poolish dokładnie wymieszać w sporej misce. Przykryć ściereczką i odstawić na 4-5 godzin w ciepłe miejsce, lub na noc do lodówki.Chorizo pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni bez tłuszczu, ostudzić.Główkę czosnku owinąć folią aluminiową.Piec w 200 st. C. przez 40 minut, aż czosnek zmięknie.Wystudzić.Pozostałą mąkę przesiać do miski, dodać rozpuszczone w wodzie drożdże, sól(...)posiekaną natkę. Zagniatać jeszcze 5 minut.Przełożyć do miski, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.Po tym czasie kilkakrotnie złożyć, odstawić na kolejne 40 minut.Wyrośnięte ciasto złożyć dwa razy, uformować bochenek, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Podeprzeć z boku ściereczkami, żeby nie rozrósł się na boki. Odstawić na 1 godzinę.Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzepozycji zero, podsypując mąką , dostosowując grubość ciasta pod swoje wymogi.- ciasto przepuszczamy przez nożyki tnące i makaron delikatnie oddzielamy i pozostawiamy na stolnicy, aby podeschło- gdy nie mamy maszynki ciasto rozwałkujemy na dość cienki prostokąt obsypujemy mąką i zwijamy rulon po czym tniemy na ok 1 cm paski po czym postępujemy jak wyżej.- zagotujemy osolona wodę i wrzucamy nasz makaron(...)żółtka i parmezan.- świeży makaron gotuję się ok 3 minuty(jeżeli wykorzystujesz kupny suchy postępuj wedle opisu)- odcedź makaron, zachowując kilka łyżek wody z gotowania. Przełóż odcedzony makaron na patelnię z boczkiem, dokładnie wymieszaj, aby cały pokrył się oliwą i oprósz całość grubo mielonym pieprzem. teraz cały myk tego dania - zdejmujemy patelnie z ognia i wlewamy naszą mieszankę
Basia w kuchnichyba kapusta kiszona z cebulką. Ja natomiast wzbogaciłam ją mięsem mielonym z pieczarkami i marchewką :) Nie zapomniałam oczywiście o kubku czerwonego barszczu ;) Do dzieła! Składniki (ok. 5 sporych krokietów) Ciasto na naleśnik: które nie złamie się przy zwijaniu :) 1,5 szklanki mleka 2 szklanki mąki 1 szklanka oleju 1 jajko szklanka przegotowanej, ciepłej wody Farsz: 500g mięsa mielonego(...)majeranek +jajko + bułka tarta + 2 łyżki oleju Przygotowanie: Naleśniki: - łączymy mleko, jajka i mąkę (ręcznie lub mikserem). - dodajemy stopniowo wodę, cały czas mieszając. - dodać olej i wymieszać. - patelnię (chyba, że macie teflonową, to nie) wysmarować olejem i smażyć pierwszego naleśnika z obu stron. Uważać, aby nie przepalić. Wyszło mi 5 ładnych, sporych placków + 1 mniejszy :) - gotowe naleśniki kładziemy
Kitchens AlphabetCiasto naleśnikowe możemy wzbogacić różnymi dodatkami. Pomysłów jest wiele i każdy z nas ma swoje ulubione kombinacje smakowe. Dzisiaj zapraszam na naleśniki z pieczarkami . Składniki: Naleśniki: 2 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka mąki szczypta soli 2 łyżeczki cukru waniliowego Wszystkie składniki miksujemy i smażymy naleśniki z obu stron na złocisty kolor. Farsz: 30 dag pieczarek 1 opakowanie sosu borowikowego(...)Knorr 1 marchewka 1 mała cebula sól pieprz Pieczarki myjemy, obieramy i drobno kroimy. Na patelni przesmażamy posiekaną cebulę, dodajemy pieczarki i startą ma tarce marchewkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Na każdym naleśniku rozsmarowujemy przestudzony farsz i zwijamy jak gołąbki. Sos borowikowy przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Naleśniki podajemy podgrzane na suchej patelni i polane sosem
Salonik smakówPomiędzy pieczeniem mazurków, serników i babek powstała również ciekawa i smaczna potrwa. Nawet nie przypuszczałam,że tortilla może tak dobrze zastąpić ciasto na lazanię. Zapraszam do wypróbowania przepisu. Naprawdę warto. SKŁADNIKI: 1/2 kg mięsa mielonego, 2 ząbki czosnku, 1 cebula, 1 papryka czerwona (mała) 1 papryczka chili, pomidory krojone z puszki, fasola czerwona z puszki kukurydza z puszki(...)ostra bazylia, WYKONANIE: Cebulę, i papryki kroimy w kostkę. Na oleju szklimy cebulką i następnie dodajemy paprykę czerwoną i papryczkę chili. Wszystko przez chwilę smażymy. Na drugiej patelni podsmażamy mięso mielone. Do mięsa dodajemy paprykę z cebulą i wszystko dusimy około 30 minut. Kolejno dodajemy pomidory z puszki. Dusimy jeszcze chwilkę na wolnym ogniu dodając przyprawy. Do wszystkiego
W kuchennym oknie Ewygotować na niewielkiej mocy 2 minuty krócej, niż podane jest na opakowaniu (czyli w przypadku makaronu omnomnom 8 minut). Odcedzić, wymieszać z oliwą. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni. Rukolę i szpinak umyć, osuszyć i grubo pokroić. Pomidorki umyć, pokroić na połówki. Papryczki umyć, usunąć pestki, pokroić na plasterki. Jaja roztrzepać ze śmietaną i ostrymi papryczkami. Dodać sery, wymieszać(...)wyłożonej szynką formy. Zalać mieszanką jajeczną. Na wierzchu ułożyć resztę pomidorów (skórką do góry). Piec w 175°C przez 40 -45 minut. Nóż o cienkim ostrzu wbić w środek ciasta. Po wyciągnięciu powinien być wilgotny, ale nie powinno być na nim płynnej masy jajecznej. Jako dodatek polecam sałatę z sosem winegret Smacznego
Pełny talerzwałeczki o średnicy ok. 1/2 cm. Pokroić je na kawałeczki równiez ok. 1/2 cm. Każdy z nich rozgnieść kciukiem, aby powstało wgłębienie na kształt muszelki. Ja z części ciasta przygotowałam też makaron w kształcie wałeczków, niestety nie pamiętam nazwy - może Wy wiecie jak się nazywa? W garnku zagotować osoloną wodę. Makaron wrzucić do wrzącej wody i gotować(...)czosnku oliwa sól, pieprz Cukinię umyć, osuszyć i pokroić w cieniutkie paseczki - ja używam do tego specjalnej "obieraczki-krajaczki". Czosnek obrać i pokroić na cienkie plasterki. Oliwę rozgrzać na patelni, wrzucić czosnek i smażyć do momentu aż nabierze delikatnie złotego koloru , dodać pokrojoną w paseczki cukinię i podsmażać ok. 5 minut, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Gdy cukinia zmięknie
KUCHARNIAszklanki mąki½ szklanki śmietany 18%2 torebki cukru pomarańczowego (po 10 g)szczypta soliWszystkie składniki zagniatamy, ja to robię hakiem robota. Gotowe ciasto schładzamy w lodówce ok. 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy dosyć cienko, wycinamy np. kółka, ja zrobiłam za pomocą foremki kwiatki. Układamy ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. na wysmarowanej tłuszczem i posypanej blaszce (w małych odległościach(...)piekarnika, w temperaturze 175º C. Ciasteczka studzimy.Karmel1/2 szklanki cukru1 łyżeczka miodu50 g siekanych migdałówdodając do karmelu niedużą ilość miodu, mamy gwarancję, że nie będzie twardyCukier wysypujemy na szeroką patelnię i rozpuszczamy go cały czas mieszając. Początkowo cukier się lekko zbryli, ale potem się rozpuszcza i zacznie karmelizować. Zmniejszamy płomień pod patelnią, dodajemy posiekane migdały, mieszamy i od razu nakładamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięProsty i jakże pyszny dodatek do obiadu, który często gości na naszych stołach. Buraczki zasmażane pasują do różnego rodzaju mięs i najbardziej w towarzystwie ziemniaczków. Smaczne
Oryginalny smakNa zimowe dni polecamy porcję pożywnej, smacznej rozgrzewającej zupy Skład niki: 20 dag grochu łuskanego 1 kość schabowa pasek wędzonego boczku łyżka masła 3 średnie ziemniaki
kgwjanczewoDoskonałe kotlety są dietetyczne. Warto podać na postny piątek z sosem np. pomidorowym lub z którąś z naszych surówek. Składniki: pół szklanki surowej kaszy jaglanej
kgwjanczewokimś podzielić. Ja swoją przechowuję w szczelnie zamkniętym pojemniku, w suchym i ciemnym miejscu. Na 1 kg mąki daję 4-5 łyżek przyprawy i wtedy mam bardzo aromatyczne ciasto i w całym domu jeszcze długo pachnie pierniczkami. Wszystkie przyprawy mielimy bądź ucieramy na puch. Najlepiej robić to partiami. Jeśli mamy gałkę muszkatołową w całości to ścieramy ją na drobnej tarce(...)ostrość i doda karmelowego posmaku. Przed wsypaniem przyprawy do słoika, na jego dno wsypcie warstwę surowego, białego ryżu, to zapobiegnie zawilgoceniu. Przed każdym użyciem przyprawy podgrzewam ją na suchej patelni, to sprawia, że aromat jest jeszcze bardziej intensywny. Mam malutką patelenkę do prażenia przypraw i prażę absolutnie każdą przyprawę, dobrze im to robi. Zapytacie, do czego użyć domowej przyprawy korzennej
ladykitchenbezglutenowej - 20g oleju (rzepakowego) - 15g sezamu - 1 łyżeczka drożdży instant (ewentualnie można pominąć) - szczypta soli W misce, wszystkie suche składniki dokładnie ze sobą mieszamy i dolewamy tyle wody, by ciasto było miękkie i elastyczne. Całość przerzucamy na obsypaną mąką stolnicę, wyrabiamy ugniatając, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą i utworzą jednolitą masę. W razie gdyby masa była za sucha(...)każdej połówki tworzymy dość grube wałki, przykrywamy ściereczką na 15 minut. Każdy wałek dzielimy na 4 części. Każdy z nich rozwałkowujemy do średnicy np. 15cm. Kładziemy na suchą patelnię i podpiekamy po 1 minucie na każdej ze stron. Tak samo postępujemy z resztą. Dodatki: - serek śmietankowy, naturalny (Apetina, Valsoia) + 1 ząbek czosnku + sól, pieprz - ok. 8 plastrów szynki
Be Fit Be Strongilość jako orientacyjną),1 łyżeczka cukru,odrobina soli - na czubku noża ;)Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji, bez grudek. Odstawiamy na 10-15 minut, żeby ciasto odetchnęło. W tym czasie przygotowujemy twarożek.Do przygotowania czterech naleśników potrzebuję: 4 łyżki twarożku śmietankowego, 4 łyżeczki cukru i 1 kroplę aromatu śmietankowego. Wszystko razem wystarczy(...)chusteczkę. Na sos owocowy potrzebujemy:1 średni grapefruit,1 limonka,5-6 łyżek brązowego cukru,4 łyżki masła.Wyciskamy sok z owoców i wlewamy go na patelnię. Dosypujemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu przez kilka minut. Dodajemy masło i jeszcze przez chwilę gotujemy. Wkładamy przełożone twarożkiem naleśniki i chwilę dusimy je w owocowym sosie. Z każdej strony
Codzienna kuchnia niecodziennaPolaków Święta. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 821 kcal | 32 g białka | 108 g węglowodanów | 29 g tłuszczu PRZYGOTOWANIE 1. FARSZ (10 min) Na patelnię lub do garnka wlewamy odrobinę oleju, wyciskamy czosnek, dodajemy szczyptę soli i podsmażamy ok. 1 min. Następnie dodajemy szpinak (jeśli macie świeży, trzeba go przedtem opłukać i ewentualnie posiekać), mieszamy(...)próbujemy czy smak nam odpowiada. W razie potrzeby dodajemy więcej przypraw. Na koniec dodajemy biały ser, rozdrabniając go łopatką i dokładnie łączymy go ze szpinakiem. Odstawiamy do wystygnięcia. 2. CIASTO (5 min + 20 min na odpoczynek) Do miski wsypujemy (przesiewamy) mąkę, dodajemy sól, olej i szklankę wrzącej wody, mieszamy widelcem aby połączyć ze sobą składniki. Kiedy ciasto wystygnie na tyle
Nerds Kitchen