

kulinarnyJa
Cebularze 194

krążki, na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i smażymy do momentu aż będzie szklista. Dodajemy suchy mak. Doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem i chwilę jeszcze smażymy, odcedzamy na sicie z nadmiaru oleju. Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru, pozostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy so miski, dodajemy sól, jajko, olej oraz wlewamy wyrośnięte drożdże. Zagniatamy ciasto i odstawiamy

Bajeczna Kuchnia
Naleśniki z cynamonowym serem polane musem truskawkowym 152

miskę z ciastem na bok. Truskawki myjemy, szypułkujemy i wkładamy do blendera (jeżeli go nie posiadamy, to kiedyś z Mężem ugniataliśmy truskawki widelcem i były z grudkami, ale bardzo smaczne). Dodajemy cukier i cukier waniliowy i blendujemy. Ser wykładamy do miseczki, dodajemy cukier i cynamon i dokładnie mieszamy, aby powstała jednolita masa. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni, smarujemy serem

ChilliJemy
Indyjskie kofty i Przypomnienie :) 207

patelni dorzucamy posiekany czosnek, imbir, płatki chili, sól oraz cynamon. Całość zlewamy przecierem oraz wodą. Sos miksujemy blenderem i gotujemy kilka minut.  Na koniec zabielamy śmietanką i posypujemy posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy i odstawiamy. Robimy kofty. Do miski wkładamy puree ziemniaczane, ser starty na tarce o grubych oczkach, mąkę oraz przyprawy.  Całość zagniatamy. Z ciasta formujemy kulki wielkości

Dzieje kuchennej Wiewióry
Czekoladowe naleśniki z serem i skórką cytrynową 232

sztuki ciasto na naleśniki: 1 szklanka mleka niepełna szklanka mąki 2 łyżeczki cukru pudru 1 jajko 1 łyżka kakao olej farsz: 300 g sera białego cukier puder jogurt naturalny 3-4 łyżki skórka cytrynowa  PRZYGOTOWANIE: Do miski wlewamy mleko, dodajemy mąkę, cukier, wbijamy jajko i dodajemy kakao - całość miksujemy do połączenia składników.  Na lekko natłuszczonej patelni smażymy czekoladowe

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zupa zacierkowa 176

tyle żeby ciasto się dobrze rozwarstwiało, tak jak do kruszonki) i wyrabiać zacierki, rozcierając w palcach mąkę z jajkiem.  Zacierki powinny się same formułować pod palcami.Do ugotowanego wywaru z ziemniakami dodać zacierki, wymieszać, żeby się nie posklejały i chwilę razem pogotować.Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę. Boczek pokroić w drobną kosteczkę.Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć cebulę

Gospodyni Miejska
Zapiekanka brokułowa 642

Składniki:1 brokuł30 dkg makaronu rurki lub świderki1 nieduża papryka czerwona1/2 puszki kukurydzyok 20 dkg wędliny np. szynka1 mała cebulaok 1 szkl  śmietany 18 %25

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Naleśniki zapiekane ze szpinakiem 670

Szybkie obiady są świetnym rozwiązaniem w domu pełnym aktywnych ludzi. Najważniejsze to zjeść zdrowo i wiedzieć co jest w środku :) Naleśniki zapiekane ze szpinakiem

Niezły Młynek
Tosty francuskie z pieczonym rabarbarem 195

Dzień dobry, Choć pieczenie ciast i tworzenie deserów nie jest moją domeną (zdecydowanie wolę potrawy wytrawne), dla rabarbaru zawsze robię wyjątek. Uwielbiam ten kwaśny smak wspaniale kontrastującą ze słodyczą deserów, zaś rabarbar jest dostępny zbyt krótko, abym mogła to zmarnować.Po finansjerkach z rabarbarem i białą czekoladą przygotowałam kolejny deser inspirowany francuską kuchnią - tosty francuskie z pieczonym rabarbarem. Tosty francuskie(...)skórkę z cytryny z cukrem, dodaj rabarbar i wymieszaj. Piecz przez 15-20 minut. W miseczce roztrzep jajko, wymieszaj z mlekiem/śmietaną i ewentualnie dodatkami smakowymi. Na patelni na średnim ogniu rozgrzej masło. Zanurz kromkę bułki w mieszaninie z jednej strony i smaż na maśle z obu stron, aż bułka się zezłoci. Powtórz dla pozostałych kromek bułki, do wykończenia masy

Chilli Czosnek i Oliwa
Cannelloni ze szpinakiem i ricottą 210

drugiej osobie Jest też dość łatwe w przygotowaniu, z tym że warto skorzystać z jakiegoś narzędzia wspomagającego nadziewanie rurek cannelloni farszem – np. urządzenia z tłoczkiem używanego do dekorowania ciast. Oczywiście zawsze można użyć łyżeczki i palców, ale umówmy się, że to akurat jest średnio wygodne rozwiązanie. Jak przy każdym przepisie na cannelloni spierać mogą się zwolennicy i przeciwnicy jego wstępnego(...)350ml) Instrukcje Szpinak bardzo dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, odsączamy, po czym grubo kroimy. Cebule dymki kroimy w dość cienkie półtalarki. Ząbki czosnku obieramy i drobno siekamy. Na patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy masło i oliwę. Gdy się roztopią i zaczną wrzeć, wrzucamy czosnek i cebulę. Podsmażamy ok. 2 minuty do zeszklenia często mieszając. Dodajemy szpinak i blanszujemy przez

Kulinarna Pokusa