ciasto z patelni - 2000 przepisów (strona:91/134)

Tarta ze śliwkami i kremem patissiere 191

ciasto rozwałkować i wylepić nim formę do tarty, średnicy 26-28 cm. Następnie gęsto nakłuć ciasto, nakryć papierem do pieczenia  i obciążyć kulkami do pieczenia lub grochem/fasolą. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni C przez 20 minut, po tym czasie zdjąć obciążenie i papier i piec jeszcze 10-12 minut, aż się zarumieni. Żółtka utrzeć z cukrem(...)ubijania. Garnek ponownie ustawić na ogniu i gotować krem, aż zgęstnieje. Ciepłym ale nie gorącym kremem wypełnić kruchy spód do tarty. Śliwki wypestkować i pokroić w ćwiartki. Na dużą patelnię wlać 1 łyżkę wody oraz 2 łyżki cukru t rzcinowego. Podgrzewać, aż cukier zamieni się w syrop. Do syropu wrzucić śliwki, smażyć 2-3 minuty, delikatnie mieszając owoce. Śliwki ułożyć

kolorowotorcikowo
Placki ziemniaczane 161

Składniki: 1 kg ziemniaków 2 cebule 2 jajka 4 łyżki mąki pełnoziarnistej po szczypcie tymianku, oregano sól i pieprz do smaku olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki

kgwjanczewo
Drożdżowe naleśniki z budyniem i bananami 264

mąki  300 ml ciepłego mleka 3 jajka 10 g drożdży olej do smażenia Uwielbiam banany i wszelkie masy budyniowe, więc kiedy zobaczyłam ten przepis - koniecznie musiałam go wypróbować. Ciasto w tych naleśnikach przyrządza się na drożdżach - dzięki temu placki będą puszyste i delikatne, a zarazem elastyczne. Nadzienie natomiast to mieszanka budyniu o smaku bananowym, serka homogenizowanego, rodzynek i kawałków(...)sporo niekonsekwencji, zmieniłam niektóre ilości składników. Drożdże pokruszyć i rozpuścić w niewielkiej ilości letniego mleka. Dodać pozostałe składniki, zmiksować, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę. Następnie usmażyć na patelni, na rozgrzanym oleju około 8 naleśników. Rodzynki wsypać do kubka i zalać wrzątkiem, żeby namiękły. Odstawić. Teraz czas na masę budyniową. Z 700 ml (dajemy trochę mniej niż wynika

Świat Domowej Kuchni
Grecka musaka 366

Czas przygotowania: 1,5 hPorcja dla 6 osóbKoszt przygotowania: 36,00 złSKŁADNIKI:ok. 700 g bakłażana ( 2 średnie)Sos mięsno-pomidorowy: 500 g chudego mielonego

kulinarnyJa
Chleb pszenno-żytni z prażoną mąką 260

brązowa, a chleb ciemniejszy i z intensywniejszym aromatem. Nie oparłem się pokusie wzmocnienia aromatu dodatkiem czarnuszki. Dodałem też coś dla zdrowia - zmielone ziarna ostropestu. I jeszcze do miski z ciastem wpadł zmielony słód jęczmienny. Jednakże czarnuszka, ostropest i słód nie są obowiązkowe. Bez nich też można ten chleb upiec. Mąka żytnia starogardzka znalazła się w zaczynie, bo takową akurat miałem(...)godzin w temperaturze pokojowej. Prażona mąka: 120 g mąki żytniej chlebowej 300 g zimnej wody Od razu po przygotowaniu zaczynu zajmij się mąką prażoną. Na rozgrzaną suchą patelnię wsyp mąkę i czas mieszając upraż ją do uzyskania lekko brązowego koloru. Mąka nie może się przypalić. Przesyp mąkę do miski dolewając stopniowo zimną wodę, energicznie mieszaj trzepaczką. Kolor masy będzie brązowy

Grahamka, weka i kajzerka
Pierożki z mango, papają i curry w sosie z karmelizowanym rozmarynem i czosnkiem pod czarnuszką 177

powinien być jednolity. Gotowe ciasto przełóż do torebeczki foliowej i odłóż na 15 minut. Gluten łatwiej uwolni się i ciasto będzie dużo lepsze do wałkowania. Stolnicę podsyp mąką, z ciasta uformuj wałkiem duży blat i wytnij okręgi,które nadziewamy farszem i zagniatamy palcami. Jeśli chcesz uzyskać ten kształt pierożków, to najpierw zlep środek okręgu potem boki tworząc tak jakby muszkę(...)czosnkiem i czarnuszką: - 5 łyżek oliwy z oliwek - 2 duże gałązki świeżego rozmarynu - 2 łyżeczki miodu - 100 ml cydru wysokiej jakości - 3-4 ząbki czosnku dodatkowo: czarnuszka Wykonanie: Na patelnię wlej oliwę, dodaj czosnek, gałązki rozmarynu, podsmażaj przez 1,5 minuty, dodaj miód i zacznij mieszać całość, podsmażamy 2-3 minuty, dodajemy cydr i redukujemy sos.  Jak nadmiar płynu

SMYKWKUCHNI
Pizzerini, czyli mini pizze w dwóch wersjach 343

soli1 łyżeczka cukru3 łyżki oliwy z oliwek300 ml letniej wodyZ podanych wyżej składników zagnieść ciasto na pizze. Następnie wstawić do miski i przykryć ściereczką na 2h do wyrośnięcia. Gotowe ciasto cienko rozwałkować i powycinać okręgi za pomocą szklanki. Ułożyć na blachach pokrytych papierem do pieczenia, pamiętając o zachowaniu odstępów. Przygotować sosy i dodatki.Bianca e verde (20 sztuk):2-3 szalotki(...)kostkęSzalotki podsmażyć na oliwie z oliwek. Następnie dodać mascarpone i podgrzać. Pod koniec gotowania wsypać świeży rozmaryn i doprawić pieprzem oraz solą. Zdjąć z ognia. Na osobnej patelni przysmażyć szpinak z odrobiną oliwy, aż stanie się wiotki. Posmarować kawałki pizzerek sosem, następnie położyć po kilka listków szpinaku i kostek gorgonzoli. Piec około 10 minut w 220ºC.Rosso (20 sztuk

Food Square
Cytryny i pomarańcze w syropie karmelowym 258

Obiecałam Wam na Facebooku , że zamieszczę jeszcze jeden przepis na doskonały dodatek do herbaty i drinków. Pomarańcze i cytryny zalane słodkim karmelowym syropem z aromatem goździków

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pudding jaglany z owocami 154

sześć porcji zbóż. Dlatego warto jeść kasze. Do najzdrowszych należą: manna, pęczak, jaglana i gryczana. Najmniej wartości odżywczych ma ta pierwsza. Prażenie kaszy jaglanej, gryczanej i jęczmiennej na suchej patelni, z odrobiną oleju, wydobywa smak. Aby zachować jak najwięcej witamin i mikroelementów, najlepiej gotować je w specjalnie do tego przeznaczonym garnku lub garnek z kaszą obwinąć kocem i odłożyć(...)glutenu, za to odkwasza organizm, jej spożywanie ma dobroczynne oddziaływanie na stawy.  A co z deserami? Każdy ma swój ulubiony. Lody, słodkie kremy, gofry z bitą śmietaną czy ciasta z sezonowymi owocami. Zazwyczaj są bardzo kaloryczne, głównie za sprawą dodawanej śmietany kremówki, w której na 100 gram znajduje się aż 300 kcal, a dodatkowe kalorie to przede wszystkim: cukier

Moja smaczna kuchnia
Pączki na Tłusty Czwartek, czyli i ja uległam temu szaleństwu 194

ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Po tym czasie każdą wyrośniętą kulkę nakłuć na wylot patyczkiem, po czym ponownie przykryć na kolejne 15 minut.Sposób drugi:Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, na grubość około 3-4 cm. Wykrawać okrągłe "placki" i odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około 20 minut. Kilka sztuk usmażyłam(...)wtedy istnieje ryzyko, że środek pozostanie surowy. Do dekoracji lekko przestudzonych pączków użyłam:opakowanie mieszanki skórek Gold Pack,otrzymane od firmy VOG,posiekane drobno i uprażone na suchej patelni orzechy,kolorowa posypka do dekoracji,polewa czekoladowa,kolorowy lukier, cukier puder.biały lukier + kolorowa posypkaczekoladowa polewa + uprażone orzeszkicukier puder + czerwona polewa + cukrowe gwiazdkibiały lukier

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kotlety w płatkach kukurydzianych 245

schabowego, zazwyczaj jednak robię je w postaci drobiowej :) Warto jednak urozmaicić te proste kotlety zmieniając panierkę... zamiast tradycyjnej panierki zastosowałam płatki kukurydziane corn flakes. Najlepsze są zdjęte prosto z patelni, panierka jest wtedy bardzo chrupiąca. Odgrzewane na drugi dzięki też są dobre, ale panierka już nie chrupie ;) Jeszcze mam w planach przetestować panierkę orzechową i słonecznikową... a może polecicie(...)wodą. Porcjujemy na kotlety i  rozbijamy. Następnie posypujemy przyprawią do drobiu i obtaczamy każdy kotlet w roztrzepanym jajku. Płatki kukurydziane wsypujemy do foliowego woreczka i rozgniatamy wałkiem do ciast. Następnie kotlety obtaczamy w płatkach, dociskając je dłonią  i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron

Aga w kuchni
Kotlety z indyka, cukinii i papryki 241

Kwiecień przywitał nas piękną, słoneczną pogodą. Oby takie dni zagościły już na stałe. Dzisiejsze bezchmurne niebo zachęciło mnie do przygotowania lekkiego, wiosennego obiadu. Przygotowałem kotlety z

kulinarnyJa
Muszle makaronowe z wołowiną i pieczarkami. 364

Uwielbiam muszle makaronowe, można je przyrządzać na 1000 sposobów i za każdym razem są pyszne. Dzisiaj mam dla was bardzo prosty przepis, praktycznie samo się robi

Niezły Młynek
Placuszki marchewkowe 5019

Dzisiaj na obiad placuszki marchewkowe z dipem czosnkowym - pychota! Uwielbiam placki a szczególnie ziemniaczane, jednak ostatnio staram się je przyrządzić z wszystkiego i muszę powiedzieć

Niezły Młynek