się czekało. Babcia robiła je kilka razy do roku i za każdym razem wzbudzały one tak samo wielkie zainteresowanie. Pamiętam, jak już od progu czuć było zapach skwierczącego na patelni wędzonego boczku. Zasiadaliśmy wtedy do stołu i każdy cierpliwie czekał na swoją porcję, bo kluchy należało gotować partiami. Z widelcem w dłoni wypatrywałem jak ziemniaczane pyszności, wynurzały się z sita(...)wsypujemy mąkę oraz sól. Wodę po ziemniakach odlewamy, zostawiając skrobię, która zebrała się na dnie garnka. Wybieramy ją i dodajemy do ziemniaków. Masę ziemniaczaną dokładnie mieszamy. Powinna przypominać konsystencją ciasto na lane kluski. Jeśli wydaje nam się za rzadka, to dosypujemy więcej mąki. Jeśli jest za gęsta, to możemy zetrzeć jeszcze jednego ziemniaka. W dużym garnku gotujemy wodę wraz
Food SquareSkąd wziął się pomysł na ten sernik? Z paczki, którą dostałam od firmy Kupiec, w której znalazłam crunchy pomarańcza i czekolada. Nie
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćŚwięta bez piernika?! O nie nie!Tak być nie może!Oprócz serników ( TU macie ich mnóstwo! ) zawsze jest też piernik!Dziś mam dla Was przepis na
Ostra na Słodkociasteczek digestive, na to wyłożyłam gruszki karmelizowane i masę serowo-kremową z nutą cynamonu. Kolejna warstwa to kwaskowate jabłka z galaretką agrestową i sama galaretka agrestowa na samej górze. Ciasto nie jest za słodkie, a wszystkie warstwy idealnie do siebie pasują… Mam nadzieję, że będzie Wam smakować tak bardzo jak mi i wszystkim, którzy mieli okazję spróbować….:)Jeśli(...)tyle cukru, żeby woda była słodka. Gotować do momentu aż zrobią się „al dente”, czyli przestaną być twarde, ale jeszcze nie będą za miękkie. Odcedzić. Na patelni teflonowej wsypać 7-8 łyżek cukru i podgrzewać (nie mieszając) aż się rozpuści. Włożyć gruszki i karmelizować po kilka minut z każdej strony (bardzo uważać na gorący karmel). Odstawić do przestudzenia
UgotujmyTo.plJamiego w książce "Comfort Food", następnie odnalazłam odcinek jego serialu, w którym gnudi przyrządzał. To było straszne, ponieważ w tym samym odcinku robił też Hummingbird Cake- jedno z najlepszych ciast świata. Nie obyło się bez kilku okrzyków, ciężkiego odwodnienia (ślinotok...) i wylizania ekranu. A potem było gnudi. I przyniosło szczęście. Kluczem do idealnych gnudi jest odpowiednia ricotta. Niestety jedyna jaką(...)układamy na mące i turlamy, aż będą nią pokryte. zostawiamy w nieprzykrytym naczyniu na co najmniej 8 godzin w lodówce. Po tym czasie gotujemy duży garnek wody oraz rozgrzewamy patelnię i rozpuszczamy na niej masło. Na patelnię wrzucamy szałwię i podsmażamy aż zrobi się lekko chrupiąca, zdejmujemy listki z patelni. Gnudi wrzucamy do garnka, do gotującej się wody i wyjmujemy
les mirabellesMiłośnicy kuchni tureckiej i bliskowschodniej nie będą pewnie zaskoczeni tym przepisem, ale naszym pozostałym Czytelnikom należy się kilka słów wyjaśnienia do czego stosować sumak i co
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKażdy lubi serniczek i każdy lubi czekoladę ... Aby zwiększyć eksplozje smaku połączyłam sernik z białą i gorzką czekoladą i tak powstał delikatny i puszysty serniczek na
ciemna strona patelniJakiś czas temu pokazywałam mojego kurczaka smażonego w cieście naleśnikowym z dodatkiem sosu słodko - kwaśnego. Pokusiłam się o zrobienie troszkę innej wersji, takiej jednogarnkowej. Takiego kurczaka można bez problemu przygotować wcześniej i odgrzać w odpowiedniej chwili. Jest to naprawdę szybkie danie, gdyż sos słodko - kwaśny można przygotować znacznie wcześniej(...)zimnej wodzie i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na kawałki odpowiadające nam: słupki, średnią kostkę czy większe kawałki. Przyprawić solą, paprykami i obtoczyć w mące ziemniaczanej. Na patelni rozgrzać olej i krótko przesmażyć kurczaka. Sos przelać na patelnię i poddusić w nim kurczaka. Najlepiej smakuje z brązowym ryżem :)Smacznego!A teraz troszkę nie na temat kuchni ;) Zostałam
Codzienna kuchnia niecodziennarównież dodać do masy. Doprawić ziołami do smaku i wymieszać. Formować kulki. Większe gotowałam na parze, a mniejsze upiekłam w piekarniku. Kiełki podsmażyć 2-3 minuty na patelni. Mus owocowy i sos czosnkowy: Składniki: 1 szt. mango, 3 szt. małych gruszek, główka czosnku, 2 szt. cytryny, 3 łyżeczki miodu, 2 szklanki oleju rzepakowego, szczypt ziół dalmatyńskich, szczypt soli(...)jeszcze przez około 15-20 minut. I miejsce – Gofrownica MGO-13 Konstancji Woźniak się należy i niech w swoje zwycięstwo uwierzy ;) to za ciasto, które zjadłabym w całości, które u mnie w domu z pewnością zagości, bo do ciasta marchewkowego z bakaliami, owocami, mnóstwo przypraw dodała i dlatego mnie nim oczarowała
Moniki SmakołykiSmażony sandacz z masłem czosnkowo-ziołowym podawany na chrupiącym groszku cukrowym - kolejna kompletnie niedoprawiona potrawa... Brak soli, brak pieprzu... Bardzo szkoda, bardzo!; koszt: 43 Smażony dorsz podawany prosto z patelni z białą kapustą z ziarnami słonecznika i podwędzanymi ziemniakami - jeśli nie liczyć pizzy (o której na końcu), to było chyba najlepsze danie, które zostało zamówione! Dorsz - przepyszny, kapusta - bardzo dobra(...)malinowego, który był pyszny! Pizza Pizz próbowaliśmy parę (w końcu stołowaliśmy się w Trattorii przez 3 dni ;)) i każda była wyś-mie-ni-ta! Taka, jaką lubimy: na cienkim cieście, z wyważoną liczbą składników. Po prostu cudna! I plus dla obsługi, że pozwolili nam brać pizze pół na pół! Pizzę mogę i będę polecać, bo zdecydowanie nam podpasowała i zdecydowanie
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Bigos "chodził" za mną już od dawna. A ponieważ w Al - Khobar zaczęła się prawdziwa jesień, temperatura spadła do marnych + 30 stopni, pojawiły się silne wiatry
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadzieci lub osób starszych, zmielić różne strączki na pasztety i pasty, zrobić lody, zmielić orzechy, bakalie, kawę, zrobić pyszne i zdrowe masło orzechowe bez zbędnych dodatków albo uformować ciasto na makaron! Wydaje się, że urządzenie dzięki któremu można zrobić tyle rzeczy, jest skomplikowane, trudno się używa i jeszcze trudniej myje. Nic bardziej mylnego! Na korpus zakłada się błyskawicznie(...)mielenia i homogenizowania (bez sit), podsmażyć je na oleju. Używając tego samego wkładu (bez mycia oczywiście) przecisnąć fasolę, dodać ją do smażących się pieczarek, chwilę razem podgrzewając je na patelni, przyprawić do smaku, dodać pokrojony drobno szczypior i natkę pietruszki. Dobrze wymieszać, wyjąć pastę z patelni, pozostawić do ostygnięcia. W ten sposób w kilka minut mamy naszykowaną pyszną pastę
Co na wege obiad?Torcik bezowy- z jabłkami w cynamonie i kremem śmietankowym z makiem(orzeźwiający, słodki , przyjemny w smaku , idealny na prezent) Ostatnio moja przyjaciółka obchodziła swoje urodziny
Gotuj Z MuzykąJak zapewne pamiętacie kilka dni temu miałam za ” zadanie bojowe ” przygotować tort urodzinowy dla mojego kolegi.Tomek zaskoczył mnie tym zadaniem o 6 rano , ale
Ostra na SłodkoRacuchy serowe są bardzo udanym pomysłem na letnią kolację lub śniadanie. Gdy mamy więcej czasu i nigdzie nam się nie śpieszy pozwólmy sobie na spokojne przygotowanie
sierotka maRysia w kuchni