ciasto z patelni - 2000 przepisów (strona:13/134)

Recenzja patelni Positano Granitium firmy Ballarini 177

zostawił znienawidzonej, tłustej obwódki. Zapewniam, że po wszystkich kulinarnych wariacjach umycie patelni nie stanowiło żadnego problemu.   Polecam, sami przekonajcie się jak to jest, wlać naleśnikowe ciasto na rozgrzaną, suchą patelnię (choć rozum podpowiada- dodaj tłuszcz) i czekać, przypali się czy nie. Satysfakcja-bezcenna J    Jeśli recenzją choć trochę wzbudziłam Wasze zainteresowanie produktami Ballarini, to serdecznie zapraszam

Mia Cucina Sofieta
Placki z mąki jaglanej 205

jajko z maślanką. Następnie dodajemy sodę, cukier i stopniowo dosypujemy mąki.  Odstawiamy ciasto na placki na 15-20 minut by odpoczęło. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wylewamy ciasto, tak by powstały małe placuszki. Przed każdym smażeniem smarujemy patelnię olejem- najlepiej użyć pędzelka silikonowego do rozprowadzenia. Smażymy z obu stron. Najlepiej smakują z konfiturą

Aga w kuchni
Wyniki konkursu "Schyłek lata z sosami Folwark" 143

pieprz do smaku  Przygotowanie : Przygotowujemy ciasto na naleśniki. Do miski wlewamy mleko i wodę, dodajemy mąkę, sól i proszek do pieczenia, wbijamy jajko i miksujemy. Patelnie natłuszczamy i rozgrzewamy, nalewamy porcie ciasta, oprószamy przyprawą pomidory ze szczypiorkiem i smażmy na rumiano z dwóch stron.  Farsz:  Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę, podduszamy na maśle delikatnie soląc. Dodajemy(...)robimy mniejsze otwory, kółeczka tzw czapeczki zostawiamy. Całe krążki smarujemy rozkłóconym jajkiem, nakładamy ciasto z otworkiem. Układamy na blaszce, "czapeczki" osobno i pieczemy w 180 stopniach ok 15 minut. Wędlinę rozdrabniamy blenderem. Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę, pieczarki, kurki, paprykę czerwoną, dokładamy wędlinę i 3 łyżki sosu Folwark Madziarski, chwilę podsmażamy. podpieczone ciasto wyjmujemy i napełniamy farszem, przykrywamy serem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pancakes! Pyszne placuszki zza oceanu 279

móc szybko usmażyć placuszki na śniadanie dla siebie i rodziny.Pankejki smażymy na rozgrzanej, suchej (bez tłuszczu) patelni obydwu stron. Nie potrzebujemy tłuszczu, bo jest on już w cieście, a tylko na suchej patelni uzyskamy złoty kolor placuszków.Jemy tak, jak lubimy najbardziej, np. z miodem, cukrem pudrem, owocami, marmoladą, itd, itp.Poniżej moje propozycje - z nutellą, bitą śmietaną i rodzynkami.Oraz

Taste Of My Day
Racuchy trochę inaczej :) #jedzjabłka 182

wyrośnie. Polskie najsmaczniejsze jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki. Gdy ciasto jest już wyrośnięte dodajemy jabłka, rodzynki, cynamon i delikatnie mieszamy. Niewielką ilość oleju rozgrzewamy na patelni i nakładamy łyżką ciasto. Smażymy na złoty kolor z obu stron :)  Podajemy z jogurtem naturalnym wymieszanym z dżemem z owoców leśnych i posypujemy migdałami.  Smacznego

vegetanie
Naleśniki z bananem i czekoladą 123

wieku Katarzyna Medycejska przywiozła je do Francji, gdy została żoną francuskiego króla. Nie znam osoby która nie lubiłaby naleśników. Jak przygotować idealne naleśniki? Ciasto powinno być płynne, aby dobrze rozprowadzało się na patelni i obowiązkowo powinno odpocząć po przygotowaniu. Ważne jest też aby smażyć je na dobrej patelni, którą należy porządnie rozgrzać zanim usmażymy pierwszego naleśnika. Dzięki tym prostym sztuczkom(...)Przygotowanie: Miksujemy mleko i jajka, dodajemy cukier z wanilią, szczyptę soli i stopniowo dodajemy mąkę, cały czas mieszając. Ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję. Odstawiamy ciasto do lodówki na około 30 minut. Przed smażeniem smarujemy patelnię cienko olejem, np. za pomocą pędzla kuchennego. Na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki. Banany obieramy, wkładamy do miseczki i rozgniatamy widelcem. Dodajemy serek waniliowy

Smakowity Blog Kulinarny
Upite Piwem Schabowe 172

lodówki najlepiej na noc kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu przygotowujemy ciasto- mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, cynamonem, wbijamy jajko, dokładnie mieszamy, dolewamy piwo, tak aby ciasto miało konsystencję śmietany na patelnię wylewamy olej, podgrzewamy, na gorącym smażymy obtoczone w cieście kotlety jabłka myjemy, kroimy w kosteczki, podsmażamy na maśle z cukrem, doprawiamy tymiankiem i kolendrą, dorzucamy ugotowaną kaszę

Luźna Kuchnia
Truskawkowe rafaello 174

cukrem ubić na sztywno. Następnie cały czas miksując dodać żelatynę, wymieszać. Gotowy krem wyłożyć na krem adwokatowy. Powierzchnię ciasta wyrównać. 100 g płatków migdałowych uprażyć na suchej patelni. Przestudzić. Płatkami posypać wierzch ciasta. Moje uwagi: Upieczony i przestudzony biszkopt dobrze jest włożyć ponownie do formy, w której wcześniej był pieczony. Następnie wykładać kolejne warstwy kremu. Kiedy ciasto mamy w formie

In my kitchen
Najlepsze Ciasto Świata 70624

delikatnie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji.Powstały mus wylewamy na czekoladowy spód (w tortownicy z obręczą). Ciasto pozostawiamy na całą noc w lodówce.Po tym czasie górę ciasta posypujemy podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów i już możemy rozkoszować się "najlepszym ciastem świata".Moje posty

Słodka Strona
Simit - tureckie bajgle 169

większa ilość wody - ja musiałam jeszcze dodać ok 100ml ). Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 1 godz.W trakcie rośnięcia ciasta sezam prażymy na suchej patelni, a miód rozpuszczamy w ciepłej wodzie.Z wyrośniętego ciasta odrywamy niewielkie kawałki, formujemy je w wałek ok 70cm i składamy na pół, a następnie skręcamy naprzemiennie te dwie

charlotte gotuje
Śniadanie na słodko 161

domu zwany "grzybkiem", przyrządzany przez mamę lub babcię :). Składniki: 1 jajko 3 łyżki mąki 1/4 szklanki wody szczypta soli płaska łyżka cukru Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto mieszamy na gładką masę. Na patelni roztapiamy odrobinę masła, na którym smażymy ciasto na wolnym ogniu na złoty kolor. Placek przekładamy na talerz i jemy z ulubionym dodatkiem - ja proponuję dżem, miód, duszone

Taste Of My Day
Pizza z patelni 183

pizzę. A najlepsza jest ta, przygotowana we własnym domu. Nie wiedziałam jednak, że pizze można również przyrządzić na patelni. Gotowe spody podgrzewa się właśnie na patelni przystosowanej do pieczenia w piecu, a gdy na cieście pojawią się bąbelki, dodaje się wszystkie dodatki. Następnie taką pizze wkłada się na kilka minut do piekarnika z ustawioną funkcją grill (u mnie funkcja opiekacza(...)dwie, możesz przygotować na raz dwie pizze. Rozwałkuj pierwszy kawałek pizzy na obsypanej mąką stolnicy, tak aby średnicą pasował do wielkości Twojej patelni. Na rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oliwy i przenieś spód pizzy. Naciskając ciasto palcami, uformuj boki pizzy, aby były grubsze niż środek. Smaż pizze na średnim ogniu przez około 5-8 minut, do momentu gdy na cieście zaczną

Moja Delicja
Drożdżowe warkoczyki ze szpinakiem i serem feta 196

łączmy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy przez około 10 minut. Ciasto powinno być elestyczne i nie kleić się do rąk. Następnie ciasto przekładamy do miski, przykrywmy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 h. Olej rozgrzewamy na patelni, podsmażamy cebulkę na złoty kolor, dodajemy umyty, osuszony szpinak i smażymy do czasu aż zwiędnie. Gdy ostygnie wyciskamy nadmiar płynu i łączymy(...)pszennej 80g przesianej mąki razowej 120g grubo tartego parmezanu 250gml maślanki 1 jajko 60g sera fety pokruszonego 3 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki soli do ciasta Przygotowanie: Rozgrzej olej na patelni, smaż cebulę aż zmięknie, dodaj umyty, osuszony szpinak i smaż do czasu aż zwiędnie. Gdy ostygnie wyciśnij nadmiar płynu i połącz go z ziołami. Rozgrzej piekarnik

Mia Cucina Sofieta
Krokiety z mięsem mielonym i pieczarkami 389

wraz z cukrem i solą dokładnie łączymy. Ja robię to blenderem, w którym najpierw umieszczam wymienione składniki, a później, ciągle mieszając, stopniowo dodaję mąkę. Ciasto musi być dość rzadkie, żeby dało się je rozlać na patelni i smażyć dość cienkie naleśniki. Nie może być jednak za rzadkie, ponieważ(...)wtedy mogą się nam rozpadać podczas przewracania. Trzeba to wypróbować samemu. Naleśniki smażymy na patelni już bez dodatku tłuszczu. Myślę, że dodanie odrobiny oleju do ciasta jest lepszym pomysłem, niż lanie go na patelnię. Naleśniki do krokietów nie powinny być zbyt mocno przyrumienione na brzegach, ponieważ mogą się wtedy łamać przy zwijaniu. Ostatni naleśnik już na patelni Farsz do krokietów

Ratunku obiad
540. Wytrawnie, z serem. 131

robimy małe wgłębienie na środku wlewamy wodę i oliwę. Zagniatamy ciasto na jednolitą kulkę. Pozostawiamy pod przykryciem by odpoczęło na jakieś 20min. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię na jak największym ogniu, a ciasto rozwałkujemy na okrągły placek(na blacie oprószonym mąką) i przekładamy go na patelnię, zmniejszamy odrobinę ogień i po jakiś 2min?( aż, się zarumieni spód) przekręcamy i "smażymy

More food, love and dreams