jajka pół szklanki cukru pudru szklanka rodzynek 100 g posiekanych orzechów (laskowe lub włoskie) łyżeczka proszku do pieczenia Polewa: 100 g margaryny 4 łyżki kakao 1/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mleka Przygotowanie: Mąkę, posiekaną margarynę, cukier puder i 2 żółtka zagniatamy na ciasto. Zawijamy w folię i odkładamy na pół godziny do lodówki. Blaszkę (ja użyłam okrągłej, do tarty) smarujemy(...)Wykładamy ciastem blaszkę i nakłuwamy widelcem. Pieczemy do zarumienienia w 180 stopniach. Mak zalewamy mlekiem i gotujemy do chwili aż mak wchłonie mleko. Następnie mielimy go w maszynce do mielenia. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy do maku. Rodzynki namaczamy ok 10 minut we wrzątku, następnie odsączamy i dodajemy do masy. Dodajemy również posiekane orzechy i proszek
Taste Therapyszklanki * jajka- duże 2 szt. * cukier trzcinowy- 4 łyżki * kakao- 1 kopiasta łyżka * czekolada mleczna- 100 g * proszek do pieczenia- 1/2 łyżeczki * soda- 1/2 łyżeczki * gałka muszkatołowa- szczypta Polewa: * czekolada mleczna- 30 g * czekolada deserowa- 30 g * mleko- 2 łyżki Ciasto: Piekarnik nagrzać na 180 stopni. Cukinię (nie obierać!) zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a nadmiar soku wytrzeć(...)20x27 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 25 minut , a najlepiej do suchego patyczka. Polewa: Obydwie czekolady posiekać, przełożyć do rondelka i wlać mleko. Podgrzać, mieszając, aż do jej roztopienia. Polać na ostudzone ciasto. Smacznego
Kraina Miodem Płynącaswoją wersję z innym smakiem ciastek i galaretki. SKŁADNIKI:CIASTO: – białko – 8 szt – cukier – 200 g – kokos – 200 g – mak – 200 g – proszek do pieczenia – 1 łyżeczkaMASA: – ananasy – 1 puszka – galaretka pomarańczowa – 3 op – mleko – 400 ml – budyń śmietankowy bez cukru(...)gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:CIASTO :Białka ubijamy z cukrem na bardzo sztywną pianę.Do ubitej piany wsypujemy mak, kokos, proszek do pieczenia i wszystko delikatnie mieszamy.Wylewamy do formy (wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanym tłuszczem) o wymiarach ok. 23 na 38 cm.Pieczemy ok. 25-30 minut w 180C. MASA :Roztrzepujemy żółtka w odrobinie mleka.Dodajemy budyń i cukier.Resztę mleka zagotowujemy i wlewamy
Ostra na SłodkoMASA : 3/4 szklanki mleka 3,2% 1 i 1/2 szklanki mleka w proszku pełnego 400 g masy kajmakowej 1 cukier waniliowy DODATKOWO : płatki migdałów(...)robotem kuchennym ). Gdyby było zbyt klejące dosypujemy mąki i ponownie zagniatamy. Ciasto przekładamy na folię aluminiową, zawijamy i odkładamy na 1 godzinę do lodówki. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier waniliowy i cała masę kajmakową, mieszamy aż składniki się połączą i masa zagotuje. Następnie wsypujemy mleko w proszku i szybko mieszamy. Masę odkładamy do ostygnięcia, teraz będzie ona gęstniała
Kulinarne Fantazje Marioliobawiałam się czy ciasto "utrzyma" i dość ciężkie borówki i jeszcze kruszonką. Ale i bez kruszonki wyszło bardzo smaczne :) Składniki: ok 250-300g borówek 1 mała puszka (200g) mandarynek 2,5 szklanki mąki 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju (dałam tylko 3/4szkl w zupełności wystarczy) 1/2 szklanki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie(...)sztywną pianę i partiami wsypuj cukier (1/2 szklanki) nie przerywając miksowania. Żółtka zmiksuj z resztą cukru na puszystą masę. Wolnym strumieniem wlej olej i mleko. Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Połącz składniki. Do ciasta partiami dodaj pianę z białek. Delikatnie wymieszaj. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Górę ciasta posyp borówkami i odsączonymi wcześniej mandarynkami
Walijskie Pichcenieprzykryte w temperaturze pokojowej na 1-1,5 h., aż podwoi swoją objętość. W czasie gdy ciasto będzie rosło zrobić budyń. Mleko wlać do garnka zostawiając 1/4 szklanki. Do mleka w garnku dosypać cukier, cukier waniliowy i zagotować. W odlanym mleku rozmieszać proszek budyniowy. Gdy mleko się zagotuje, wlać rozmieszany proszek i ciągle mieszając zagotować. Odstawić do wystudzenia. Z ciasta
Państwo Wojtczuk gotujądodatków. Takie najzwyklejsze, bez jakichkolwiek udziwnień. Bowiem najprostsze rzeczy bywają często najlepsze:) Babcine ciasto ze śliwkami Waniliowo - kakaowe 125 g masła 125 g cukru 325 g mąki 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 jajka 1/2 szklanki mleka + 2 łyżki 2 łyżeczki kakao 1 budyń waniliowy 80 dag śliwek 3 łyżki cukru wymieszane z łyżeczką(...)wydrylować. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Następnie dodać po jednym jajku i nadal ubijać. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz budyniem. Wlać mleko. Mieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto podzielić na pół. Jedną część wyłożyć równomiernie na blachę wysmarowaną tłuszczem. Do drugiej części dodać kakao oraz 2 łyżki mleka i wymieszać. Wyłożyć
My simple kitchenkażdy powinien sobie z nim poradzić. Składniki: (na 1 porcję) spód: kromka chleba łyżka rozbełtanego jajka 3 łyżki mleka przyprawy: sól, pieprz, czosnek ciasto: 1/2 puszki białej fasoli 35g serka ziołowego almette reszta jajka czubata łyżeczka mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia przyprawy: sól, pieprz, czosnek + dowolne dodatki (u mnie kosteczka sera żółtego) Mieszamy mleko, łyżkę jajka i przyprawy
Kuchenny Skrawek Niebacukru w zastraszającym tempie ratuje cały zrąbany dzień. Prawda? Gorzej jak nie ma "szybkiego ciastka" lub czekolady w szafce. I właśnie z tego braku powstało moje nowe autorskie ciasto, które jest hitem jak twierdzi moja rodzina. A kto jak kto, ale oni na słodyczach znają się najlepiej. Problemem była nazwa, bo w obecnych czasach "murzynek pod chmurką" słabo(...)mąki 1 i 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mleka 5 łyżek kakao 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia aromat rumowy Pół szklanki cukru, kakao i mleko zagotować i ostudzić. Żółtka ucieramy z resztą cukru na białą puszystą masę. Do utartych żółtek stopniowo dodajemy mleko kakaowe, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i pozostały cukier. Cała masę dokładnie ucieramy
FarmażonyProste i w sumie szybkie do zrobienia ciasto.. 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szkl cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 cukier waniliowy szczypta soli Dodatkowo budyń [ u mnie malinowy ] mleko do budyniu galaretka [ u mnie wiśniowa] truskawki Oddzielić białka(...)żółtek. Mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać . Białka [ posolone]ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru waniliowego i zwykłego. Do ubitych białek dodać żółtka. Wymieszać mikserem. Na pianę z białek z żółtkami wsypać przesianą mąkę z dodatkami. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia, a boki
Moje domowe kucharzeniejest puszysta, mięciutka, łatwa do przygotowania i zawsze się udaje. Porcja ciasta jest spora i wystarczy na przygotowanie dużej babki lub dwóch mniejszych. Polecam!!! Składniki na babkę marmurkową w czekoladzie: 5 jajek 1,5 szklanki cukru 1 szklanka mleka 2,5 szklanki mąki 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka oleju 2 łyżki kakao 2 łyżki mąki (może(...)Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Jajka ubijamy, dodając kolejno po sporej łyżce cukru, na puszystą, jasną masę. Do masy jajecznej dodajemy mleko, przesianą mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia, olej i dokładnie miksujemy. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao, a do drugiej mąkę. Każdą część dokładnie mieszamy. Formę smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą. Na tak przygotowaną
Rozpustne gotowanieJeśli macie ochotę na puszystą, delikatną babeczkę, to polecam ten przepis. Ciasto jest pyszne, idealne do popołudniowej kawy. Dodatek maku nadaje jej głębi smaku, polecam! Składniki na babkę marmurkową makową: 5 jajek 1,5 szklanki cukru 1 szklanka mleka 2,5 szklanki mąki 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka oleju 3-4 łyżki suchego maku 2 łyżki(...)Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Jajka ubijamy, dodając kolejno po sporej łyżce cukru, na puszystą, jasną masę. Do masy jajecznej dodajemy mleko, przesianą mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia, olej i dokładnie miksujemy. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy mak, a do drugiej mąkę. Każdą część dokładnie mieszamy. Formę smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą. Na tak przygotowaną
Rozpustne gotowanieKręcone ciasto z rabarbarem Blacha 21 x 31 cm 1kg mąki pszennej 5 jaj 250 g masła roślinnego (o temperaturze pokojowej) 1,5 szklanki brązowego cukru 1 budyń waniliowy bez cukru 2 szklanki mleka 1 opakowanie proszku do pieczenia sok z 1 cytryny szczypta soli ok 700g rabarbaru Rabarbar myjemy i pozostawiamy do wyschnięcia, następnie obcinamy końcówki i kroimy(...)żółtka z cukrem - miksujemy aż się dokładnie połączą. Dodajemy miękkie masło roślinne i dalej miksujemy. Następnie dosypujemy po trochu mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i budyniem. Ciasto będzie mocno gęstnieć - w czasie miksowania stopniowo dodajemy mleko i sok z cytryny. Powstanie gęste dość zwarte ciasto, ale powinno dawać się mieszać mikserem. Następnie dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy
peggiwkuchniszklanka cukru szklanka mąki płaska łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na ciasto makowo-kokosowe: 6 białek szklanka cukru 200g wiórków kokosowych pół łyżeczki proszku do pieczenia łyżka mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki suchego maku Składniki na krem: 6 żółtek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej pół litra mleka 250g masła szklanka cukru mała torebka cukru waniliowego Składniki na galaretkowy(...)proszkiem do pieczenia. Wymieszaj delikatnie. Piecz ok. 30-40 minute w temperaturze 170 stopni. Wykonanie kremu: Odlej pół szklanki mleka i roztrzep w niej żółtka wraz z mąką pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotuj z cukrem, dodaj szklankę z roztrzepanymi żółtkami i doprowadź do zagotowania. Odłóż do wystudzenia. Utrzyj miękkie masło i powoli dodawaj przestudzony budyń. Warstwy ciasta od dołu
Mania Wypiekaniamasła/margaryny 5 żółtek 3 łyżki cukru pudru 2,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Budyń: 2 budynie toffi 3 szkl mleka 4 łyżki cukru Ponadto: 4-5 dużych słodkich jabłek cukier puder do posypania 1. Składniki ciasta a) zagnieść tradycyjnym sposobem lub b) utrzeć mikserem masło z żółtkami i cukrem, dodać mąkę i proszek(...)pieczemy w całości - wtedy czas pieczenia należy wydłużyć 3. Jabłka obrać i pokroić w ok 1-1,5 cm kostkę. Wyłożyć równą warstwą na ciasto. 4. W międzyczasie nastawić 2,5 szkl mleka z 4 łyżkami cukru. Gdy się zagotują, wlać rozrobione w 1/2 szkl mleka budynie. Zagotować. Gorący wylać na jabłka. 5. Z lodówkiwyjąć drugą część ciasta. Szczypać
Kto ugości moich gości?