ciasto z patelni - 2000 przepisów (strona:22/134)

Tarta z mrożonkami 152

margaryną. Dodaję żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto rozwałkowuję. Ciastem wykładam brzegi i spód foremki na tartę. Ciasto podpiekam 15 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Mrożonki przekładam na patelnie. Smażę na oliwie około 10 minut. Doprawiam do smaku ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. 4. Na podpieczone ciasto wykładam podsmażone warzywa. Razem piekę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Zupa "NIC" w towarzystwie racucha drożdżowego 215

drewniana łyżką- gdy ciasto jest już gładkie po ok 5 minutach mieszania zostawiam do wyrośnięcia na ok 1h- gdy ciasto już wyrośnie odcinam sobie kawałki ciasta formuję placek i kładę go na rozgrzaną patelnie z olejem, piekę do zrumienienia z obu stron- równie dobrze można w środek racucha przed upieczeniem włożyć jabłko- do ciasta można również dodać odrobiny aromatu waniliowego

Basia w kuchni
Placki ziemniaczane z "zaczosnkowanym" twarogiem 172

gęstej śmietany 12%- 2 łyżki jogurtu naturalnegoTe składniki również dokładnie łączymy. Możesz użyć tylko jogurtu, lub tylko śmietany.-olej do smażeniaWylewamy olej na patelnię, nie żałuj, tu nie ma miejsca na dietę.Rozgrzewamy, dobrze rozgrzewamy!!!Ciasto ziemniaczane mieszamy za każdym razem, kiedy wykładamy  placki łyżką na patelnię. Czekamy, gdy placki się dobrze zrumienią od spodu,  przekładamy na drugą

Pasje Jolki
Dyniowe gniocci ze szpinakiem 202

mąką - na początek proponuję 200 g, jeśli ciasto będzie zbyt miękkie dodać więcej. Jeśli puree jest wodniste, warto je wcześniej odparować trochę na patelni, albo odcedzić trochę wody na sicie. Zagnieść gładkie ciasto. Partiami formować z ciasta wałeczki o średnicy ok.  2 cm. Trzeba ciasto podsypywac mąką, bo jest kleiste. Pokroić wałek na centymetrowe plasterki. Każdy

Kulinarne Inspiracje
Placek po zbójnicku 157

umyć - przełożyć do malaksera Cebulę również obrać i dodać do ziemniaków Dołożyć jajko oraz mąkę i wszystkie składniki połączyć w malakserze  Rozgrzać olej na patelni i na jej całej powierzchni rozłożyć ciasto na placek Smażyć z obu stron do zarumienienia Przełożyć placek na talerz i wyłożyć na niego gulasz UWAGA: z takiej ilości składników, które podałam powinny wyjść dwie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Pizza wiejska z mozzarellą 118

suche dodajemy jeszcze trochę wody i wyrabiamy, jeśli będzie zbyt mokre (będzie kleiło się do reki dodajemy trochę maki). Po wyrobieniu, ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 h. Sos: Na patelnię wlewamy pomidory z puszki, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, bazylię, chili i ok. pół łyżeczki cukru (chyba że uważamy(...)nawet 2/3 tak aby nie był wodnisty. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Sos mamy gotowy Pizza: Pieczarki kroimy w talarki i smażymy na patelni tak aby cala woda w nich zawarta odparowała. Ciasto dzielimy na 2 części. Porcja ciasta wystarcza na 2 pizze o średnicy 30 cm. Jedna część ciasta rozwałkowujemy zostawiając grubsze brzegi. Rozwałkowując podsypujemy lekko mąką

IMPRESJA SMAKU
RAZOWE CIASTO Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI (Z OWSIANĄ KRUSZONKĄ) 225

orzechowy posmak. Wierzch posypałam słodką owsianą kruszonką i płatkami migdałów, co świetnie komponuje się z kwaskowatymi owocami.  Rabarbar w kawałeczkach najpierw krótko podsmażyłam na patelni, dzięki czemu nie opada on na dno ciasta  i ma chronić je przed zakalcem:)  Ciasto pięknie rośnie, nie ma z nim problemów, pamiętajcie tylko, aby składniki były w temperaturze pokojowej, to bardzo(...)mogę Wam szczerze polecić, zasmakuje ono nawet osobom, które kręcą nosem na "zdrowe" wypieki:) Mój Synek był zachwycony i powiedział, ze to orkiszowe ciasto jest "PRZEPYSZNE" :D SKŁADNIKI NA CIASTO: (wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej): 4 jajka 150 g brązowego cukru 100 ml oleju rzepakowego 100 ml jogurty naturalnego (gęstego) 300 g mąki razowej (użyłam orkiszowej

Słodko-Słony Świat Ilony
Siekane drobiowe 154

paprykę pokroić. Do miski wbić jajka, dodać mąki, sos. Wszystko wymieszać.Następnie dodać pierś z kurczaka,paprykę i ser.Wymieszać  i doprawić. Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładać łyżką porcje ciasta, smażyć z dwóch stron na złoty kolor

Moje domowe kucharzenie
moje placuszki z borówką 150

sól,  następnie dodać mleko, roztopione masło, oraz jajko, całość wymieszać na jednolitą masę i odstawić na 15 minut. Po tym czasie delikatnie mieszając dołożyć do ciasta połowę owoców borówki. Rozgrzać teflonową patelnię i smażyć na niej, bez dodatku tłuszczu,  placki z obu stron do momentu aż lekko zbrązowieją. W tym samym czasie  do niewielkiego rondla wrzucić drugą

Kuchnia Babci Basi
.1090. jak śliwka w...omlet 135

proszku do pieczenia Mąkę, gumę guar, len, cukier/stevię i proszek mieszamy. Dodajemy mleko do odpowiedniej konsystencji (powinna być gęsta). Następnie dodajemy pokrojone drobno śliwki. Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością oleju, wykładamy ciasto i smazymy na małym ogniu z obu stron (pod przykryciem). Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego! :) ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Zapraszam na nowego wegańskiego bloga JEDZ ROŚLINY Jeśli jeszcze go nie zaobserowałaś

breakfast of dreams
Tarta szpinakowo-truskawkowa według Pawła Małeckiego 139

Upieczone ciasto wyjąć z foremki i od razu położyć na papierze do pieczenia do góry spodem, pozostawić do wystygnięcia. Konfitura: truskawki z cukrem smażyć na patelni do uzyskania odpowiedniej konsystencji (będziemy nią smarować ciasto – nie może być za gęsta i zbyt płynna).  Doprawić do smaku sokiem z cytryny. Żel: żelatynę namoczyć w wodzie, a następnie dodać do wrzątku wraz

królestwo garów
Placki z jabłkami i serem twarogowym 134

ponownie mieszamy na jednolita masę.  Rozrobione ciasto odstawiamy na ok 15 minut. W międzyczasie obieramy jabłka i kroimy je na drobne kawałki. Dodajemy owoce do ciasta i mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni do zarumienienia.  Dobrze smakują smażone bez tłuszczu na ceramicznej patelni. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

ChilliJemy
Kotlety z kaszy jaglanej i pieczonych burakow 227

studzimy. Obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. W misce łączymy starte buraki z ugotowana kaszą, jajkiem ziołami i przyprawami oraz przeciśniętym czosnkiem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Nakładamy łyżką porcje ciasta, formujemy dość płaskie i okrągłe placki. Smażymy po 2-3 minuty z każdej strony. Jeśli przy przewracaniu kotleciki nam się rozwalają dodajemy jeszcze jedno jajko

Dzieje kuchennej Wiewióry
Mini pancakes z mąką migdałową 178

resztę składników (całe jajko, żółtko, mąkę migdałową, owsianą, sodę, jogurt) miksujemy tak przygotowane ciasto dodajemy do białka i miksujemy na najniższych obrotach placuszki smażymy (około łyżka ciasta na jeden placek) na teflonowej patelni (lekko przetartej olejem rzepakowym) na małym ogniu gotowe pancakes przekładamy czekoladowym kremem bananowym SMACZNEGO ! ! ! ;) PS. poproszę o komentarze

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Marchewkowe placuszki z nutą cynamonu ;) 137

najwyższych obrotach marchewkę obieramy i trzemy na tarce o średnich oczkach do jajek dodajemy startą marchew oraz wszystkie pozostałe składniki, mieszamy placuszki smażymy (około łyżka ciasta na jeden placek) na teflonowej patelni (lekko przetartej olejem rzepakowym/przed każdym plackiem) na małym ogniu SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Naleśniki pełnoziarniste 225

zimnej wody - 3 jajka - 3 łyżki rozpuszczonego masła - 0,5 łyżeczki soli Wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszać. Masę naleśnikową umieścić w lodówce na min.30 minut. Patelnię dobrze rozgrzać. Wylewać odmierzoną porcję ciasta i smażyć cienkie naleśniki, bez dodatkowego tłuszczu. Podawać z ulubionym nadzieniem. Smacznego!  ___________________________ /*wpis zawiera lokowanie produktu

CookYourself
Kakaowe naleśniki 233

wody - 3 jajka - 3 łyżki rozpuszczonego masła - 0,5 łyżeczki soli   Wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszać. Masę naleśnikową umieścić w lodówce na min.30 minut. Patelnię dobrze rozgrzać. Wylewać odmierzoną porcję ciasta i smażyć cienkie naleśniki, bez dodatkowego tłuszczu. Podawać z ulubionym nadzieniem. Smacznego

CookYourself
Owsiane placuszki z jabłkami 132

jabłka masło klarowane do smażenia Mąkę wymieszać z otrębami, cukrem waniliowym i sodą oczyszczoną. Dodać kefir i starte na tarce o grubych oczkach. Smażyć na patelni, na mocno rozgrzanym tłuszczu. Do ciasta można dodać również rodzynki lub żurawinę, ale ja nie przepadam, więc zrobiłam bez :) Smacznego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Pancakes- czyli naleśniki na styl Amerykański :) 139

dodać mleko, mąkę, sodę i proszek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, by nie było grudek. Gotowe ciasto ma dość gęstą konsystencję. Pancakes’y pieczemy bez tłuszczu (gdyż ciasto jest bardzo delikatne) na rozgrzanej patelni, dwustronnie, wylewając łyżką małe placuszki. Amerykanie podają pancakes’y ułożone w piramidkę i polane syropem klonowym, ale   podawane z serkiem waniliowym, owocami, czy czekoladą smakują również

Smakowy Raj
Zielona pizza 176

zagnieść ciasto. Podzielić na 2 kulki. Rozwałkować. Wyjdzie nam 2 blachy pizzy. Krok 2 Na cieście rozprowadzić ketchup. Pokroić cebulę w piórka i posypać nią ciasto. Następnie bierzemy umyty szpinak na patelnię (bez tłuszczu), solimy, pieprzymy, podsmażamy go z drobno posiekanym czosnkiem i paroma łyżkami mascarpone. Przekładamy szpinak równomiernie na pizzę. Siekamy surowego brokuła na małe kawałeczki i również układamy

CoolinarniePL
Wrapy, czyli naleśniki ziołowe z ulubionymi dodatkami 207

Dodatkowo : serek kremowy np. Mój Ulubiony, Almette, łosoś wędzony, szynka parmeńska, sałata itp. Rozgrzać patelnie. Wszystkie składniki oprócz dodatków wymieszać w  misce za pomocą łyżki. Patelnię przesmarować masłem i wylać tyle ciasta, aby pokryło powierzchnię cienką warstwą.  Smażyć naleśnika do zniknięcia surowego ciasta.  Przełożyć na talerz, posmarować serkiem, ułożyć plasterki szynki lub łososia i sałatę. Zawinąć

Chocolate Muffin Blog
Bezglutenowe naleśniki gryczano-kukurydziane z ekologicznych mąk Symbio 158

truskawkowego niskosłodzonego Symbio (do smarowania naleśników) 1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. 2. Na mocno rozgrzaną, suchą patelnię teflonową wylewamy po kolei porcje ciasta. Naleśniki smażymy po 30 sekund z każdej strony. 3. Podajemy z dżemem

Szefowa kuchni
Świetna przekąska! 204

Święta, święta i po świętach...Już pojutrze Nowy Rok, a na wieczór sylwestrowy przyda się przepis na fajną, smaczną przekąskę. Kotleciki z kurczaka, na ciepło czy

NA MOIM TALERZU
Racuchy drożdżowe z jabłkami 162

dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojone jabłka i dokładnie łączymy z ciastem. Następnie miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju i kładziemy po łyżce wyrośniętego ciasta, smażąc z obu stron na złoto. Gotowe racuchy odsączamy na ręczniku kuchennym i podajemy posypane cukrem pudrem lub z łyżką kwaśnej śmietany

Food Square
Sodowiaczki 145

oraz cukier wanilinowy.Łączymy z jogurtem i mieszamy.Dodajemy mąkę z sodą i miksujemy na jednolitą masę.Dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką.   Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładamy porcje ciasta a na wierzch plasterki jabłek.Przykrywamy niewielką ilością ciasta.   Smażymy na średnim ogniu.Kiedy spód się zrumieni obracamy szybkim ruchem przy pomocy drewnianego patyczka.Placuszki należy obrócić

Maminek kulinarny
Naleśniki a'la Gundel 188

pudrem. Trzepaczką mieszamy mleko z mąką. Dodajemy jajko oraz żółtko i znowu mieszamy. W razie potrzeby  masę  przecieramy przez sitko, aby nie było grudek.Z ciasta smażymy bez tłuszczu na teflonowej patelni 12 cieniutkich naleśników.Orzechy mieszamy z mlekiem, cukrem, rumem, sokiem z cytryny, skórką z cytryny i rodzynkami. Tym nadzieniem smarujemy cienko każdy naleśnik, zawijamy i układamy obok

Smakowity Blog Kulinarny