ciasto z mlekiem w proszku - 11500 przepisów (strona:75/767)

Smerfny tort o smaku lodowych cukierków! 193

pewniejsza metoda niż sztuczne napowietrzanie ciasta proszkiem do pieczenia. Składniki na krem: 0,5 l mleka 2,5 łyżki mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru kostka masła o temperaturze pokojowej Z 0,5 litra mleka odlać pół szklanki, rozrobić w nim za pomocą rózgi mąki. Pozostałe mleko wraz z cukrem wstawić na palnik, doprowadzić do wrzenia(...)jakiś czas mieszając. Na gotujące się mleko wlać roztwór mączny i stale mieszając doprowadzić do ponownego wrzenia. Wyłączyć, pozostawić do całkowitego wychłodzenia. Masło rozbić mikserem i łyżka po łyżce wkręcać do niego wcześniej przygotowaną masę. Do części kremu można dodać odrobinkę barwnika. Pozostałe składniki: około 15 sztuk cukierków o smaku  lodowym 25 ml wody pianki w kształcie smerfów

Poezja Smaków - blog kulinarny
Ciasto noworoczne - Vasilopita 120

Sylwestra w Grecji. W smaku przypomina trochę babkę cytrynową/ pomarańczową. Ciasto zawiera ukrytą monetę i przynosi szczęście na cały rok osobie, która ją w swoim kawałeczku znajdzie. Składniki: 1 kg mąki 6 łyżeczek proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 25 dag masła ½ kg cukru 4 jajka 2/5 litry mleka 1 aromat cytrynowy(...)skórka z cytryny tłuszcz do formy Wykonanie: Masło utrzeć na krem z cukrem, dodając po jednym jajku. Następnie dodać powoli mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, wlewając stopniowo mleko. Dodać aromat i wyrobić ciasto na gładką masę. Wysmarować dwie wąskie foremki tłuszczem, przełożyć ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piec około 40 minut. Po upieczeniu

Tradycyjna Kuchnia
Ciasto rabarbarowo - truskawkowe 191

jagody, ale możecie użyć dowolnych owoców:) Ciasto jest tak pyszne, że naprawdę trudno się od niego oderwać... Składniki:   125g masła lub margaryny,  2 jajka,  1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,  2 łyżki mąki kukurydzianej,  łyżka mąki ziemniaczanej,  1/2 szklanki cukru, 3/4 szklanki mleka,  łyżeczka proszku do pieczenia,  2 łyżki cukru waniliowego(...)200g truskawek,  100g jagód. Wykonanie Miękkie masło utrzeć z cukrami do białości. Kolejno dodawać jajka na przemian z przesianymi mąkami wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać mleko oraz ocet balsamiczny. Na koniec dodać konfiturę.  Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 24cm.  Rabarbar oczyścić i pokroić w kostkę, jeżeli mamy świeże truskawki

Z miłości do słodkości
Ciasto serowe z rabarbarem 165

pieczenia,  400g rabarbaru,  1/4 szklanki oleju rzepakowego, 2 łyżki cukru.  Ser utrzeć z cukrem pudrem, szczyptą soli, nasionami wanilii, mlekiem i olejem. Następnie stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 24cm. Rabarbar obrać ze skórki, umyć, pokroić w kostkę, zasypać dwiema łyżkami cukru. Rozłożyć równomiernie

Z miłości do słodkości
Fale Dunaju po mojemu 189

łyżka cukru 2 szklanki i 2 łyżki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 i 1/2 łyżki kakao 3 łyżki mleka 2 duże jabłka KREM 3 szklanki mleka 2 budynie waniliowe z cukrem 1 kostka margaryny POLEWA pół margaryny 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki wody CIASTO: Jajka utrzeć z cukrem, ciągle ucierając dodać(...)mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, oraz rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao oraz mleko.Jasną część ciasta wyłożyć na spód brytfanki (22cmx27 cm) na ciasto jasne wyłożyć ciasto ciemne. Na cieście układać jabłka pokrojone w ósemki, włożyć do piekarnika na około 40 min. w 180st. KREM: Większą część mleka zagotować, w mniejszej ilości

Gotuję Testuję
Ciasto dyniowe z mleczkiem kokosowym 279

masła 3 jajka 7 łyżek wody 1 1/2 szklanki cukru 2 1/2 szklanka mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Masa: 600 g dyni piżmowej (masłowej) 1 puszka mleka kokosowego ok 1/2 szklanki cukru   Przygotowujemy ciasto: masło rozpuszczamy z wodą, kakao i cukrem, nie gotujemy. Gdy cukier się roztopi masę odstawiamy do przestudzenia. Białka ubijamy

Jadło i czytadło
Pizza bez drożdży + film 135

możemy przygotować z ulubionymi pizzowymi dodatkami i wyczarować sobie pyszny obiad w pół godziny.     składniki na 3 pizze ciasto 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia płaska łyżeczka soli 1/2 szklanki oleju 1 szklanka mleka 4 duże pieczarki 1 czerwona cebula 5-6 pomidorków paprykowych lub koktajlowych 100 g plastrów salami 150 g startego żółtego sera(...)wlewamy oliwę z oliwek. Wszystko miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji. Do drugiej miski wsypujemy przesianą mąkę, wlewamy olej oraz mleko, dodajemy sól oraz proszek do pieczenia. Całość mieszamy łyżką aż składniki się połączą a następnie dłonią wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie miękkie i gładkie. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na na dowolnej grubości, okrągłe placki na stolnicy posypanej mąką. Gotowe

Smakowite Dania
Bułki faszerowane pieczarkami i suszonymi pomidorami 169

nadzieniu też pobuszowałam, bo dodałam czerwoną paprykę i więcej cebuli , którą wprost uwielbiam. Składniki na 8 sztuk średnich bułek: CIASTO: 350g mąki pszennej - u mnie tortowa 50g mąki pszennej pełnoziarnistej - graham drobna, typ 1850 50g mleka w proszku 200ml mleka - w przepisie oryginalnym była woda 60g masła - ja rozpuściłam w garnuszku, zamiast dodawać miękkie do ciasta 1 łyżeczka soli

Grunt to przepis!
Efektowne Pikowane Babeczki 193

romantyczną kolację. Babeczki możemy przygotować na dowolnym, ulubionym spodzie oraz użyć ulubionego kremu lub też - skorzystać z poniższego przepisu.Pikowane Babeczki - Składniki: (ok.12 babeczek)Ciasto:2 duże jajka120 g mąki120 g masła120 g cukru2 łyżki mleka1 łyżeczka proszku do pieczenia1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego (lub cukru waniliowego) Krem:1 duże białko130 g masła85 g cukru pudru6 łyżeczek masy kajmakowejbiała masa(...)Babeczki - Sposób przygotowania:Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy rozbełtane jajka, ekstrakt waniliowy, przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Wszystko miksujemy do otrzymania gładkiej masy.Formę do pieczenia wyścielamy papilotkami i wykładamy ciasto do wysokości ok. 2 cm od brzegu.Pieczemy w 170 stopniach ok. 20 minut do "suchego patyczka".Krem:W kąpieli wodnej ubijamy

Słodka Strona
Metrowiec w kratkę 1211

wody 8 łyżek oleju 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na ciemne ciasto:1 i 1/4 szklanki mąki 3 płaskie łyżki kakao 3/4 szklanki cukru 4 jajka 8 łyżek ciepłej wody 8 łyżek oleju 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem:3 szklanki mleka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej sok z połowy cytryny(...)samo jak ciasto jasne, przygotowujemy ciasto ciemne - z tym, że dodatkowo przed dosypaniem trochę mniejszej ilości mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, dodajemy 3 łyżki kakao. Kiedy już oba ciasta wystygną należy przygotować krem do przełożenia. Zagotować 2 szklanki mleka z cukrem. Pozostałą szklankę mleka wymieszać mikserem z mąką, sokiem z cytryny i ekstraktem waniliowym na gładką masę a następnie

Świat Ciasta
Ciasto z awokado w pistacjowej posypce 145

zmielonych migdałów 4 całe jajka 50 ml mleka 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo na polewę: ok 150 g cukru pudru skórka otarta z jednej limonki na oko sok z limonki filiżanka posiekanych pistacji Wykonanie: Awokado przekroić na pół, wyciągnąć pestkę, obrać ze skórki, skropić limonką i zmiksować blenderem. Formę do ciasta o długości ok 25 cm wysmarować masłem(...)Masło zmiksować na jednolitą masę z cukrem, dodawać po jednym jajku dalej miksując do gładkiej konsystencji. Przesianą mąkę, migdały i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać. Dodawać je na zmianę z awokado i mlekiem do masy maślanej, ciągle miksując. Ciasto przełożyć do formy i piec ok 70 minut do efektu suchego patyczka. W trakcie pieczenie po ok 40 minut przykryć ciasto

Trufelkowo
Ciasto czekoladowe z masą kokosową 714

czekolady1. Ciasto. Żółtka utrzeć z połową szklanki cukru na puszystą masę. Dodać -ciągle miksując- olej i po trochu mąkę przesianą przez sito z proszkiem i kakao na przemian z mlekiem. (Dodać trochę mąki, zmiksować, dodać trochę mleka, zmiksować… i tak do wyczerpania obu składników) Na koniec dodać sok z cytryny. Oddzielnie zmiksować białka na sztywną pianę, pod koniec miksowania(...)suchego patyczka). Studzić na kratce. 2. Masa. Mleko i mleczko kokosowe połączyć. Odlać 1 szklankę płynu i połączyć z mąką ziemniaczaną, mąką pszenną i żółtkami na gładką masę bez grudek. Pozostałe mleko wlać do rondela, dodać cukier i cukier waniliowy i doprowadzić do wrzenia. Ostawić z ognia i dodać mleko z mąką i żółtkami. Wymieszać i wstawić z powrotem

UgotujmyTo.pl
Keks 179

ubijać na parze lub na zimno. Tłuszcz utrzeć osobno. Wystudzoną masę jajeczną powoli dodawać do tłuszczu. A następnie dodawać powoli przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Jeśli masa jest zbyt gęsta, to możemy dolewać stopniowo mleka. Ciasto nie może być zbyt lejące. Ulubione bakalie, np orzechy włoskie, morele, suszone śliwki, żurawinę czy nieco bardziej egzotyczne kandyzowaną papaję lub mango pokroić

Karczma Honorietty
welsh cakes (walijskie ciasteczka) 240

słodkie… Składniki: kostka masła (200g) 1/2 kg mąki pszennej 100g rodzynek 100g suszonej żurawiny 170g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mleka 1 jajko dobra szczypta soli Wszystko wymieszać w misce i wyrobić na ciasto. Formować kulki wielkości włoskiego orzecha i następnie rozpłaszczać na placki, mniej więcej jednocentymetrowej grubości. Można oczywiście ciasto wałkować i krążki wycinać

stajnia gołębie od kuchni
Biały puszek 392

kokosowych białych 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem kokosowy: 1 puszka mleka kokosowego 200 ml mleka 1 budyń śmietankowy 1 łyżeczka czubata mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 20 dag masła Pianka z białej czekolady: 300 ml śmietany kremówki 25 dag serka mascarpone 15 dag białej czekolady wiórki kokosowe do posypania Sposób przygotowania: Ciasto:  Jajka ubić na puszystą pianę(...)zmieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, zwalniając obroty miksera do minimum wsypywać stopniowo mąkę na końcu wsypać wiórki kokosowe i wymieszać.  Tak przygotowane ciasto wylać na wyłożoną papierem pergaminowym blaszkę o wym 25/30 cm.Upieczone zimne ciasto przekroić wzdłuż na połowę.   Krem kokosowy: Mleczko kokosowe zagotowujemy z cukrem, w zwykłym mleku rozrabiamy budyń z mąką ziemniaczaną

Wanilia i Kardamon

Proponowane wyszukiwania