trzy). Każdy blat musimy przygotować jeden po drugim, gdyż ubite białka trzeba od razu wstawiać do pieca. Gotowe blaty powinny być miękkie – nie przypominają chrupiącej bezy, a raczej ciasto na roladę. Masa budyniowa: W rondelku miksujemy: żółtka, cukier, cukier waniliowy, mąkę i trochę mleka. Gdy się zmiksuje dolewamy resztę mleka. Stawiamy na ogień i gotujemy, aż budyń zgęstnieje(...)dodajemy po jednej łyżce budyniu, ciągle miksując. Masa z bitej śmietany: Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając dwie łyżki cukru. Orzechy lub płatki migdałowe podprażamy na suchej patelni, a następnie siekamy na małe kawałki (orzechy można też rozbić młotkiem). Cukier rozpuszczamy na suchej patelni, na małym ogniu, bez mieszania, aż zrobi się karmel (bursztynowy syrop) – musimy uważać
Poezja smakukapustą kiszoną. Nieco inaczej niż klasycznie. (10 szt, 5 osób) Składniki naleśniki: 50/50 mąki kukurydzianej i mąki pszennej 1 garść otrębów żytnich 1 jajo 1 łyżka oleju woda mleko Ciasto przygotowujemy jak na naleśniki. Składniki farsz: ok. 700 g kapusty kiszonej 10 średnich pieczarek 1 por 1/2 małego selera 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki oliwa z oliwek(...)zbyt mocno ukiszona. Potem należy ją przesiekać i odstawić. Następnie oczyszczamy pieczarki i kroimy w półplasterki, por kroimy w kostkę, a seler ścieramy na dużych oczkach tarki. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy składniki. Przesmażamy lekko i podlewamy nieco wodą. Dodajemy 1 dużą łyżkę koncentratu i przyprawy. Koniecznie z dużą ilością tymianku. Dusimy wszystko do momentu kiedy
vegetanieangielskiego 400 ml mleka 1 łyżka masła 3 łyżki mąki Dekoracja: gałązka bazylii pomidorek koktajlowy opcjonalnie posiekany szczypiorek, bądź groszek Ponadto potrzebne będą: naczynie żaroodporne bądź brytfanna Przygotowanie: Ciasto groszkowe: 1. Awokado i groszek zblendować na gładką masę. 2. Dodać pozostałe składniki i za pomocą trzepaczki zmieszać by masa nie miła grudek. 3. Smażyć naleśniki na małym ogniu(...)wrzątku około 30-45 minut, po czym odcedzić. 2. Paprykę posiekać w kostkę, pomidorki przekroić na pół a cukinię pokroić wzdłuż - w paski. 3. Grillować warzywa na patelni grillowej na odrobinie oleju sezamowego, bądź podsmażyć na zwykłej patelni. Gdy warzywa zmiękną, ostudzić. 4. Ser zetrzeć na dużych oczkach 5. Przygotować sos: Sos porowy: 1. Mleko zagotować z listkami laurowymi
KreatywnePinySKŁADNIKI: 1/2 szklanki białek 1 łyżeczka cukru 1 czubata łyżka mąki 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego serek mascarpone cukier 1 łyżeczka wanilii Ubić pianę z
harrisaOstatnio pogoda jest... jak kobieta - zmienna ;) Raz chłodno i pada, raz upał i skwar. Jeśli o mnie chodzi - 23 stopnie i słońce to naprawdę optymalna temperatura
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!roślinnego lub wymieszanej wody z odżywką białkową 20 g mąki ziemniaczanej 1 żółtko Aromat waniliowy 4 łyżeczki stewii Dodatkowo: 4 małe gruszki Cynamon Przygotowanie: Ciasto: Ciecierzycę zbenderować z resztą składników. Wyłożyć masę na sylikonową formę do pieczenia i piec ok. 10 min w 200 stopniach. Budyń: 1/2 szkl. mleka wlewamy do garnka i gotujemy na małym ogniu. Resztę(...)szybko mieszamy do momentu aż zgęstnieje. Dolewamy wody gdy budyń będzie aż zagęsty. Dodatkowo: Gruszki kroimy na pół, wykrawamy nasienie. Kroimy w plasterki i wrzucamy na podlaną wodą patelnię. Posypujemy obficie cynamonem. Gdy gruszki będą już się "ciągnęły" (jak karmel) zdejmujemy z ognia. Wyjmujemy spód tarty z piekarnika. Wlewamy budyń i układamy na nim skarmelizowane gruszki. Ponownie wstawiamy do piekarnika
Czarnawisienkaokoło godzinę. W zależności od wielkości kawałków kurczaka może się piec krócej. Podczas pieczenia kilka razy obracamy mięso, żeby równomiernie się podpiekło. Kiedy mięso jest prawie gotowe, na suchej patelni prażymy orzechy nerkowca, aż zaczną intensywnie pachnieć. Następnie prażymy sezam. Pod koniec prażenia dodajemy kilka kropli sosu sojowego- nie za dużo, żeby nie zrobił się za słony. Liście myjemy(...)Kurczaka kroimy w kawałki i układamy na wierzchu. Posypujemy orzechami. Możemy podać z podpieczoną bagietką z masłem ziołowym. I mamy lekki obiad na gorący dzień. A na deser? Kawałek ciasta według przepisu Marthy Stewart- najcudowniejsze połączenie smaków jakie ostatnio próbowałam. Jagody, limonka i kokos- wszystko to w wilgotnym miękkim cieście (dodatek maślanki czyni cuda!). Polecam koniecznie, dopóki jeszcze są jagody
les mirabellesnapiszę innym razem. Nie stosuję drastycznych diet, bo się do nich nie nadaję. Słodkich przepisów na blogu jednak nie zabraknie :) Blok czekoladowy, kokosanki i ciasto 3Bit ciągle czekają, aż znajdę chwilę i napiszę o nich dwa słowa. Tymczasem w weekendy i w tygodniu jest mniej więcej tak jak na zdjęciach poniżej. Granatowo, kalafiorowo i migdałowo! składniki : 1 mały kalafior(...)według gustu oraz 1 owoc granatu 1/2 szklanki migdałów w płatkach listki świeżej melisy, mięty i kolendry Migdały w płatkach prażymy na złoty kolor na suchej patelni. Listki melisy, mięty i kolendry myjemy i osuszamy w papierowym ręczniku. Kalafiora oczyszczamy, dzielimy na różyczki, myjemy i osuszamy. Różyczki kroimy w plastry (jak płaskie drzewka). Blaszkę wykładamy papierem
bistro mamaręka, w drugiej ręce pełna siatka. I tak sobie idziemy cichutko, przez zimę, zadowolone bardzo. Bo idą święta. I mamy już pamarańcze.Nie będzie więc przepisu na ciasto. O ciasto zapytajcie mamę lub babcię. Za to farsz i sos robimy następująco.Składniki:farsz250g ricotty3 garście świeżego szpinaku1/2 małej cebuli pokrojonej w drobną kostkępieprz i sólsos200g małych pieczarek (jeśli są większe(...)plasterki szynki pokrojonej w kostkę200g śmietany 18%pół kieliszka białego wina2 łyżki sera pecorinoSposób przygotowania:FarszWszystkie składniki włożyć do malaksera i pokroić. Doprawić solą i pieprzem wg uznania.SosNa średniej patelni podsmażyć na oliwie z oliwy pieczarki w całości. Obficie posolić i popieprzyć. Kiedy się zrumienią dodać szynką i cebulę. Zrumienić. Dodać kurki. Zalać winem i poczekać aż prawie całe odparuje
W kuchni wieczorempoolish dokładnie wymieszać w sporej misce. Przykryć ściereczką i odstawić na 4-5 godzin w ciepłe miejsce, lub na noc do lodówki.Chorizo pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni bez tłuszczu, ostudzić.Główkę czosnku owinąć folią aluminiową.Piec w 200 st. C. przez 40 minut, aż czosnek zmięknie.Wystudzić.Pozostałą mąkę przesiać do miski, dodać rozpuszczone w wodzie drożdże, sól(...)posiekaną natkę. Zagniatać jeszcze 5 minut.Przełożyć do miski, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.Po tym czasie kilkakrotnie złożyć, odstawić na kolejne 40 minut.Wyrośnięte ciasto złożyć dwa razy, uformować bochenek, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Podeprzeć z boku ściereczkami, żeby nie rozrósł się na boki. Odstawić na 1 godzinę.Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzepozycji zero, podsypując mąką , dostosowując grubość ciasta pod swoje wymogi.- ciasto przepuszczamy przez nożyki tnące i makaron delikatnie oddzielamy i pozostawiamy na stolnicy, aby podeschło- gdy nie mamy maszynki ciasto rozwałkujemy na dość cienki prostokąt obsypujemy mąką i zwijamy rulon po czym tniemy na ok 1 cm paski po czym postępujemy jak wyżej.- zagotujemy osolona wodę i wrzucamy nasz makaron(...)żółtka i parmezan.- świeży makaron gotuję się ok 3 minuty(jeżeli wykorzystujesz kupny suchy postępuj wedle opisu)- odcedź makaron, zachowując kilka łyżek wody z gotowania. Przełóż odcedzony makaron na patelnię z boczkiem, dokładnie wymieszaj, aby cały pokrył się oliwą i oprósz całość grubo mielonym pieprzem. teraz cały myk tego dania - zdejmujemy patelnie z ognia i wlewamy naszą mieszankę
Basia w kuchnichyba kapusta kiszona z cebulką. Ja natomiast wzbogaciłam ją mięsem mielonym z pieczarkami i marchewką :) Nie zapomniałam oczywiście o kubku czerwonego barszczu ;) Do dzieła! Składniki (ok. 5 sporych krokietów) Ciasto na naleśnik: które nie złamie się przy zwijaniu :) 1,5 szklanki mleka 2 szklanki mąki 1 szklanka oleju 1 jajko szklanka przegotowanej, ciepłej wody Farsz: 500g mięsa mielonego(...)majeranek +jajko + bułka tarta + 2 łyżki oleju Przygotowanie: Naleśniki: - łączymy mleko, jajka i mąkę (ręcznie lub mikserem). - dodajemy stopniowo wodę, cały czas mieszając. - dodać olej i wymieszać. - patelnię (chyba, że macie teflonową, to nie) wysmarować olejem i smażyć pierwszego naleśnika z obu stron. Uważać, aby nie przepalić. Wyszło mi 5 ładnych, sporych placków + 1 mniejszy :) - gotowe naleśniki kładziemy
Kitchens AlphabetCiasto naleśnikowe możemy wzbogacić różnymi dodatkami. Pomysłów jest wiele i każdy z nas ma swoje ulubione kombinacje smakowe. Dzisiaj zapraszam na naleśniki z pieczarkami . Składniki: Naleśniki: 2 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka mąki szczypta soli 2 łyżeczki cukru waniliowego Wszystkie składniki miksujemy i smażymy naleśniki z obu stron na złocisty kolor. Farsz: 30 dag pieczarek 1 opakowanie sosu borowikowego(...)Knorr 1 marchewka 1 mała cebula sól pieprz Pieczarki myjemy, obieramy i drobno kroimy. Na patelni przesmażamy posiekaną cebulę, dodajemy pieczarki i startą ma tarce marchewkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Na każdym naleśniku rozsmarowujemy przestudzony farsz i zwijamy jak gołąbki. Sos borowikowy przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Naleśniki podajemy podgrzane na suchej patelni i polane sosem
Salonik smakówPomiędzy pieczeniem mazurków, serników i babek powstała również ciekawa i smaczna potrwa. Nawet nie przypuszczałam,że tortilla może tak dobrze zastąpić ciasto na lazanię. Zapraszam do wypróbowania przepisu. Naprawdę warto. SKŁADNIKI: 1/2 kg mięsa mielonego, 2 ząbki czosnku, 1 cebula, 1 papryka czerwona (mała) 1 papryczka chili, pomidory krojone z puszki, fasola czerwona z puszki kukurydza z puszki(...)ostra bazylia, WYKONANIE: Cebulę, i papryki kroimy w kostkę. Na oleju szklimy cebulką i następnie dodajemy paprykę czerwoną i papryczkę chili. Wszystko przez chwilę smażymy. Na drugiej patelni podsmażamy mięso mielone. Do mięsa dodajemy paprykę z cebulą i wszystko dusimy około 30 minut. Kolejno dodajemy pomidory z puszki. Dusimy jeszcze chwilkę na wolnym ogniu dodając przyprawy. Do wszystkiego
W kuchennym oknie Ewygotować na niewielkiej mocy 2 minuty krócej, niż podane jest na opakowaniu (czyli w przypadku makaronu omnomnom 8 minut). Odcedzić, wymieszać z oliwą. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni. Rukolę i szpinak umyć, osuszyć i grubo pokroić. Pomidorki umyć, pokroić na połówki. Papryczki umyć, usunąć pestki, pokroić na plasterki. Jaja roztrzepać ze śmietaną i ostrymi papryczkami. Dodać sery, wymieszać(...)wyłożonej szynką formy. Zalać mieszanką jajeczną. Na wierzchu ułożyć resztę pomidorów (skórką do góry). Piec w 175°C przez 40 -45 minut. Nóż o cienkim ostrzu wbić w środek ciasta. Po wyciągnięciu powinien być wilgotny, ale nie powinno być na nim płynnej masy jajecznej. Jako dodatek polecam sałatę z sosem winegret Smacznego
Pełny talerz