ciasto z patelni - 2000 przepisów (strona:6/134)

Kokosowe pancakes z truskawkami 141

zrobić? Nic skomplikowanego! Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego ( a jeśli takiego nie posiadacie to wystarczy mocniejszy woreczek, w którym robicie większą dziurkę ) i na patelni “rysujemy” ciastem zarys serduszka, po czym wypełniamy jego środek ciastem. Czekamy, aż się zarumieni, przewracamy na drugą stronę, chwilę smażymy i gotowe :) SKŁADNIKI: Porcja dla 2 - 3 osób. 1 szklanka mąki orkiszowej 1 ½ łyżeczki(...)dodajemy cukier i jajko, miksujemy do połączenia składników. 4. Płynne składniki przelewamy do miski ze składnikami sypkimi, przez chwilę miksujemy. Dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło - ponownie miksujemy. 5. Na patelni na niewielkiej rozgrzanego tłuszczu ( ja smażyłam na oleju kokosowym ) smażymy nieduże pancakes na złoty kolor z obu stron. Pancakes przewracamy na drugą stronę, gdy same odchodzą od patelni przy

W kuchni Katie
PARIS BREST - FRANCUSKI DESER Z KREMEM PRALINOWYM 346

powyższych składników, prawdopodobnie będzie go trochę więcej)200 g masła, w temperaturze pokojowej200 g kremu czekoladowego migdałowo-orzechowego (ja użyłam Nutelli)DODATKOWO:3-4 łyzki uprażonych na patelni płatków migdałowychWYKONANIE:CIASTO PARZONE:W garnuszku z grubym dnem zagotuj wodę i masło.Na gotującą się wodę wsyp mąkę pszenną, cały czas energicznie mieszając drewnianą łyżką, aby ciasto się nie przypaliło.Ucieraj(...)piłką.Krem pralinowy wyciśnij ozdobnie na spód ciasta za pomocą rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki (np. Wilton 1M). Posyp krem uprażonymi na patelni i ostudzonymi migdałami.Przykryj drugą częścią ciasta i wstaw do lodówki na kilka godzin (minimum 3-4 h). Warto schłodzić porządnie gotowy deser, gdyż nabiera on wtedy właściwego, cudownego smaku. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Naleśniki z grzybowym farszem 214

patelni a olej pozostawiamy.Grzyby suszone odciskamy z wody.   Grzyby i cebulę mielimy w maszynce.   Przekładamy na patelnię, doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem ziołowym i podsmażamy do delikatnego zrumienienia.   Przygotowujemy ciasto naleśnikowe.Składniki miksujemy.   Smażymy placki naleśnikowe.   Nakładamy porcje farszu.   Zawijamy naleśniki(...)Jeśli pozostało trochę ciasta naleśnikowego, dolewamy odrobinę mlekaa jeśli nie - roztrzepujemy jajko, dodajemy 2 łyżki mąki i 3 łyżki mleka, mieszamy i przygotowujemy ciasto do panierowania   Na patelni rozgrzewamy olej lub masło, naleśniki obtaczamy w bułce tartej, moczymy w cieście, ponownie obtaczamy w bułce tartej i układamy na patelni.Podsmażamy na rumiano z obu stron

Maminek kulinarny
Naleśniki z serem i cynamonem 168

pół godziny. W tym czasie przygotowujemy farsz. Twaróg rozdrabniamy , dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Nie powinien , być za rzadki, więc uważamy z jogurtem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Do ciasta dodajemy wodę , by otrzymać odpowiednią konsystencję słodkiej śmietanki. Ciasto nalewamy chochlą na patelnię, smażymy na zloty kolor z obu stron. Smarujemy farszem i składamy w dowolny sposób. Ja w kopertę

W kuchennym oknie Ewy
Naleśniki dla miłośników konkretów, czyli buritto z przepysznym pomidorowo – kiełbasowym nadzieniem 158

gouda Jajka i mleko mieszamy trzepaczką i wsypujemy stopniowo mąką. Ciasto naleśnikowe jest gotowe, gdy nie ma grudek. Naleśniki pieczemy na rozgrzanej patelni, bez dodatku oleju. Jeśli ciasto lepi się do patelni, wówczas możemy co pewien czas wlać kroplę oleju, lub przetrzeć patelnię papierem kuchennym nasączonym olejem. Po upieczeniu wszystkich naleśników przyrządzamy sos. Kiełbasę i cebulę obieramy ze skórki, kroimy

Smakowy Raj
Bliny ze śmietaną i łososiem 103

mąki, dodać szklankę mleka, jajka, masło, sól i rozczyn z drożdży. Wymieszać, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do podrośnięcia na około godzinę.Gdy ciasto wyrośnie, rozgrzać olej na patelni i nakładać ciasto łyżką. Smażyć okrągłe placuszki na złoty kolor z każdej strony.Podawać na ciepło od razu po upieczeniu lub podgrzaniu w piekarniku

wyzwania kuchenne
Krokiet i sałatka oraz sos czosnkowy 158

przyjaciółmi.Przepis na KROKIETY;SKŁADNIKI:2 jajka150 ml mleka150 ml wody200 g mąki pszennejszczypta soli (około 1/2 łyżeczki)WYKONANIE:Wszystko razem wymieszać i smażyć naleśniki na małej patelni. Jeżeli ciasto jest za gęste, można dodać mleka.Farsz pieczarkowo-serowy;SKŁADNIKI:0,5 kg pieczarek200 g żółtego seraszczypioreksól, pieprzWYKONANIE:Oczyszczamy pieczarki i kroimy je w kostkę. Następnie smażymy je na patelni, dodajemy

Serce zamknięte w formie pyszności
Naleśniki na słodko z białym serem 166

soli i cukier waniliowy. Mieszamy.Na patelni rozgrzewamy masło klarowane lub olej kokosowy, który daje całkiem inny wymiar smaków i zapachów.Gdy już mamy gorącą oliwę, delikatnie na pochyloną patelnię wylewamy ciasto. Po 2-3 minutach przewracamy i rozkładamy farsz. Zwijamy dowolnie, jak lubimy. Oczywiście zamiast twarogu, mogą być powidła, dżemy, nutelle.Życzę dużo uśmiechu i radości podczas konsumowania. CMOK

Pasje Jolki
Wegański „Twix” 177

zblendowanego banana wyrobić ciasto (musi być twarde, ale dające uformować się u kulę i nie kruszyć, w razie „w” delikatnie podsypać mąką- ja podsypywałam pełnoziarnistą bo mi się oleju za dużo wlało) uformować kulę, zawinąć w filię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinkę). W tym czasie zabrać się za karmel. Na dużą patelnię wylać mleko i cukrem(...)wiem, ale warto). Dokładnie po godzinie karmel wygląda tak: Do karmelu dodać masło kokosowe i dokładnie wymieszać. Idealny karmel musi być gęsty i „odchodzić” od ścianek patelni. Wyjąć ciasto z lodówki i wykleić nim blachę uprzednio wysmarowaną delikatnie olejem roślinnym. Ciasto dodatkowo ponakłuwać widelcem. Piec w temp. 190 C około 20 minut. Na upieczone ciasto wykładamy lekko przestudzony

greenscarf
Świąteczne naleśniki 101

rezultatem moich dzisiejszych eksperymentów :) Przygotowane z tradycyjnego ciasta naleśnikowego, uformowane za pomocą rękawa cukierniczego w urocze świąteczne kształty. Jeśli nie posiadacie szprycy lub rękawa to nie problem. Można go zrobić domowym sposobem tak jak pokazano na tym filmiku. Zapraszam do zabawy :)   Składniki : 3/4 szklanki mąki pół szklanki mleka 1 jajko Rozgrzać patelnię(...)Składniki zmiksować. Podzielić następująco*:  1/2 ciasta przełożyć do rękawa cukierniczego/szprycy/woreczka do 1/2 ciasta dolać 3 łyżki mleka i zmiksować, pozostawić w miseczce Przed pierwszym naleśnikiem smarujemy patelnię masłem.  Z gęstszego ciasta umieszczonego w rękawie cukierniczym formujemy kontury kształtów. Czekamy minutę aż odrobinę się usmażą. Wolne przestrzenie wypełniamy rzadszym ciastem. Smażymy z obu stron aż do zniknięcia surowego ciasta

Chocolate Muffin Blog
Andrzejki_Jędrzejki_Andrzejówki_wróżby poleca Christopher. 475

szkl. mąki +1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 serki  homogenizowane waniliowe 3 jajka olej do smażenia cukier puder do posypania Składniki ciasta zmiksować. Każdy kładzie łyżkę ciasta na rozgrzany tłuszcz i smaży. Tłuszcz nie może być zbyt gorący, aby pączki nie przypaliły się ,a były  przepieczone. Wyłowić swój  „pączek-przepowiednię” i uruchomić wyobraźnię. Oczywiście pączek zjadamy(...)ciepło lub zimne . I wreszcie z  błogością w ustach czekamy na to ,co przyniesie nam los, niezależnie od wróżb. Zamiast lać wosk ,każdy może wylać na patelnię chochelkę ciasta naleśnikowego i wróżyć  z  kształtu naleśnika.  Następna praktyczna wróżba która ,podniesie nas na duchu, jeżeli wróżba nie będzie pomyślna. A teraz, dzieci przygotują kartki z jednej strony

Kulinarny karnet Christophera
Placuszki dyniowe 107

Dlaczego uwielbiam placuszki? Poza walorami smakowymi są niezwykle proste w przygotowaniu. Wystarczy, że wymieszamy składniki, nałożymy porcję ciasta na patelnię i usmażymy! To takie proste :) Dziś zapraszam Was na placuszki dyniowe, wcale nie gorsze od dyniowych naleśników , które jakiś czas temu pojawiły się na blogu.     Składniki: (na około 20 placuszków) 2 jajka 220 g puree z dyni

Nastoletnie Wypiekanie
Placek serowo-kokosowy 102

kolację :) Składniki : 4 łyżki twarożku 2 łyżki wiórków kokosowych zmielonych na mąkę 1 jajko Rozgrzać patelnię. Jajko zmiksować. Dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładką masę. Na rozgrzaną patelnię wylać ciasto. Rozprowadzić. Smażyć na małym ogniu na rumiany kolor, z obu stron (ok 10 minut z każdej).  Przełożyć na talerz.  Podawać z jogurtem. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
.812. leniwa niedziela 97

omlet z fasoli podany z tahini ; herbata pomarańcza-czekolada ~ Skoro mamy "fasolowe brownie" czyli pieczone ciasto z fasoli, to może by tak tę masę usmażyć? Szybciej będzie! Takie ciasto z patelni :) Smakuje tak samo jak to pieczone. Brakowało mi tych fasolowych dziwności-pyszności :) Wczoraj praktyki - dzisiaj dzień wolny - od jutra znów praktyki, miesiąc, 8 godzin dziennie...Dlatego dzisiaj nie robię

breakfast of dreams
Pancakes z warzywami 133

jajko, mleko, olej, zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę, ser feta rozgnieść widelcem, czosnek przecisnąć przez praskę, i dodać wszystko do masy. Rozgrzać patelnię, nakładać ciasto i smażyć ok 2 min, obrócić na drugą stronę i smażyć ok 1 min. Posypać można z góry startym serem i gotowe. Smacznego

pink envelope
Naleśniki z parówką i serem 133

szklanki) -jajko -sól -tłuszcz do smażenia Farsz: -parówki -żółty ser Panierka: -jajko -bułka tarta Przygotowanie: Składniki ciasta mieszamy, najlepiej mikserem. Odstawiamy na kilkanaście minut. Następnie wylewamy małe ilości ciasta na patelnie i smażymy z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu. Z podanych składników powinno wyjść 5 naleśników. Gdy już mamy naleśniki, nadziewamy je parówką i żółtym serem, tak z jeden

Tanie przepisy studenckie
Śniadaniowe placuszki z jabłkiem 164

cukru z prawdziwą waniliąSposób przygotowania:Mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajka i mleko, wszystko dokładnie mieszamy. Jabłka ścieramy na małych oczkach i dodajemy do ciasta. Na patelnię wylewamy olej i dodajemy odrobinę masła (najpierw olej aby masło nie zbrązowiało). Smażymy małe, cienkie placuszki na średnim ogniu, około 1.5 minuty z jednej strony. Następnie

Słodkie Przyjemności
Krokiety a'la ruskie 355

ruskich puerogach. Po odsmażeniu ich na maśle i dodaniu odrobiny cebulki, smakują naprawdę wyśmienicie.Zaczynamy od przygotowania ciasta na naleśniki. Z mleka, jajek i mąki przygotować gładkie ciasto. Rozgrzać patelnie teflonową, wylać na nią odrobinę oleju (tylko pod pierwszy naleśnik!), a następnie smażyć kolejno naleśniki. Należy jedynie zwrócić uwagę, żeby naleśniki były cieniutkie. Z podanych składników wyszło

Świat Domowej Kuchni
Naleśniki z serem zapiekane w śmietanie, polane sosem malinowym 5229

Polecam naprawdę każdemu.W oryginalny przepis wcisnęłam jedynie swój przepis na naleśniki, który mnie nie zawodzi od lat.Zaczynamy od smażenia naleśników. Z mleka, jajek i mąki przygotować gładkie ciasto. Rozgrzać patelnie teflonową, wylać na nią odrobinę oleju (tylko pod pierwszy naleśnik!), a następnie smażyć kolejno naleśniki. Należy jedynie zwrócić uwagę, żeby naleśniki były cieniutkie. Z podanych składników wyszło

Świat Domowej Kuchni
Zupa pomidorowa z zielonym makaronem naleśnikowym 146

solą i pieprzem. Makaron:  Z jajka, mleka, wody, mąki i szczypty soli robimy ciasto naleśnikowe. Do ciasta dodajemy poszatkowane zioła i miksujemy blenderem, aż uzyskamy zielone ciasto. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło i smażymy naleśniki. Po usmażeniu naleśniki zwijamy w rulon i kroimy na cienkie paski

Smakowity Blog Kulinarny
Orkiszowo-gryczane naleśniki z dżemem truskawkowym 129

mleko, jaja, stewię i szczyptę soli, tworząc przy tym dość rzadkie ciasto na naleśniki. Jeśli będzie zbyt gęste dodajemy kilka łyżek wody (najlepiej gazowanej, co spulchni ciasto). Rozgrzewamy patelnię oraz olej kokosowy i smażymy na niej naleśniki (niech będą cienkie). Z podanego przepisu powinniśmy otrzymać 7 dużych naleśników. Ja moje naleśniki podałam z pyszną konfiturą truskawkową. Jednak

Mango Papaja