ciasto z patelni - 2000 przepisów (strona:75/134)

Pierogi z kapustą i grzybami 208

rzepakowego ciasto na pierogi wg naszego przepisu Instrukcje Suszone grzyby namaczamy na pół godziny w kubku ciepłej wody, przy okazji je płucząc. Wodę pozostawiamy do użycia później, a namokłe grzyby kroimy na nieduże kawałki. Kiszoną kapustę odciskamy z kwasu (patrz uwagi we wprowadzeniu), po czym obie kapusty oraz obraną cebulę tniemy/siekamy na niedużą (kilka mm) kostkę. Na patelni na dość(...)potrzeby dodając wody (na koniec należy jednak odparować jej nadmiar). Gotowy farsz pozostawiamy na co najmniej kilka godzin, w razie potrzeby w lodówce. Pierogi lepimy w sposób i z ciasta wg naszego przepisu . Uformowane wrzucamy (najlepiej partiami po ok. 10 sztuk) do dużej ilości (3-4l) dobrze osolonego wrzątku i gotujemy przez ok. 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię

Kulinarna Pokusa
Mini serniczki z orzechami 229

Foremkę (21x21cm) wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wylać masę śmietankową. Ciasto piec ok 50-60 minut w 170 stopniach. Ostudzić. W serniczku wycinać obręczą (lub prostą szklaną) kółka o średnicy ok. 6cm. (wyjdzie ok 7-8 szt.) Orzechowy krokant: część orzechów posiekać, część zostawić w całości. Na patelnię wsypać cukier, wlać wodę i zamieszać. Podgrzewać na małym ogniu

Smakołyki Asi
Tortilla patatas z chorizo 129

więc jest to bezpieczny zabieg). Omlet zsunąć z pokrywki na patelnię i smażyć z drugiej strony. Tortilla patatas może być samodzielnym daniem. Jeśli użyliście pikantnego chorizo, można podać z mizerią (Hiszpanie też jadają ogórki ze śmietaną).   ------------ Podobne: Makaron w sosie carbonara Omlet ze szparagiem Kwiaty robinii w cieście Skoro wspomniałam wcześniej o Lloret de Mar na wybrzeżu Costa Brava

Weekendy w domu i ogrodzie
Racuchy z rodzynkami i bananem 337

jest bardzo gęste. Odstawić na godzinę pod przykryciem do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Smażyć z obu stron do uzyskania brązowego koloru na głębokim, dobrze rozgrzanym tłuszczu. Należy jednak uważać by tłuszcz nie był zbyt gorący, bo racuchy będą się szybko przypalać. Najłatwiej nakładać je na patelnię przy pomocy dwóch łyżek (jedną nabierać, drugą pomagać sobie w odklejaniu). Podawać

Bullio
Najlepsze domowe gofry z balsamicznymi truskawkami 196

czas jest zależny od gofrownicy, jeżeli otworzymy ją zbyt wcześnie ciasto nie będzie od niej odchodziło).MasaKremówkę ubijam.Pod koniec ubijania dodaje w trzech porcjach serek waniliowy  - można do masy dodać cukier waniliowy jeśli ktoś woli aby była słodsza.TruskawkiLekko rozmrożone truskawki kroję na połówki. Masło rozgrzewam na patelni, dodaję do niego cukier a następnie wrzucam pokrojone truskawki. Podsmażam około

Magiczna kuchnia Darii
Polędwiczka wieprzowa Lady gray i rukolowy makaron. 160

garść rukoli. Wlewamy po trochu wrzącą wodę wyrabiając gładkie i elastyczne ciasto. Wałkujemy nie za cienko i kroimy w grubsze wstążki. Wstawiamy wodę, doprowadzamy do wrzenia solimy i wkładamy nasz makaron. Gotujemy chwilkę od wypłynięcia.Polędwiczkę oczyszczamy, kroimy w kostkę i opruszamy delikatnie mąką. Obsmażamy na mocno rozgrzanym patelni. Pod koniec dodajemy pokrojoną szalotkę i chwilę razem smażymy. Chwilę przed

Malinowe Pocałunki
Ciasto czekoladowe z wiśniami / Chocolate cake with cherries 130

Składniki / Ingredients:250 g margaryny (Kasia) / 250 g of margarine (Kasia)2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powder2 (500 g) szklanki mąki pszennej do ciast / 2 (500 g) cups of flour dough4 jajka / 4 eggs3/4 szklanki cukru / 3/4 cup sugar3/4 szklanki kakao / 3/4 cup cacao wiśnie (świeże lub mrożone bez pestek) / cherries (fresh or frozen without(...)wódka lub spirytus) / 1 cup cherry brandy (vodka or spirit)tortownica / springform panSposób przygotowania / Preparation:Przygotowanie: ok. 50 min, pieczenie: 30 min, ilość porcji: 12Najpierw rozpuszczamy margarynę na patelni i studzimy. Potem marynujemy wiśnie ok. 30 minut w wiśniówce (świeże wiśnie trzeba dobrze umyć, osuszyć i wydrylować). Mieszamy ze sobą suche składniki (mąkę i proszek do pieczenia). Jajka ubijamy

Projekty ze smakiem
Rolada szpinakowa z serkiem i łososiem 141

Ostatnio bardzo "modne" stały się ciasta szpinakowe, babeczki czy właśnie takie rolady szpinakowe, w związku z tym postanowiłyśmy również takie smakołyki przyrządzić, aby osoby czytającego Naszego bloga również były "na czasie". Oglądając zdjęcia roladek szpinakowych i czytając przepisy na różne wersje tej przekąski sama nie wierzyłam, że to może się udać. Okazało się jednak że taką roladkę bardzo szybko się(...)szpinaku rozdrobnionego (mrożonego) 4 jajka 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku sól pieprz 150 g serka chrzanowego 100 g łososia wędzonego     PRZYGOTOWANIE: Szpinak rozmrażamy na sitku. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy przeciśnięty czosnek.  Dodajemy szpinak i podsmażamy do odparowania wody.   Doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy żółtka jaj.  Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Chlebki pita - historia i przepis 230

bardzo wysokiej temperaturze - 230 stopniach, w której ciasto rośnie bardzo gwałtownie. Zewnętrzna warstwa cienkiego placka ścina się błyskawicznie i więzi wewnątrz rozszerzające się pod wpływem temperatury dwutlenek węgla i parę wodną, Tak oto następuje rozdzielenie górnej warstwy od dolnej i powstanie sławnych chlebowych kieszonek. Niektóre przepisy każą smażyć placki na patelni, ale nie wierzę, że uda się wtedy wytworzyć odpowiednie(...)robię łyżką. Stopniowo dolewaj letnią wodę, po troszeczku (1-2 łyżki), bo łatwo przesadzić. Dolej porcję wody, wymieszaj łyżką lub rękoma, po czym dodaj kolejną porcję, jeżeli ciasto jest nadal za suche. Gdy zauważysz, że zaczęło łączyć się w większe grudy, zacznij je ugniatać ręką. Wyczujesz wtedy, czy dodać jeszcze trochę wody, czy nie. Ugniataj ciasto, aż stanie się gładkie

Chilli Czosnek i Oliwa
Piernikowe naleśniki z pomarańczą 125

naleśniki miksujemy smażymy naleśniki (około 0,5 chochli od zupy ciasta na jednego naleśnika), dość długo smażymy jedną stronę na małym ogniu, aż brzegi zaczną odchodzić wtedy przewracamy pomarańcze obieramy i wykrawamy miąższ następnie miąższ i sok, który wyciekł z pomarańczy mieszamy z miodem i smażymy na teflonowej patelni, aż sok z miodem zgęstniej przekładamy naleśniki pomarańczami SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Chleb dla leniwych… i nie tylko 161

miejsce na ok. 20 minut, aż rozczyn wyrośnie. Na suchej patelni lekko rumienimy płatki owsiane, sezam i słonecznik. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól oraz gorące płatki owsiane – mieszamy z mąką. Wlewamy wyrośnięty rozczyn i cieplą wodę – mieszamy robotem z hakami do połączenia składników (ok. 6-7 minut). Ciasto ma dosyć luźną konsystencję, ale nie dosypujemy więcej mąki niż jest

mojewypiekiinietylko
Pierogi z twarogiem i szpinakiem 142

smakują najlepiej... A i na samo Boże Narodzenie odgrzewane na patelni to prawdziwy rarytas.  W ubiegłym roku Wigilię spędzaliśmy u drugiej babci i tak już zostanie, odkąd zabrakło dziadzia Stasia. Teściowa wspominała coś o pierogach ze szpinakiem, więc może zmienimy nieco tradycję, przygotowując je w ten uroczysty wieczór. Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej luksusowejok. 1/2 szklanki bardzo ciepłej przegotowanej wody1/2

Czerwień i błękit
Chleb litewski 162

odsypać 2 łyżki i uprażyć na suchej patelni, by nabrała brązowego koloru (uważać, by nie przypalić). Następnie wymieszać w misce cały zaczyn, resztę składników, oprócz soli. Mieszać tylko do połączenia składników, konsystencja składników powinna być dość luźna.Przy mieszaniu robotem nie powinna tworzyć się bryła ciasta.W odrobinie wody rozpuścić sól, dodać do ciasta i lekko wymieszać całość.Ciastem napełniać prostokątne

Proste Potrawy
Serowe oponki 169

spirytus i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Ciasto przekładamy na stolnicę. Wałkujemy na grubość ok. 1 cm i wycinamy szklanką kółka. W każdym kółeczku wycinamy kieliszkiem środek, tak by powstały nam oponki. Kółeczka wycięte kieliszkiem możemy też usmażyć lub zagnieść i rozwałkować ponownie. Na wysokiej patelni podgrzewamy ok. 0,5 litra oleju. Smażymy oponki do zarumienienia się

Aga w kuchni
Pomidorowe serce. I historia z dreszczykiem 187

tarty tatin nigdy nie piekłam, z uwagi na brak odpowiedniej patelni, którą by można włożyć do piekarnika. Tu jednak nie jest ona potrzeba, bo niczego się najpierw nie podsmaża. Pomidorki w zalewie octowo-klonowej najpierw godzinę pieczemy, żeby wydobyć ich cudownie słodki smak i aromat, a następnie przykrywamy kruchym ciastem. Efekt, muszę przyznać, niebanalny. Danie cudownie proste w przygotowaniu

Pożeraczka, czyli raz adobrze