soli Na farsz: 500 g świeżego szpinaku 200 g fety 5 ząbków czosnku sól, świeżo zmielony pieprz olej Wykonanie: Składniki ciasta na naleśniki miksujemy i odstawiamy na 30 minut, żeby "odpoczęło". Potem smażymy cienkie naleśniki ma grubej dobrze rozgrzanej patelni. Ja na patelnię nie daję już żadnego tłuszczu. W międzyczasie szpinak moczymy w zimnej wodzie, porządnie płuczemy i odcinamy łodyżki
Kulinarne przygody Gatityposmarowania Cebulę pokroić w grubą kostkę, dodać sól, mak, olej i dusić na patelni pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez około 2 godziny. Taki długi czas duszenia jest potrzebny żeby wydobyć całą słodycz z cebuli. Masło rozpuścić i wystudzone wymieszać z resztą składników na ciasto i zagnieść. Następnie odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. [ u mnie rosło w misce
Moje domowe kucharzenieWami – tarta tatin ze śliwkami i marcepanem na cieście francuskim Składniki: - 125g ciasta francuskiego - 120g marcepanu - 600g śliwek - 70g drobnego cukru trzcinowego - 1/4 łyżeczki cynamonu Forma o średnicy 24cm. Zaczynamy od śliwek. Myjemy, kroimy na pół i wyciągamy pestki. Na dnie naszej formy (my użyliśmy patelni Woll Logic ) wysypujemy równomiernie cukier i układamy skórką do góry śliwki
Kuchenne Wariacjeprzypadku tych pierogów - polecam! Składniki:Farsz: 1 kg kiszonej kapusty 120 g suszonych grzybów cebula jajko sól, pieprz 2 łyżki oleju lnianego Zielony Nurt liście laurowe ziele angielskie Ciasto: 400 g mąki 1 jajko ¾ szkl. wody sól Wykonanie: Suszone grzyby dobrze wypłukać, następnie moczyć przez dwie godziny. Grzyby w tej samej wodzie ugotować do miękkości. Grzyby(...)dodać ziele angielskie i liście laurowe i ugotować. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. W misce połączyć kapustkę z grzybami i cebulą. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wbić jajko, wymieszać. Na koniec dodać olej lniany. Z podanych składników wyrobić ciasto. Wycinać krążki i łyżeczką nakładać farsz. Pierogi gotować w osolonej wodzie. Wybierać łyżką cedzakową, gdy wypłyną
Pasja Smakumiękkości w niewielkiej ilości wody z liściem laurowym pokruszonym kminkiem, zielem angielskim i pieprzem. Na patelni szklimy na niewielkiej ilości oleju pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodajemy posiekane pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ugotowaną kapustą i podsmażamy ok. 5 minut, studzimy.Na cieście układamy przestudzony farsz, zwijamy i kroimy po skosie. Paszteciki smarujemy rozkłóconym jakiem i posypujemy ziarnami sezamu. Paszteciki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięfarszu. Dokładnie myjemy i siekamy łodygi i liście botwiny. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i smażymy na nim botwinkę około 8 minut.Pod koniec smażenia do botwinki dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Botwinkę mieszamy z twarogiem i serem feta. Doprawiamy solą i pieprzem. dodajemy pokrojony koperek i posiekane pistacje.Przygotowujemy ciasto na pierogi. Na blacie usypujemy kopczyk z mąki i wlewamy
Smakowity Blog Kulinarnypracować. Do zaczynu dodaję resztę mąki, rozpuszczone i przestudzone masło, roztrzepane żółtka i sól. Ciasto wyrabiam aż będzie elastyczne i lśniące. Ponownie nakrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia. W tym czasie mięso z piersi kroję w kostkę, posypuję przyprawą kebab-gyros. Na patelni podgrzewam dwie łyżki oleju i smażę mięso na rumiano.Zestawiam na bok. Pieczarki kroję(...)Cebulę kroję w plasterki, kukurydzę osączam, ogórki kroję w plastry, żółty ser- w kostkę. Wszystko razem mieszam z kapustą. Składniki sosu mieszam ze sobą i odstawiam. Wyrośnięte ciasto uderzam kilkakrotnie dłonią w celu jego odgazowania, następnie wyjmuję na blat, robię wałek i dzielę na 12 części . Każdą rozwałkowuję bardzo cieniutko. Piekarnik rozgrzewam do 180'C i piekę
Bea(u)ty kitchenkroimy w bardzo drobną kostkę. Pieczarki myjemy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy nieco tłuszczu i smażymy cebulę. Kiedy cebula się zarumieni dodajemy pieczarki. Całość solimy i smażymy do momentu odparowania całej wody. Ugotowane jajka delikatnie obieramy ze skorupek. Gotowe ciasto francuskie rozwijamy i wałkujemy. Kroimy na piętnaście kwadratów tej samej wielkości. Nakładamy na nie powstały
Kolizje Smakówpłatków owsianych 50g słonecznika 20g błonnika firmy Oleofarm cynamon Sposób przygotowania: Słonecznik prażymy na teflonowej patelni, następnie dodajemy płatki i smażymy aż się lekko zbrązowią, studzimy białka miksujemy chwilę ze zmielonym na puder ksylitolem do białek dodajemy pozostałe składniki, mieszamy ostawiamy ciasto na około 5 minut, żeby masa spęczniała z powstałej masy formujemy ciastka (słabo się kleją więc wymagają cierpliwości
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćolej ryżowy do smażenia Ziemniaki: 1 kg ziemniaków, obranych i przekrojonych na połówki ½ szklanki mleka sojowego 2 łyżki wegańskiej margaryny sól i pieprz do smaku Aby przygotować zrazy, na patelni rozgrzej oliwę, a następnie wrzuć posiekane cebule, czosnek, papryczkę chili oraz gałkę muszkatołową i smaż całość przez dwie minuty. Dodaj startą marchewkę oraz sól, dokładnie zamieszaj, całość przykryj i duś(...)przestudzenia, a następnie wmieszaj bułkę tartą, ugniatając dłońmi przez 2-3 minuty. Deskę oprósz mąką. Ciasto podziel na 8 części i uformuj je w mniej więcej równej wielkości podłużne walce na przygotowanej desce. Wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę. Na patelni rozgrzej olej. Smaż kolejno zrazy na średnim ogniu przez około osiem minut – co dwie minuty obracając
Roślinna - blog wegańskiserka koziego z ziołami, 150 g ugotowanego mięsa z indyka (skrzydło, golonka), 300 g ciasta francuskiego, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżeczka cukru, 1 jajko, 1 łyżeczka czarnuszki. Przygotowanie: Cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę z szczyptą soli na złoty kolor. Mięso (obrane z kości i skóry(...)twardych łodyg i sparzamy osolonym wrzątkiem z dodatkiem cukru. Następnie przelewamy zimną wodą i dobrze odciskamy. Jarmuż miksujemy na zdobne kawałeczki i mieszamy z serkiem kozim, doprawiamy pieprzem. Ciasto francuskie rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 30 cm na 40 cm (jeśli mamy gotowe ciasto w rolce wystarczy je rozwinąć). Ciasto dzielimy za pomocą nożyka do ciasta, lub pizzy
Moniki Smakołykipuszystą masę, mielenie sera, oblizanie łyżki - mmm... Poezja. Szczerze mówiąc obawiałam się, że nie wyjdzie tak piękny jak u Liski. Okazuje się jednak, że przepis jest perfekcyjny - ciasto opadło zaledwie kilka milimetrów, w dodatku równo, więc wygląda imponująco. Polane kajmakiem z odrobiną mleka i masła i posypane migdałami robi piorunujące wrażenie. Nawet na C., który wczoraj wrócił z pracy(...)się nieco bardziej płynna. Zdjąć z ognia, wymieszać z masłem.Polewą polać sernik.Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Posypać wierzch sernika.Schłodzić w lodówce przez 4 godziny, a najlepiej całą noc.Smacznego!Przed sernikiem upiekłam jeszcze ciasteczka i inne ciasto ze składnikiem, który pierwszy raz zagościł w mojej kuchni. Spotkanie zaowocowało miłością od pierwszego kęsa, z pewnością więc jeszcze
Pożeraczka, czyli raz adobrzeGorgonzola, podrobiony w mniejsze kawałki W roli głównej: pieczarki Składniki na 3 tartaletki: 1/3 opakowania gotowego ciasta francuskiego 2 brykiety mrożonego szpinaku 1 łyżeczka serka czosnkowego - np. Almette sól, czosnek granulowany - do smaku 2 pieczarki - pokrojone w drobne kawałki i podsmażone na patelni (u mnie uprzednio przyrządzone i tylko wyjęte z zamrażalnika) 2 plastry polędwicy łososiowej - lub innej wędliny(...)razem. Resztę składników przygotować wg. powyższych wskazówek. Przygotować foremki do pieczenia o średnicy 8-10cm. Posmarować je masłem i obsypać kaszą manną - ewentualnie bułką tartą. Płat gotowego ciasta francuskiego pokroić na mniejsze kwadraty, wyłożyć nim foremki, tak aby lekko wystawało poza brzegi. Każdą tartaletkę ponakłuwać widelcem i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200C przez 5min. Do zapieczonych
Grunt to przepis!kminek, curry, kurkuma, sól) Woda Olej Ryż i soczewicę myjemy, zmieniając wodę kilka razy. Moczymy 15 minut, w tym czasie kroimy cebulę w kostkę. Kminek smażymy 2 minuty na patelni (z rozgrzanym olejem). Dodajemy do niego cebulę, ryż (jeśli mamy brązowy, radzę go wcześniej trochę podgotować), kurkumę, curry, sól. Trzymamy na ogniu 2-3 minuty, następnie dolewamy ¾ szklanki wody, doprowadzamy(...)środku dołek. Dolewamy tyle wody, aby ciasto nie było zbyt twarde i dało się zagniatać. Wyrobione ciasto odstawiamy pod przykryciem na 30 minut. Po tym czasie jeszcze chwile wyrabiamy i formujemy kulki, z których rozwałkowujemy cienkie placki. Smażymy na suchej patelni z dwóch stron, do momentu, aż przestaną wyglądać na surowe. Następnie bierzemy metalowe sztućce i opalamy je nad gazem
Powiedz dietom niekolejną warstwą i wylewamy resztę masy.Górę pokrywamy resztą herbatników i odstawiamy do lodówki ( najlepiej na noc ).DODATKOWO :Na patelni roztapiamy kostkę do pieczenia Kasię , wsypujemy orzechy i chwilę prażymy.Zasypujemy cukrem i na wolnym ogniu roztapiamy.Gorącym karmelem polewamy ciasto i kroimy na porcje póki ciepłe.Zajadamy!Smacznego!Inne niesamowicie smaczne przepis , nie tylko na Święta znajdziecie
Ostra na Słodko