ciasto z patelni - 2000 przepisów (strona:86/134)

Tort kokosowy 340

nagrzanego na 170 stopni piekarnika na około 40-50 minut do uzyskania efektu ”suchego patyczka” (jeśli nie mamy tak długiego patyczka gotowość ciasta możemy sprawdzić nitką makaronu spaghetti). Gorące ciasto wyciągamy z piekarnika i upuszczamy na ziemie z wysokości około 50 cm. Następnie odstawiamy do piekarnika z uchylonymi drzwiami do ostygnięcia. Przygotowanie kremu: Krem wyciągamy z lodówki, dodajemy do niego(...)serek mascarpone i całość miksujemy. Kiedy nie będzie już grudek serka mascarpone dorzucamy odmierzone wiórki kokosowe i miksujemy do momentu połączenia składników. Wykonanie tortu: Płatki migdałów prażymy na patelni na złoty kolor. Biszkopt przecinamy na trzy blaty. Jeden układamy na paterze i nasączamy 1/3 szklanki herbaty. Na to układamy 1/3 kremu i kolejny biszkopt. Patrzymy, czy jest równo

Kolizje Smaków
Babeczki z karmelizowanym jabłkiem 140

ciasto wałkujemy na blacie obsypanym mąką pszenną na około 3 mm. Następnie wycinamy za pomocą dużej szklanki, lub dużej okrągłej foremki kółka, które nakładamy na odwróconą blaszkę na muf finy, lekko przygniatamy i wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy koło 25 minut.Studzimy na blaszce.Jabłka obieramy , wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w równą kostkę.Na rozgrzana patelnie

Słodkie Przyjemności
Jednogarnkowe danie – z kapustą, kiełbasą i ziemniakami 237

mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1/2 główki średniej białej kapusty 1-1,5 laski średniej kiełbasy 1 duża cebula 2 większe ziemniaki sól, pieprz, chili, kminek woda Sposób przygotowania Na patelni zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Dorzucić kiełbasę podrumienić. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Jak ziemniaki zaczną się rumienić, dodać kapustę. Doprawić. Dusić na małym ogniu ok 30 min. Jeśli zajdzie potrzeba(...)danie odrobiną wody, żeby się nie przypaliło. 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/jednogarnkowe-danie-kapusta-kielbasa-ziemniakami/ MieszamWGarnku   Artykuł Jednogarnkowe danie – z kapustą, kiełbasą i ziemniakami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Jesienna sałatka 189

Za oknem  przeplata się pogoda jesienna na zmianę z letnią więc jest czarująco. A dzisiaj propozycja ulubionej sałatki mojej mamy, może nie do

Niezły Młynek
Domowy mus jabłkowy w słoikach na zimę. Domowe przetwory. 156

Domowy mus jabłkowy doskonały do szarlotki i innych ciast, wszelkich deserów i tym podobnych smakowitych dań. W sezonie kiedy jabłka są najsmaczniejsze przygotowuję go dość sporo, zaprawiony w słoikach przetrwa całą zimę, a nawet dwie :) Polecam :) Składniki ( na 2 słoje 0.9 litra ) - jabłka 2-2.5 kg - cukier waniliowy - cukier Wykonanie Obrane ze skórki i wydrążone z pestek jabłka kroję(...)szatkuję na plasterki. Wrzucam na rozgrzaną dużą, głęboką patelnię, mieszam chwilkę, dodaję małą paczkę cukru waniliowego, 1-2 płaskie łyżki cukru ( w zależności od słodkości jabłek ) Mieszam, zmniejszam ogień i chwilkę około 3-5 minut podsmażam. Gorące przekładam do umytych i wyprażonych słoików, zakręcam szczelnie pokrywką. Pasteryzuję od zagotowania się wody w garnku ok. 2-3 minuty. Po ostygnięciu przekładam

Kuchnia z widokiem na ogród
Brownie z kaszy jaglanej 322

Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka wrzątku szczypta soli 50 ml oleju 4 jajka 1 śmietanka kremówka 30% 3/4 szklanki cukru 1 łyżki  kakao

kgwjanczewo
Spaghetti puttanesca 272

Jest proste i pyszne, a przy jego przygotowaniu nie spędzicie więcej niż 20 minut. Składniki: 0,5 kg makaronu spaghetti 2 ząbki czosnku 2 papryczki chilli

kgwjanczewo
Rolex :) 119

soli. W osobnym naczyniu ubijamy lekko widelcem jajko i mieszamy razem z mąką, powoli dodajemy ciepłą wodę ciasto powinno być wilgotne, ale nie mokre. dodajemy olej, cebulę i wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 6 części i rozwałkowujemy Smażymy na oleju, aż się zrumienią z obu stron. Upieczone placki układamy na talerzu i przekładamy wilgotną ściereczką bawełnianą, dzięki takiemu zabiegowi placki(...)wyschną i nie połamią się. Omlet: 2 jajka połowa cebuli sól, pieprz papryka Drobno kroimy cebulę i paprykę. Łączymy z jajkami, dodajemy sól i pieprz smażymy omlet na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła Na sam koniec układamy placek chapati na talerzu, na wierzch wędruje omlet, można dodać świeżego pomidorka rzymskiego drobno pokrojonego. Rolujemy i gotowe

noteskulinarnyfiga
Smakołyk z orzeszków i żurawiny 184

 Prawdziwy przysmak z chrupiącymi orzeszkami ziemnymi i kwaskowatą żurawiną uzupełniony domową pomadką krówkową. Składniki: 100 g orzeszków ziemnych 100 g żurawiny pół szklanki śmietany 30

prawdziwe jedzenie
Tarta ze szparagami, porem i pomidorami 193

problemu, tym łatwiej będzie nim operować przy krojeniu. Formę do tarty wysmarować masłem. Ciasto kroić nożem na plastry i wylepiać nimi formę. Ponakłuwać widelcem - zapobiega wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia.   Podpiec 20 minut w 200C w nagrzanym wcześniej piekarniku - opcja góra-dół, bez termoobiegu. Koniecznie potem wystudzić - w ten sposób spód nie namoknie od nałożonej masy(...)przygotować kurczaka - pokroić na drobne kawałki, przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka, wstawić na 15 min. do lodówki w celu "przegryzienia się" smaków. Następnie krótko podsmażyć na patelni na łyżce oliwy. Odstawić do wystudzenia. Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki - pod delikatnym naciskiem same pękną w odpowiednim miejscu.Obgotować we wrzącej, osolonej wodzie - można dodać łyżeczkę cukru, wtedy szparagi

Grunt to przepis!
73.Rumiane zawijasy: czyli wytrawne rogaliki z kurkami! 247

ciepłego czerwonego barszczu, ale z czym je sobie zaserwujecie to już tylko i wyłącznie Wasza inwencja (: Zapraszam na: wytrawne rogaliki z kurkami! Składniki:(26 sztuk)-na ciasto:0,5 kg przesianej mąki tortowej (u mnie typ 450)2 żółtka i 1 całe jajo80g stopionego masłaniepełna garść posiekanego koperku lub innych ziół świeżych lub suszonychbiałko lub 1/4 szklanki mleka(...)nożykiem - więc którą szkołę wybierzecie Wy zależy to od Was samych(:) Kolejno je odsączamy i kroimy na bardzo drobno. Cebulę myjemy, obieramy i siekamy równie na bardzo drobno. Na patelni rozgrzewamy masło, na którym to szklimy cebulę, dodajemy pokrojone kurki i dusimy na małym ogniu aż do miękkości. Pod koniec duszenia dodajemy posiekany koperek, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową

Symfonia Smaków
Wołowina z pieczonym naleśnikiem i zielonym groszkiem 176

przez ok.20 minut. W razie potrzeby dolewamy rosół.    Groszek wrzucamy do gorącej, osolonej wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 5-7 minut. Odcedzamy.    Na patelni roztapiamy pozostałe masło, dodajemy pozostałą połowę czosnku,   marchewkę i groszek. Mieszamy i podsmażamy ok. 3 minuty.    Do naczynia żaroodpornego lub blaszki wlewamy olej.    Wstawiamy(...)czasie do przesianej mąki wbijamy jajka, mieszamy, solimy, dolewamy mleko i dokładnie miksujemy na wolnych obrotach.    Wysuwamy z piekarnika naczynie z olejem, wlewamy ciasto i wsuwamy ponownie  do piekarnika  na 15-20 minut. Naleśnik gotowy.    Wystarczy pokroić na porcje ( 4 ) , nałożyć plasterki wołowiny, polać sosem, dodać groszek i delektować się niesamowitym smakiem. Smacznego! Teraz

Maminek kulinarny
Zapiekanka makaronowa czyli Lasagne ze szpinakiem i ricottą 165

solą i pieprzemsos pomidorowyNa patelni rozgrzać oliwę, dodać pomidory z puszki, pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, oregano, sól i pieprz. Dusić ok 20 minut.sos beszamelowyMleko podgrzać. W głębokiej patelni rozpuścić masło, dodać mąkę , energicznie mieszać zawartość, aby mąka ładnie połączyła się z masłem. Ma powstać gładka masa o beżowym zabarwieniu. Dopiero kiedy masło i mąka są dobrze połączone, ostrożnie(...)ciepłe mleko. Gotujemy na niewielkim ogniu, cały czas mieszając, najlepiej drewnianą łyżką , aby uniknąć powstania grudek. Kiedy sos zacznie gęstnieć doprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej, białym pieprzem i solą . Ciasto makaronowe Gotowe przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Domowe, świeżo zrobione płaty, gotujemy przez ok 3 - 4 minuty a następnie zanurzamy w lodowatej wodzie. Osączamy na ściereczce i odkładamy

Stare Gary
Karmelizowany melon na ciasteczkach z kremem katalońskim- dawka energii na cały poranek 203

cały poranek Składniki na 4 szutki: Spód: 200 g ciasteczek Belvita 80 g stopionego masła 2 łyżki grubo siekanych prażonych orzechów laskowych Kruszymy ciastka( ja użyłam wałka do ciasta), dodajemy siekane orzechy i mieszamy z roztopionym masłem. Wykładamy spód 4 małych foremek bez dna o średnicy 8 i wysokości 5 cm. Dobrze ugniatamy. Całość chłodzimy w lodówce przez około(...)minut. Karmelizowany melon: 1 średni melon 70 g cukru brązowego 40 g masła Melon kroimy na pół, wydrążamy pestki i okrągłą łyżeczką wycinamy w miąszu kuleczki .Na suchej teflonowej patelni podgrzewamy cukier, gdy trochę zbrązowieje dodajemy masło, mieszamy. Po miuncie dorzucamy kuleczki melona, starannie mieszamy, tak by owoce pokryły się cukrem. Gotujemy na średnim ogniu, co jakiś czas delikatnie mieszając

Mia Cucina Sofieta
Spaghetti aglio e olio 146

Makaron w najczystszej postaci, jak mówią Włosi! To ich tradycyjne spaghetti z dodatkiem oryginalnej, włoskiej oliwy i czosnku. Powinno się dodać również papryczki, jednak my nie

Ania i Marcin gotują
Karnawałowe menu - wegański tatar na bagietce 154

Czosnek przeciskamy przez praskę. 5. Dodajemy olej, sos sojowy i resztę przypraw do smaku. 6. Bagietkę kroimy na małe kromki (możemy też lekko podpiec je w piekarniku lub na patelni) i na każdej z nich układamy łyżkę tatara i trochę pokrojonych drobno ogórków kiszonych. Taka przekąska jest łatwa do przygotowania i równie łatwa do zjedzenia, co ceni się na wszelkiego(...)Poniżej kilka wcześniejszych przepisów z bloga, które również zdadzą egzamin w karnawale :) 1.  Wegańskie brownie  - wystarczy pokroić na kawałki i ładnie podać 2.  Różyczki z ciasta francuskiego i jabłek 3.  Muffinki cytrynowe z białą czekoladą 4.  Pizza na spodzie z tortilli 5.  Chipsy z jarmużu  6.  Spring rolls 7.  Faszerowane papryki

two broke sisters
25. Pierwszy dzień zimy: czyli choinkowe pierniczki 3d! 152

łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajo 50g stopionego masła Lukier: 1 białko szczypta soli 1 szklanka przesianego cukru pudru barwniki - opcjonalnie rękaw cukierniczy Przygotowanie:  Przyrządzamy karmel: cukier prażymy na patelni na silnie rumiany kolor. Do cukru dolewamy wodę i zagotowujemy. Pozostały cukier dodajemy do gorącego karmelu, dokładnie mieszamy - a gdy całość się w miarę dokładnie rozpuści dodajemy płynny miód, przyprawy(...)Mąkę i sodę przesiewamy do miski, dodajemy przestudzoną masę cukrową, jaja, stopiony tłuszcz, dokładnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 190*C. Wykładamy na stolnicę dość obficie posypanej mąkę. Zagnieść ciasto jak na pierogi, wyrobić na zwarte, dość elastyczne ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy mąkę, jeśli zbyt gęste dolewamy po odrobinie wody.  Ciasto odstawiamy na 30 min by wypoczęło

Symfonia Smaków