ciasto z patelni - 2000 przepisów (strona:105/134)

Pasztet z cukini. Świetny na zimno i na ciepło :) 220

bardzo szybko i bardzo szybko znika. Doskonały na zimno do wędlin, czy na kanapki, na ciepło do np. do barszczyku, ale fajnie też smakuje pokrojony w plastry,obsmażony na patelni. Pasztet zawsze piekę w keksówce o dł. 35 cm., tym razem keksówkę pożyczyłam i piekłam na szerszej formie aluminiowej, stad pasztet jest niższy, smakuje tak samo, ale polecam keksówkę :) Składniki(...)przekładam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą keksówki. Piekę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku - z termoobiegiem - Czas pieczenia to ok. 60 - 80 minut Trzeba sprawdzać patyczkiem jak ciasto :) Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Orzechowy tort kajmakowy 484

czas ubijając dodawać cukier (~1/3 szkl.), cukier waniliowy. Zwolnić obroty miksera, dodawać kolejno żółtka, wymieszać. Wyłączyć mikser. Dosypywać mąkę zmieszaną z orzechami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łopatką. Przelać ciasto do tortownicy wyłożonej papierem. Od razu wstawić do nagrzanego piekarnika (żeby piana nie opadła). Piec ok. 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika, opuścić biszkopt formie na blat z wysokości(...)smaku cukrem. Ilość dodanego alkoholu zależy od indywidualnych upodobań.     Dekoracja  kajmak (reszta z kremu) 2-3 łyżki śmietany kremówki płatki migdałowe, uprażone na patelni starta czekolada Kajmak podgrzać z kremówką. Ostudzić trochę. Czynność tę należy wykonać na samym końcu jak już mamy przełożony tort kremem. Przygotowanie tortu Biszkopt kroimy na trzy części. Pierwszy blat nasączyć

coolinarnastrefa.blogspot.com
Zupa krem z selera i gruszki 192

zmiłuj, idzie zima :)  Prawie rok temu zaczynałam przygodę z kilogramami. Teraz zima mi nie straszna, nie dam się nabrać na te jej sztuczki, kiedy kusi gorącą czekoladą, ciastem czekoladowym i roladą z kluskami śląskimi. Idę z nią na wojnę z taką zupą i jeszcze kilkoma innymi smakołykami, które pozwolą przyjemnie przetrwać zimę i nie obudzić się wiosną(...)Przelewamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez kilka minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.   Szynkę rwiemy na mniejsze kawałki i chwilę podsmażamy na rozgrzanej patelni. Zupę podajemy z chrupiącą szynką i pestkami dyni.  Smacznego

bistro mama
Domowy rosół z domowym makaronem 349

zdobyć, to kurczak musi wystarczyć),7 średnich marchewek, 5 średnich pietruszek,pół małego selera,1 niewielki por,1 mała "przypalona" cebulka (obraną można opiec na suchej patelni),1 łyżeczka ziarenek pieprzu,sól do smaku. Wołowinę opłukać, zalać zimną wodą (około 1,5 - 2 l.) i gotować na wolnym ogniu. Kiedy będzie prawie miękka włożyć opłukanego kurczaka(...)makaronem.Składniki na makaron:około 40 dkg. mąki,2 całe jajka,4 żółtka,płaska łyżeczka soli.Mąkę przesiewam do miski. Wsypuję sól i wbijam jajka. Zagniatam ciasto. Kiedy będzie już jednolite, przekładam na stolnicę i wyrabiam podsypując lekko mąką, żeby się nie przyklejało. Musimy je bardzo dokładnie połączyć, aż stanie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Litewska wigilia, czyli kulebiak z kapustą i grzybami 327

starłem na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroiłem w drobną kostkę, czosnek w cienkie plasterki. Grzyby również pokroiłem na paski o grubości około 0,5 cm. Na dużej, głębokiej patelni (można użyć dużego garna o grubym dnie) rozgrzałem około 2 łyżek oliwy i dodałem posiekaną w kostkę cebulę, a po chwili również czosnek i marchewkę. Kiedy cebula zrobiła się wyraźnie(...)było letnie. Dodałem do niego 20 gram drożdży i 2 łyżeczki cukru. Całość wymieszałem dokładnie do rozpuszczenia się drożdży, a następnie dodałem do mąki. Z tak przygotowanych składników wyrobiłem ciasto, aż stało się zwarte i przestało przyklejać się do ręki. Ciasto lekko opruszyłem mąką i odstawiłem w ciepłe miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia. Kiedy kapusta już zmiękła zdjąłem

Wyprawy kulinarne
JESIENNY DESER Z TAPIOKI 204

   Wspaniałepromienie wrześniowego słońca w ten pierwszy dzień jesieni - tak Poznań wita złocisto-brązową pannę, zwiastun opadających liści i nadchodzacej deszczowej aury. Nie lubię, ale

W kuchni Karmel-itki
Bliny z łososiem 133

się kiedy indziej. Staram się, żeby przy okazji imprez podać coś innego niż takowy śledź. Mało skomplikowanego, ale fajnego. Bliny znają chyba wszyscy – małe placuszki drożdżowe, smażone na patelni, podawane zazwyczaj z kwaśną śmietaną i kawiorem. W naszym kraju kawior dostać ciężko, nie oznacza to, że nie można, ale ceny zazwyczaj są zaporowe. To, co mamy w sklepach(...)ciepłego mleka. Odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce. W osobnej misce łączymy przesiane mąki, żółtka, masło, sól, pozostałe mleko i czarnuszkę. Dodajemy zaczyn. Dokładnie mieszamy. Ma być gęste ciasto. Jak będzie rzadkie można dodać mąki, jak za gęste – ciepłego mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min. Smażymy z dwóch stron, na średnim ogniu. Śmietanę mieszamy

ladykitchen
Kokosanki - najlepsze! 210

Kokosanki czyli mocno kokosowe ciasteczka. Moje ulubione. Lekko chrupkie z wierzchu i wspaniale ciągnące w środku. W 100 % bezglutenowe. Kupne kokosanki często są przesłodzone i przesycone

maniapieczenia
Aromatyczne fusilli z kozim serem i polędwiczkami 241

Dania z makaronem to standard w wielu restauracjach, mimo że nie są wykwintne to jednak takie choćby fusilli z kozim serem i polędwiczką z kurczaka można

Kuchnia PROzdrowotna
Polska biała kiełbasa – od podstaw 362

praskę, jak najdrobniej, nawet kilka razy. Musi przypominać pastę, to nie powinny być wyczuwalne kawałki.   Do mięsa i przypraw wlewamy lodowato zimną wodę i całość wyrabiamy, ręcznie, jak ciasto na chleb. Po co woda i po co wyrabianie? Powodów jest kilka. Po pierwsze – mięso musi się ze sobą skleić . Żeby mogło się skleić potrzebuje wody, która podczas wyrabiania masy(...)powinno odpaść , ale mocno i pewnie utrzymać się na miejscu.   Jeśli nie jesteście pewni smaku, weźcie na łyżeczkę kawałek masy, spłaszczcie ją na minikotlecik i usmażcie na teflonowej patelni, bez tłuszczu. Łatwo w ten sposób sprawdzić czy o czymś nie zapomnieliśmy, czy masa jest prawidłowo pieprzna, a może mięso potrzebuje odrobinę więcej majeranku bo użyty był mało aromatyczny

Karo in the Kitchen
Fish pie, czyli zapiekanka rybna po angielsku z moimi wariacjami. 200

Już na tych kartach pisałem, że od dłuższego czasu na moim stole częściej goszczą ryby. Dziś będzie coś po angielsku. Pierwszy raz jadłem te "ciasto rybne", gdy moja szwagierka zrobiła je, podczas naszego urlopu w UK. Żona Ma uwielbia tę zapiekankę, więc dziś ukłon w jej stronę. Smacznego Kochanie! Będziemy potrzebować: -płat polędwicy z dorsza, świeżego -płat wędzonego na zimno(...)moździerzu oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy kilka minut. Rybę wyławiamy. Mleko, pozbawione liścia laurowego i ziaren ziela angielskiego, zostawiamy na "za chwilę". Naczynie żaroodporne, bądź wysoką patelnie, którą można włożyć do pieca skrapiamy oliwą, lub smarujemy masłem. Wykładamy kawałki ryby, posypujemy groszkiem i kukurydzą. Zatapiamy rybę do połowy w mleku, które nam zostało po jej gotowaniu. Przykrywamy rybę

BaRepas
Smażona ryba z pomidorami i koperkiem - przepis Ani i Krzyśka 170

Ryb nie jadam (z wyjątkiem ryby wołowej), ale Ola i owszem, zwłaszcza smażone ryby uwielbia. W związku z tym, że znalazłem na blogu Ani i Krzyśka

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tagliatelle z kurczakiem i pieczarkami w sosie pomidorowo-śmietanowym 397

oczywiście według nas, Wy musicie sami ocenić ;)) propozycję na jutrzejszy obiad :)Tagliatelle to nasz ulubiony rodzaj makaronu. Z języka włoskiego tagliare oznacza ciąć. Tagliatelle to nic innego jak rozwałkowane ciasto makaronowe, pocięte w długie, cienkie wstążki. Do tego rodzaju makaronu idealnie pasują gęste sosy, szczególnie na bazie śmietany. Porowata, szorstka struktura makaronu pozwala na dokładne “obklejenie” wstążki sosem.SK(...)drobną kostkę pomidory.5. Dodajemy śmietany, czekamy aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy posiekana natkę pietruszki, a jeśli trzeba to doprawiamy sola i pieprzem.6. Przekładamy ugotowany i odcedzony makaron na patelnię, dokładnie mieszamy.Podajemy posypany natką pietruszki. Z kieliszkiem wytrawnego białego wina ;)Smacznego

W kuchni Katie
Wegański żurek 176

zakwasie lub 1 łyżeczka drożdży Przygotuj dwa duże słoje, do każdego z nich wsyp po szklance mąki. Następnie wlej taką ilość wody, aby po wymieszaniu powstało ciasto o konsystencji ciasta naleśnikowego. Do każdego słoja wrzuć po 3 obrane i rozgniecione nożem ząbki czosnku, liść laurowy oraz kilka ziaren ziela angielskiego. Kiedy całość przestygnie wlej po dwie szklanki chłodnej wody(...)innego garnka, dodaj majeranek oraz zakwas (przed użyciem dokładnie go wymieszaj), całość zagotuj, mieszając od czasu do czasu. Gotuj na małym ogniu przez 3 minuty. Podawaj z podsmażoną na patelni sojową kiełbasą, pieczonym tofu i cieciorką (tofu pokrój na małe kawałki, posyp solą kala namak, natomiast ugotowaną cieciorkę natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem i słodką papryką i wstaw

Roślinna - blog wegański
Sałatka z cukinią i czosnkiem niedźwiedzim 277

Kolejna propozycja sałatkowa dziś to mocny akcent cukinii i czosnku niedźwiedziego. Najpierw musicie przygotować smakowy olej który szybko można zrobić. Zaopatrzcie się w dobrej jakości olej

Kuchnia PROzdrowotna

Proponowane wyszukiwania