 TINY TINA CRUMPETS – BORDERLANDS – czyli racuchy z sosem krówkowym 319
TINY TINA CRUMPETS – BORDERLANDS – czyli racuchy z sosem krówkowym 319odpowiednią gęstość – czyli jeśli lubicie nieco gęstszy podgrzewajcie go jeszcze chwilę. W razie gdyby zgęstniał za mocno, można dodać mleka. 4. SMAŻENIE RACUCHÓW (10 min) Ciasto, które podwoiło swoją objętość, ponownie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy na niej łyżką porcje ciasta – ciasto dość ciężko schodzi z łyżki, więc warto moczyć ją w wodzie przed każdą porcją lub pomagać
Nerds Kitchen Tarte tatin 243
Tarte tatin 243Sposób przygotowania Jeśli macie naczynie do tarty lub patelnię, na której możecie jednocześnie smażyć i piec to podsmażcie w nim jabłka, a potem nakryjcie je ciastem w tym samym naczyniu. Ja mimo, że mam patelnię, w której mogę piec to... nie mogę jej zmieścić do piekarnika. Kto by pomyślał, że należało to przewidzieć i sprawdzić ;) Jabłka obieramy i kroimy(...)puszczą trochę soku, którego nie chcemy na patelni. Na patelni rozgrzewamy masło i drugą połowę cukru. Czekamy aż cukier się rozpuści, zbrązowieje i zacznie delikatnie bulgotać. Wtedy wrzucamy jabłka i smażymy około 15 minut obracając co jakiś czas. Mają oblepić się karmelem, a sos ma zgęstnieć. Ciasto francuskie ma mieć kształt koła, a jego promień ma być
W kuchni wieczorem Pizza na podpłomyku z pesto z liści rzodkiewki, pikantnym twarożkiem i rzodkiewkami (szybka pizza na cieście bez drożdży) 159
Pizza na podpłomyku z pesto z liści rzodkiewki, pikantnym twarożkiem i rzodkiewkami (szybka pizza na cieście bez drożdży) 159tylko rodzajem flatbreadu, czy też, bardziej po polsku, podpłomyka. To taka trochę oszukana pizza , szczególnie, że nie wymaga piekarnika, a jedynie rozgrzanej patelni. Coś podobnego pokazywałam Wam w przepisie na ekspresowe calzone oraz na tureckie gözleme . To ciasto, nie dość, że nie ma drożdży, nie ma też proszku do pieczenia. Wiem, że niektóre osoby go nie spożywają, a chciałam zrobić(...)papryczką chili w płatkach. Podpłomyki polej pesto z liści rzodkiewki, a na końcu udekoruj rzodkiewkami pokrojonymi na cienkie plasterki. Porady: Na cieście bez drożdży możesz oczywiście przygotować również bardziej tradycyjną pizzę. Po nałożeniu na usmażony na patelni placek sosu, sera i dodatków, wstaw pizzę do piekarnika nagrzanego do 200 C i piecz przez 5-10 minut, aż ser się
Chilli Czosnek i Oliwa RACUCHY CZYLI PĄCZKI Z PATELNI 233
RACUCHY CZYLI PĄCZKI Z PATELNI 233był zamiar :) Ciasto na racuchy improwizowałam, chociaż rzadko kiedy piekę coś "na oko". Ale racuchy są tak niewymagające, że można pozwolić sobie na chwilę fantazji w kuchni. Z reguły robię je bez nadzienia albo z jabłkami. Tym razem postanowiłam urozmaicić smak odrobiną marmolady włożonej do środka. I jakież było moje zdziwienie, kiedy już na patelni moje racuchy zaczęły(...)rozczynem z drożdży. Ciasto wyrobić. Nie trzeba odkładać do wyrastania. Nabierać łyżką, do środka kłaść odrobinę marmolady, skleić, nadać lekko kulisty kształt (jeśli ciasto mocno się klei posypać dłonie mąką) i smażyć na patelni z rozgrzanym dość mocno olejem na złoty kolor z każdej strony. Oleju musi być tyle, aby nasze pączki mogły swobodnie pływać. Usmażone pączki przekładamy na papierowy
Walijskie Pichcenie Drożdżowe babeczki z farszem pieczarkowym 210
Drożdżowe babeczki z farszem pieczarkowym 210też posmakują. Babeczki te zostały wymyślone specjalnie na konkurs na przepis z olejem rzepakowym, zajęły drugie miejsce i zostały nagrodzone patelnią Tefal. Drożdżowe babeczki z farszem pieczarkowym SKŁADNIKI: 150 g mąki 1 żółtko 60 ml oleju rzepakowego do ciasta +2 łyżki oleju rzepakowego do farszu 15 g drożdży świeżych 70 ml mleka 1/2 łyżeczki cukru 1/3 łyżeczki soli(...)wszystko na gładkie ciasto, zostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na ok 40 minut do wyrośnięcia. W czasie gdy czekamy na wyrośnięcie ciasta przygotowujemy nadzienie do naszych babeczek. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego i podsmażamy na nim drobno posiekane suszone papryczki i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, oraz czosnek. Ja usuwam większość pestek
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki Kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym 244
Kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym 244pieczenia, mieszamy. Dodajemy jajko, miksujemy i stopniowa dolewamy cydr. Gotowe ciasta powinno być gładkie (bez grudek) i dość gęste, jak na racuchy. Na patelni rozgrzewamy olej. Kwiaty bzu trzymając za łodygę zanurzamy w cieście, po czym kładziemy na rozgrzanym tłuszczu i smażymy przez 2-3 minuty z każdej strony. Po zdjęciu z patelni placuszki odkładamy na ręczniku papierowym aby odsączyć
Smakowity Blog Kulinarny Naleśniki z dodatkiem wody mineralnej. 192
Naleśniki z dodatkiem wody mineralnej. 192olej,oraz cukier wlewamy do niedużego garnka (lub miksera) i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę i jeszcze raz wszystko razem mieszamy. Mąki dodajemy tyle ,aby ciasto miało konsystencją niezbyt gęstego syropu. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i rozgrzewamy. Gdy tłuszcz się już rozgrzeje wlewamy ciasto ( nie za dużo,aby nasze naleśniki nie były zbyt grube) i smażymy na jasno
Przepisy i porady kulinarne Racuchy z jabłkami 309
Racuchy z jabłkami 309usuwamy gniazda nasienne, kroimy w plasterki i dokładamy do ciasta. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju, nakładamy porcje ciasta i smażymy na małym ogniu (pod przykryciem, lekko uchylone) z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem i … zjadamy Smacznego
Oryginalny smak Ciasto Łabędzi Puch 312
Ciasto Łabędzi Puch 312łyżka cukru, 200g mlecznej czekolady, 2 łyżki śmietany. Czekoladę połamać na kawałki, stopić na parze wraz ze śmietaną. Przestudzić i rozsmarować na wierzchu ciasta. Schłodzić. Wiórki uprażyć na suchej patelni, dodać masło i cukier, dusić chwilę, aż składniki się połączą. Przestudzić chwilkę i wyłożyć na wierzch ciasta
Z miłości do słodkości Bliny drożdżowe po Wileńsku 240
Bliny drożdżowe po Wileńsku 240wyrabiać ciasto na jednolitą masę. Ja robię to ręcznie mieszadełkiem. , gdy jest za gęste możemy dolać wody.Ciasto powinno mieć konsystencję takiego na racuchy. Na niewielką patelnię wysmarowaną olejem (najlepiej pędzelkiem),wlewamy porcjami ciasto i smażymy nasze bliny z dwóch stron, aż się lekko zezłocą. Usmażone przekładamy na talerz i przykrywamy żeby nie wystygły W międzyczasie rozgrzewamy dużą patelnię, wrzucamy
Gosia gotuje Bliny drożdżowe po Wileńsku 210
Bliny drożdżowe po Wileńsku 210wyrabiać ciasto na jednolitą masę. Ja robię to ręcznie mieszadełkiem. , gdy jest za gęste możemy dolać wody.Ciasto powinno mieć konsystencję takiego na racuchy. Na niewielką patelnię wysmarowaną olejem (najlepiej pędzelkiem),wlewamy porcjami ciasto i smażymy nasze bliny z dwóch stron, aż się lekko zezłocą. Usmażone przekładamy na talerz i przykrywamy żeby nie wystygły W międzyczasie rozgrzewamy dużą patelnię, wrzucamy
Gosia gotuje Łazanki 192
Łazanki 192przyprawą warzywną. Mięso kroimy w paseczki. Kapustę odsączamy z wody i kroimy. Na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy pieczarki a kiedy pojawi się sosik dokładamy mięso. Smażymy razem ok. 10 minut. Przygotowane wcześniej ciasto dzielimy na częścii rozwałkowujemy. Rozwałkowane placki ciasta pozostawiamy na 30 minut do przeschnięcia. Placki tniemy(...)pieprzem ziołowymi naturalnym oraz przyprawą warzywną. W miarę potrzeby możemy dodać kilka łyżek wody z gotowanego mięsa. Pokrojone ciasto wrzucamy do wody, w której gotowało się mięso i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i wrzucamy na patelnię. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy ok. 5 minut.Gotowe!Smacznego
Maminek kulinarny Libańskie pierożki drożdżowe 393
Libańskie pierożki drożdżowe 393jednolitą gładką masę przez co najmniej 10 minut. Wkładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.3. Podczas gdy nasze ciasto wyrasta, przygotowujemy farsz. Suchą patelnię porządnie rozgrzewamy, wrzucamy orzeszki Pini i prażymy przez kilka minut. Przesypujemy na talerz. Teraz wrzucamy wszystkie przyprawy i smażymy około 1 minutę, aż puszczą aromat. Dodajemy jedną łyżkę
My Culinary Art Paszteciki z kapustą i pieczarkami na Sylwestra 428
Paszteciki z kapustą i pieczarkami na Sylwestra 428łyżeczki zamiast 3 łyżek cukru.Składniki na farsz:1/2 kg kapusty kiszonej1/2 kg pieczarek1,5 łyżki masłapieprz, sól, vegetaopcjonalnie grzyby leśne, lub proszek grzybowyWykonanie:Przygotowujemy ciasto z TEGO przepisu.Na patelni rozgrzewamy masło. Pieczarki kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię. Czekamy aż odparuje z nich woda. Następnie szatkujemy kapustę kiszoną i dodajemy do pieczarek i smażymy około(...)nadzieniem nacinam co około 3-4 cm. Przekładam na papier do pieczenia i piekę około 15 minut w temperaturze około 200 st.C. Przed włożeniem do piekarnika można ciasto od góry posmarować białkiem jajka.Życzę smacznego
Anielska Kuchnia Ani Faszerowane tortille: Styczniowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 185
Faszerowane tortille: Styczniowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 185łyżeczki soli 2/3 szklanki ciepłej wody Mąkę z solą wymieszać na stolnicy i dodając stopniowo wody - zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 8-9 części i rozwałkować na okrągłe placki (około 18-20 stopni średnicy, czyli nie za dużej patelni). Smażyć na suchej, rozgrzanej(...)patelni około minutę z jednej strony, minutę z drugiej i znowu minutę z pierwszej. Na cieście pojawią się pęcherzyki, ale tak właśnie powinno być :) Ciasto odłożyć na talerz i odczekać chwilę - po zdjęciu z patelni może zrobić się twarde, ale po około 5 minutach powinno na nowo zrobić się elastyczne. Nadzienie tuńczykowe (na około 4-5 sztuk): 1 puszka tuńczyka
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!