jest, ale ostatnio mam jakiś mały kryzys. Mimo że mam więcej energii i nie robię się szybko zmęczona, to nie mam pomysłu na gotowanie, chyba że desery i ciasta, a te ostatnio ograniczam. Mogę, więc jedynie rozpieścić pozostałych domowników. Cóż, postaram się bardziej wysilić. Może też doskwiera mi myśl, że zaraz koniec studiów i trzeba zacząć kolejny etap życia(...)odrobinie oleju. Wlać 100 ml śmietanki. Chwilę dusimy. Następnie w miseczce za pomocą trzepaczki wymieszać 100 ml śmietanki, 1 jajko, żółtka i 3 łyżki startego sera żółtego. Wylać na patelnię. Doprawić do smaku solą, pieprzem i rozmarynem. Chwilę dusimy – nie doprowadzamy do wrzenia. Dodać ugotowany makaron, całość wymieszać. Porcjować na talerze i posypać serem żółtym. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówŻyję szybko, bardzo szybko. Zresztą, jak wielu. Takie czasy, nie mamy czasuna odpoczynek, na chwilę oddechu, na momenty czułości, przyjemności,a nawet na życzliwość dla siebie
W kuchni Karmel-itkiWitajcie ponownie, dziś dotkniemy trochę Azji i pokażę Wam jedno z ich bardzo prostych dań które szybko zaspokoi głód a nie będzie fast foodem. O sezamie
Kuchnia PROzdrowotnadomu brandy, nie lubię), są też chrupiące płatki migdałowe. Zamiast jednak semifreddo, mam tradycyjne lody na żółtkach, na kremie angielskim z przepisu Michela Roux z jego Ciast pikantnych i słodkich. Wyszły obłędne - uwielbiam lody z alkoholem. Są takie dorosłe i pyszne.Jedyne ale - następnym razem jednak dodałabym do nich kremówki. Będą bardziej puszyste i delikatne. U mnie akurat wyszła, a było(...)minut.Po tym czasie odcisnąć rodzynki, wymieszać masę mleczno-jajeczną z rumem. Przelać do maszyny do lodów, 10 minut przed końcem mieszania dodać rodzynki, figi i uprażone na suchej patelni migdały.Zamrozić.Smacznego!Uwielbiam lody na kremie angielskim. Jest z nimi tylko jeden problem - przeogromne ilości białek... Chyba zacznę kręcić sorbety (bo ile można piec bezy, prawda
Pożeraczka, czyli raz adobrzeFigi z reguły kojarzą mi się z suszonymi owocami i Świętami Bożego Narodzenia, kiedy jako bakalie dodawane są do ciast. Przyznam, że nie często dane mi jest smakować tego śródziemnomorskiego przysmaku jako swieżego owocu, a szkoda, bo jest pyszny!! Dziś udało mi się zdobyć te ciemnofioletowe, spożywane na surowo. Pani w sklepie delikatnie dotykała każdej z fig i sprawdzała(...)sera żółtego 2 plasterki szynki parmeńskiej Świeży tymianek i lawenda Miód akacjowy i oliwa extra vergine Delicato Monini Zaczynamy od pokrojenia szynki na cienkie paseczki i podsmażenia jej na patelni z odrobiną oliwy extra vergine Delicato Monini, tak aby stały się lekko chrupiące. Osiem kromeczek bułki lekko podpiekamy w piekarniku (u mnie mikrofalówka z funkcją Crisp), na podpieczoną bułkę kładziemy
Mia Cucina Sofietaciepłej wody , jeżeli jast za klejące , dodajemy odrobinę mąki. Gotowe pulchne ciasto kładziemy obok i przykrywamy miską. 4.Odrywamy po kawałku ciasto i rozwałkowujemy je na cieniutki placek. Jeżeli ciasto delikatnie przykleja się do blatu/stolnicy , podsyp mąką. Bierzemy coś w kształcie koła o średnicy (8-11cm) , może to być maszynka do robienia pierogów, kubek , kufel , pucharek , szklanka(...)talerz.7.Pierogi lepiej smakują ze smażoną cebulą i kiełbaską ;) więc jak masz ochotę pokrój te składniki w kostkę i podsmaż, a następnie udekoruj tym , ugotowane pierogi. 8.Lubisz smażone ? Odpal patelnię i ugotowane pierogi , podsmaż na minimalnej ilości tłuszczu. TERAZ MOŻESZ SPOKOJNIE USIĄŚĆ PRZY STOLE I DELEKTOWAĆ SIĘ NIEZWYKŁYM SMAKIEM TRADYCYJNYMI PIEROGAMI RUSKIMI :DA do milszego gotowania proponuję piękną nutkę
Gotuj Z Muzykąolejem na którym się smażyła. Do miski wrzucamy przyprawy, kaszę mannę, wbijamy całe umyte jajko. Dodajemy 2-3 łyżki zimnej wody i wyrabiamy masę ręcznie, zagniatając ją jak ciasto, aż połączy się dobrze, utworzy jedną całość i zacznie odchodzić od dłoni – około 5-6 minut. Kotlety mają to do siebie, że im dłużej się je wyrabia tym są lepsze(...)spieką, podczas gdy mięso w środku zostanie surowe. Szykujemy naczynie żaroodporne (nie musi mieć pokrywki) i piekarnik rozgrzewamy do 160⁰C. Kotlety smażymy partiami, po 5 sztuk, na dużej patelni. Powinny mieś sporo miejsca. Najlepsza dla ich smaku jest mieszanka oleju ze smalcem. Na jedną partię (5 kotletów) użyjcie 1 łyżki smalcu i tyle oleju, by 2-3 mm warstwą
Karo in the KitchenPamiętam, jako dziecko zajadałam się truskawkami pod każdą postacią, zresztą nadal tak mam. To moje ukochane owoce sezonowe, tak samo jak maliny i
W kuchni Karmel-itkidodać żółtko, wyrobić gładkie ciasto, schłodzić je przez 1 godzinę w lodówce- tortownicę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, ciasto rozciągnąć lub rozwałkować na placek, wyłożyć nim dno tortownicy- ciasto nakłuć widelcem, podpiec przez 20 minut w 180 stopniach- po wyjęciu z piekarnika ostudzićPURÉE Z DYNI- dynię umyć, pokroić na ćwiartki, wydrążyć z pestek, ułożyć na blasze wyłożonej papierem(...)ścięcia się sernika na środku POLEWA ORZECHOWA- orzechy włoskie posiekać na średniej wielkości kawałki- masło rozpuścić, dodać cukier, podgrzewać krótko na małym ogniu, potrząsając co jakiś czas za rączkę patelni, aż cukier się rozpuści (nie czekamy, aż zbrązowieje)- do sosu wlać śmietankę, przez chwilę podgrzewać, aż połączy się ona z resztą składników- wsypać orzechy oraz dodać dużą szczyptę cynamonu, wszystko
Smakołyki BerenikiPrzecieram oczy. Już ta godzina?! Wypryskam spod ciepłejkołdry w mig. Z prędkością światła krzątam się po domu, szukającdrugiej skarpetki, szykując kanapki i pijąc kawę. "Nie zdążę
W kuchni Karmel-itkiKażdy roślinożerca wie, że rośliny strączkowe to doskonałe kulinarne tworzywa, z których można wyczarować mnóstwo smakowitych cudów: potrawek, zup, pasztetów, sałatek, ciast czy choćby past kanapkowych. Te ostatnie zazwyczaj przygotowuję z ugotowanych resztek pozostałych po gotowaniu poprzednich potraw. Owszem, często kupuję pasty do smarowania pieczywa. Jedne smakują mi bardziej, inne mniej. Te pierwsze staram się potem odtworzyć we własnej(...)łyżka koncentratu pomidorowego) 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka sosu sojowego sól i pieprz Do dużej miski przełóż ugotowaną soczewicę i ciecierzycę. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę, marchewkę oraz czosnek i podsmaż je na średnim ogniu, aż staną się miękkie. 1 minutę przed końcem smażenia dodaj paprykę i lubczyk. Warzywa przełóż do miski
Roślinna - blog wegańskiOrzechy spadają na dach garażu przy każdym mocniejszym powiewie wiatru. Zakładam znoszone trampki i z małym koszykiem pędzę, by je pozbierać. Skryte w żółknącej już trawie
W kuchni Karmel-itkipośmiać się, pożartować, porozmawiać o wielu sprawach i posmakować. W dni wolne od nauki, czy pracy lubimy sobie dogadzać, dlatego często w weekend dzieciom pozwalamy jeść słodycze, sami pieczemy ciasta, a każde dania staramy się bardziej dopieszczać. Dla mnie taką porą dnia jest poranek. Bardzo lubię, kiedy tylko mogę rozciągać go, niespiesznie przygotowywać śniadanie, dbać o każdy szczegół nakrycia(...)trochę powietrza aby były puszyste. Dlatego ważne jest aby wyczuć ten moment kiedy stają się lejące. Doprawiamy je solą, pieprzem i ziołami- ja użyłam ulubionej gotowej mieszanki ziół włoskich. Patelnie rozgrzewamy, dodajemy dość sporo masła i oliwy, wylewamy masę, na dużą patelnię całość i omlet dzielimy na pół, albo na średnią patelnię połowę masy. Omlet, który widzicie na zdjęciu zrobiłam
SMYKWKUCHNImałego uwielbiałam makowce, jednak zawsze przeszkadzało mi w nim ciasto drożdżowe. Tak, tak! Zapewne zostanę za to przez wielu z was oczerniona, jednak numerem jeden w tym cieście jest dla mnie mak i bakalie. Kombinując zatem z recepturami stworzyłam przepis, który uwiódł nie tylko moje podniebienie, ale także moich najbliższych. Nie da się ukryć, iż najbardziej pracochłonne jest przygotowanie maku(...)cukier puder i dalej miksujemy na gładką masę. Na koniec dorzucamy miód i ponownie miksujemy. Bakalie parzymy wrzątkiem, po czym studzimy. Kroimy na mniejsze kawałki. Orzechy włoskie prażymy na patelni i obieramy z łusek. Do masy makowej rzucamy bakalie, po czym dodajemy żółtka z miodem oraz 2 łyżki kaszy manny. Na koniec ubijamy pianę z białek
Sajkofanka smakuPoszukuję. Całe moje życie opiera się na poszukiwaniach. Szukam swojego miejsca na Ziemi, w społeczeństwie, w kulinariach, w miłości i uczuciach, w wierze. Szukam, próbuję swych
W kuchni Karmel-itki