ciasto z patelni - 2000 przepisów (strona:50/134)

Naleśnikowy torcik z mięsem i zielonym groszkiem 176

gęste, gdyż tak reaguje mąka pełnoziarnista w połączeniu z płynem. Lepiej nie rozcieńczać wtedy ciasta mlekiem czy wodą, gdyż może źle się smażyć (naleśniki mogą się rwać). Trzeba wyczuć odpowiednią gęstość :)Naleśniki smażymy na średnim ogniu na lekko natłuszczonej patelni. Nie rumienimy ich zbyt mocno.Sos pomidorowy:ok. pół szklanki gęstego soku pomidorowego,3 łyżki kwaśnej(...)lodówki na 10 minut.Przygotować żółty ser: zetrzeć na grubej tarce lub pokroić w cienkie plastry.Usmażone naleśniki układamy na lekko natłuszczonej formie, przekładamy je farszem jak ciasto. Mniej więcej w takiej kolejności:naleśnik - farsz - sos pomidorowy - naleśnik - ser - naleśnik - farsz - sos pomidorowy - naleśnik ....... aż do końca.Sos pomidorowy smarujemy niezbyt grubo. Ma być tylko dodatkiem.Torcik przykrywamy szczelnie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wellington z polędwicy wieprzowej ze szpinakiem 202

deser jabłka z żurawiną pod cieplutką kruszonką Polecam wszystkim jadanie wspólnych choć obiadów, choć raz w tygodniu to są wyjątkowe chwile.......SKŁADNIKI:- schab b/k użyłam ok 1kg- ciasto francuskie 1 op- szpinak  świeży 1op- czosnek 2 ząbki-sól, pieprz- paprykę ostrą łyżeczki- pół kostki masła- śmietanę słodką 12% - 100ml- jajko rozmącone SPOSÓB WYKONANIA:- schab umyłam osuszyłam, doprawiłam solą(...)czosnku. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i podusić po czym dodać śmietanę. Ostudzić-  schab obsmażyć na patelni z każdej strony na złoty kolor, po obsmażeniu odstawić przykryć folią srebrną i dać mu odpocząć, aby soki się wchłonęły- ułożyć na rozłożonym kawałku ciasta francuskiego szpinak a na to kawałek schabu, zwinąć ciasto- brzegi zasmarować rozmąconym jajkiem i posklejać brzegi- wierzch

Basia w kuchni
Kiermasz Wielkanocny w Skansenie 173

małżeństwo rozmawiało z klientami, przybliżało smaki i tradycje, więc czas oczekiwania szybko mijał. Sprzedawali m.in.: zupę cebulową z suchej miotły, ciasto z marchwi i lnu, konfiturę z jarzębiny, flaczki z boczniakiem i kaszą jaglaną oraz podawane prosto z patelni racuchy z warzywami. Nawet nalewki mieli (1,5 zł) za kieliszek, ale tu niestety było mniej smaku. Było całkiem przyjemnie

Pasja Smaku
Burrito z moimi wariacjami podane z sosem żurawinowo-czosnkowym. 204

kukurydzianej -100 gram mąki pszennej TYP550 -4 łyżki oliwy -łyżeczka soli -120 ml wody gorącej Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto, formujemy wałek, kroimy na równe kawałki i podsypując mąką kukurydzianą wałkujemy na placki.   Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu z każdej strony do zrumienienia. Farsz: -kawałek pora (zabrakło mi czerwonej cebuli, dacie wiarę?) -kilka posiekanych pieczarek -kotlety

BaRepas
Naleśniki z szynką i serem żółtym. 156

szklanka wody - 1 jajko - szczypta soli, szczypta cukru NADZIENIE - 10 plastrów szynki - 10 plastrów sera żółtego Wykonanie. Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego miksuję, odstawiam na 15-20 minut, aż mąka napęcznieje. Po tym czasie smażę na lekko natłuszczonej patelni, na wysokim ogniu cienkie naleśniki z obu stron na lekko złoty kolor. Usmażone naleśniki układam na talerzu jeden na drugim

Kuchnia z widokiem na ogród
Krokiety z farszem pieczarkowo-jajecznym. Smaczne i sycące. 287

pietruszki - sól, pieprz,czosnek mielony, papryka czerwona mielona DODATKOWO do panierki - bułka tarta - jajko - olej do smażenia Wykonanie Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego miksuję, odstawiam na 15-20 minut, aż mąka napęcznieje. Po tym czasie smażę na lekko natłuszczonej patelni, na wysokim ogniu cienkie naleśniki z obu stron na lekko złoty kolor. Pieczarki i ugotowane jajka ścieram na tarce o dużych

Kuchnia z widokiem na ogród
Placuszki z cukinii 171

odsączamy i dodajemy do naczynia z cebulą i czosnkiem. Do warzyw dodajemy mąkę, jaja, olej i przyprawy. Wszystko razem mieszamy. Patelnię z powłoką nieprzywierającą rozgrzewamy na dużym ogniu i nakładamy na nią małe (ok 1-2 łyżki) porcje ciasta. Smażymy po kilka minut z obu stron, aż placki będą rumiane. Podajemy z sosem czosnkowym na bazie gęstego jogurtu naturalnego

Zawsze głodna!
Flatbread po libańsku. Z hummusem, warzywami i sosem miętowym. 165

pieczenia, wymieszaj. Dodaj oliwę oraz ciepłą wodę i wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj i odstaw na 15 minut, aby odpoczęło. Ciasto podziel na 8 kawałków. Każdy z kawałków uformuj w kulkę, po czym rozwałkuj ją na placek. Rozgrzej patelnię i smaż placki kilkanaście sekund z każdej strony. * zmodyfikowany przepis Olgi Smile Flatbread po libańsku Składniki (na 8 sztuk): flatbready

Chilli Czosnek i Oliwa
Indyjskie placki 156

pietruszka.Olej do smażenia.Do miski wsypać wszystkie składniki i wymieszać, jeżeli ciasto się nie klei dodać trochę wody. Uformować z ciasta spłaszczone kuleczki (takie, jak do kotletów mielonych tylko mniejsze). I każdy z nich rozwałkować na placek. Na patelnię wlewamy olej i smażymy placuszki.Można jeść je na zimno, ale lepiej smakują ciepłe

Kulinarna rozmowa
Lavas - turecki płaski chlebek 221

każdą kulkę na koło o średnicy ok 20 cm i grubości około 5 mm. Jeżeli chcemy  większe lavasze, dzielimy ciasto tylko na 8 części i wałkujemy je na placki o średnicy ok 30 cm. Dobrze podgrzać dużą patelnię, nie dodawać oleju. Smażyć placki  po jednej stronie aż do pokazania się pęcherzyków  i lekkiego zbrązowienia  tylko

Stare Gary
Pierogi ze szpinakiem i fetą - czyli zdrowo zielono 234

dołek wbijam jajko i wlewam wodę wyrabiam elastyczne ciastko(gdy ciasto jest za suche dodajemy jeszcze odrobinę wody)- tak wyrobione ciasto owijam folią i daję mu odpocząć ok 20 min- w tym czasie rozpuszczam pół kostki masła na patelni z ząbkiem czosnku  i dodaję szpinak, który doprawiam sola oraz świeżo zmielonym pieprzem po czym wlewam śmietanę i chwilę wszystko

Basia w kuchni
Pierogi z kaszą gryczaną i serem 196

kaszy i dwie szklanki wody. Wodę solimy, kasza jest gotowa po ok. 12-15 minutach, aż wchłonie cały płyn. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy drobno pokrojoną cebulę. Ser rozgniatamy widelcem. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami.  Ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 2-3 łyżki oleju gorąca woda, taka jaką jesteśmy w stanie

Apetyczna babeczka
Kaszanka zapiekana z cebulą w cieście francuskim 244

każdym na środku wzdłuż układamy cebulę, a na niej kaszankę (wyjmujemy wcześniej z lodówki by miała temperaturę pokojową).  Zwijamy ciasto tak by powstały trójkąty. Wstawiamy kaszanki do piekarnika na 15-20 minut aż będą rumiane. Sos: Na patelni bez tłuszczu, na małym ogniu podgrzewam musztardy i śmietany aż zgęstnieją. Podajemy z ogórkami małosolnymi mamy Eli. Smacznego

OstryKęs
Paksam - ciastka z sezamem i kardamonem 214

zacznie wydzielać przyjemny  aromat, ale nie dopuścić do zbrązowienia (trzeba cały czas mieszać lub potrząsać patelnią)  J ajka , olej , cukier i kardamon zmiksować razem przez około 5 - 7 minut Dodać mąkę i proszek do pieczenia i ręcznie zagnieść ciasto Z ciasta uformować około 40-50 paluszków , obtoczyć je w sezamie lub pistacjach i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pizza z miłością 200

pizzy może być dowolny, skomponowany według naszych gustów i upodobań. Naszą propozycję przedstawiamy poniżej: Na farsz: 300g pieczarek 200g żółtego sera 3 parówki Oregano Łyżeczka masła Łyżka oleju Przygotowanie ciasta:  Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie. Uważamy by nie była zbyt ciepła bo zabijemy drożdże i pizza nie urośnie. Na blat wsypujemy mąkę, dodajemy nieco soli, łyżkę oliwy i wodę(...)patelni rozgrzewamy łyżeczką masła i dodajemy nieco oleju. Pieczarki myjemy i siekamy na kawałki. Wrzucamy na patelnie. Kiedy grzyby zaczną się rumienić nieco solimy. Podsmażamy i zdejmujemy z gazu. Parówkę kroimy w kostkę. Żółty ser trzemy na tarce na dużych oczkach. Wyrośnięte ciasto lekko wałkujemy i układamy w pożądany kształt. Następnie smarujemy sosem, posypujemy parówkami i pieczarkami. Wierzch obsypujemy żółtym

Kolizje Smaków

Proponowane wyszukiwania