Miłośnicy kuchni tureckiej i bliskowschodniej nie będą pewnie zaskoczeni tym przepisem, ale naszym pozostałym Czytelnikom należy się kilka słów wyjaśnienia do czego stosować sumak i co
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKażdy lubi serniczek i każdy lubi czekoladę ... Aby zwiększyć eksplozje smaku połączyłam sernik z białą i gorzką czekoladą i tak powstał delikatny i puszysty serniczek na
ciemna strona patelniJakiś czas temu pokazywałam mojego kurczaka smażonego w cieście naleśnikowym z dodatkiem sosu słodko - kwaśnego. Pokusiłam się o zrobienie troszkę innej wersji, takiej jednogarnkowej. Takiego kurczaka można bez problemu przygotować wcześniej i odgrzać w odpowiedniej chwili. Jest to naprawdę szybkie danie, gdyż sos słodko - kwaśny można przygotować znacznie wcześniej(...)zimnej wodzie i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na kawałki odpowiadające nam: słupki, średnią kostkę czy większe kawałki. Przyprawić solą, paprykami i obtoczyć w mące ziemniaczanej. Na patelni rozgrzać olej i krótko przesmażyć kurczaka. Sos przelać na patelnię i poddusić w nim kurczaka. Najlepiej smakuje z brązowym ryżem :)Smacznego!A teraz troszkę nie na temat kuchni ;) Zostałam
Codzienna kuchnia niecodziennarównież dodać do masy. Doprawić ziołami do smaku i wymieszać. Formować kulki. Większe gotowałam na parze, a mniejsze upiekłam w piekarniku. Kiełki podsmażyć 2-3 minuty na patelni. Mus owocowy i sos czosnkowy: Składniki: 1 szt. mango, 3 szt. małych gruszek, główka czosnku, 2 szt. cytryny, 3 łyżeczki miodu, 2 szklanki oleju rzepakowego, szczypt ziół dalmatyńskich, szczypt soli(...)jeszcze przez około 15-20 minut. I miejsce – Gofrownica MGO-13 Konstancji Woźniak się należy i niech w swoje zwycięstwo uwierzy ;) to za ciasto, które zjadłabym w całości, które u mnie w domu z pewnością zagości, bo do ciasta marchewkowego z bakaliami, owocami, mnóstwo przypraw dodała i dlatego mnie nim oczarowała
Moniki SmakołykiSmażony sandacz z masłem czosnkowo-ziołowym podawany na chrupiącym groszku cukrowym - kolejna kompletnie niedoprawiona potrawa... Brak soli, brak pieprzu... Bardzo szkoda, bardzo!; koszt: 43 Smażony dorsz podawany prosto z patelni z białą kapustą z ziarnami słonecznika i podwędzanymi ziemniakami - jeśli nie liczyć pizzy (o której na końcu), to było chyba najlepsze danie, które zostało zamówione! Dorsz - przepyszny, kapusta - bardzo dobra(...)malinowego, który był pyszny! Pizza Pizz próbowaliśmy parę (w końcu stołowaliśmy się w Trattorii przez 3 dni ;)) i każda była wyś-mie-ni-ta! Taka, jaką lubimy: na cienkim cieście, z wyważoną liczbą składników. Po prostu cudna! I plus dla obsługi, że pozwolili nam brać pizze pół na pół! Pizzę mogę i będę polecać, bo zdecydowanie nam podpasowała i zdecydowanie
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Bigos "chodził" za mną już od dawna. A ponieważ w Al - Khobar zaczęła się prawdziwa jesień, temperatura spadła do marnych + 30 stopni, pojawiły się silne wiatry
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadzieci lub osób starszych, zmielić różne strączki na pasztety i pasty, zrobić lody, zmielić orzechy, bakalie, kawę, zrobić pyszne i zdrowe masło orzechowe bez zbędnych dodatków albo uformować ciasto na makaron! Wydaje się, że urządzenie dzięki któremu można zrobić tyle rzeczy, jest skomplikowane, trudno się używa i jeszcze trudniej myje. Nic bardziej mylnego! Na korpus zakłada się błyskawicznie(...)mielenia i homogenizowania (bez sit), podsmażyć je na oleju. Używając tego samego wkładu (bez mycia oczywiście) przecisnąć fasolę, dodać ją do smażących się pieczarek, chwilę razem podgrzewając je na patelni, przyprawić do smaku, dodać pokrojony drobno szczypior i natkę pietruszki. Dobrze wymieszać, wyjąć pastę z patelni, pozostawić do ostygnięcia. W ten sposób w kilka minut mamy naszykowaną pyszną pastę
Co na wege obiad?Torcik bezowy- z jabłkami w cynamonie i kremem śmietankowym z makiem(orzeźwiający, słodki , przyjemny w smaku , idealny na prezent) Ostatnio moja przyjaciółka obchodziła swoje urodziny
Gotuj Z MuzykąJak zapewne pamiętacie kilka dni temu miałam za ” zadanie bojowe ” przygotować tort urodzinowy dla mojego kolegi.Tomek zaskoczył mnie tym zadaniem o 6 rano , ale
Ostra na SłodkoRacuchy serowe są bardzo udanym pomysłem na letnią kolację lub śniadanie. Gdy mamy więcej czasu i nigdzie nam się nie śpieszy pozwólmy sobie na spokojne przygotowanie
sierotka maRysia w kuchniCzy uwierzycie jak napiszę, że nie użyłam do przyrządzenia tego deseru cukru? To prawda :) Ale sernik jest bardzo słodki a to za sprawą pysznego miodu, słodkiego
Mienta blogwiele zalet. Między innymi: szybko się je przygotowuje, są proste w przygotowaniu i można je robić na wiele sposób. Ja bardzo często przygotowuję omlety zapiekane oraz te z patelni. Zazwyczaj w wersjach na słodko :) PRZEPIS ✔ 3 białka, 2 żółtka ✔ 3 łyżki mąki ryżowej ✔ 1-2 łyżeczki cynamonu ✔ 1 łyżeczka proszku do pieczenia ✔ 1 łyżka syropu klonowego(...)pewnością każdy znajdzie swój ulubiony smak, począwszy od smaków owocowych, jak np. ananas, banan, malina, poprzez smaki czekoladowe w połączeniu z przeróżnymi owocami i kakowe, aż do słodkich ciast tiramisu, serników różnego rodzaju czy ciasteczek kremowych. Mnie najbardziej zaintrygowały banoffee, słony karmel i biała czekolada. W Twojej kuchni nie może być nudno, a białka dodadzą daniu przepyszny smak. Bardzo dobrze
TetiisheriCzas przygotowania: 4 hSkładniki na bezę o śr. 23 cmKoszt przygotowania: 24,00 złSKŁADNIKI na bezę:5 białek (ok. 170 ml)250 g cukru pudru1 łyżeczka
kulinarnyJaTym razem proponuję Wam przyrządzenie klasycznej białej bezy ze wspaniałym kremem z dodatkiem likieru Advocat oraz prażonymi migdałami. Cudowne połączenie słodkiej, kruchej bezy i pysznego kremu
Słodko-Słony Świat Ilonybędą Ci potrzebne w trakcie gotowania. Obierz i pokrój warzywa. Umieść je w oddzielnych miseczkach lub pojemnikach . Możesz grupować w jednej misce składniki, które w jednym czasie trafią na patelnię czy do garnka. Pokrój mięso, odmierz odpowiednią ilość ryżu/makaronu/kaszy, odmierz odpowiednie ilości płynów - wody, wina, bulionu. Miej wszystko w osobnych naczyniach pod ręką, tak jak kucharze w programach(...)jakichś przyczyn nie wszystko wyszło tak jak chciałaś, zastanów się co następnym razem można zrobić inaczej. Nie poddawaj się . Trening czyni mistrza, a uczymy się przez powtarzanie. Moje pierwsze ciasto na tartę to była porażka. Smakowało jak tektura. Teraz tarta to najprostsze danie i pewniak w moim repertuarze. Z czasem poznasz swoje sprzęty i będziesz wiedzieć, z której strony piekarnik
W kuchni wieczorem