ciasto z patelni - 2000 przepisów (strona:107/134)

Smażona ryba z pomidorami i koperkiem - przepis Ani i Krzyśka 155

Ryb nie jadam (z wyjątkiem ryby wołowej), ale Ola i owszem, zwłaszcza smażone ryby uwielbia. W związku z tym, że znalazłem na blogu Ani i Krzyśka

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tagliatelle z kurczakiem i pieczarkami w sosie pomidorowo-śmietanowym 386

oczywiście według nas, Wy musicie sami ocenić ;)) propozycję na jutrzejszy obiad :)Tagliatelle to nasz ulubiony rodzaj makaronu. Z języka włoskiego tagliare oznacza ciąć. Tagliatelle to nic innego jak rozwałkowane ciasto makaronowe, pocięte w długie, cienkie wstążki. Do tego rodzaju makaronu idealnie pasują gęste sosy, szczególnie na bazie śmietany. Porowata, szorstka struktura makaronu pozwala na dokładne “obklejenie” wstążki sosem.SK(...)drobną kostkę pomidory.5. Dodajemy śmietany, czekamy aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy posiekana natkę pietruszki, a jeśli trzeba to doprawiamy sola i pieprzem.6. Przekładamy ugotowany i odcedzony makaron na patelnię, dokładnie mieszamy.Podajemy posypany natką pietruszki. Z kieliszkiem wytrawnego białego wina ;)Smacznego

W kuchni Katie
Wegański żurek 168

zakwasie lub 1 łyżeczka drożdży Przygotuj dwa duże słoje, do każdego z nich wsyp po szklance mąki. Następnie wlej taką ilość wody, aby po wymieszaniu powstało ciasto o konsystencji ciasta naleśnikowego. Do każdego słoja wrzuć po 3 obrane i rozgniecione nożem ząbki czosnku, liść laurowy oraz kilka ziaren ziela angielskiego. Kiedy całość przestygnie wlej po dwie szklanki chłodnej wody(...)innego garnka, dodaj majeranek oraz zakwas (przed użyciem dokładnie go wymieszaj), całość zagotuj, mieszając od czasu do czasu. Gotuj na małym ogniu przez 3 minuty. Podawaj z podsmażoną na patelni sojową kiełbasą, pieczonym tofu i cieciorką (tofu pokrój na małe kawałki, posyp solą kala namak, natomiast ugotowaną cieciorkę natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem i słodką papryką i wstaw

Roślinna - blog wegański
Sałatka z cukinią i czosnkiem niedźwiedzim 265

Kolejna propozycja sałatkowa dziś to mocny akcent cukinii i czosnku niedźwiedziego. Najpierw musicie przygotować smakowy olej który szybko można zrobić. Zaopatrzcie się w dobrej jakości olej

Kuchnia PROzdrowotna
Spaghetti a’la carbonara 184

jest, ale ostatnio mam jakiś mały kryzys. Mimo że mam więcej energii i nie robię się szybko zmęczona, to nie mam pomysłu na gotowanie, chyba że desery i ciasta, a te ostatnio ograniczam. Mogę, więc jedynie rozpieścić pozostałych domowników. Cóż, postaram się bardziej wysilić. Może też doskwiera mi myśl, że zaraz koniec studiów i trzeba zacząć kolejny etap życia(...)odrobinie oleju. Wlać 100 ml śmietanki. Chwilę dusimy. Następnie w miseczce za pomocą trzepaczki wymieszać 100 ml śmietanki, 1 jajko, żółtka i 3 łyżki startego sera żółtego. Wylać na patelnię. Doprawić do smaku solą, pieprzem i rozmarynem. Chwilę dusimy – nie doprowadzamy do wrzenia. Dodać ugotowany makaron, całość wymieszać. Porcjować na talerze i posypać serem żółtym. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
ŁOSOŚ CYTRYNOWO-IMBIROWY NIGELLI... Ekspresowo. 203

Żyję szybko, bardzo szybko. Zresztą, jak wielu. Takie czasy, nie mamy czasuna odpoczynek, na chwilę oddechu, na momenty czułości, przyjemności,a nawet na życzliwość dla siebie

W kuchni Karmel-itki
Ryż basmanti z porem, orzeszkami i tahini 167

Witajcie ponownie, dziś dotkniemy trochę Azji i pokażę Wam jedno z ich bardzo prostych dań które szybko zaspokoi głód a nie będzie fast foodem. O sezamie

Kuchnia PROzdrowotna
Jesienne lody - dlaczego by nie...? 122

domu brandy, nie lubię), są też chrupiące płatki migdałowe. Zamiast jednak semifreddo, mam tradycyjne lody na żółtkach, na kremie angielskim z przepisu Michela Roux z jego Ciast pikantnych i słodkich. Wyszły obłędne - uwielbiam lody z alkoholem. Są takie dorosłe i pyszne.Jedyne ale - następnym razem jednak dodałabym do nich kremówki. Będą bardziej puszyste i delikatne. U mnie akurat wyszła, a było(...)minut.Po tym czasie odcisnąć rodzynki, wymieszać masę mleczno-jajeczną z rumem. Przelać do maszyny do lodów, 10 minut przed końcem mieszania dodać rodzynki, figi i uprażone na suchej patelni migdały.Zamrozić.Smacznego!Uwielbiam lody na kremie angielskim. Jest z nimi tylko jeden problem - przeogromne ilości białek... Chyba zacznę kręcić sorbety (bo ile można piec bezy, prawda

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wytrawna bruschetta ze swieżymi figami i serem 170

Figi z reguły kojarzą mi się z suszonymi owocami i Świętami Bożego Narodzenia, kiedy jako bakalie dodawane są do ciast. Przyznam, że nie często dane mi jest smakować tego śródziemnomorskiego przysmaku jako swieżego owocu, a szkoda, bo jest pyszny!! Dziś udało mi się zdobyć te ciemnofioletowe, spożywane na surowo. Pani w sklepie delikatnie dotykała każdej z fig i sprawdzała(...)sera żółtego 2 plasterki szynki parmeńskiej Świeży tymianek i lawenda Miód akacjowy i oliwa extra vergine Delicato Monini Zaczynamy od pokrojenia szynki na cienkie paseczki i podsmażenia jej na patelni z odrobiną oliwy extra vergine Delicato Monini, tak aby stały się lekko chrupiące. Osiem kromeczek bułki lekko podpiekamy w piekarniku (u mnie mikrofalówka z funkcją Crisp), na podpieczoną bułkę kładziemy

Mia Cucina Sofieta
Pierogi Ruskie 180

ciepłej wody , jeżeli jast za klejące , dodajemy odrobinę mąki. Gotowe pulchne ciasto kładziemy obok i przykrywamy miską. 4.Odrywamy po kawałku ciasto i rozwałkowujemy je na cieniutki placek. Jeżeli ciasto delikatnie przykleja się do blatu/stolnicy , podsyp mąką. Bierzemy coś w kształcie koła o średnicy (8-11cm) , może to być maszynka do robienia pierogów, kubek , kufel , pucharek , szklanka(...)talerz.7.Pierogi lepiej smakują ze smażoną cebulą i kiełbaską ;) więc jak masz ochotę pokrój te składniki w kostkę i podsmaż, a następnie udekoruj tym , ugotowane pierogi. 8.Lubisz smażone ? Odpal patelnię i ugotowane pierogi , podsmaż na minimalnej ilości tłuszczu. TERAZ MOŻESZ SPOKOJNIE USIĄŚĆ PRZY STOLE I DELEKTOWAĆ SIĘ NIEZWYKŁYM SMAKIEM TRADYCYJNYMI PIEROGAMI RUSKIMI :DA do milszego gotowania proponuję piękną nutkę

Gotuj Z Muzyką
Kotlety mielone – najlepsze, najprostsze 236

olejem na którym się smażyła.   Do miski wrzucamy przyprawy, kaszę mannę, wbijamy całe umyte jajko. Dodajemy 2-3 łyżki zimnej wody i wyrabiamy masę ręcznie, zagniatając ją jak ciasto, aż połączy się dobrze, utworzy jedną całość i zacznie odchodzić od dłoni – około 5-6 minut. Kotlety mają to do siebie, że im dłużej się je wyrabia tym są lepsze(...)spieką, podczas gdy mięso w środku zostanie surowe. Szykujemy naczynie żaroodporne (nie musi mieć pokrywki) i piekarnik rozgrzewamy do 160⁰C. Kotlety smażymy partiami, po 5 sztuk, na dużej patelni. Powinny mieś sporo miejsca. Najlepsza dla ich smaku jest mieszanka oleju ze smalcem. Na jedną partię (5 kotletów) użyjcie 1 łyżki smalcu i tyle oleju, by 2-3 mm warstwą

Karo in the Kitchen
MAKARON Z TRUSKAWKAMI I CYNAMONEM NA CIEPŁO 174

    Pamiętam, jako dziecko zajadałam się truskawkami pod każdą postacią, zresztą nadal tak mam. To moje ukochane owoce sezonowe, tak samo jak maliny i

W kuchni Karmel-itki
Sernik dyniowy z orzechami 316

dodać żółtko, wyrobić gładkie ciasto, schłodzić je przez 1 godzinę w lodówce- tortownicę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, ciasto rozciągnąć lub rozwałkować na placek, wyłożyć nim dno tortownicy- ciasto nakłuć widelcem, podpiec przez 20 minut w 180 stopniach- po wyjęciu z piekarnika ostudzićPURÉE Z DYNI- dynię umyć, pokroić na ćwiartki, wydrążyć z pestek, ułożyć na blasze wyłożonej papierem(...)ścięcia się sernika na środku POLEWA ORZECHOWA- orzechy włoskie posiekać na średniej wielkości kawałki- masło rozpuścić, dodać cukier, podgrzewać krótko na małym ogniu, potrząsając co jakiś czas za rączkę patelni, aż cukier się rozpuści (nie czekamy, aż zbrązowieje)- do sosu wlać śmietankę, przez chwilę podgrzewać, aż połączy się ona z resztą składników- wsypać orzechy oraz dodać dużą szczyptę cynamonu, wszystko

Smakołyki Bereniki
Pierwszy dzwonek... 250

Przecieram oczy. Już ta godzina?! Wypryskam spod ciepłejkołdry w mig. Z prędkością światła krzątam się po domu, szukającdrugiej skarpetki, szykując kanapki i pijąc kawę. "Nie zdążę

W kuchni Karmel-itki
Kanapkowa pasta z cieciorką i soczewicą 193

Każdy roślinożerca wie, że rośliny strączkowe to doskonałe kulinarne tworzywa, z których można wyczarować mnóstwo smakowitych cudów: potrawek, zup, pasztetów, sałatek, ciast czy choćby past kanapkowych. Te ostatnie zazwyczaj przygotowuję z ugotowanych resztek pozostałych po gotowaniu poprzednich potraw.  Owszem, często kupuję pasty do smarowania pieczywa. Jedne smakują mi bardziej, inne mniej. Te pierwsze staram się potem odtworzyć we własnej(...)łyżka koncentratu pomidorowego) 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka sosu sojowego sól i pieprz  Do dużej miski przełóż ugotowaną soczewicę i ciecierzycę. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę, marchewkę oraz czosnek i podsmaż je na średnim ogniu, aż staną się miękkie. 1 minutę przed końcem smażenia dodaj paprykę i lubczyk. Warzywa przełóż do miski

Roślinna - blog wegański