jajka - 2 łyżki oleju kokosowego/rzepakowego - 1 łyżeczka cynamonu - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki dokładnie łączymy za pomocą blendera lub bez. Ciasto mieszamy (przed każdym kolejnym smażeniem), wylewamy np. chochlą i smażymy na patelni, na średnim ogniu, bez użycia dodatkowego oleju, po ok. 2-3 minutach z każdej strony (ale pamiętajcie, że każda patelnia jest inna!). Podajemy
Be Fit Be StrongOdstawiamy pod przykryciem na około 1 h. Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda i kroimy w plasterki. Pokrojone plasterki możemy delikatnie podsmażyć na patelni bez tłuszczu ale niekoniecznie. Blat oprószamy mąką. Naoliwioną łyżką nabieramy porcje ciasta i układamy na blacie, zachowując odstępy. Lekko spłaszczamy, tak, żeby w każdy placuszek włożyć 2-3 kawałki jabłka. Pozostawiamy do podrośnięcia na około
Made By Mom And Sonczekoladowego 2 łyżki masła orzechowego cukier puder Wykonanie: Jajka umyć, wybić do miski. Dodać sól, mleko, olej, kakao i mąkę - zmiksować dokładnie składniki. Ciasto naleśnikowe odstawić na 10 minut. Po tym czasie smażyć na rozgrzanej patelni cienkie naleśniki. Krem czekoladowy wymieszać z masłem orzechowym. Banany pokroić w plastry. Naleśnik smarować kremem orzechowo-czekoladowym, układać plastry bananów i składać w trójkąt
kolorowotorcikowojogurt naturalny czerwone M&M's na noski 2 kostki gorzkiej czekolady roztopionej Wszystkie składniki dokładnie mieszamy za pomocą łyżki. Na rozgrzaną patelnię nakładamy dwa placki - jeden większy, a drugi mniejszy, oraz po łyżeczce ciasta formując uszka. Smażymy na złotobrązowy kolor z każdej strony. Na talerzu układamy najpierw duży placek, następnie mniejszy, po bokach układamy uszka. Oczka wykonujemy
Chocolate Muffin Blogwięc zabieramy się do pracy. Zobaczcie co nam wyszło :) Torcik warzywny z zielonych naleśników oraz grzanki Naleśniki : 5 naleśników. Do klasycznego ciasta dodajcie 1/4 opakowania mrożonego szpinaku rozdrobnionego, który wcześniej odparowujemy na suchej patelni. Składniki farsz: 1 warstwa : 8 średnich pieczarek, 1 duża cebula, pieprz, sos sojowy 2 warstwa : 1/2 serka bałkańskiego, 1/2 cukinii, czosnek niedźwiedzi, pieprz 3 warstwa
vegetanierzadkie. W razie potrzeby dodać więcej wody lub więcej mąki.) Można to zrobić mikserem - ja używam trzepaczki rózgowej. Ciasto odstawić na kilkanaście minut, żeby "odpoczęło".Naleśniki smażyć na średnio rozgrzanej patelni posmarowanej lekko olejem (najwygodniej użyć np. silikonowego pędzelka). Naleśniki powinny być niezbyt mocno wysmażone, gdyż staną się zbyt sztywne i trudniej będzie je zwijać
Codzienna kuchnia niecodziennagęstego ciasta. Ciasto pod przykryciem odstawić do przestygnięcia. Chłodne ciasto wyłożyć na stolnicę i podsypując mąką wyrobić do konsystencji ciasta pierogowego. Wykrawać lub kroić dowolne kształty i piec na lekko natłuszczonej patelni na średnim ogniu. Upieczone placuszki trzymać pod przykryciem, żeby nie wystygły.Lubicie kaczkę? może macie swoje sposoby na nią
Codzienna kuchnia niecodziennaodrobinę soli i mąkę w takiej ilości, żeby powstało ciasto o konsystencji dość gęstej śmietany.Przyprawione kawałeczki kurczaka zanurzać w cieście naleśnikowym i wkładać na głęboki gorący tłuszcz. (Najwygodniej jest użyć głębszej patelni.) Kurczaka obsmażać na średnim ogniu, z dwóch stron na rumiany kolor.Sos słodko-kwaśny:1 duża puszka ananasa w syropie
Codzienna kuchnia niecodziennadużym arkuszu papieru pergaminowego obtaczamy kurczaka w soli, pieprzu, oregano, zielu angielskim i startej skórce cytryny. Przykrywamy mięso papierem i rozbijamy wałkiem do ciasta na grubość 1,5 cm. Następnie smażymy kurczaka na złoto na patelni z 2 łyżkami oliwy.Na tarce o grubych oczkach ścieramy ogórka, posypujemy go szczyptą soli, po czym porządnie go ugniatamy i wyciskamy, żeby pozbyć się
Smakowity Blog Kulinarnybułką, cebulą i pietruszką wbić jajo, doprawić vegetą i wyrobić ciasto. Ciasto nie może być rzadkie - jeśli takie jest należy dodać bułki tartej.Z ciasta uformułować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym na patelni oleju na złoty kolor.Usmażone kotlety układać na ręczniku papierowym i odsączać z nadmiaru tłuszczu.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Kalafior może być zarówno świeży
Gospodyni Miejskaosuszamy), powinny zostać zerwane najlepiej przed południem w słoneczny dzień. Ale tylko z miejsca oddalonego od spalin i innych zanieczyszczeń. Mieszamy ponownie ciasto i maczamy w nim nasze kwiaty. Następnie rozgrzewamy olej rzepakowy na patelni i smażymy po obu stronach na rumiany kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na patelni posypujemy cukrem pudrem. Gotowe
Malinowe PocałunkiPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: W misce łączymy śmietanę, jajka, majonez, mąkę, doprawiamy solą i cukrem i bardzo dokładnie mieszamy do połączenia składników. Na patelni na wysokim ogniu rozgrzewamy odrobinę oliwy (ja dałam pół łyżki). Wlewamy ciasto i natychmiast zmniejszamy ogień. Smażymy aż ciasto się zetnie (ok. 3 minuty) i obracamy na drugą stronę. Łyżką rozsmarowujemy ketchup wedle uznania, posypujemy serem
My Culinary Artprzez folię, aby nie porozrywać). Każdy kotlet obtoczyć w mące. Wymieszać mąkę z jajkiem i wodą (konsystencja ciasta naleśnikowego). Mięso zanurzyć w przygotowanym cieście naleśnikowym. Na zakończenie dokładnie obtoczyć w panierce Panko. Kotlety smażyć na patelni w głębokim oleju. Podawać z zieloną sałatą lub dowolną surówką. Smacznego
Salonik smakówłyżki masła garść słonecznika 1. W misce łączymy ser biały z mąkami i cukrem waniliowym dodajemy mleko2. W międzyczasie gotujemy wodę3. Ciasto zagniatamy bardzo dokładnie aż ładnie się połączy i gotujemy4. Na patelni rozpuściłam masło i podsmażyłam ziarna słonecznika, na koniec posypałam delikatnie cukrem cynamonowym.Najlepiej smakują na ciepło
NaKońcuJęzykacałe jajko. Mieszamy składniki. Wlewamy gorącą wodę zarabiając ciasto poczatkowo nożem, następnie wyrabiamy ręką. Gdy składniki się dobrze połączą, a ciasto jest gładkie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na ok. 15 minut, aby „odpoczęło”. W międzyczasie szykujemy farsz. Na patelni przesmażamy boczek z cebulą. Ugotowane mięso, warzywa, czosnek, przesmażony boczek z cebulą mielimy maszynką. Dodajemy jajka, przyprawy i dokładnie wyrabiamy
mojewypiekiinietylkożółtko i kwaśną śmietanę i zagniatamy gładkie ciasto. Gdyby ciasto nie chciało się kleić - można dodać łyżkę lub dwie zimnej wody. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Farsz: Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy na nią szpinak i podgrzewamy, mieszając co jakiś czas. Szpinak ma to do siebie, że bardzo się(...)kurczy na patelni, więc nie przeraźcie się, jeśli u Was zacznie niknąć w oczach - tak właśnie ma być ;) Szpinak doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i czosnek. Całość dusimy pod przykryciem parę minut. Jeśli ktoś ma ochotę dodać ser - teraz jest do tego odpowiedni moment. Ciasto na tartę wyjmujemy z lodówki, wałkujemy i robimy
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!zostawiając przy tym nietknięty środek (dwa ostatnie zdjęcia pokazują to dokładniej):) Wsadź blachę z naciętym ciastem na 15 minut do lodówki.W tym czasie zrumień z obu stron lekko na suchej patelni plastry boczku. Pieczarki umyj i pokrój w cieniutkie plasterki. Cebulę zaś posiekaj w większą kostkę. Całość podsmaż około 5 minut
Słodko-Słony Świat Ilonyposiekane pieczarki1/2 posiekanej czerwonej papryki2 łyżki oliwy100g upieczonej wcześniej jagnięciny lub innego mięsa (wołowina, drób)żółtko Przygotowanie:Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę, paprykę i pieczarki. Następnie do warzyw dodać pokrojone w kostkę mięso. Przyprawić solą i pieprzem.Z ciasta francuskiego wyciąć krążki o średnicy około 12-15 cm. Na każdej połowie krążka ułożyć nadzienie. Brzegi zwilżyć wodą
Smakowity Blog Kulinarny