ciasto z patelni - 2000 przepisów (strona:7/134)

Naleśniki z parówką i serem 154

szklanki) -jajko -sól -tłuszcz do smażenia Farsz: -parówki -żółty ser Panierka: -jajko -bułka tarta Przygotowanie: Składniki ciasta mieszamy, najlepiej mikserem. Odstawiamy na kilkanaście minut. Następnie wylewamy małe ilości ciasta na patelnie i smażymy z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu. Z podanych składników powinno wyjść 5 naleśników. Gdy już mamy naleśniki, nadziewamy je parówką i żółtym serem, tak z jeden

Tanie przepisy studenckie
Śniadaniowe placuszki z jabłkiem 180

cukru z prawdziwą waniliąSposób przygotowania:Mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajka i mleko, wszystko dokładnie mieszamy. Jabłka ścieramy na małych oczkach i dodajemy do ciasta. Na patelnię wylewamy olej i dodajemy odrobinę masła (najpierw olej aby masło nie zbrązowiało). Smażymy małe, cienkie placuszki na średnim ogniu, około 1.5 minuty z jednej strony. Następnie

Słodkie Przyjemności
Krokiety a'la ruskie 374

ruskich puerogach. Po odsmażeniu ich na maśle i dodaniu odrobiny cebulki, smakują naprawdę wyśmienicie.Zaczynamy od przygotowania ciasta na naleśniki. Z mleka, jajek i mąki przygotować gładkie ciasto. Rozgrzać patelnie teflonową, wylać na nią odrobinę oleju (tylko pod pierwszy naleśnik!), a następnie smażyć kolejno naleśniki. Należy jedynie zwrócić uwagę, żeby naleśniki były cieniutkie. Z podanych składników wyszło

Świat Domowej Kuchni
Naleśniki z serem zapiekane w śmietanie, polane sosem malinowym 5248

Polecam naprawdę każdemu.W oryginalny przepis wcisnęłam jedynie swój przepis na naleśniki, który mnie nie zawodzi od lat.Zaczynamy od smażenia naleśników. Z mleka, jajek i mąki przygotować gładkie ciasto. Rozgrzać patelnie teflonową, wylać na nią odrobinę oleju (tylko pod pierwszy naleśnik!), a następnie smażyć kolejno naleśniki. Należy jedynie zwrócić uwagę, żeby naleśniki były cieniutkie. Z podanych składników wyszło

Świat Domowej Kuchni
Zupa pomidorowa z zielonym makaronem naleśnikowym 163

solą i pieprzem. Makaron:  Z jajka, mleka, wody, mąki i szczypty soli robimy ciasto naleśnikowe. Do ciasta dodajemy poszatkowane zioła i miksujemy blenderem, aż uzyskamy zielone ciasto. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło i smażymy naleśniki. Po usmażeniu naleśniki zwijamy w rulon i kroimy na cienkie paski

Smakowity Blog Kulinarny
Orkiszowo-gryczane naleśniki z dżemem truskawkowym 147

mleko, jaja, stewię i szczyptę soli, tworząc przy tym dość rzadkie ciasto na naleśniki. Jeśli będzie zbyt gęste dodajemy kilka łyżek wody (najlepiej gazowanej, co spulchni ciasto). Rozgrzewamy patelnię oraz olej kokosowy i smażymy na niej naleśniki (niech będą cienkie). Z podanego przepisu powinniśmy otrzymać 7 dużych naleśników. Ja moje naleśniki podałam z pyszną konfiturą truskawkową. Jednak

Mango Papaja
Oponki 147

stolnicę posypaną mąką i rozwałkujemy na grubość ok. 1 cm. Z ciasta wycinamy szklanką kółka, a ich środki wycinamy kieliszkiem. Pozostałości ciasta zagniatamy ponownie, rozwałkowujemy i znowu wycinamy oponki - postępujemy tak aż do wyczerpania ciasta.Na patelni roztapiamy smalec i smażymy nasze oponki na złoto z każdej strony. Po wyciągnięciu z patelni osuszamy je na ręcznikach papierowych i posypujemy cukrem pudrem

Emcia Pichci
Czas na Indie! 180

pomocą naoliwionych dłoni formuję placki (jest to troszkę niezręczne i brudne zadanie).  Smażę je na suchej patelni, aż pojawią się zbrązowienia. Inny sposób: na rozgrzaną, suchą patelnię rzucam porcję naoliwionego ciasta, które rozciągam, rozpłaszczam na patelni za pomocą łyżki. CHUTNEY Z BIAŁEJ CEBULI  z chili i rodzynkami (wychodzi 0k.300ml chutney'a) 0,5 kg cebuli 1,5 szklanki

W kuchni Karmel-itki
Naleśniki z makrelą 146

zawsze robię bez cukru, dzieci zjadły jak zwykle z białym serem, a ja w końcu wykorzystałam makrelę ;) Do powtórzenia, bardzo lubię takie smaki!     Ciasto naleśnikowe:  na ok. 10 sztuk na patelni o średnicy 21 cm 260 g mąki  250 ml mleka 250 ml wody mineralnej gazowanej 2 jajka szczypta soli(...)roztopionego masła Przygotowanie:   Jajka, sól, mleko, przesianą mąkę razem miksujemy. Na końcu dodajemy wodę.  Na patelni topimy masło i dolewamy je do ciasta, mieszamy.  Smażymy naleśniki na patelni bez użycia dodatkowego tłuszczu.   Dodatki:   mała wędzona makrela 150 g startego żółtego sera kukurydza 1 łyżeczka masła Przygotowanie:   Makrelę obieramy ze skóry, usuwamy wszystkie ości

bistro mama
Chlebek cebulowy z majerankiem 137

patelni na 2 łyżkach oleju. Do mąki dodajemy rozczyn i resztę wody oraz oliwę.Zagniatamy ciasto aby następnie wgnieść w nie sól ,cebulę prażoną oraz cebulę z patelni i majeranek. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę. Po tym czasie wygniatamy jeszcze chwilę i wkładamy do foremki. Przykrywamy ściereczką.Smarujemy roztrzepanym żółtkiem z mlekiem.Nacinamy wierzch nożem w kilku miejscach. Nagrzewamy

Anioły w kuchni
Krokiety z kapustą i grzybami 158

300g kapusty kiszonej200g grzybów leśnych2 cebulesól, pieprz1 łyżeczka cukru2 łyżki masłaNaleśniki:200g mąki3 jajka1,5 szklanki mleka szczypta solioliwa do smażeniaPanierka:bułka tartajajkoPrzygotowanie:Naleśniki: Składniki na ciasto zmiksować. Na patelnię teflonową wlewamy kilka kropel oliwy, rozprowadzamy ciasto i smażymy z obydwu stron. Z podanych składników wychodzi 10-12 naleśników.Farsz: Kapustę gotujemy do miękkości około 30 minut

Smakowity Blog Kulinarny
Naleśniki z serem i sosem rabarbarowo-truskawkowym / Cheese blintzes with strawberry rhubarb sauce 281

miksera lub blendera zmiksuj wszystkie składniki na nadzienie i także przełóż do lodówki. W celu przygotowania naleśników, rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj troszkę masła. Wlej ¼ szklanki ciasta na środek patelni i okrężnymi ruchami rozprowadź je po jej dnie. Smaż przez około minuty i gdy naleśnik będzie już ładnie zarumieniony od spodu, przełóż go na talerz. Powtarzaj te czynności

karmelowy
Maślane naleśniki z twarożkiem cappuccino i konfiturami z czarnej porzeczki 265

szklanki mąki pszennej , 50 g masła , szczypta soli , 1 łyżka cukru , odrobina oleju do natłuszczenia patelni. Jajka roztrzepać z cukrem, wlać mleko i wsypać mąkę i sól. Dokładnie zmiksować lub roztrzepać trzepaczką. Masło stopić i przestudzić lekko, żeby nie było gorące. Wlać do ciasta, dokładnie wymieszać(...)odstawić na kilka minut. Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Patelnie rozgrzać do mocno, natłuścić ją lekko olejem. Najlepiej używać do tego celu silikonowego pędzelka. Na gorąca patelnię wlewać niewielką ilość ciasta i smażyć naleśniki z obu stron na lekko złoty kolor. Usmażone smarować twarożkiem i zwijać w rulonik. Twarożek (wystarcza na około 4-6 sztuk): 20 dkg twarogu półtłustego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pełnoziarnista pizza w wersji XS 400

Przygotowujemy sos na pizze. Na rozgrzaną patelnię wlewamy sok pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i zioła prowansalskie. Mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji. Sos polecam dodawać na ciasto bezpośrednio z patelni. Dodatki na pizzę można dodać według własnych upodobań, ale ja wybrałam swoje ulubione, więc nie koniecznie możecie nimi się sugerować. Brokuł gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty

Truskawkowa Fiesta