ciasto z patelni - 2000 przepisów (strona:2/134)

Tarta pomidorowa „do góry nogami” 167

książki "Home-Grown Harvest" -  Ryland Petars & Smallskładniki (4 porcje)2 łyżki oliwy z oliwek2 łyżeczki kaparów10 – 15 igiełek rozmarynu3 dojrzałe pomidoryOpakowanie  gotowego ciasta francuskiego ( wycięte koło o średnicy większej niż nasza patelnia)Czarny pieprz świeżo zmielonyOliwa do smażenia + do polania Patelnia,  którą możemy wstawić do piekarnika ( 20 – 23 cm średnicy)przygotowaniePiekarnik rozgrzać(...)patelni jeden obok drugiego w jednej warstwie, lekko dociskając. Smażyć ok. 4 minut, aby pomidory zmiękły i lekko się podsmażyły.na warstwie pomidorów ułożyć ciasto francuskie, brzegi ciasta wcisnąć pomiędzy patelnię a pomidory, ale nie dociskać ciasta od góry do pomidorów. Wstawić patelnię do nagrzanego piekarnika i piec ciasto przez ok 20 minut, aż ciasto urośnie i się zezłoci

Stare Gary
Naleśniki bez mleka 143

porządnie mieszamy. Z ciasta smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni z małą ilością oleju. Nalewam ciasto wielką łyżką (chochlą do zupy) z jednej strony patelni i przechylając powoli patelnię rozprowadzam ciasto. Przewracam na drugą stronę gdy brzegi ciasta się zarumienią. Przed nalaniem kolejnej porcji ciasto trzeba zamieszać i ewentualnie dolać na patelnię parę kropel oleju.Z podanej ilości wychodzi 5-6 naleśników

prawdziwe jedzenie
Naleśniki bez mleka 304

bardziej puszyste.  Z ciasta smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni z małą ilością oleju. Nalewam ciasto wielką łyżką (chochlą do zupy) z jednej strony patelni i przechylając powoli patelnię rozprowadzam ciasto. Przewracam na drugą stronę gdy brzegi ciasta się zarumienią. Przed nalaniem kolejnej porcji ciasto trzeba zamieszać i ewentualnie dolać na patelnię parę kropel oleju

prawdziwe jedzenie
137. Chaczapuri z serkiem feta 106

dużą patelnie 32 cm średnicy). Patelnie delikatnie smarujemy oliwą i wkładamy jeden płat ciasta, na to farsz i przykrywamy drugim płatem ciasta. Brzegi lekko dociskamy aby się skleiło. Patelnie z ciastem wkładamy na piec i na średnim ogniu podpiekamy z obu stron na złoty kolor. Aby ciasto przewrócić na drugą stronę możemy sobie pomóc dużym płaskim talerzem, którym przykrywamy patelnie(...)następnie odwracamy ją do góry dnem, ciasto w ten sposób ląduje na talerzu, a potem tylko smykamy je z powrotem na patelnie. Podajemy oczywiście na ciepło, najlepiej z jakąś  sałatką

Jadło i czytadło
Pancakes 208

składniki: przesianą mąkę, sodę, cukier i sól. Do mokrych składników dodajemy suche stopniowo, cały czas mieszając - najlepiej trzepaczką. Patelnię przetarłam pędzelkiem silikonowym zamoczonym wcześniej w oleju. Wylewamy na rozgrzaną patelnię ciasto, smażymy z obu stron. Przed każdym smażeniem przecieramy patelnię pędzelkiem z odrobiną oleju. Moje pancakes polałam syropem trzcinowym i podałam z konfiturą poziomkową i chipsami kokosowymi.  Razem

Aga w kuchni
716. Powydziwiajmy, naleśniki z kaszy,z camembertem i malinami. 105

zaszkodzi spróbować ;)Przepis:40g kaszy mannyok.100ml mlekajajkoszczypta soli, coś do posłodzenia, aromatJajko miksujemy z mlekiem. Wsypujemy kaszę, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na około godzinę. Po tym czasie dokładnie rozgrzewamy patelnie, ciasto mieszamy(kasza opadnie na dno) i smażymy naleśniki na wcześniej przetartej masłem/olejem patelni

More food, love and dreams
Naleśniki - przepis podstawowy i wersja "ażurowa" 223

mleko, wodę oraz olej i całość mieszam dokładnie trzepaczką, aż ciasto uzyska gładką, gęstą konsystencję (jak śmietana).2. Odstawiam ciasto na 15 minut, żeby odpoczęło.3. Chochelkę ciasta wlewam na rozgrzaną patelnię do naleśników (bez tłuszczu), rozprowadzam równomiernie i smażę z obydwu stron na lekko złoty kolor. Naleśniki ażurowe 1. Przygotowałam ciasto w wersji podstawowej, odstawiłam je na 15 minut(...)usmażyłam małe naleśniki, z których potem wycięłam serduszka, zaś z drugiej części usmażyłam z dwóch stron ażurowe wierzchy (ciasto przelałam do "strzykawki" do dekorowania ciast i na rozgrzaną patelnię wylewałam ciasto rysując wzór w kształcie serca). 3. Naleśniki podałam z kremem czekoladowym, kiwi i cukrem pudrem

Kulinarny Pamiętnik
Pizza domowa 165

Ciasto pozostawic na 4o minut i wyrobic , rozwałkowac i wylozyc na blache.  Szynke pokroic. Pieczarki , umyc, obrac, pokroic i usmażyc . Cebulę  pokroic w talarki i zeszklic na patelni. Ciasto smarujemy koncentratem.  Rozcieńczyc z małą ilością wody. Kładziemy kolejno pieczarki , cebulke , szynke , starty żółty ser. Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180 C i pieczemy ok.30 minut . Po upieczeniu

Słodkości i nie tylko
Tarta ze szpinakiem i łososiem. 214

patelni rozgrzać oliwę. Cebulę i czosnek drobno pokroić i podsmażyć. Dodać szpinak smażyć dalej ok. 10 minut. Doprawić solą.  Rybę doprawić ulubionymi przyprawami i podsmażyć na drugiej patelni. Ciasto wyłożyć na natłuszczoną  formę, nakłuć gęsto widelcem i podpiec 10 minut w temperaturze 200° C (termoobieg). Na podpieczony spód wyłożyć szpinak z cebulą i czosnkiem oraz kawałki podsmażonego łososia

zadanie-gotowanie
Babeczki z jabłkiem, truskawką i migdałami. 178

płatków migdałów opakowanie truskawek (250g.) szczypta cynamonu, łyżka cukru WYKONANIE: jabłka kroimy w kostkę, dodajemy szczyptę cynamonu i łyżkę cukru-smażymy około 30 min.) płatki migdałów prażymy na suchej patelni, ciastem wykładamy kokilki, wkładamy mus z jabłek, posypujemy prażonymi migdałami, kładziemy truskawki pokrojone w ćwiartki, posypujemy kruszonką, wkładamy do piekarnika do zrumienienia kruszonki (190 stopni około

Kuchnia Beaty
Naleśniki po meksykańsku 162

jajko, dodaję sól, mleko i wodę gazowaną mieszam drewnianą łyżką i sprawdzam gęstość i w razie potrzeby dodaję albo więcej mleka/wody albo mąki. Później używam mikseraby uzyskać super gładkie ciasto, patelnie dobrze rozgrzewam i zaczynam smażenie.Farsz:Mięso mielone 0,5 kgcebula 1 szt.pieczarki ok.6 szt.koncentrat pomidorowy 3-4 łyżkikukurydza puszkaczerwona fasola puszkaczosnek 2 ząbkiprzyprawy ( sól, pieprz ziołowy,majeranek, przyprawa

NA MOIM TALERZU
Breakfast with You #1 Made in USA 186

soli Wszystkie składniki wymieszałam i odstawiałam na 15 min. do wyrośnięcia. Wyrobiłam ciasto, miało konsystencję gęstej śmietany. Następnie na rozgrzaną, suchą (tzn. bez oliwy, bo ta już jest w cieście) patelnię nakładałam masę (na 1 sztukę naleśnika mniej więcej 2 łyżki masy). Kiedy na wierzchu pojawiły się bąbelki, naleśnika przewróciłam i smażyłam z drugiej strony. Gotowe podajemy z dżemem

bastalena
PANCAKES! 2 przepisy podstawowe 169

dodaj do maślanki, wlej ostudzone masło. Masa powinna zawierać małe zbitki ciasta- to dobrze!Podgrzej trochę suchą patelnię. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Rozpuść masło na patelni, wlewaj około 1/2 szklanki ciasta na każdy pancakes. Rozlewaj ciasto tak, by przykryło całą, małą patelnię i smaż kilka minut na średnim ogniu (powinny zacząć tworzyć się bąbelki, a pancakes powinien rosnąć(...)Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier i sól. W 2 misce rozbij delikatnie jajko, dodaj maślankę i ostudzone masło. Wymieszaj z suchymi składnikami i odstaw ciasto na godzinę. Patelnię smaruj odrobiną masła. Upewnij się, że jest baaaardzo gorąca przed dodaniem pierwszej porcji ciasta. Smaż małe placki, z obu stron kilka minut. Zobaczysz, jak placuszki rosną na Twoich

Gotowanie to kochanie
Indyjskie pieczywo – chlebki naan 268

miski, dzielimy na 8 lub 10 równych części, przykrywamy i dajemy mu jeszcze 30-45 minut w cieple, aż ponownie lekko się napuszy. Po drugim wyrastaniu ciasta na ogniu rozgrzewamy patelnię – nie nada się tu cienki teflon, potrzeba grubej, dobrze utrzymującej i przewodzącej ciepło ciężkiej patelni z pokrywką. Blat lekko posypujemy mąką, wyjmujemy porcję ciasta i wałkujemy ją, rozciągając(...)już odpowiednio przypieczony i będzie się łatwo zsuwał z patelni. Zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy placek jeszcze 25-30 sekund. (w tym czasie możecie spokojnie rozwałkować kolejną porcję ciasta).   Zdejmujemy z patelni chlebek, wkładamy go w szczypce i opiekamy stronę z bąblami nad otwartym płomieniem drugiego palnika. Po opaleniu chlebek smarujemy masłem i odkładamy na talerz do przestygnięcia. Operację powtarzamy

Karo in the Kitchen
Naleśniki z mąki jaglanej (bez glutenu, mleka i jajek) 196

babki jajowatej to moje niedawne odkrycie :) - lepiej niż inne zamienniki jajek poprawiają konsystencję ciasta naleśnikowego. Wolniej pęcznieją w zimnej wodzie niż siemię lniane, co ułatwia rozlanie równej warstwy ciasta na patelni. Nie zmieniają smaku ciasta i są praktycznie niewyczuwalne.Naleśniki smażymy na patelni z powłoką ceramiczną lub teflonową, lekko posmarowanej tłuszczem. Nie rozgrzewać patelni zbyt mocno. Najwygodniej smaży się małe

głodny alergik