ciasto z patelni - 2000 przepisów (strona:18/134)

Ciasto Wenezuela z masą cytrynową, dżemem morelowym i wiórkami kokosowymi (dla gości) 1407

piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok. 40 min. (czy ciasto jest upieczone można sprawdzić wbijając patyczek np. do szaszłyków - jak patyczek będzie suchy to ciasto jest gotowe) Jak biszkopt przestygnie kroimy go na dwa blaty. Masa: Galaretki rozpuścić w jednej szklance wody. Margarynę zmiksować z serkami i cukrem. Do masy dodać tężejące galaretki. Całość miksować do połączenia(...)przekładamy masą (biszkopt należy przełożyć masą w blaszce w której piekliśmy biszkopt bo masa jest dość płynna, później dopiero tężeje. Wiórki kokosowe podprażamy z cukrem na suchej patelni na złoty kolor. Wierzch ciasta smarujemy dżemem i posypujemy wiórkami. Ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu. Smacznego

IMPRESJA SMAKU
3-minutowe pancakes z blendera – bezglutenowe, wysokobiałkowe i fit! 267

Uwielbiam te placki. Jeśli je zrobicie i spróbujecie zrozumiecie, że nie da się ich nie kochać. Ich szykowanie to całe trzy minuty – odrobina dłużej schodzi nad patelnią. Skład? Samo zdrowie. Owsiane płatki, banan, jajka i jogurt. To lekkie i puszyste placuszki. Bardzo sycące. Zdrowe, szybkie i pyszne! Zapisz Zrobienie tych pancakes to chyba najprostsza rzecz na świecie – wystarczy odważyć(...)przy miksowaniu jak najbardziej rozdrobnić, a później na chwilę odstawić żeby zmielone płatki zdążyły nasiąknąć mieszanką i jednocześnie widocznie ją zagęścić. Smażymy pancakes na nieprzywierającej patelni o grubym dnie, nakładając porcje ciasta łyżką stołową. Placki po usmażeniu układamy jeden na drugim, posypujemy z wierzchu chrupiącym musli (to świetny kontrast dla miękkich i puszystych placków, naprawdę – posypcie je odrobiną owocowego musli

Karo in the Kitchen
Galettes complètes - gryczane naleśniki z szynką, serem i jajkiem sadzonym 201

tego naleśniki będą przywierać do patelni). Następnie ponownie energicznie mieszamy. Patelnię do naleśników mocno rozgrzewamy i dodajemy odrobinę oleju kokosowego, który równomiernie rozprowadzamy. Wylewamy porcję ciasta i rozprowadzamy je po całej powierzchni patelni, przechylając ją. Smażymy na małym ogniu, aż naleśnik zacznie odchodzić od patelni i stanie się złotobrązowy. Obracam na drugą stronę i dosmażamy ją jeszcze przez chwilę

Food Square
Naleśnikowe placuszki z szynką, serem i innymi dodatkami a'la pizzerinki. 288

ciasta dorzucam pokrojoną w kosteczkę szynkę, paprykę,cebulkę i pomidorki plus starty na duzych oczkach tarki żółty ser. Doprawiam przyprawami i mieszam dokładnie łyżką. Na patelni rozgrzewam olej, nabieram łyżką porcje ciasta, smażę na rumiano z obu stron. Gorące przekładam na papierowe ręczniczki, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podaję zazwyczaj na ciepło,ale na zimno tez są dobre, z dodatkiem

Kuchnia z widokiem na ogród
Naleśniki z wanilią i karmelowymi jabłkami 238

pełnej karmellovej E.Wedel 0,5 kubka śmietany 2 łyżki masła Przygotowanie: Mieszamy wodę z olejem, przesiewamy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli. Na patelni rozgrzewamy odrobinie oleju lub oliwy, wylewamy ciasto, smażymy naleśniki na złoty kolor Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w kosteczki, masło roztapiamy na gorącej patelni, wrzucamy jabłka, dolewamy sok z cytryny, wrzucamy ziarenka wanilii. Smażymy

Luźna Kuchnia
Szpinakowe naleśniki z twarożkiem i łososiem (bezglutenowe) 208

naleśniki z kaszy gryczanej, zrobiłam nową wersję - z ryżu basmati. Tym razem dodałam nieco mąki ziemniaczanej i, co oczywiste, szpinaku. Ciasto wyszło dość lejące, ale mimo to z zapałem i ciekawością zabrałam się za smażenie. Moja mała, teflonowa patelnia jest niezawodna, dlatego użyłam jej również tym razem. Naleśniki w tej odsłonie wyszły nieco grubsze niż tradycyjne, a ich usmażenie wymagało(...)mąkę ziemniaczaną i sól. Rozrzedzić wodą (ja użyłam ok. 1,5 szklanki) i chwilę blendować. Ciasto powinno mieć bardziej lejącą konsystencję niż tradycyjne ciasto naleśnikowe. Odstawić na ok. 15 minut. Smażyć na dobrze rozgrzanej, teflonowej patelni. Moja była mała, więc wyszło mi 5 naleśników. Naleśniki smażą się dłużej niż te z tradycyjnego ciasta, dlatego trzeba poczekać  kilka minut dłużej

Kuchnia Ellie
Biała kiełbasa inaczej i proziaki 206

dość często zamaczać dłonie w zimnej wodzie – formowanie będzie łatwiejsze). Na głębokiej patelni rozgrzać 3-4 łyżki oliwy i usmażyć na złoto pulpeciki. Gotowe odłożyć na bok. Nalać na patelnię trochę oliwy i na małym ogniu zeszklić cebulę. Pod koniec smażenia dołożyć posiekaną papryczkę. Dodać przecier pomidorową i ugotowaną fasolę, oraz oregano i cząber. Gotować ok. 15 min. Dolać wodę(...)długości). Kładłam je na średnio gorącą patelnię i smażyłam po kilka minut z każdej strony, uważając, by ich nie przypalić. Można delikatnie podlewać je olejem, jeśli patelnia zacznie dymić. Myślę, że można rozwałkować ciasto na nieco grubsze placki, ale trzeba je odpowiednio dłużej smażyć, więc chyba bez dodatku tłuszczu się nie obejdzie. Można je oczywiście upiec w piekarniku albo bezpośrednio

dom-agi.pl
Tarta francuska z pomidorami i szynką parmeńską 239

duże pomidory- 400g sera brie- 80g szynki parmeńskiej- sól morska- świeżo zmielony pieprz (grubo)- świeża bazylia Szynkę kroimy w paski i rumienimy na gorącej patelni. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, na brzegach robimy krawędź, nakłuwamy widelcem, smarujemy rozkłóconym jajkiem, wstawiamy do piekarnika na ok. 10 minut. Gdy ciasto przyrumieni się

mojewypiekiinietylko
STRASZNIE pyszne naleśniki 204

dodajemy mąkę, aby uzyskać  gęste ciasto (jak na racuchy). Gęste ciasto wkładamy do strzykawki do dekoracji ciast z okrągłą końcówką, jak najmniejszą.  Ciasto przez strzykawkę wyciskamy na rozgrzaną i posmarowaną olejem patelnię. Rysujemy kontury zaplanowanego wzoru. Podsmażamy i wolne miejsca wypełniamy rzadkim ciastem za pomocą łyżki. Naleśnik odwracamy łopatką i podpiekamy z drugiej strony. Strasznego smacznego

Moniki Smakołyki
Jabłka w cieście 261

Ciasto odstawiamy na ok. 30 minut. Jabłka obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne, kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Porcjami dodajemy do gotowego ciasta, dokładnie w nim obtaczamy i kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy na rumiano z obu stron. Gotowe jabłka w cieście oprószamy cukrem pudrem lub podajemy z jogurtem. Jabłka w cieście można podać

mojewypiekiinietylko
Mazurek czekoladowo-orzechowy 235

długo. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Następnie rozwałkowujemy na papierze do pieczenia, przenosimy (razem z papierem) do blaszki o wymiarach około 22 x 33 cm. i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 10 minut. Rozetki orzechowe: Orzechy laskowe prażymy na suchej patelni, aż lekko się zrumienią i skórka będzie(...)piekarnika na około 15-20 minut. Nadzienie: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy masę krówkową i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Rozprowadzamy na upieczonym cieście i posypujemy uprażonymi na suchej patelni i lekko posiekanymi orzechami laskowymi. Schładzamy. Smacznego

Oryginalny smak
KOKOSOWY SERNICZEK Z PATELNI 199

wiśni (ok. 30 g) 1. W misce roztrzepałam jajka z ksylitolem i sodą oczyszczoną. 2. Jajka wymieszałam z twarogiem, mąką i wiórkami kokosowymi. 3. Rozgrzaną patelnię posmarowałam cienko olejem, rozprowadziłam ciasto po całej powierzchni. Smażyłam na najmniejszym ogniu pod przykryciem, kilka minut do uzyskania złotego koloru. 4. Podzieliłam na 8 części (4 części stanowią jedną porcję) i udekorowałam swoją

Vroblewska-fitlife
Placuszki twarogowe z bananem 224

rozgniatam widelcem. Następnie dodaję roztrzepane jajko oraz mleko, mieszam. Wsypuję mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. W razie potrzeby dodaje miód do smaku. Na rozgrzaną patelnię wlewamy po jednej łyżce ciasta, lekko spłaszczamy. Smażymy na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor

magiczna kuchnia Kasi
Proste placuszki owsiane :) 234

jajko 50 ml napoju sojowego (Probio) 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia  dodatki: banan, kiwi  Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszaj w misce za pomocą łyżki.  Patelnię dobrze nagrzej. Nalej porcję ciasta i przewrócić placuszka, kiedy powierzchnia pokryje się mnóstwem pęcherzyków.  Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie banan i kiwi

Zdrowie na języku :P
Pełnoziarniste placuszki ryżowe bezglutenowe :) 181

napoju roślinnego, u mnie ryżowo-kokosowe  (PRO-BIO) Dodatki: nerkowce (PRO-BIO) borówki  Przygotowanie: Wszystkie składniki (bez dodatków!) wymieszać w misce za pomocą łyżki.  Patelnię dobrze nagrzać. Nalać porcję ciasta i przewrócić placuszka, kiedy powierzchnia pokryje się mnóstwem pęcherzyków.  Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie nerkowce i borówki

Zdrowie na języku :P

Proponowane wyszukiwania