ciasto z patelni - 2000 przepisów (strona:9/134)

CIASTO KOKOSOWO JOGURTOWE 156

Upieczone ciasto wystudzić. Żelatynę rozpuści w 5 łyżkach gorącej wody.  Jogurt oraz cukier puder wymieszać, dodać przestudzoną żelatynę ponownie wymieszać. Tężejącym jogurtem polać przestudzone ciasto. Na rozgrzanej patelń umieszczamy wiórki kokosowe i prażymy je do koloru złoto-brązowego. Prażonymi wiórkami posypać ciasto. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Naleśniki razowe 160

solisłoninka do smażenia lub olej garść borówekdżem (smak jaki chcecie) kostka białego sera 2 łyżki cukru trzcinowego cynamonSposób wykonania: Wszystkie składniki na ciasto zmiksować. Rozgrzać tłuszcz na patelni i nalewać chochlą tyle ciasta, żeby pokryło całe dno. Ja mam miskę z dziubkiem, to nie używam chochli. Zachęcam do podrzucania naleśników, bo to jest cała frajda

pieprzny smaczek
Zasmutkowanie. I bananowo-czekoladowe rożki z ciasta filo 160

przygotować ich więcej, polecam zlepić ciasteczka i odstawić, a smażyć tuż przed podaniem. Gwarantuję, że ciężko będzie jakieś donieść na stół - u nas znikały prosto z patelni. Chrupiące rożki bananowo-czekoladowe z ciasta filo Składniki: (na 8 sztuk) 2 duże płaty ciasta filo 20 g masła 3 banany 1 łyżka cukru trzcinowego 25 g ciemnej czekolady (70%) 1/2 łyżeczki mielonego(...)cynamonem, odstawić. Ciasto filo pokroić na mniejsze kwadraty. Na środku każdego ułożyć porcję bananowego nadzienia, posypać drobno startą czekoladą. Brzegi ciasta delikatnie posmarować wodą, złożyć na pół w kształt trójkąta i dokładnie zlepić brzegi. Smażyć na patelni z odrobiną masła na złoto-brązowy kolor, około 2 minut z każdej strony. Podawać natychmiast. Smacznego! I znów poniedziałek... Czy tylko

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Naleśniki z pastą z kurczaka 395

Nadzienie: suszone pomidory czerwona papryka ser żółty rukola Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto wsypać do miski, zmiksować. Gdyby ciasto było za gęste dodać więcej wody. Na rozgrzaną patelnię wlać jedną chochelkę ciasta i równomiernie rozprowadzić. Smażyć równomiernie z dwóch stron. Naleśniki odkładać na talerz, aż do ostygnięcia. Piersi oczyścić z błonek, pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem, usmażyć. Odłożyć

cooklife
7. Zdrowy jak jabłko, rumiany jak jabłko: czyli wegański jabłecznik ★ 173

uformuj kulę. 4. Odłóż ciasto do lodówki, przykryte folią (chłonie zapachy) 5. Obierz jabłka i pokrój je na plastry. 6. Podpraż bardzo delikatnie płatki migdałów na suchej patelni. 7. Rozłóż ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuj widelcem. 8. Porozkładaj plasterki jabłek, pokrop sokiem z cytryny i posyp cynamonem, a następnie migdałami. 9. Włóż do piekarnika na około

Pland based fille
Podpłomyk pełen aromatycznych przypraw i warzyw 185

odpocząć ok 30 min.- po tym czasie dzielimy na części i rozwałkujemy cienkie placki (używam patelni szerokości ok 27 cm) mniej więcej na taką szerokość rozwałkuję ciasto- kładę na rozgrzaną suchą teflonową patelnie i piekę z obu stron do czasu kiedy zaczną się pojawiać pęcherze i ciasto się lekko zrumieni.jeżeli chce podpłomyki tylko do zamaczaniu w sosie robię

Basia w kuchni
Pancakes - puszyste naleśniki 175

świeże owoce. W misce wymieszać suche składniki, w drugiej misce roztrzepać jajko, roztopione masło, mleko oraz ekstrakt waniliowy. Połączyć suche składniki z płynnymi, dokładnie wymieszać. Na rozgrzaną suchą patelnie nakładać porcje ciasta ( u mnie 80 ml ciasta*). Smażyć na średnim ogniu, około 2-3 minut z każdej strony, aż będą złocisto-brązowe. Podawać ciepłe z ulubionymi dodatkami ! *smażyłam

Zabawa smakiem
Omlet czekoladowy 129

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.  Dodajemy po jednym żółtka nadal miksując. Wsypujemy mąkę i kakao, miksujemy tylko do połączenia składników. Ciasto wylewamy na patelnię posmarowaną masłem i smażymy pod przykryciem na małym ogniu. Po 2-3 minutach przewracamy na drugą stronę i pieczemy jeszcze 2 minuty.  Przekładamy na talerz, uzupełniamy ulubionymi

Chocolate Muffin Blog
Naleśniki z kaszą jaglaną i sosem rabarbarowo-truskawkowym 143

jest na słodko, jest idealnym dodatkiem do ciast i deserów. W rzeczywistości to jednak warzywo – gatunek byliny. Przepis powstał w ramach kampanii "Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców" ( www.poranapomidora.com ), finansowanej ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw."      Naleśniki: na ok. 10 sztuk na patelni o średnicy 21 cm 260 g mąki(...)jajka szczypta soli 50 g roztopionego masła Jajka, sól, mleko, przesianą mąkę razem miksujemy. Na końcu dodajemy wodę. Na patelni topimy masło i dolewamy je do ciasta, mieszamy. Smażymy naleśniki na patelni bez użycia dodatkowego tłuszczu. Krem z kaszy jaglanej: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki wody 1 łyżka masła 1 ½ łyżki cukru lub szczypta soli Kaszę wsypujemy do rozgrzanego

bistro mama
Naleśniki Black Red White 209

cukrem waniliowym.Truskawki wymieszać z cukrem i łyżką wody ,podgrzewać, dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z łyżką wody i podgrzewać do zagotowania.Patelnię lekko przepędzlować olejem, wlać chochelkę ciasta białego, rozprowadzić na połowie patelni, a na drugiej połowie rozlać ciasto kakaowe. Smażyć z obu stron. Każdy naleśnik posmarować twarożkiem i zwinąć. Podawać z truskawkami

Kulinarny karnet Christophera
Chleb z dynią 161

dyni świeżej startej, u Danusi gotowana i zmiksowana 230 g mleka z solą 520 g mąki pełnoziarnistej pszennej 200 g mąki pszennej ziarna dyni uprażone na suchej patelni Przygotowanie : Do ciasta zakwaszonego dodałam startą dynię ( jeśli wilgotna - odcisnąć sok ) i wymieszałam dokładnie, następnie mąki i mleko ze solą, robiłam to drewnianą łyżką Pod koniec wyrabiania dodałam pestki dyni i połączyłam

Proste Potrawy
Placuszki z kwiatkami cukinii 147

cynamon. Wsypuj je partami do ubitego jajka, cały czas miksując. Na koniec wlej mleko i wymieszaj. Kontroluj jednak gęstość ciasta. Ma być gęste, tak by na patelni się nie rozpływało.  Do ciasta wsyp kwiatki cukinii (im więcej tym lepiej) i porządnie wymieszaj, by pokryć je masą. Możesz przygotować placki od razu, ja jednak odkładam miskę na 20-30 minut

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Racuszki z jabłkami 98

się zbijać. Jeśli wyjdzie zbyt gęste, należy rozrzedzić je mlekiem. Racuchy smażyć na złoto, na średnim ogniu (po ok. 2-3 minuty z każdej strony), wykładając łyżką na patelnię kolejne porcje ciasta. Podawać oprószone cukrem pudrem

W SMAK
Racuchy drożdżowe 164

   Dawno, dawno temu...wśród dwunastu potraw wigilijnych nie mogło zabraknąć drożdżowych racuchów.Dziś spróbujemy odtworzyć zapomniany przepis, bo smak jest niepowtarzalny.Składniki:-2 dkg

Maminek kulinarny
Tarta z bakłażanem 133

uformować w blaszce do pieczenia z wyciąganym dnem. Ponakłuwać widelcem. Bakłażany pokroić w plastry, oprószyć solą, odstawić by puściły wodę. Po pół godzinie osuszyć je i podsmażyć na patelni grillowej. Na cieście ułożyć pokrojone w paski plasterki szynki. Na nich ułożyć plastry bakłażana. Ser zetrzeć na tarce. Dodać do niego śmietanę i jajka. Doprawić pieprzem. Wymieszać i zalać tą masą

Pasja Smaku