ciasto z patelni - 2000 przepisów (strona:100/134)

Sernik na zimno z karmelizowanym rabarbarem 160

Lemoniada z rabarbaru Kompot z rabarbaru Jogurtowe ciasto na razowej mące z rabarbarem Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Jogurtowe ciasto z rabarbarem Kruche ciasto rabarbarowe Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Muffiny z truskawkami rabarbarem Muffiny z rabarbarem Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe Lody rabarbarowe Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Sernik(...)spożywczego Wykonanie: Ciastka wkładamy do blendera i miksujemy z masłem. Następnie wyklejamy masą ciasteczkową dno tortownicy mocno dociskając. Tortownicę wkładamy do lodówki. Na suchą patelnię wsypujemy cukier i podgrzewamy go, aż do uzyskania złotego karmelu. W międzyczasie rabarbar płuczemy i kroimy na 2 cm kawałki. Gdy karmel będzie gotowy dodajemy do niego rabarbar i smażymy

Kulinarne przygody Gatity
Aromatyczna fasolka w pomidorach z tofu, Café Mini 202

lubczyku słodka wędzona papryka i ostra papryka (niewędzona) 4 kulki ziela angielskiego, 3 liście laurowe  sól, pieprz Namocz fasolę na noc. Następnego dnia ugotuj i odcedź wodę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż drobno posiekane cebulę i czosnek. Przełóż na talerzyk. Znów rozgrzej olej i podsmaż pokrojone w drobną kostkę tofu. Do garnka z fasolą, dodaj: podsmażone tofu, cebulę(...)cappuccino ze zdjęcia - 6 zł, kawa studencka - 5zł.  Serwują tu bardzo smaczne naleśniki (nie przesadzę, jeśli powiem, że najlepsze, jakie jadłam, oprócz moich oczywiście:): lekkie, miękkie i puszyste ciasto (nie lepi się od oleju!), pyszne nadzienia w różnych smakach, w zestawie 2 sztuki.  Poza tym szeroki wybór ciast, tortów, deserów w pucharkach, lodów i gofrów - są też wegetariańskie

Qlinarnie i Qlinarnie
Kefta czyli kofta - kuchnia arabska 223

Składniki  1 kg mielonej wołowiny   1 duża bardzo drobno posiekana cebula (można zmielić w blenderze) 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2 łyżki bardzo

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
PADŁAŚ, POWSTAŃ, POPRAW DIADEM I ZAPIEPRZAJ – męski burger i kobiece narzekanie 159

bezglutkowa??? Odstawiliście gluty czy jak? Ja rozumiem, że o gluten chodzi, ale czasem hasło „kupiłam chleb bezglutkowy” brzmi dziwnie. Moja wyobraźnia podsuwa mi wtedy obraz pana piekarza smarkającego do ciasta. Mówiłam, że się czepiam czy jeszcze nie? Skoro już wyszłam na chama nieobytego z czułą stroną kobiecości, czyli na tak zwanego kobietona, jak również w moim umyśle dalej mieszka wspomnienie(...)trakcie wyrabiania dodaję łyżkę zimnej wody i jedno żółtko. Formuję burgery i wstawiam do lodówki. Pół godziny przed smażeniem wyciągam, żeby mięso miało temperaturę pokojową. Smażę na lekko natłuszczonej patelni grillowej lub grillu. Stopień wysmażenia pozostawiam wam. U mnie się dzieli, ja lubię różowe w środku, a Najcierpliwszy dobrze wysmażone (co dziwne, bo steki wsuwa średnie). Pod koniec smażenia

ladykitchen
Bakłażan z Newellą, grzybami mun i sezamem 165

Kolejna propozycja na danie z Newellą. Tym razem pokroiłam ją w cieniutkie paseczki, zmieszałam z przyprawami i zrumieniłam, dzięki czemu nabrała orientalnego smaku. Z dodatkiem grzybów

Oryginalny smak
Domowe hamburgery 206

rozczyn. Dodałam sól i wyrobiłam ciasto. Wyrabiałam ręcznie, nie dłużej, jak 10 minut. Ciasto przykryłam wilgotną ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia, na 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto kilka razy zagniotłam i formowałam bułki. Układałam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiłam do wyrośnięcia, tym razem na 40 minut. Wyrośnięte bułki posmarowałam rozkłóconym jajkiem(...)korniszony, zmielony suszony czosnek, musztardę dijon, sól, cukier i pieprz do smaku. Z mielonego mięsa wołowego przygotowałam hamburgery (wielkości ok.100g) i usmażyłam, po 3 minuty z każdej strony, na patelni grillowej. Bułkę przekroiłam na 3 części i podpiekłam (też na patelni grillowej). Teraz pora na składanie hamburgerów: spód bułki – sos – drobno posiekana cebula – pokrojona sałata lodowa

mojewypiekiinietylko
Jesień za pasem. Czas na KONKRET. 181

Temperatura coraz niższa. Przez ostatnie dni straszliwy wiatrporywał starszym panom kapelusze, a eleganckim paniom szarpał parasole.Deszcz wieczorami ostro zacinał w szyby, powodując rumor przypominającyjadący pociąg.Już

W kuchni Karmel-itki
Tort makowy 173

towarzystwie aromatycznej  kawy przyciąga do stołu niczym magnes.Dla mnie osobiście nigdy żaden choćby najlepszy sernik z nim nie wygra, no ale to oczywiście rzecz gustu.Zapraszam więc na pyszne ciasto. Składniki  na biszkopt makowy 800 g  suchego maku  czubata łyżka skórki pomarańczowej  5-6 drobniutko posiekanych daktyli 200 g cukru 4 jajka 4 łyżki bułki tartej(...)przygotowania: Mak sparzyć i dwukrotnie przekręcić przez maszynkę o najdrobniejszych oczkach. Przełożyć do miski.Oddzielić żółtka od białek, dodać cukier i zmiksować,   połączyć z makiem..Masło rozpuścić na patelni i dodać do masy, dosypać bułkę tartą, skórkę pomarańczową, daktyle i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodać do całości delikatnie wklepując  łyżką

Gosia gotuje
CHLEBEK BANANOWO-ORZECHOWY NA MĄCE ORKISZOWEJ 208

zastąpiłam ksylitolem. Polecam baaardzo ! Idealny zarówno na śniadanie, np. z nutellą , miodem, konfiturą lub sam, bez żadnych dodatków, np.na podwieczorek do kawki, jako babeczka bananowa- ja tak właśnie zajadałam.Ciasto jest bardzo łatwe do wykonania. Nie wymaga nawet użycia miksera. Potrzebujemy dwóch misek i łyżki do wymieszania składników. Postępujemy podobnie jak przy muffinkach. Osobno składniki suche, osobno mokre. Przepis(...)soli- 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia- 110g stopionego masła (wystudzonego)- 1/2-1 łyżeczki cynamonu* lub zamiast tych dwóch  mąk można dać 250g mąki pszennejOrzechy uprażyć chwilę na suchej patelni, cały czas mieszając. Zdjąć z palnika i wystudzić.W jednej misce mieszamy suche składniki, tj. mąki, sól, proszek do pieczenia, sodę, cynamon oraz ksylitol.W drugiej misce mieszamy roztrzepane lekko jajka

Smaczne Zdrowe
6. Mięso, bułka, warzywa, czyli burgery z kurczaka! 313

musztardę i przyprawy. Dodajemy otręby i jajko, a następnie  mieszamy masę ręką, odstawiamy na 15-20 minut, aby smaki się przegryzły.  Formujemy okrągłe burgery i na rozgrzanej patelni (najlepiej grillowej) smażymy z obu stron aż mięso będzie rumiane i dobrze przysmażone.  Burgerów wyszło mi dość sporo, ale to zależy od grubości i średnicy uformowanych kotlecików. Przed przygotowaniem(...)ciepłe, nie gorące, aby nie zaparzyć drożdży- ok. 35-37 stopni Celsjusza), a następnie rozpuszczamy w nim miód i wlewamy to do miski z mąką. Dodajemy masło.  Zagniatamy ciasto przez kilka minut i w misce przykrywamy je ściereczką bawełnianą lub lnianą i odstawiamy na ok. dwie godziny w ciepłe miejsce (np. przy kuchence, ciepłym piekarniku) do wyrośnięcia. W połowie

Symfonia Smaków
Pierś kaczki pieczona w rozmarynie i oregano 157

Słyszałem, że przygotowanie kaczki to zmora nie jednego kucharza.Ja kucharzem nie jestem. Ale jeść kocham i gotować również. Dziś piekłem moją pierwszą pierś z kaczki. 

kulinarnyJa
Zupa krem z pomidorów 164

Skoro było ulubione ciasto, dzisiaj czas na podzielenie się z Wami przepisem na moją ulubioną zupę, czyli krem z pomidorów! Pomidory uwielbiam pod każdą postacią, świeże, duszone, suszone, przetworzone... Moi bliscy wiedzą, że ketchup dodaję niemal do wszystkiego. Ale wracając do tematu postu, ze względu na porę roku i pomimo marca temperaturę (o zgrozo) -15 stopni (tyle stopni wskazywał termometr(...)seler obieramy i kroimy w duże kawałki. Do garnka wlewamy 1 litrem wody, wkładamy warzywa, pół drobiowej kostki rosołowej, łyżeczkę vegety oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju roślinnego, siekamy cebulę i smażymy z dodatkiem szczypty cukru. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pomidory, podgrzewamy do czasu, aż płyn się zredukuje. Chleb kroimy w kostkę

Taste Of My Day
Naleśniki z jagodami i serem kozim oraz test naleśnikarki 235

pierwszym razem nie wyszło równe rozsmarowanie ciasta na powierzchni, bo to wymaga pewnej wprawy, miały w tym pomóc dołączone do zestawu drewniane gadżety,  niestety tym przeznaczonym do rozsmarowywania ciasta nie potrafiłam się posługiwać, ale podczas smażenia drugiego naleśnika świetnie mi to już szło za pomocą silikonowej łopatki, ale drewniana łopatka do odwracania naleśników spełnia doskonale swoją rolę. Minusem naleśnikarki jest(...)spisuje się podczas  użytkowania. Ale już teraz wg mnie naleśnikarka zasługuje aby ja kupić, zainwestowanie 178 zł za  na naleśnikarkę jest tego warte, na pewno posłuży dłużej niż przeciętna patelnia do naleśników. Nie żałuję swojego wyboru, bo po co mi sprzęty, których nie będę używać, a w tym przypadku jestem pewna, że ten sprzęt będzie cały czas w ruchu. Składniki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka Cezar 387

Ostatnie dwa przepisy były na słodko. Bounty  i ciasto drożdżowe ze śliwkami w kształcie ślimaka . Teraz trochę witamin:) Bardzo fajna sałatka na lekką kolację lub na posiłek do pracy - przełożyć do pudełka i narobić smaka koleżankom i kolegom :) Składniki: 8-10 liści sałaty lodowej 2 pomidory lub kilka koktajlowych (5-6 sztuk) pierś z kurczaka grzanki(...)sałatce:) Dodajemy oliwę, szczypte soli i pieprz ziołowy Pierś z kurczaka kroimy w cienkie plasterki i marynujemy w occie balsamicznym Smarujemy pierś białkiem i smażymy na patelni starając się nie używać tłuszczu. Może być patelnia grillowa albo, jeśli posiadamy - grill elektryczny Następnie usmażone plasterki kurczaka tniemy w paseczki lub kostkę Na patelni rumienimy 2-3 kromki chleba pokrojone w kostkę

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
94.Popołudnie z Felixem: czyli szybkie żytnie muffinki szpinakowe z pomidorkami koktajlowymi i wędzonym, białym serem na orz 158

słonecznika.. Nasza interpretacja, czyli popołudnie z Felixem według symfonii smaków, zapraszamy:  Składniki: (ok.10muffinek) na spód: 60g orzeszków ziemnych, niesolonych Felix, 3 łyżki ziaren słonecznika, 25g masła na ciasto: 1 szklanka mąki żytniej, 3/4szklanki mleka, 1 jajo, pół łyżeczki sody oczyszczonej, 20g roztopionego masła, ok. 5 pomidorków koktajlowych, 10 "gniazd" mrożonego szpinaku, 80g białego sera wędzonego (solankowego), 1 ząbek(...)dokładnie dociskamy np. palcami. Spody podpiekamy ok.5 minut. I studzimy np. na balkonie lub przy oknie (temperatura za oknem idealna do chłodzenia (;) W tym czasie czosnek siekamy drobno. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cząstki czosnku aż do ozłocenia, dodajemy gniazda szpinaku, podlewamy jedną łyżką wody i dusimy chwilę aż do rozmrożenia i podgrzania. Szpinak doprawiamy świeżo startą

Symfonia Smaków

Proponowane wyszukiwania