wyrabiać ręcznie. Dodać bakalie i wyrobić jeszcze ciasto. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto podwoi swoją objętość. Przełożyć do formy na babę jaką macie , ale pamiętać, że ciasto rośnie więc musi być większa...i odstawić ponownie. Będzie rosło. Nagrzać piekranik do 170-180 stopni i piec okolo 35-40 minut, do suchego patyczka. Nie pieczcie dlużej bo baba(...)polewę. Roztopić 2 łyżki masła, dodać 2 łyżki kakao, i 2 łyżki cukru oraz łyżkę wody. Roztopić. Polać posypaną wcześniej cukrem pudrem babę i posypać płatkami migdałów- uprażyć na patelni wcześniej. Baba najlepsza na drugi dzień. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniugotowanych ziemniaków 4 cebule kostka masła do podduszenia cebuli sól pieprz Najpierw przygotowujemy farsz z ugotowanych ziemniaków, sera i cebuli Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Wrzucamy na patelnię z masłem i dusimy do miękkości Twaróg z ziemniakami wrzucamy do malaksera, a jeśli go nie posiadamy to zarówno ziemniaki jak i ser przecieramy na tarce o dużych oczkach. Chodzi(...)farszu z ziemniaków i twarogu. Reszta, która zostanie, posłuży nam do podsmażenia pierogów lub do polania ich z wierzchu gdy się ugotują. Farsz doprawiamy solą i pieprzem Teraz robimy ciasto na pierogi Na stolnicę wysypujemy mąkę, wbijamy 2 żółtka i mieszamy Następnie dolewamy 1/2 litra gorącej wody i znowu mieszamy. Wyrabiamy ciasto i dzielimy na dwie części. Jedną "chowamy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comrazu przygotować ich więcej, ponieważ spokojnie mogą trochę poleżeć i się nie popsują - później wystarczy je tylko odgrzać chwilę na patelni i zapakować farszem :) W zależności od wielkości patelni i grubości placków otrzymamy z poniższej porcji 7 - 12 sztuk.Tortille pszenno-kukurydziane. Składniki:- 1 szklanka mąki kukurydzianej- 1,5 szklanki wody- 1,5 szklanki mąki pszennej- 3 łyżki masła- pół(...)przez około 5 minut, nie przestajemy mieszać, żeby mąką się nie przypaliła. Ściągamy z ognia, dodajemy resztę masła i odstawiamy do wystygnięcia - mieszamy w tym czasie często.2. Kiedy ciasto wystygnie dodajemy mąkę pszenną z solą i zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. Formujemy gruby wałek, odrywamy po kawałku i wałkujemy na dosyć cienki (ale bez przesady!) placek. Podsypujemy przy
Kraina Tysiąca SmakówMleko roślinne w diecie beznabiałowej to znakomity odpowiednik zwykłego mleka krowiego. Jest lżejsze, dla mnie osobiście - smaczniejsze i obfituje w bogactwa, jakie skrywają w sobie te
W kuchni Karmel-itkiKolejna moja potrawa inspirowana kuchnią tajską. Tym razem jest to sałatka z kurczakiem, czerwoną papryką, jajkami i makaronem polana słodko-kwaśnym sosem tamaryndowym i podana w
Oryginalny smakZapiekane tosty francuskie z karmenolizowanymi brzoskwiniami Danie Śniadania Kuchnia Polska Porcje 2 porcje Czas przygotowania 20 minut Czas gotowania 30 minut Składniki Francuskie tosty 1/2 szt. chałki/ ciasta drożdżowego (lub 8 kromek chleba tostowego) 1 szt. jajka 100 ml mleka 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki pasty waniliowej (ekstraktu waniliowego) Karmelizowane brzoskwienie 2 szt. brzoskwiń (świeże lub twarde z puszki(...)mleko z jajkiem, cukrem oraz wanilią. Chałkę obtoczyć w mieszaninie z mlekiem. Chałkę ułożyć na blaszce i piec 15 — 20 minut. Karmelizowana brzoskwinia W trakcie pieczenia francuski tostów rozgrzać patelnię. Na patelni rozgrzać miód z sokiem cytrynowym i cynamonem. Wrzucić brzoskwinie. Brzoskwinię smażyć na małym ogniu ok. 10 minut, aż brzoskwinie będą miękkie a utworzony sos zgęstnieje, mieszając od czasu
Wypieki i Rumieńceplacuszków Przygotowanie: Do miski przekładam cały jogurt owocowy, wbijam jajko (małe) i dokładni całość mieszam np. łyżką lub widelcem. Następnie dodaję płatki owsiane górskie i mąkę, znów mieszam. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (u mnie olej kokosowy około 1 łyżeczki), zmniejszamy płomień na minimalny i smażymy placuszki na złoto z obu stron (1 łyżka = 1 placek). Placuszki obracamy ostrożnie(...)mąkę koszalińską z Młynów Stoisław. Młyny Stoisław, to 50 lat jakości.W ofercie producenta znajdziecie mąki, kasze, płatki i otręby spożywcze. Przypominam i polecam Wam również przepis na pyszne ciasto z truskawkami . http://www.mlynystoislaw.pl/ Smacznego
Słodkie okruszkiłyżki masła 2 łyżki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 1,5 szklanki mleka sól,pieprz gałka muszkatołowa oraz olej do smażenia starty ser do posypania Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie zmiksować. Usmażyć naleśniki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Następnie pokrojoną cebulę zeszklić na oleju. Dodać mięso mielone i smażyć aż mięso zmieni kolor. Następnie mięso doprawić(...)łyżki farszu i zwinąć w rulon. Nadziane naleśniki przekroić na pół i ułożyć pojedyńczą warstwę w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym (ja rozłożyłam na dwa naczynia). Przygotować sos beszamelowy. Na patelni roztopić 2 łyżki masła, następnie dodać 2 łyżki mąki i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Wlać 1,5 szklanki mleka doprawić solą, gałką muszkatołową i odrobiną pieprzu. Sos gotować cały
Monia miesza i gotujeFigi można przyrządzić na wiele sposobów. Mogą być dodatkiem do sałatek, farszów lub ciast i deserów. Zawierają dużo witamin i składników mineralnych. Warto więc skorzystać z sezonu na ten owoc, ponieważ są nie tylko zdrowe, ale również bardzo smaczne. Dzisiaj przygotowałam je w formie deseru w sosie z czerwonego wina, miodu i cynamonu z dodatkiem prażonych orzechów włoskich i bitej(...)czerwonego wytrawnego wina1 łyżka octu balsamicznegoplasterek masła2 łyżki orzechów włoskich2 łyżki miodu1 płaska łyżeczka cynamonuszczypta mielonych goździkówDodatkowo:bita śmietanaPrzygotowanie:Orzechy włoskie posiekać na większe kawałki i uprażyć na suchej patelni. Odłożyć.Do rondelka wlać wino, ocet balsamiczny, miód, dodać masło, cynamon i goździki. Wymieszać i chwilkę gotować, aż składniki się połączą.Figi umyć, osuszyć i naciąć na krzyż, mniej więcej
Oryginalny smakczas miksując. Po tym dodajemy po kolei olej i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mąkę należy wymieszać ręcznie lub, jeśli się nie boicie, mikserem na wolnych obrotach. Wylewamy ciasto na formę o średnicy 30 cm wysmarowaną masłem oraz posypaną bułką tartą i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180°C przez 30 minut. Następnie wyjmujemy biszkopt i rzucamy(...)truskawek,3 łyżki cukru trzcinowego,2 galaretki truskawkowe,1 szklanka wody,1 łyżeczka żelatyny + kilka łyżek wody,+ 30 dag truskawek do przełożenia i dekoracji,Truskawki wrzucamy na patelnię razem z cukrem i gotujemy ok. 7 minut - truskawki muszą delikatnie zmięknąć i puścić sok, a następnie przestudzamy i miksujemy je na gładki krem. Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wody i dodajemy
Delicious TitbitsJesienne dni zbliżają się wielkimi krokami. Dlatego warto przygotować jeszcze coś skąpanego w promieniach słonecznych. Dziś lekka sałatka dla fanów owoców morza. Jeśli lubicie krewetki, warto
kulinarnyJaKto powiedział, że na śniadanie czy do pracy musi być kanapka albo jogurt. Dzisiaj bardzo fajna alternatywa dla najmłodszych. Taka forma tortilli skradła serducho mojego brata
Niezły MłynekI znowu sałatka, w moim domu robi się je dość często. Większości wam nie pokazuję bo być może je znacie. Chociaż lubię eksperymentować nawet z najbardziej
Niezły Młynekskóry). Chwilę dusimy i całość przekładamy do gorącego wywaru. Na patelnię wlewamy łyżkę oliwy, gdy się rozgrzeje wsypujemy i krótko smażymy obie papryki. Papryki dodajemy do wywaru, a na patelnię po nich wlewamy białe wino oraz dodajemy drobno pokrojoną skórkę z pomarańczy (ma być pokrojona, nie starta). Gdy aromaty się uwolnią przelewamy do wywaru, doprawiamy solą morską. Na wrzący wywar(...)zmielonym pieprzem. W garnku zagotowujemy wodę na kluski. Białka ubijamy na sztywno z solą. Masło ucieramy z żółtkami. Do utartych żółtek przesiewamy mąkę, dodajemy ubite białka – delikatnie łączymy składniki. Ciasto ma być dość gęste. Na wrzątek kładziemy łyżeczką kluski, każdorazowo maczając w nim łyżeczkę. Gotujemy na średnim ogniu 3 minuty od chwili wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Zupę rybną podajemy
mojewypiekiinietylkoSoda dodana do ciasta piernikowego spulchnia go i nadaje mu ciemniejszą barwę. Wystarczy dodać 5 g sody na 50 dkg ciasta. ********** Soda służy również jako środek usztywniający pianę z białek - wystarczy dodać szczyptę sody(...)Przypalone i zaschnięte resztki w garnku lub patelni gotować w naczyniu z roztworem sody i wody ( 1 litr wody na 1 łyżkę sody ). A następnie umyć. ********** Soda nadaje się również do czyszczenia naszych okien
Przepisy i porady kulinarne