ciasto z patelni - 2000 przepisów (strona:27/134)

Wegańskie racuchy pampuchy z jabłkami 202

jedną godzinę.  Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w półcentymetrowe plastry. Przełóż je na patelnię, dodaj rodzynki oraz syrop klonowy i podsmaż całość przez około dwie minuty, aby jabłka odrobinę zmiękły.  Wyrośnięte ciasto delikatnie połącz z gotowymi jabłkami. Stolnicę lub dużą deskę oprósz mąką; z ciasta odrywaj teraz mniejsze kawałki (powinno wyjść 15 sztuk(...)delikatnie uformuj w zgrabne placuszki i układaj na przygotowanej desce zachowując odstępy. Aby ciasto nie kleiło się do rąk, najlepiej dłonie natłuścić jest delikatną warstwą oliwy.  Przykryj ściereczką i pozostaw je jeszcze na 15 minut. Na patelni rozgrzej 2-3 cm warstwę oleju (powinien być dobrze rozgrzany tak, aby racuchy skwierczały) i na średnim ogniu smaż racuchy po około

Roślinna - blog wegański
KOPERTY Z PIECZARKAMI 193

szkl.wody gazowanej1 jajkoszczypta soli morskiej Kamissmalec do smarowania patelnifarsz:35 dag pieczareksól morska Kamispieprz młotkowany Kamiscebulkapanierka:1 jajko bułka tartaWykonanie:Wszystkie składniki na ciasto dać do miski ,wszystko zmiksować na gładka masę.Na suchej patelni ,wysmarowanej tłuszczem posmażyć placki nalesnikowe.Nie robię takich cienkich jak do nalesników,tylko troszke grubsze.Pieczarki oczyszczamy,kroimy na pastereczki,smazymy na złoty kolor na patelni

Z Majeczką w kuchni
Krokiety z pieczarkami 184

Cebule drobno siekamy, podsmażamy na oleju. Pieczarki kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na patelnię z cebulą i wszystko razem smażymy do czasu, aż woda z patelni odparuje. Odstawiamy do przestudzenia. Gdy farsz stygnie, przygotowujemy ciasto na naleśniki. Wszystkie składniki umieszczamy w mikserze i miksujemy na gładką jednolitą masę. Ja zawszę odstawiam ciasto na 30 minut przed smażeniem. Do wystudzonego farszu

dom-agi.pl
Drożdżówka 140

mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy, aż podwoi swoją objętość.Potem wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i znowu odstawiamy żeby podrosło. Kruszonka wykonanie:na patelni rozpuszczamy masło, posypujemy mąką i dodajemy cukier. Kiedy ciasto wyrośnie obsypujemy je kruszonką i wstawiamy do piekarnika. Temp. 180 stopni około

Kulinarna rozmowa
Lubicie brukselkę...? 224

przez 1 godzinę.Odkroić końcówki brukselki, zdjąć wierzcnie liście i przekroić na pół.Cebulę i kurczaka pokroić w kostkę. Na maśle zezłocić cebulę, zdjąć z patelni, następnie podsmażyć kurczaka, doprawić solą i pieprzem. Przestudzić.Ciasto cienko rozwałkować, wyłożyć do formy. Gęsto nakłuć widelcem.Ciasto podpiec w 180 st. C. przez 10-12 minut.Jajka z żółtkiem roztrzepać, wlać kremówkę, wymieszać. Ser zetrzeć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Drożdżowe bułeczki z pieczarkami 198

Dokładnie wyrabiamy mikserem, aż do uzyskania elastycznego gładkiego ciasta. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Pieczarki kroimy na plasterki, a cebulę w piórka. na patelni podgrzewamy olej i smażymy warzywa, do lekkiego przyrumienienia. Przyprawiamy i odstawiamy do przestygnięcia Gdy ciasto już wyrośnie

Kulinarne przygody Gatity
Ruskie jak u mamy 165

ugotować do miękkości. Odlać wodę i roztłuc je tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę. Ostudzić.  Biały ser wymieszać dokładnie z ostudzonymi ziemniakami. Cebulkę podsmażyć na patelni, dodać do ziemniaków, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować na cienki placek około 2 mm.  Szklanką wycinać kółka, na środek nakładać po jednej łyżeczce farszu. Ciasto składamy

cooklife
Zwycięskie przepisy konkursu ze Szpinakiem 1000 Listków 211

minimalnej ilości masła. Jak już osiągnie żądany kolor również mielimy. Do mięsa i cebuli wbijamy jajko i wsypujemy kaszę mannę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Nas patelni chwilę dusimy szpinak z przeciśniętym czosnkiem. Mięso rozdzielamy na 2 części. Jedną mniejszą i drugą większą. Do mniejszej dodajemy  podduszony szpinak – mieszamy. Na folii spożywczej rozkładamy „czystą porcję(...)pychotka. Tort Naleśnikowy Naleśniki: - 1 ¼  szkl. mąki pszennej - 2 jajka - 1 szkl. mleka - 1 szkl. wody - sól Wszystkie składniki zmiksować na jednolite ciasto, odstawić na pół godziny. Następnie na natłuszczonej patelni smażyć cienkie naleśniki. Farsz: - 400 g szpinaku - 200 g sera feta - cebula - 1 ząbek czosnku - olej - sól, pieprz Cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć na łyżce oleju, dodać szpinak

Proste Potrawy
Polędwica w cieście i cebulowo-orzechowej kołderce 134

siekamy. Nacieramy mięso. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i przesmażamy mięso ze wszystkich stron na złoto. Zdejmujemy z patelni i studzimy. Na tej samej patelni szklimy cebule posiekane w piórka. Studzimy. Orzechy obieramy. Płat ciasta rozwijamy i układamy na nim przestudzoną polędwicę. Na mięsie układamy cebulkę. Całość posypujemy orzechami włoskimi. Zawijamy ciasto pozostawiając łączeniem do dołu. Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem

Pyry na Gaz
P... Pizza francuska! 152

dodajemy pomidory z puszki, bazylię, sól i pieprz. Gotujemy na małym ogniu.Na łyżce oliwy podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę. Przekładamy na talerz, a na patelnię wrzucamy pokrojoną w plasterki kiełbasę. Smażymy do zarumienienia. Ciasto wałkujemy na stolnicy, kładziemy wystudzony sos pomidorowy, kiełbasę, cebulę, oliwki oraz ser.Pieczemy ok. 25-30 minut.Ma ktoś ochotę na taką francuską odmianę? :) a jakie było Wasze

Kitchens Alphabet
Tartaletki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 160

solą. Do tego wlewamy wodę i wyrabiamy ciasto. Staramy się by nie trwało to za długo, gdyż zbyt długie wyrabianie ciasta może spowodować zatracenie jego kruchości. Zawijamy w folie spożywczą i odkładamy na godzinę do lodówki. Przygotowujmy farsz. Na patelni rozgrzewamy oliwę z pomidorów. Przeciskamy przez praskę czosnek, chwilkę smażymy, uważając by się nam nie przypalił(...)czasie kroimy pomidory w paski i wrzucamy do czosnku. Szpinak myjemy dokładnie pod bieżącą wodą, odkrajamy ogonki liściowe i dorzucamy na patelnię do pomidorów. Doprawiamy. Smażymy jakieś 10 minut, aż nam szpinak zmięknie. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy. Nakładamy do foremek (nie trzeba ich wcześniej niczym smarować, gdyż ciasto ma samo w sobie sporo tłuszczu i nie przyklei się

Kolizje Smaków
Rafaello na biszkopcie wg Di 105

porcje. Na pierwszym blacie ciasta rozsmarować część kremu, przykryć kolejnym plackiem i równomiernie wyłożyć pozostały krem. Przygotować wierzch.   Do roztopionego (na patelni) masła wsypać cukier oraz wiórki. Wszystko razem uprażyć i wklepać w wierzch ciasta. (Dodatkowo zrobiłam kilka zygzaków z ciemnej czekolady.)  Całość schłodzić w lodówce.  (*) Kawałki czekolady umieścić w metalowej miseczce. Miskę ustawić na garnku

Di gotuje
Pancakes na słodko z grilowanym ananasem oraz słona wersja z serekiem pleśniowy brie 225

chrupiącym boczkiem.Wersja na słodko z grilowanym ananasem i sosem karmelowymWersja na słono z serkiem brie z chrupiącym boczkiem SKŁADNIKI:pancakes ( z tej porcji upiekę ok 15 szt na patelni o średnicy 13 cm)2 szklanki mąki 2 jajka1,5 szklanki mleka75g rozpuszczonego masła 3 łyżeczki płaskie proszku do pieczeniaszczypta soli sos karmelowy  ( z tej porcji(...)solą i proszkiem do pieczenia , osobno rozmieszam jajka z mlekiem , wlewam do mąki i mieszam i dodaję rozpuszczone masło wyrabiam na jednolitą masę-daję ciastu chwilę odpocząć- po czym smażymy na suchej patelni z obu stron   karmel - na patelnię teflonowa wsypuje i rozprowadzam równomiernie  cukier- podgrzewam patelnię nie mieszając cukru, aby równomiernie zaczął brązowieć (uważamy

Basia w kuchni
Dodatki poprawiające jakość bezglutenowych wypieków 150

może wynosić nawet około 10%. Do ciasta naleśnikowego lepiej dodawać małą ilość (1 łyżeczkę), bo siemię szybko pęczniej nawet w zimnej wodzie, ciasto robi się zbyt gęste i nie da się go rozprowadzić cienką warstwą na patelni. mielone siemię lniane Łupiny nasienne babki jajowatej – bardzo silnie pęcznieją w wodzie, świetnie poprawiają elastyczność ciasta np. naleśnikowego. Nie mają smaku ani zapachu

głodny alergik
Mięso mielone zawijane w cieście 200

galaretkę z kurczaka.   Składniki na ciasto w zależności od upodobań znajdziecie na naszym blogu:-ciasto makaronowe w przepisie na makaron domowy-ciasto pierogowe w przepisie na pierogi z grzybami   Na patelni szklimy pokrojone w kostkę cebulę i czosnek.   Mięso z łopatki i obrane mięso z ćwiartek kurczaka, marchewkę oraz namoczoną ,odciśniętą bułkę

Maminek kulinarny