ciasto z patelni - 2000 przepisów (strona:108/134)

TORT RAFAELLO 534

łyżce, cały czas ubijając.  Teraz dodaj po kolei żółtka, ubijając dokładnie po każdym dodaniu. Przesiane mąki dodaj  do masy i całość bardzo ostrożnie wymieszaj szpatułką. Delikatnie przełóż ciasto do tortownicy. Piecz je w temperaturze  160 - 170 stopni C  przez około  35 - 40 minut  lub do  tzw. suchego patyczka. Gorący biszkopt wyjmij z piekarnika(...)Nasącz go i pozostałym kremem posmaruj wierzch i boki tortu.  Boki tortu posyp płatkami migdałowymi (możesz je wcześniej uprażyć na suchej patelni i ostudzić), górę  posyp wiórkami kokosowymi i udekoruj pralinkami. Wstaw tort do lodówki  do schłodzenia na kilka godzin, najlepiej na cała noc. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
ŚLEDŹ ZAPIEKANY W KAPUŚCIE KWASZONEJ 159

Za oknem nieprzyjemna szarość. Wiatr rzuca konarami na prawo i lewo, stuka w okna, huczy w kominie. Znajduję w szafie, pomiędzy książkami, stary album. Z czarno

W kuchni Karmel-itki
Warstwowy torcik ala Szarlotka 278

nożykiem boków i NIE wyjmujemy z formy. Przestygnięty biszkopt nasączamy. WARSTWA JABŁKOWA: Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Starte jabłka skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni, lub w rondelku rozpuszczamy masło- wykładamy na nie jabłka- dodajemy cynamon i cukier- wszystko dokładnie mieszamy i smażymy na małym ogniu, aż odparuje się cały nadmiar wody z jabłek. Wysmażone(...)kolejny wkładamy do lodówki- przynajmniej na 20 min, aż polewa zgęstnieje i przylgnie do torcika. ZDOBIENIE: Zastygnięte warstwy utworzą zwartą całość. Za pomocą noża- oddzielamy delikatnie boki i podstawę ciasta od tortownicy i wykładamy torcik na paterę. Śmietanę ubijamy. Bitą śmietanę umieszczamy w rękawie do zdobienia tortów, z końcówką typu zamknięta gwiazda. Robimy śmietanowe zdobienia- jedno, obok drugiego u podstawy

Domowe Torty
Drugie życie chałki 206

całej zjeść od razu. Trzeciego dnia zostało jeszcze trochę, ale żadne z nas nie miało już na nią chęci. Postanowiłam więc dać jej nowe życie - żal było wyrzucać ciasto przygotowywane z taką pieczołowitością... Rozwiązaniem idealnym okazały się słodkie tosty francuskie. Kiedy oglądając Masterchefa zobaczyłam, jak jeden z uczestników przygotował rzeczone, w dodatku z truskawkami, stwierdziłam, że pomysł jest(...)cukrem waniliowym na puszystą masę.Jajka roztrzepać, wymieszać z kremówką, cukrem i cukrem waniliowym. Namoczyć każdą kromkę z obu stron w masie jajecznej.Smażyć na maśle na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor. Podawać z owocami i serkiem.Smacznego!Cztery porcje z tego przepisu są zdecydowanie śniadaniowe. Jeśli chcecie podać takie tosty na deser, wystarczy jeden na osobę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Optymistyczne śniadanie z newellą 197

Hej wszystkim!, dziś dołączam do akcji gotuj z newellą i sprawdzę jak smakuje i zaproponuję Wam śniadanie po którym największy smutas podniesie swe uszy do góry

Kuchnia PROzdrowotna
Sernik kajmakowy 412

Przepis znaleziony u White Plate. Sernik idealny jeśli mamy ochotę na dużo słodyczy i ciężkie ciasto. Każda warstwa wspaniale uzupełnia pozostałe, każdy smak idealnie współgra z innymi. Gratulacje Lisko!! Oryginał można zobaczyć tu. Polecam wielbicielom serników i tym, którzy do serników się dopiero przekonują.Sernik kajmakowy:Spód:50 g orzeszków solonych 80 g ciastek kruchych np. herbatników30 g masła1(...)płynna. Jeśli będzie miała grudki, należy ją zmiksować. Zdjąć z ognia, dodać 2 łyżeczki masła i dokładnie wymieszać.Tak przygotowaną polewą polać wierzch całkowicie ostudzonego sernika.Posypać uprażonymi na patelni płatkami migdałów.Wstawić do lodówki na minimum godzinę

Z butelką mleczka w tle
Staub - zestaw do przystawek - nie tylko do przystawek :) 141

Pewnie wielu z Was korzysta z naczyń żeliwnych i ceramicznych francuskiej firmy Staub (obecnie grupa Zwilling J.A. Henckels) , ale w nasze ręce trafiły stosunkowo niedawno. Zaczęliśmy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Grillowane kotlety wieprzowe z chutneyem rabarbarowym / Grilled pork chops with rhubarb chutney 221

Jakiś czas temu dostałam od mamy z działki piękny rabarbar. Część zużyłam na przepyszne ciasto truskawkowo-rabarbarowe (niedługo na blogu), a resztę spożytkowałam na doskonały chutney do mięs. Gdy zobaczyłam na niego przepis na tej stronie, wiedziałam że muszę go wypróbować, tym bardziej, że całe danie okazało się ekspresowe w wykonaniu. Takim też sposobem, po długim dniu pracy, przygotowałam szybkie(...)około 15 minut. Następnie zdejmij przykrywkę i gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż chutney zgęstnieje, około 5 minut. Dopraw do smaku jeżeli to koniecznie. Przygotuj grilla lub umieść patelnię grillową na średnim ogniu. W małej miseczce wymieszaj kolendrę, paprykę, cynamon, sól i pieprz (wg uznania) i natrzyj powstałą mieszanką kotlety z obu stron. Natłuść ruszt grilla/patelnię grillową

karmelowy
Lniane kotlety z orzechami, morwą, ostrym sosem gryczanym i prażonymi pestkami moreli 182

Lubicie wyzwania? no to proszę... obiad bez mięsa, ryby, laktozy, glutenu, jajek a jednak da Wam dużego kopa energetycznego. Len to nie jest smakołyk lecz dzięki

Kuchnia PROzdrowotna
Waflowo – czekoladowy tort Pischinger 217

Polewa: 100g czekolady (deserowej lub gorzkiej)       60ml mleka 1 łyżeczka masła Przykładowa dekoracja: 50g orzechów włoskich (np. prażonych)** 50g płatków migdałowych Kolorowe posypki do ciasta Masę z białej i czarnej czekolady przygotowujemy osobno, ale w ten sam sposób, czyli śmietanę, masło, cukier puder i posiekaną drobno czekoladę rozpuszczamy w rondelku na wolnym ogniu, mieszając(...)minut w tej wodzie, po czym odcedzić i zdjąć skórkę. ** Prażone orzechy mają dużo lepszy smak niż normalne, do tego nie są takie twarde. Wystarczy na rozgrzaną patelnie wrzucić całe lub siekane orzechy (lub migdały) i skale mieszając podpiec. Gdy są gotowe przesypujemy je na talerz i pozostawiamy do ostygnięcia. Pozostawione na gorącej patelni mogą się spalić

Smakowy Raj
Kombinowanie: co zrobić z ubitą kremówką? 134

pączków jesteśmy zgodni, przejdźmy do tego, co jednak sama przygotowałam. Otóż, po zrobieniu sernika, została mi ubita kremówka. Nie byłam pewna, ile mi będzie potrzeba do ozdobienia ciasta, zmiksowałam więc wszystko, co miałam. Wepchnięcie w siebie kilku kopiatych łyżek kremówki 38% oczywiście jest możliwe, ale... Przypuszczam, że po takiej dawce nie mogłabym już nawet na mój sernik spojrzeć. W związku(...)porcji)kruszonka owsiana:60 g płatków owsianych20 g jasnego brązowego cukru20 g masłamasa:60 ml śmietany kremówki (38%)250 g jogurtu jagodowo-bananowegoMasło rozpuścić z cukrem na patelni. Wsypać płatki, smażyć 4-5 minut, aż płatki nabiorą złotej barwy. Zdjąć z ognia, pozostawić do całkowitego ostygnięcia.Kremówkę ubić na sztywno, dokładnie wymieszać z jogurtem.Na dno małych szklaneczek wyłożyć po dwie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Makaron z suszonymi pomidorami, migdałami i pomarańczą 197

ciężkiego, intensywnego smaku czerwonego wina, oliwek i pomidorów. Oryginalny przepis każe użyć czarnych oliwek w postaci suszonej (aby razem z pomidorami mogły nasiąknąć winem niczym rodzynki dodawane do ciasta nasączane rumem). Jeszcze niedawno myślałam, że jest to składnik, którego w Polsce nie da się kupić i do swojej potrawy dodałam zwykłe czarne oliwki ze słoika. Jednak niedawno odkryłam w Warszawie(...)doprowadź wszystko do wrzenia. Zdejmij z ognia, przykryj i odstaw na 10 min., aby oliwki i pomidory nasiąknęły winem.  Rozdrobnij czosnek i skórkę pomarańczową na pastę. Na patelni na średnim ogniu rozgrzej oliwę i wrzuć do niej migdały. Podsmaż przez 1-2 min. uważając, aby się nie przypaliły. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj pastę z czosnku i skórki

Chilli Czosnek i Oliwa
Porządny start. Ziołowa jajecznica z pomidorkami. 202

Nie wyobrażam sobie wyjścia z domu, gdziekolwiek! (chyba, że po świeżychleb na śniadanie) bez czegoś w ustach. Nie, i już! Pierwszym posiłkiem,którym właśnie jest śniadanie

W kuchni Karmel-itki
Zatar czyli za'atar - z kuchni emigranta 191

Jeszcze na długo przed moim wyjazdem do Arabii Saudyjskiej ( klik na bloga ) często eksperymentowaliśmy w kuchni z różnymi bliskowschodnimi przyprawami, ale dopiero w Al-Khobar poznaję

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
To już nie będziemy jeść hamburgerów? 161

Rano wstajemy, wyjmujemy blachę z lodówki, grzejemy piekarnik do 200, stopni, bułki smarujemy białkiem i posypujemy sezamem, w ciągu 30 minut mamy pyszne śniadaniowe bułeczki. Wczoraj zrobiłam podwójna porcję ciasta i właśnie tak postąpiłam z połową bułek, by dziś cieszyć się ciepłym pieczywem rano. Pieczemy ok. 15 minut pilnując, by ładnie zbrązowiały. Zawsze grzałka górna i dolna, ale bez nawiewów(...)zminimalizować klejenie się. Odkładam gotowe na deskę. Kotlety zaczynam smażyć krótko po wyjęciu bułek z pieca i ułożeniu na kratce do lekkiego przestudzenia. Kiedy wszystkie kotlety są przygotowane, rozgrzewam patelnię z olejem słonecznikowym i masłem klarowanym. Kiedy są odpowiednio rozgrzane kładę  każdy kotlet płaską łyżką i smażę z obu stron, bardzo krótko, w sumie kiedy kładę na tłuszcz ostatni

I tu będę miała takie te
Tort makowy z masą budyniową 143

Boże Narodzenie, to Święta, na których nie moze zabraknąć makowego tortu. Na blogu, to już 3 przepis na ten pyszny deser. I choć przepis na biszkopt

Gosia gotuje

Proponowane wyszukiwania