dłońmi tak aby było lekko „lejące”. Wyrobione ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy kółka. Wątróbkę dokładnie myjemy, usuwamy błony i tłuszcz, kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Jabłka kroimy na cztery części, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki, jedną ćwiartkę kroimy ze skórką. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła klarowanego. Wsypujemy cukier
R'n'G Kitchenpierogi - dobre na śniadanie, obiad i kolację. Ciasto: Jak tutaj , tylko połowa składników (żółtko, zamiast całego jajka) Farsz: 400g mielonego mięsa z łopatki duży kubek esencjonalnego wywaru warzywnego 1 gotowana marchewka i pietruszka (z wywaru) 1 spora cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz masło klarowane do smażenia Mięso wykładamy na ciepłą patelnię z łyżką masła i delikatnie je podsmażamy. Zalewamy
Kuchenna Kontrrewolucyawaniliowego szczypta soli Z podanych składników zagnieść ciasto. Formować niewielkie kulki i wkładać każdą kulkę do rozgrzanej foremki do pieczenia orzeszków. Piec na jasnozłoty kolor. Nadzienie do orzeszków 3 łyżki mleka 3 łyżki cukru 3 łyżki masła 3-4 łyżki kakao 1 szkl.płatków owsianych dowolne bakalie Płatki podpiec na suchej patelni i ostudzić.Mleko z cukrem , masłem i kakao
Moje domowe kucharzenieminut do zamrażarki. Następnie dzielimy ciasto na 10 kulek i wałkujemy, podsypując mąką jeśli się klei. Powinny nam wyjść ciastka o średnicy ok.8-9 cm. Zwijamy brzegi, smarujemy dżemem, na wierzch układamy pokrojony rabarbar. Pieczemy 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu posypujemy prażonymi na suchej patelni migdałami. Ps. Ze względu na sezon użyłam rabarbaru, ale panuje
Powiedz dietom nietrzymać je w lodówce, inaczej się roztopią. Na zastygnięcie postawcie ciasto w zimnym miejscu. Najlepiej zastyga i nabiera smaku przez noc. Dacie radę! ZDROWE BATONIKI-DOPALACZE Składniki:2 szklanki posiekanych ( niekoniecznie super dokładnie) orzechów włoskich150 g masła1/2 szklanki miodu4 łyżki dobrego kakaoopakowanie płatków kukurydzianychPrzygotowanie:Podpraż orzechy włoskie na patelni, odstaw do ostygnięcia. Rozpuść masło w średnim rondelku, dodaj
Gotowanie to kochaniepaseczek z wróżbą, delikatnie, żeby nie złamać ciasta zginamy na pół. Powstałe półkola zginamy na szklance i wkładamy do blaszki na muffinki, żeby zachowały swój kształt. Po zapełnieniu blaszki zapiekamy wszystkie ciasteczka przez około 5 - 10 minut, aż zrobią się rumiane i chrupiące. Jeśli decydujemy się na wariant naleśnikowy, pieczemy na patelni cieniutkie krążki o średnicy około
Ciastkozercyzmiksować). Delikatnie zagniatamy ciasto, ale nie za długo. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Po schłodzeniu wylepiamy foremki i nakłuwamy spód widelcem i ponownie wstawiamy do lodówki na około 15 minut. Pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.Nadzienie:Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni i siekamy. Do rondelka wsypujemy cukier i wlewamy
Oryginalny smakczekolada z nadzieniem karmelowym, cały ogrom słodkości, ciast, kremów z udziałem karmelu to moja zguba! Zguba, z która nie walczę, lecz systematycznie ulegam i dzielę się z Wami przepisem na sos karmelowy :) Składniki: szklanka cukru 200 ml tłustej śmietany (min 30%) 50 g masła szczypta soli Wykonanie:Do rondelka lub na patelnię wsypujemy cukier. Podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier
Taste Of My Dayczęści. Stolnicę oprószyć mąką. Z ciasta na kopytka utworzyć wałeczki grubości palca, delikatnie spłaszczyć, a następnie kroić ukośne kluski. Tak powstałe kopytka należy wrzucać na osoloną i gotującą się wodę. Gotować ok 2-3 minuty, do czasu wypłynięcia na powierzchnię wody. Następnie wyjąć kopytka z wody i wrzucić na patelnie z roztopionym masłem. Dodać salsy pomidorowej-dość sporo
Z Kuchni Do Kuchnimożecie się przeliczyć. Najważniejsze jest, aby ciasto nie skleiło się w trakcie gotowania. Wypchane farszem i tak nabiorą odpowiednich kształtów. Chyba, że macie jakiś pomysł na wypchanie rurek w trakcie gotowania ich we wrzątku, aby się nie odkształcały? Ugotowane cannelloni prezentowały się całkiem przyjemnie; wyszło mi 12 sztuk Na drugiej patelni podsmażyłam pokrojone w kostkę kabanoski i piórka cebuli. Następnie
bastalenazapraszam na wątróbki drobiowe z żurawiną, pomidorami i serem camembert w cieście francuskim. Do przygotowania dania potrzebowałem: 500 gram wątróbek drobiowych (najlepiej gęsich, lecz mogą być kurze), 1 płatu ciasta francuskiego, 200 gram sera camembert, 200 gram pomidorów koktajlowych, 3 szalotek, 3 ząbków czosnku, suszonej żurawiny, 100 ml białego wytrawnego wina, tymianku, rozmarynu, oregano, sosu sojowego, czarnego świeżo mielonego pieprzu(...)pokroiłem w dość cienkie plastry 3 szalotki oraz drobno posiekałem 3 ząbki czosnku. Wątróbki drobiowe po ich dokładnym umyciu pokroiłem w niewielkie paski o grubości około 1 centymetra. Na patelni rozgrzałem około 2 łyżek oliwy i dodałem szalotkę wraz z czosnkiem. Po ich lekkim zarumienieniu się dodałem wątróbki. Całość przyprawiłem 2 łyżeczkami suszonego oregano, łyżeczką suszonego rozmarynu oraz łyżeczką suszonego
Wyprawy kulinarneorzechów 60 ml gorącej wody Masa śmietanowa 600 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka truskawkowa Poncz 0,5 szklanki soku pomarańczowego Wykonanie: Na suchej patelni podpiekamy płatki owsiane razem z siemieniem lnianym, orzechami oraz rodzynkami i żurawiną, następnie dodajemy masło, smażymy 5 -10 minut cały czas mieszając, studzimy. Jajka ubijamy z cukrem do białości(...)wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wystudzone płatki. Mieszamy składniki delikatnie, wylewamy na tortownicę o średnicy 24 cm. wyłożoną papierem pergaminowym. Pieczemy 20 minut w temperaturze 160 stopni C. Ciasto studzimy. Ser mielimy trzykrotnie w maszynce do mięsa. Do zmielonego sera dodajemy śmietankę oraz orzechy z migdałami mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy dodajemy do masy serowej. Galaretkę
kgwjanczewożyczymy Wam miłego wieczoru: Składniki (na 15 sztuk):-zaczyn:200g ciepłego mleka (temp. ok.36,6*C)3-4 łyżki mąki tortowej1 łyżka cukru20g świeżych drożdżyszczypta soli-pozostałe składniki ciasta: 450g mąki tortowej40g rozpuszczonego masła 82% tłuszczu1 duże jajo (lub 2 małe) pół łyżeczki imbiru2 czubate łyżki cukru-nadzienie:150g dyni pokrojonej w średniej wielkości kostkę3 łyżki wody2(...)mieszamy aż do zaniknięcia grudek mąki, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż do podwojenia objętości zaczynu (powinno to trwać od 30min do 1godz).Kolejno na rozgrzaną patelnię wysypujemy pokrojoną w kostkę dynię, dodajemy 3 łyżki wody oraz 3 łyżki cukru. Całość dusimy na średnim ogniu pod przykryciem aż do miękkości kostek dyni (jeśli w trakcie duszenia dynia
Symfonia Smakówodkładamy. I tak aż do wyczerpania ciasta. Gotowe pierogi wrzucam na wrzącą, osolona wodę i gotuję od zagotowania (nie wypłynięcia) ok.2 minuty. Ja dodaję do wody łyżeczkę oleju kokosowego, by pierogi nie sklejały się tak po wyjęciu z wody. Pierogi wyjmuję łyżką cedzakową i podaję polane np. masłem lub przekładam na patelnię i podsmażam. Te podsmażone pierogi zrobiły właśnie największą
Smaczne Zdrowekażde nakładamy łyżeczkę farszu. Następnie ciasto zlepiamy i odkładamy na deskę. W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli i kiedy zacznie wrzeć wrzucamy kolejno pierogi (nie więcej niż 10-15 w jednym garnku, w zależności od jego wielkości). Pierogi gotujemy przez 3 minuty po wypłynięciu na powierzchnię wody. Na patelni smażymy posiekaną cebulką, czosnek i szynkę parmeńską. Przed podaniem
Mango Papaja