ciasto z patelni - 2000 przepisów (strona:12/134)

65. Orkiszowe placki na maślance z truskawkami 352

miksujemy lub mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Odkładamy na 10-15 minut. W tym czasie truskawki myjemy pod bieżącą wodą, szypułkujemy i kroimy w poprzek na plastry. Nakładamy ciasto na rozgrzaną patelnię za pomocą łyżki, pamiętając, o zasadzie 1 łyżka = 1 placuszek . Od razu na każdy placek kładziemy po parę plastrów truskawek. Gdy zobaczymy, że spód placuszków już się podpiekł

Be Fit Be Strong
Placki jaglane z serem i szpinakiem 128

Miały wyjść kluski, ale że próbna partia zamieniła się w paćkę, reszta ciasta wylądowała na patelni i dobrze, że wylądowała! :) Nie powiem ile ich wyszło bo ponad połowa rozpłynęła się wcześniej w garnku :p Składniki (całość około 845 kcal): 250g chudego sera białego 150g kaszy jaglanej firmy Kupiec   zmielonej na mąkę (aby pozbyć się goryczki polecam uprażyć ją wcześniej

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pancakes z jabłkiem i cynamonem 182

miski, wbić 2 jajka, dodać 2 łyżki oleju, całość zmiksować, tak, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Dodać mąkę , cukry, sól, oraz proszek do pieczenia, całość zmiksować. Gotowe ciasto smażyć na patelni na średnim ogniu z dwóch stron. Gotowe pancakes przełożyć musem jabłkowym, co drugą warstwę posypać dodatkowo cynamonem. Na wierzch wyłożyć jabłka pokrojone w kosteczkę,  podsmażone delikatnie na patelce

Kuchenne aromaty
Korzenne pancakes z miodem, orzechami i czekoladą 160

wbić 2 jajka, dodać 2 łyżki oleju, całość zmiksować, tak, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Dodać mąkę , cukry, sól, przyprawy, miód oraz proszek do pieczenia, całość zmiksować. Gotowe ciasto smażyć na patelni na średnim ogniu z dwóch stron. Gotowe pancakes przełożyć czekoladą nutellą, wierzch posmarowany czekoladą posypać orzechami i polać polewą

Kuchenne aromaty
Naleśnik ziemniaczany z duszoną karkówką 193

miękkości mięsa ( ok. 40 minut ). Ziemniaki ścieramy na średnich oczkach. Dodajemy jajka, mieszamy, dodajemy mąkę i mieszamy. Dolewamy wodę, olej, przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Na natłuszczoną patelnię wlewamy porcję ciasta, jak na naleśniki i smażymy z obu stron. Na połowę placka nakładamy duszona karkówkę, polewamy sosem czosnkowym, składamy naleśnik i gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Placuszki owsiane, Česká Hospoda 175

mąkę, żurawinę, rodzynki, cukier/syrop, olej i proszek do pieczenia. Masa ma być dość gęsta (jeśli nie jest, dodaj jeszcze trochę mąki). Dokładnie wymieszaj. Smaż małe placuszki na suchej patelni (1 łyżka ciasta na 1 placek). Podawaj ciepłe. Česká Hospoda Bardzo mile wspominam pobyt w Czechach, ludzi i tamtejsze jedzenie. Nie bez powodu nogi zaniosły mnie do Českiej Hospody (ul. Rynek

Qlinarnie i Qlinarnie
Placuszki z cukinii w greckim stylu. 127

dodajemy. Wszystko dobrze mieszamy i wylewamy powoli do warzyw ciasto, ale tylko tyle, aby zrobić z tego gęstą masę. Chodzi o to, żeby warzywa nie pływały w cieście. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i tak jak placki ziemniaczane smażymy na złoty kolor. Odstawiamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu i podajemy z tzatzikami. Sos  Tzatziki : 1 duży jogurt

vegetanie
Naleśniki z domowym twarożkiem waniliowym 121

miski wlewamy mleko, dodajemy wodę, jajka, mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder (ilość wg uznania ja daję około 1 łyżeczki).  Całość miksujemy do powstania odpowiedniego ciasta naleśnikowego.  Na patelni smażymy naleśniki.  Przygotowujemy masę serową - do miseczki przekładamy ser, dodajemy ziarenka z laski waniliowej, cukier puder (około 2 łyżki) oraz jogurt i całość dokładnie mieszamy do połączenia

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Róże naleśnikowe na walentynki 157

dodajemy mąkę, proszek i jajko. Dolewamy 2 łyżki oleju i całość dokładnie miksujemy lub mieszamy. Ja podzieliłam ciasto na dwie części i do jednej dodałam barwnik. Z obu ciast smażymy na patelni naleśniki. Z gotowych naleśników dużą szklanką lub foremką wycinamy kółka.  Śmietanę ubijamy, dodajemy do niej ser mascarpone i cukier puder i łączymy składniki. Naleśnikowe koła układamy jeden

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Racuchy ze śliwkami 143

proszek do pieczenia, wlewamy zsiadłe mleko, dodajemy cukier i wbijamy jajka - całość mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta.  Śliwki myjemy, pestkujemy i kroimy w niewielkie cząstki, dodajemy do ciasta, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy porcję racuchów, smażymy do zarumienienia z dwóch stron. Podajemy z cukrem pudrem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Drożdżowe racuchy z bananami 182

minut do wyrośnięcia.2. Następnie dodajemy pozostałe składniki i całość mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy pokrojone w plasterki banany i odstawiamy do wyrośnięcia.3. Na rozgrzany olej na patelni nakładamy porcjami ciasto i smażymy na wolnym ogniu z obu stron. Łyżkę za każdym razem zanurzamy w wodzie - wtedy ciasto nie będzie się do niej kleić.4. Usmażone racuszki posypujemy cukrem pudrem.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Naleśniki z truskawkami 177

jogurt owocowy.  Śmietanę ubijamy i dosładzamy.   Truskawki obieramy z szypułek, myjemy, osuszamy i kroimy w półplasterki.Lekko dosładzamy cukrem.   Z podanych składników sporządzamy ciasto naleśnikowe.Na patelni smażymy naleśniki.Wypełniamy je truskawkami i zwijamy.   Dodajemy ubitą śmietanę lub jogurt i deser gotowy.....a jaki smaczny!....Smacznego

Maminek kulinarny
Śniadanie wyciągające z łóżka 162

dokładnie wymieszać. Do drugiej miski przesiać mąkę, wymieszać z sodą, solą i cukrem. Dodać do mokrych składników, dokładnie połączyć (w masie nie może być grudek).Na dobrze rozgrzaną patelnię wykładać porcje ciasta (około 2 łyżek), smażyć na złoto-brązowy kolor z dwóch stron.Podawać ciepłe z karmelizowanym rabarbarem.Smacznego!Zdjęcie jest, jakie jest - jak już śpioch wynurzył się spod kołdry

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Cienkie naleśniki 187

gładką masę (lub wymieszać trzepaczką). Wstawić do lodówki na minimum 30 minut (dzięki temu naleśniki będą delikatniejsze).  2. Rozgrzać dobrą, nieprzywierającą patelnię. Natłuścić masłem. Wlewać na patelnię nieduże porcje ciasta i smażyć naleśniki, z obu stron, do lekkiego zrumienienia.  3. Wystudzone naleśniki ułożyć jeden na drugim, przykryć. Można przechowywać w lodówce do 2 dni lub zamrozić na kilka

Proste Potrawy
Tureckie pączki nasączone słodkim syropem 173

przestygnięcia (10 min), następnie domieszaj jajka oraz 1 łyżkę wystudzonego syropu.  Nalej olej do garnka lub dużej patelni o wysokich ściankach. Podgrzej chwilkę, aby stał się ciepły, po czym zdejmij z ognia. Zwilż dłonie olejem i weź kawałek ciasta wielkości świeżej moreli. Utocz(...)niego kulkę, następnie delikatnie spłaszcz i zrób w centrum dziurkę przy pomocy palca zwilżonego olejem. Delikatnie włóż pączka do oleju. Powtórz czynności z pkt. 3 z pozostałym ciastem. Umieść garnek lub patelnię z powrotem na kuchence i smaż pączki, aż nabiorą złotego koloru. Następnie wyjmuj je z oleju łyżką cedzakową i wkładaj do zimnego syropu. Pozwól pączkom pokąpać się

Chilli Czosnek i Oliwa
Ruchanki 1999

dodać jaja (po jednym) i stopione masło. Wsypać pokrojone jabłka, dodać rozczyn, dobrze zamieszać. Ciasto przykryć ściereczką odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Na rozgrzany na patelni olej nakładać porcje ciasta. Smażyć z obu stron na rumiano. Podawać posypane cukrem pudrem. * w oryginalnym przepisie były 3 jajka, ale ciasto było bardzo rzadkie i racuchy nie przypominały prawdziwych ruchanek, więc

Pełny talerz
Cytrynowa chmurka 4285

koniec dodając cukier. W taką masę wlewamy galaretkę i ubijamy. Przekładamy masę na ciasto. Niech sobie zastyga, a my w międzyczasie możemy sprażyć płatki migdałowe na patelni. Posypujemy po wierzchu. Ciasto jest gotowe kiedy porządnie stężeje. Wstawiamy je do lodówki

CoolinarniePL
MIĘTOWE NALEŚNIKI Z ZIOŁOWYM TWAROŻKIEM. 221

szczypiorek, dodaję. Przyprawiam solą i pieprzem ziołowym, mieszam i schładzam w lodówce.  Na małej patelni (wielkości jednego naleśnika) rozgrzewam niewielką ilość oleju, wlewam porcję ciasta i szybko rozprowadzam ją po całej patelni. Naleśniki mają być duże i nie za grube. Kiedy usmaży się z jednej strony, przewracam na drugą. Ściągam z patelni i układam na ręczniczku papierowym, aby wsiąkł

W kuchni Karmel-itki
Naleśnikowe roladki z twarogiem i truskawkami. 200

łyżki mleka 250g truskawek Sos. 250g truskawek 2 plasterki świeżego imbiru 2 łyżki cukru pudru Wykonanie. Składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować i odstawić na 30minut. Na patelnię naleśnikarkę ,24 cm, nalać ciasto i smażyć cienkie naleśniki, przewracając na drugą stronę. Wychodzi 5-6 naleśników. Ubić kremówkę z cukrem pudrem.Twaróg zmiksować i połączyć z rozpuszczoną w gorącym mleku żelatyną. ubitą

Kulinarny karnet Christophera
Wegańskie śniadanie - NALEŚNIKI Z BANANAMI :) 220

mąki  - 1 miarka mleka roślinnego (u mnie najczęściej sojowe) - 1 miarka wody - I tyle :)  Wymieszać porządnie na gładkie, lejące się ciasto - jak to ciasto naleśnikowe - i smażyć na średnim ogniu na 2 patelniach równocześnie, żeby móc jak najszybciej dobrać się do nich :)  Ja przed pierwszym naleśnikiem wlewam na patelnię kroplę oleju, resztę smażę już "na sucho(...)Ciasto bez cukru nie przypala się tak szybko, więc naprawdę łatwo smaży się w ten sposób.  Oczywiście, NAJWAŻNIEJSZA JEST PATELNIA ale to każdy naleśnikożerca wie i ma odpowiednią :) I teraz ważna uwaga - jeśli użyjemy mąki pszennej pełnoziarnistej, orkiszowej czy innej "grubej",  trzeba dolać trochę więcej wody, bo te mąki jakby więcej "piją". Najlepiej dolewać po trochu, mieszać

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Słodkie racuszki - #jedzjabłka 185

ciasto wyrośnie. Polskie najsmaczniejsze jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki. Gdy ciasto jest już wyrośnięte dodajemy jabłka i delikatnie mieszamy. Niewielką ilość oleju rozgrzewamy na patelni i nakładamy łyżką ciasto. Smażymy na złoty kolor z obu stron :) Przed podaniem posypujemy racuszki cukrem pudrem. Smacznego :) i róbcie sobie i dzieciaczkom te racuszki, są bardzo smaczne

vegetanie
Recenzja patelni Positano Granitium firmy Ballarini 189

zostawił znienawidzonej, tłustej obwódki. Zapewniam, że po wszystkich kulinarnych wariacjach umycie patelni nie stanowiło żadnego problemu.   Polecam, sami przekonajcie się jak to jest, wlać naleśnikowe ciasto na rozgrzaną, suchą patelnię (choć rozum podpowiada- dodaj tłuszcz) i czekać, przypali się czy nie. Satysfakcja-bezcenna J    Jeśli recenzją choć trochę wzbudziłam Wasze zainteresowanie produktami Ballarini, to serdecznie zapraszam

Mia Cucina Sofieta
Placki z mąki jaglanej 221

jajko z maślanką. Następnie dodajemy sodę, cukier i stopniowo dosypujemy mąki.  Odstawiamy ciasto na placki na 15-20 minut by odpoczęło. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wylewamy ciasto, tak by powstały małe placuszki. Przed każdym smażeniem smarujemy patelnię olejem- najlepiej użyć pędzelka silikonowego do rozprowadzenia. Smażymy z obu stron. Najlepiej smakują z konfiturą

Aga w kuchni
Wyniki konkursu "Schyłek lata z sosami Folwark" 145

pieprz do smaku  Przygotowanie : Przygotowujemy ciasto na naleśniki. Do miski wlewamy mleko i wodę, dodajemy mąkę, sól i proszek do pieczenia, wbijamy jajko i miksujemy. Patelnie natłuszczamy i rozgrzewamy, nalewamy porcie ciasta, oprószamy przyprawą pomidory ze szczypiorkiem i smażmy na rumiano z dwóch stron.  Farsz:  Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę, podduszamy na maśle delikatnie soląc. Dodajemy(...)robimy mniejsze otwory, kółeczka tzw czapeczki zostawiamy. Całe krążki smarujemy rozkłóconym jajkiem, nakładamy ciasto z otworkiem. Układamy na blaszce, "czapeczki" osobno i pieczemy w 180 stopniach ok 15 minut. Wędlinę rozdrabniamy blenderem. Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę, pieczarki, kurki, paprykę czerwoną, dokładamy wędlinę i 3 łyżki sosu Folwark Madziarski, chwilę podsmażamy. podpieczone ciasto wyjmujemy i napełniamy farszem, przykrywamy serem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki

Proponowane wyszukiwania