nowsze pomysły na ich przyrządzenie.Dziś mam dla Was przepis zainspirowany sernikiem brzoskwiniowym , który kilka dni temu piekłam razem z mamą.Kiedy z piekarnika dolatywał jego zapach ja podpaliłam patelnię i do dzieła!Delikatne, puszyste , mięciutkie … z orzeźwiającym cytrynowym posmakiem i wypełnione po brzegi słodkim mielonym serem i soczystymi ( niesamowicie soczystymi! ) brzoskwiniami.Niebo w gębie!SKŁADNIKI:( 6 szt )NALEŚNIKI:* mąka(...)szkl* jajko – 2 szt* mleko sojowe Alpro ( lekko słodkie ) – 1 szkl* woda gazowana – 3/4 szkl* olej – 3 łyżki* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka* olejek do ciast cytrynowy – 1 łyżeczka* sól – 1 szczyptaNADZIENIE:* soczyste brzoskwinie – 3 szt* ser biały dwukrotnie mielony – ok. 300 g* cukier puder – 4 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:NALEŚNIKI:Mąkę , jajka , mleko sojowe i resztę składników
Ostra na Słodkodnem, aby ciasto znalazło się na ściereczce i zwiń w roladę.Ja dla ułatwienia wkładam wałek do wałkowania i razem z nim zwijam.Nadzienie:- 1 opakowanie galaretki truskawkowej 75 g- 1 kg jabłek- cukier puder do posypania- sok z połowy cytrynyGalaretkę rozpuść w pół szklanki gorącej wody. Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach.Podduś na gorącej patelni z sokiem
Pasje Jolkiciasto, tworzymy wałki i kroimy w romby. Gotujemy kilka minut i przelewamy do sita, po czym spłukujemy lekko zimną wodą. Gotowe :) Dodatek to potrawka z fasolek szparagowych. Składniki: 1/2 opakowania zielonej fasolki szparagowej 1/2 opakowania żółtej fasolki szparagowej 1 opakowanie passaty 500 ml 2 ząbki czosnku garść pestek dyni oliwa z oliwek tymianek, pieprz, ostra papryka Na dużej patelni rozgrzewamy
vegetanieciasto będzie odchodzić od reki. W zależności od gatunku ziemniaków będzie to inna ilość. Im więcej dodamy mąki tym twardsze będą kluski. Porcjami formujemy w kształt walca. Spłaszczamy dłonią i kroimy na ukos. Gotujemy w osolonej wodzie kilka minut od wypłynięcia. Odcedzamy. Sos śmietanowo-grzybowy: Grzyby oczyścić, umyć. Jeśli są duże przekroić na pół. Przesmażyć na suchej patelni aż odparują
Pyry na Gazciasto posmarować sosem pomidorowym, ułożyć dodatki i posypać serem. Piec na środkowym poziomie piekarnika na 220°C około 12-17 min. SOS I DODATKI Do blendera wrzucić garść świeżej bazylii i pół garści oregano. Dodać około 120 g przecieru pomidorowego, jeden duży pomidor, trzy ząbki czosnku, nieco soli i chilli. Wszystko razem zblendować, aż powstanie gładka konsystencja. Na patelni rozpuścić
Passions hobbies lifepowstały z pieczenia. Na koniec wsypujemy odsączoną fasolę (odlewam tylko wodę, nie płuczę jej) i przepłukaną kukurydzę i/lub groszek. Mieszamy.Smażymy naleśniki i zawijamy z nadzieniem. Przepis na ciasto podałam pisząc o ślimaczkach naleśnikowych ;) Naleśniki z takim nadzieniem można podać na dwa sposoby:* Na naleśnik nakładamy farsz (tyle ile się lubi), boki zakładamy do środka i naleśnik(...)zawijamy w rulonik. Następnie panierujemy w jajku, bułce i smażymy krokiety. Z barszczykiem są rewelacyjne :)* Naleśnik z farszem składamy na cztery lub zwijamy w tradycyjny rulonik i odsmażamy na patelni. Ja podałam z sosem pomidorowym i szczypiorkiem :)Takie naleśniki można polać dowolnym sosem lub tylko zwyczajnie keczupem. Zawsze przygotowuję większą ich ilość i zamrażam. Proporcje, które podałam
Codzienna kuchnia niecodziennaciastem) z wysokości około 60 cm puścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia. Zimny biszkopt przekroić na 3 części. Krem kokosowy: 2 puszki mleka kokosowego z puszki (2 x 400 ml) lub 250 ml śmietanki kokosowej 22% 250 g serka mascarpone 1/3 - pół szklanki cukru pudru 2/3 szklanki wiórków kokosowych delikatnie uprażonych na patelni, wystudzonych
Malinowe Pocałunkinagrzanego na 170 stopni piekarnika na około 40-50 minut do uzyskania efektu ”suchego patyczka” (jeśli nie mamy tak długiego patyczka gotowość ciasta możemy sprawdzić nitką makaronu spaghetti). Gorące ciasto wyciągamy z piekarnika i upuszczamy na ziemie z wysokości około 50 cm. Następnie odstawiamy do piekarnika z uchylonymi drzwiami do ostygnięcia. Przygotowanie kremu: Krem wyciągamy z lodówki, dodajemy do niego(...)serek mascarpone i całość miksujemy. Kiedy nie będzie już grudek serka mascarpone dorzucamy odmierzone wiórki kokosowe i miksujemy do momentu połączenia składników. Wykonanie tortu: Płatki migdałów prażymy na patelni na złoty kolor. Biszkopt przecinamy na trzy blaty. Jeden układamy na paterze i nasączamy 1/3 szklanki herbaty. Na to układamy 1/3 kremu i kolejny biszkopt. Patrzymy, czy jest równo
Kolizje Smakówciasto wałkujemy na blacie obsypanym mąką pszenną na około 3 mm. Następnie wycinamy za pomocą dużej szklanki, lub dużej okrągłej foremki kółka, które nakładamy na odwróconą blaszkę na muf finy, lekko przygniatamy i wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy koło 25 minut.Studzimy na blaszce.Jabłka obieramy , wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w równą kostkę.Na rozgrzana patelnie
Słodkie Przyjemnościmieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1/2 główki średniej białej kapusty 1-1,5 laski średniej kiełbasy 1 duża cebula 2 większe ziemniaki sól, pieprz, chili, kminek woda Sposób przygotowania Na patelni zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Dorzucić kiełbasę podrumienić. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Jak ziemniaki zaczną się rumienić, dodać kapustę. Doprawić. Dusić na małym ogniu ok 30 min. Jeśli zajdzie potrzeba(...)danie odrobiną wody, żeby się nie przypaliło. 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/jednogarnkowe-danie-kapusta-kielbasa-ziemniakami/ MieszamWGarnku Artykuł Jednogarnkowe danie – z kapustą, kiełbasą i ziemniakami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuZa oknem przeplata się pogoda jesienna na zmianę z letnią więc jest czarująco. A dzisiaj propozycja ulubionej sałatki mojej mamy, może nie do
Niezły MłynekDomowy mus jabłkowy doskonały do szarlotki i innych ciast, wszelkich deserów i tym podobnych smakowitych dań. W sezonie kiedy jabłka są najsmaczniejsze przygotowuję go dość sporo, zaprawiony w słoikach przetrwa całą zimę, a nawet dwie :) Polecam :) Składniki ( na 2 słoje 0.9 litra ) - jabłka 2-2.5 kg - cukier waniliowy - cukier Wykonanie Obrane ze skórki i wydrążone z pestek jabłka kroję(...)szatkuję na plasterki. Wrzucam na rozgrzaną dużą, głęboką patelnię, mieszam chwilkę, dodaję małą paczkę cukru waniliowego, 1-2 płaskie łyżki cukru ( w zależności od słodkości jabłek ) Mieszam, zmniejszam ogień i chwilkę około 3-5 minut podsmażam. Gorące przekładam do umytych i wyprażonych słoików, zakręcam szczelnie pokrywką. Pasteryzuję od zagotowania się wody w garnku ok. 2-3 minuty. Po ostygnięciu przekładam
Kuchnia z widokiem na ogródSkładniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka wrzątku szczypta soli 50 ml oleju 4 jajka 1 śmietanka kremówka 30% 3/4 szklanki cukru 1 łyżki kakao
kgwjanczewoJest proste i pyszne, a przy jego przygotowaniu nie spędzicie więcej niż 20 minut. Składniki: 0,5 kg makaronu spaghetti 2 ząbki czosnku 2 papryczki chilli
kgwjanczewosoli. W osobnym naczyniu ubijamy lekko widelcem jajko i mieszamy razem z mąką, powoli dodajemy ciepłą wodę ciasto powinno być wilgotne, ale nie mokre. dodajemy olej, cebulę i wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 6 części i rozwałkowujemy Smażymy na oleju, aż się zrumienią z obu stron. Upieczone placki układamy na talerzu i przekładamy wilgotną ściereczką bawełnianą, dzięki takiemu zabiegowi placki(...)wyschną i nie połamią się. Omlet: 2 jajka połowa cebuli sól, pieprz papryka Drobno kroimy cebulę i paprykę. Łączymy z jajkami, dodajemy sól i pieprz smażymy omlet na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła Na sam koniec układamy placek chapati na talerzu, na wierzch wędruje omlet, można dodać świeżego pomidorka rzymskiego drobno pokrojonego. Rolujemy i gotowe
noteskulinarnyfiga