ciasto z patelni - 2000 przepisów (strona:93/134)

Pszenny chleb z ziarnami słonecznika i dyni / Wheat bread with sunflower and pumpkin seeds 124

drożdży- 1,5 łyżki soli- 1 łyżka miodu- po dwie garście wyłuskanego słonecznika i dyni- letnia woda ok. 3 pełne szklankiAlicja uprażyła pestki słonecznika i dyni na suchej gorącej patelni,przez 3-4 minuty.Drożdże rozpuściła w dużej misce razem z miodem w dwóch szklankach letniej wody. Następnie wsypała mąkę i delikatnie wymieszała, dodała jeszcze szklankę wody i znowu wymieszała(...)dodała sól.Zaczęła ugniatać. Na taką ilość mąki trzeba poświęcić około 15-20 minut.Na początku klei się wszystko i końca nie widać, ale w miarę upływu czasu ciasto zaczyna się odklejać od rąk i stolnicy.Tak też stało się tutaj. Po za tym Alicja co jakiś czas lekko naoliwiała ręce, co sprawiaże ciasto będzie sprężyste. Tak przygotowaną i wyrobioną masę

Pasje Jolki
Kopytka, ziemniaczane kluseczki 149

najlepsze jest zawsze na końcu: wylizywanie talerza z resztek sosu, gdy nikt nie widzi :-) Do dziś mi tak zostało ! Doskonale smakują z każdym sosem, pysze też podsmażane na patelni.  Kopytka, ziemniaczane kluseczki Składniki: 1 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków ok. 1 szklanki mąki pszennej* 1 jajko 1/2 łyżeczki soli mąka do podsypywania * ilość mąki podaję orientacyjnie. Najlepiej(...)Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy. W sporym garnku zagotowujemy wodę z łyżeczka soli. Kopytka trzeba formować na bieżąco, bo pozostawione dłuższą chwilę na blacie zaczynają się kleić. Z zagniecionego ciasta odcinamy jeden kawałek, formujemy z niego wałeczek, podsypując mąką. Następnie wałeczek lekko przygniatamy, żeby zrobił się płaski i operując nożem po skosie odcinamy niewielkie kluseczki. Kluski wrzucamy na wrzątek, gotujemy

Kulinarne przygody Gatity
Współpraca z firmą Skworcu 179

Suszone owoce Morwy białej idealnie sprawdzą się jako składnik musli, dodatek do płatków śniadaniowych, koktajli owocowych, sałatek a nawet czekolady. Czasami używa się OWOCÓW MORWY BIAŁEJ do wypieku ciast, tart a nawet wyrobu wina.   16 .Przyprawa do serników i mas serowych  17. Przyprawa do Masła to doskonała dodatek do grillowanego pieczywa, pieczonych ziemniaków, ryb lub mięs z grilla(...)Wystarczy tylko dodać przyprawę do masła i zostawić na ok. 20 minut. Następnie należy posmarować grzanki z dwóch stron i upiec je na ruszcie, w piekarniku bądź też na patelni na złocisty kolor. 18. Przyprawa węgierska do gulaszu , leczo, do dań mięsnych . 19. Caffe de Paris  Zastosowanie: Do dipów oraz sosów, masła ziołowego, sałatek, pieczonej i grillowanej ryby.Skład

Słodkości i nie tylko
Placuszki z mleka w proszku z jabłkiem 122

Delikatne i proste placuszki na śniadanie. Mleko w proszku jak zwykle rozpieszcza swoim niepowtarzalnym smakiem. W połączeniu z jabłkiem tworzy świetną propozycję śniadaniową dla fanów słodkich

Ania i Marcin gotują
Przepis miesiąca – kopytka, kluseczki i knedle 186

sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju do smażenia garść rukoli 2 czubate łyżki pesto 3 łyżki płatków parmezanu Z mąki, żółtka i ziemniaków zagnieć puszyste ciasto. Podziel ciasto na cienkie wałeczki i pokrój na małe kopytka. Wrzucaj kopytka do wrzącej osolonej wody i gotuj przez 3 minuty. Na ogół kopytka są ugotowane, kiedy wypłyną do wierzchu. Wyłóż kopytka(...)lekko zrumienione. Grzyby powinny się smażyć, a nie gotować. Dodaj pokrojone w podłużne paski dymki i smaż aż cebula będzie miękka. Dopraw wszystko solą i pieprzem. Rozgrzej pesto na patelni i dodaj kopytka, posmaż lekko. Ułóż kopytka na talerzu na przemian z rukolą i grzybami. Całość posyp cienko pokrojonym parmezanem

codojedzenia
WIOSENNA TARTA CIECIORKOWO- OWSIANA Z WARZYWAMI I ŁOSOSIEM 201

lodówki lub na 10-15 minut do zamrażalnika. Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni C. Schłodzonym ciastem wyłóż formę do tarty o średnicy 25 cm , dno i boki. Ponakłuwaj ciasto widelcem. Podpiecz tartę przez 12-15 minut w piekarniku. NADZIENIE: Filet z łososia obierz ze skóry (wyciągnij ewentualne ości) i pokrój w kostkę(...)wrzątek wrzuć kostki łososia. Gotuj je około 10 minut, na średnim ogniu, aż ryba będzie cała ścięta i soczysta w środku. Odcedź ugotowaną rybę z pozostałości mleka. Na patelni rozgrzej oliwę i zrumień na niej leciutko cebulę posiekaną w drobną kosteczkę. Dodaj do niej mrożone warzywa i mieszając odparuj z nich lekko wodę przez około 3 minuty. Zdejmij warzywa

Słodko-Słony Świat Ilony
Owsiane ciasteczka z karmelizowanymi ekologicznymi orzechami nerkowca Symbio 188

pszennej typ 500 Symbio1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1 płaska łyżeczka kakaoposiekane karmelizowane orzechy nerkowca szczypta soli 1.Orzechy nerkowca kroimy na pół. Do garnka lub na patelnię wlewamy wodę, dodajemy cukier trzcinowy i trzymamy na ogniu do momentu aż cukier się rozpuści a płyn zgęstnieje. Wtedy wrzucamy orzechy nerkowca i szybko mieszamy. Wykładamy je na papier(...)kakao i sodę oczyszczoną. W drugiej misce ucieramy masło z białym cukrem, po czym dodajemy jajko. Do całości wsypujemy składniki suche i mieszamy do połączenia składników.3. Z gotowego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Rozpłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ja piekłam je w blaszkach do ciastek, ale nie jest to konieczne).4. Ciastka pieczemy

Szefowa kuchni
Knedle serowe z morelami 146

łyżki miodupół łyżeczki cynamonumielone migdały do obtoczenia1. Składniki na ciasto przełożyć do miski (ja ser przecisnęłam przez praskę) i wyrobić gładkie ciasto. Przełożyć na blat i uformować wałek. Podzielić ciasto na pół a każdą połówkę na 6 części tak żeby wyszło 12 sztuk knedli. Każdą część rozpłaszczyć ręką na placek włożyć umytą i osuszoną morelę i skleić aż wyjdzie kula(...)przekroić na pół, wyjąć pestkę, złożyć całość i wykorzystać do knedla. 2. Gotować w lekko osolonej wodzie 15 min. Wyjąć łyżką cedzakową i odstawić do lekkiego ostygnięcia. Na teflonowej patelni uprażyć mielone migdały. Przestudzone lekko knedle obtoczyć w migdałach a następnie polać sosem z masła, miodu i cynamonu – lekko podgrzanych wcześnie w rondelku.Smacznego Post Knedle serowe z morelami pojawił

UgotujmyTo.pl
Kulki z makiem 135

mąkijajkoszklanka letniej wody2 łyżki oliwycukier waniliowyDodatkowo:szklanka masy makowejszklanka bułki tartej2 łyżki przyprawy do piernika2 jajkaoliwaszklanka mioduWykonanie:Ciasto:Dokładnie wyrabiamy ciasto z podanych składników. Ma być elastyczne i miękkie. Ciasto nie powinno być zbyt twarde, jeżeli tak się stanie należy dolać trochę więcej wody.Ciasto dokładnie ugniatamy i dzielimy na mniejsze kawałki, tak na cztery części. Następnie każde podsypujemy maka(...)wypłynięciu gotujemy jeszcze jakieś 2-3 minutki.Studzimy.Na talerzy rozbełtujemy oba jajka, z odrobiną mleka lub wody. A do miski wsypujemy bułkę tartą i mieszamy z przyprawą do piernika.Na patelni rozgrzewamy oliwę. Nasze kulki maczamy w jaku a potem w bułce i smażymy na złoto.Miód rozgrzewamy w rondelku do płynnej postaci.Kuli rozkładamy na talerze i polewamy miodem.Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Tarta ze śliwkami i kremem patissiere 167

ciasto rozwałkować i wylepić nim formę do tarty, średnicy 26-28 cm. Następnie gęsto nakłuć ciasto, nakryć papierem do pieczenia  i obciążyć kulkami do pieczenia lub grochem/fasolą. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni C przez 20 minut, po tym czasie zdjąć obciążenie i papier i piec jeszcze 10-12 minut, aż się zarumieni. Żółtka utrzeć z cukrem(...)ubijania. Garnek ponownie ustawić na ogniu i gotować krem, aż zgęstnieje. Ciepłym ale nie gorącym kremem wypełnić kruchy spód do tarty. Śliwki wypestkować i pokroić w ćwiartki. Na dużą patelnię wlać 1 łyżkę wody oraz 2 łyżki cukru t rzcinowego. Podgrzewać, aż cukier zamieni się w syrop. Do syropu wrzucić śliwki, smażyć 2-3 minuty, delikatnie mieszając owoce. Śliwki ułożyć

kolorowotorcikowo
Placki ziemniaczane 130

Składniki: 1 kg ziemniaków 2 cebule 2 jajka 4 łyżki mąki pełnoziarnistej po szczypcie tymianku, oregano sól i pieprz do smaku olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki

kgwjanczewo
Drożdżowe naleśniki z budyniem i bananami 235

mąki  300 ml ciepłego mleka 3 jajka 10 g drożdży olej do smażenia Uwielbiam banany i wszelkie masy budyniowe, więc kiedy zobaczyłam ten przepis - koniecznie musiałam go wypróbować. Ciasto w tych naleśnikach przyrządza się na drożdżach - dzięki temu placki będą puszyste i delikatne, a zarazem elastyczne. Nadzienie natomiast to mieszanka budyniu o smaku bananowym, serka homogenizowanego, rodzynek i kawałków(...)sporo niekonsekwencji, zmieniłam niektóre ilości składników. Drożdże pokruszyć i rozpuścić w niewielkiej ilości letniego mleka. Dodać pozostałe składniki, zmiksować, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę. Następnie usmażyć na patelni, na rozgrzanym oleju około 8 naleśników. Rodzynki wsypać do kubka i zalać wrzątkiem, żeby namiękły. Odstawić. Teraz czas na masę budyniową. Z 700 ml (dajemy trochę mniej niż wynika

Świat Domowej Kuchni
Grecka musaka 340

Czas przygotowania: 1,5 hPorcja dla 6 osóbKoszt przygotowania: 36,00 złSKŁADNIKI:ok. 700 g bakłażana ( 2 średnie)Sos mięsno-pomidorowy: 500 g chudego mielonego

kulinarnyJa
Chleb pszenno-żytni z prażoną mąką 228

brązowa, a chleb ciemniejszy i z intensywniejszym aromatem. Nie oparłem się pokusie wzmocnienia aromatu dodatkiem czarnuszki. Dodałem też coś dla zdrowia - zmielone ziarna ostropestu. I jeszcze do miski z ciastem wpadł zmielony słód jęczmienny. Jednakże czarnuszka, ostropest i słód nie są obowiązkowe. Bez nich też można ten chleb upiec. Mąka żytnia starogardzka znalazła się w zaczynie, bo takową akurat miałem(...)godzin w temperaturze pokojowej. Prażona mąka: 120 g mąki żytniej chlebowej 300 g zimnej wody Od razu po przygotowaniu zaczynu zajmij się mąką prażoną. Na rozgrzaną suchą patelnię wsyp mąkę i czas mieszając upraż ją do uzyskania lekko brązowego koloru. Mąka nie może się przypalić. Przesyp mąkę do miski dolewając stopniowo zimną wodę, energicznie mieszaj trzepaczką. Kolor masy będzie brązowy

Grahamka, weka i kajzerka
Pierożki z mango, papają i curry w sosie z karmelizowanym rozmarynem i czosnkiem pod czarnuszką 149

powinien być jednolity. Gotowe ciasto przełóż do torebeczki foliowej i odłóż na 15 minut. Gluten łatwiej uwolni się i ciasto będzie dużo lepsze do wałkowania. Stolnicę podsyp mąką, z ciasta uformuj wałkiem duży blat i wytnij okręgi,które nadziewamy farszem i zagniatamy palcami. Jeśli chcesz uzyskać ten kształt pierożków, to najpierw zlep środek okręgu potem boki tworząc tak jakby muszkę(...)czosnkiem i czarnuszką: - 5 łyżek oliwy z oliwek - 2 duże gałązki świeżego rozmarynu - 2 łyżeczki miodu - 100 ml cydru wysokiej jakości - 3-4 ząbki czosnku dodatkowo: czarnuszka Wykonanie: Na patelnię wlej oliwę, dodaj czosnek, gałązki rozmarynu, podsmażaj przez 1,5 minuty, dodaj miód i zacznij mieszać całość, podsmażamy 2-3 minuty, dodajemy cydr i redukujemy sos.  Jak nadmiar płynu

SMYKWKUCHNI