ciasto z patelni - 2000 przepisów (strona:48/134)

Pancakes z banamem 241

wsypać mąkę, cukier i proszek do pieczenia, wymieszać. Wbić jajko, dodać mleko, olej wymieszać. Wsypać płatki owsiane, przemieszać łyżką parę razy. Ciasto odstawić na ok 30 min, przykryć ściereczką, w tym czasie zgęstnieje. Smażyłam na bardzo małej patelni, dzięki której naleśniki miały okrągły kształt (podzięki dla  Mojego Pudełka Pomysłów , które podzieliło się ze mną swoim pomysłem:). Smażyć

pink envelope
Naleśniki z mikrofalówki 267

wszystkim najlepsze? Zrobiłam je w mikrofalówce, a nie na patelni. A to wszystko dlatego, że nie zaopatrzyłam się w teflonową patelnię i jakoś muszę sobie radzić :) Ale jeszcze zostały mi 2kg więc dam radę :)Składniki na ciasto naleśnikowe:pół szkl. mleka1 czubata łyżka mąki kukurydzianej2 tabletki słodzika1 jajkołyżeczka proszku do pieczenia3 krople aromatu do ciast Wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy

charlotte gotuje
Bliny ziemniaczane z mięsem 252

ręką. Placuszki ziemniaczane Ziemniaki, jajka, cebulę, mąkę, sól i pieprz włożyć  do malaksera i zmiksować na jednolitą masę. Jeżeli ciasto jest  za rzadkie dodać mąkę. Z  przygotowanej masy smażyć, placuszki na dużej ilości oleju. Na patelnie z dobrze rozgrzanym olejem, nałożyć  2 łyżki masy ziemniaczanej, po chwili na lekko ściętą masę położyć  placuszek

Kulinarny karnet Christophera
Placuszki z jogurtem naturalnym 320

jajecznej dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, szczyptę soli, cukier waniliowy, ekstrakt waniliowy. Całość dobrze wymieszać widelcem. Dodać cząstki jabłek. Ciasto odstawić na 10 minut. Placuszki smażyć z obydwu stron na złoty kolor na dobrze rozgrzanej patelni. Po zdjęciu z patelni położyć placuszki na ręcznikach papierowych w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Przełożyć na talerz i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Zapiekany łosoś ze szpinakiem w cieście francuskiem 208

Przygotowanie: Filet z łososia myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przyprawiamy pieprzem i solą. Na patelnie rozpuszczamy masło i dodajemy szpinak. Podgrzewamy, aż się rozmrozi. Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, sól i pieprz. Podgrzewamy tak długo, aż większość wody z niego wyparuje.  Łososia układamy na cieście francuskim. Boki ciasta nacinamy pod ukosem- tak jak na zdjęciu. Na rybce układamy szpinak. Następnie

Aga w kuchni
Ptysie francuskie z pastą rybną 163

zielone) 5 pomidorków koktajlowych (do przyozdobienia ) przyprawy pieprz kolorowy, bazylia " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Ciasto francuskie rozwijamy i wykrawamy kółka ringiem kulinarnym, bądź szklanką jeśli nie mamy. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 220 stopniach do zarumienienia. Makrelę oddzielamy od ości. Pestki prażymy na patelni. Pomidory i oliwki kroimy w mniejsze cząstki. Pomidorki koktajlowe kroimy w ćwiartki. Makrelę, suszone pomidory

CoolinarniePL
Danisze, kopenhażanki czyli ciastka duńskie 320

razy. Rozwałkować na grubość około 5mm.Podzielić na kwadraty o boku 6cm. Migdały uprażyć na patelni. Do rondelka włożyć masło, czekoladę, wlać śmietankę i syrop buraczany, wsypać cukier i podgrzewać do stopienia czekolady. Wsypać żurawinę i migdały. Dobrze wymieszać. Na każdy kwadrat ciasta nałożyć nadzienie. Rogi zawinąć do środka, skleić. Ciastka posmarować białkiem i posypać cukrem. Piec w temp.180stop

Kulinarny karnet Christophera
Placki ziemniaczano-jaglane z nadzieniem dyniowym 147

Zostały Ci ziemniaki z obiadu? Zrób kopytka albo placki ziemniaczano-jaglane :) Przepis na ciasto do placków pochodzi z bloga Kolegi . Użyłam połowy ilości składników. A kaszę jaglaną przed ugotowaniem uprażyłam na suchej patelni (mam wrażenie, że po tym triku traci gorycz). To bardzo Weganon zaproponował nadzienie z kapusty i grzybów. U mnie wciąż bardzo dużo dyni w piwnicy, więc trzeba(...)oczkach, czosnek - na tarce o małych oczkach. Imbir pokroić na drobno. Pomidory rozdrobnić według uznania. warzywa połączyć z ricottą i parmezanem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odrywać kawałki ciasta, rozpłaszczać i układać na środku łyżkę farszu. Zakleić. Ciasto doskonale się klei i łatwo formuje. Od czasu do czasu trzeba umyć ręce pod chłodną wodą, by łatwiej było formować placki

Weekendy w domu i ogrodzie
Mini zapiekanki z dynią i szynką parmeńską 232

świetnie współgra z pozostałymi składnikami. Wykorzystałam do tego przepisu gotowe ciasto francuskie, ale bazą może być również ciasto drożdżowe...polecam. Składniki na  12 porcji: 1 op. ciasta francuskiego 350g  500 g  obranej dyni hokaido 15 cm  grubego białego pora 12  plastrów szynki parmeńskiej 24 pomidorki koktajlowe 200 g sera mozzarella 100 g startego sera morskiego(...)użyłam blaszki do grilowania stąd wzorki na dyni). Wyjąć na talerz. Pora przeciąć na pół wyodrebniając poszczególne liście. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić pora, posypać solą i udusić prawie do miękkości.  Na blaszkę do pieczenia wyłożyć pergamin. Ciasto francuskie wyjąć z zamrażarki minimum 20 minut przed pieczeniem, pokroić na 12 kwadratów. W środku każdego kwadratu pozostawiając

Gosia gotuje
Proziaki z miodem i oscypkiem.. tym razem na deser / Podkarpackie smaki 247

łyżeczka soli1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukru+ miód spadziowy+ oscypekPrzygotowanie:Mąkę i sypkie składniki wymieszać, dodać maślankę (ile zabierze ciasto). Masa ma być pulchna, miękka, nie lepić się do rąk. Na desce podsypanej mąką formować duże, okrągłe placki. Rozgrzać patelnię (np. do naleśników). Piec na suchej patelni.Według uznania: polać proziaki miodem lub zetrzeć na tarce oscypka i posypać rozgrzanego

Czarnawisienka
Pieróg 193

   Pieróg, czyli mięsko i warzywa zapieczone w delikatnym cieście.   Składniki na ciasto:-1,5 dkg drożdży-płaska łyżeczka cukru-ok. 2,5

Maminek kulinarny
Smażony bakłażan w chrupiącym cieście kukurydzianym (bez glutenu, mleka i jajek) 172

podczas smażenia panierka mięknie, a co gorsze odpada i przywiera się do patelni. Ostatnio używałam tylko mąki kukurydzianej, która sprawdza się całkiem dobrze,  zwłaszcza przy smażeniu ryb. Bakłażan jest jednak gąbczasty i wchłania podczas smażenia dużo tłuszczu - aby temu zapobiec dodałam do ciasta mielone siemię lniane. Efekt okazał się rewelacyjny - panierka jest bardzo chrupiąca i świetnie trzyma

głodny alergik
Rolada orzechowa 193

ścieramy na tarce margarynę. Rozcieramy palcami na drobną kruszonkę. Następnie dodajemy pozostałe składniki i  łączymy, szybko zagniatając. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki, najlepiej na noc (a minimum – 2 godziny). Orzechy, do masy, zawsze wcześniej podpiekam na patelni lub w piekarniku, wydobywa to z nich aromat. Jak wystygną skórka schodzi bardzo łatwo. Potem mielę(...)wlewamy do zmielonych orzechów, wsypujemy migdały i dodajemy pozostałe składniki – wiórki kokosowe, słodką śmietankę, rum, esencje migdałową –  mieszamy, aż się połączą. Na posypany mąką blat wykładamy połowę ciasta, lekko rozwałkowujemy. Podkładamy papier do pieczenia i wałkujemy nadając kształt prostokąta. Nakładamy połowę masy orzechowej, rozsmarowujemy, zostawiając ok. 2,5 cm wolne od brzegu. Podnosząc papier od dłuższego brzegu, zwijamy

mojewypiekiinietylko
Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim 218

kluskami i sałatką z czerwonej kapusty. Danie bardzo aromatyczne, dość pracochłonne, ale warte zachodu. Smacznego!Do przygotowania dania użyłem: 1 polędwiczki wieprzowej, 5 plasterków szynki szwarcwaldzkiej,  1 płatu ciasta francuskiego, 100 gram pieczarek, 15 suszonych borowików, 3 średnich cebul, 1 łyżki musztardy, 1/2 kg ziemniaków, 2 jajek, 2 łyżeczek suszonego tymianku, 1 łyżeczki suszonego majeranku, 1 łyżeczki suszonego oregano(...)samą patelnię dodałem pokrojoną w drobną kostkę cebulę i delikatnie ją zeszkliłem, po czym dodałem do niej pokrojone w plasterki pieczarki. Całość przyprawiłem niewielką ilością soli, świeżo mielonym czarnym pieprzem, łyżeczką suszonego oregano, łyżeczką suszonego tymianku i łyżeczką suszonego majeranku. Pieczarki z cebulą podsmażałem, aż do całkowitego odparowania puszczonej przez pieczarki wody. Na środku płata ciasta francuskiego ułożyłem 5 plasterków

Wyprawy kulinarne
PEŁNOZIARNISTA TARTA ORKISZOWA Z KARMELIZOWANYMI JABŁKAMI I CYNAMONEM 352

umieścić w misie miksera i zagnieść przy użyciu haka lub szybko zagnieść ręcznie (by ciasto zbytnio się nie ogrzało). Uformować kulę, lekko spłaszczyć , zawinąć w folię spożywczą i schłodzić ok.30 minut w lodówce. W tym czasie umyć, obrać i pokroić w plastry jabłka.Na rozgrzaną patelnię wsypać cukier trzcinowy i skarmelizować go (nie mieszamy). Gdy cały cukier nam się rozpuści

Smaczne Zdrowe
Kruche trójkąciki z pieczarkami i serem żółtym (346 kcal) 149

trójkąciki z kruchym ciastem twarogowym są bardzo smaczne, zwłaszcza na drugi dzień od upieczenia. Choć ja zjadłam je i tak na ciepło, bo nie mogłam się doczekać. Składniki (ok 12 sztuk) : 200 g mąki pszennej 200 g mąki żytniej 300 g twarogu (dałam chudy) 250 g masła(...)roślinnego jajko sól, pieprz 500 g pieczarek 150 g sera żółtego Przygotowanie Pieczarki drobno siekamy i podsmażamy na patelni. Doprawiamy solą i pieprzem. Wystudzamy. Dodajemy starty ser i mieszamy. Mąki dokładnie mieszamy z rozgniecionym twarogiem. Margarynę stapiamy, schładzamy i dodajemy do ciasta. Dodajemy jajko i szczyptę soli i wyrabiamy gładkie ciasto. Stolnice podsypujemy mąką, ciasto rozwałkowujemy i kroimy na kwadraty

e-PrzepisyKulinarne
Tarta tatin z karmelizowanymi jabłkami i gruszką. 171

żółtko wyrabiamy na jednolitą masę, formujemy kule i w folii wkładamy na 1h do lodówki.Na patelni karmelizujemy cukier i łączymy z pokrojonymi w kostkę owocami. Posypujemy cynamonem, smażymy kilka minut.Na posmarowaną masłem tarte wykładamy w formie kopca owoce. Przykrywamy rozwałkowanymi płatami ciasta. Pieczemy w 210 stopniach ok 30 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika studzimy ok 15 minut i przewracamy

BaRepas

Proponowane wyszukiwania