amaretto Składniki: (na formę do babki z kominkiem o pojemności 2,5 l) 250 g miękkiego masła 250 g cukru 2 jajka 200 ml mleka 350 g mąki pszennej 200 g mielonych migdałów 3 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: 350 g rabarbaru lukier: 150 g cukru pudru 3 łyżki amaretto 30 g płatków migdałowych Rabarbar pokroić na kawałki grubości(...)Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masą. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Mąkę przesiać z proszkiem, wymieszać z migdałami. Na zmianę z mlekiem dodawać do ciasta, miksując na najniższych obrotach. Na końcu dodać rabarbar, delikatnie wymieszać łyżką. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem formy. Piec w 175 st C. przez 60-70 minut, do suchego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeorzechów włoskich, 150g wiórków kokosowych, 200g rodzynek BIO MAKAR , 2 łyżki mąki, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, Masa chałwowa: 300g masła, 750ml mleka, 3 opakowania budyniu waniliowego, 2 opakowania cukru waniliowego, 2 łyżki cukier, 150g chałwy waniliowej, Dodatkowo: 50g wiórków kokosowych. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto bakaliowe: Białka ubijam na sztywną pianę(...)przerywając ubijania dodaję cukier, żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu do masy dodaję bakalie. Delikatnie mieszam. Ciasto dzielę na pół i przelewam na 2 blaszki o wymiarach 35cm x 22cm. Ciasta piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Masa chałwowa: Z mleka odlewam 1 szklankę. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem i cukrem waniliowym
Tradycyjna kuchnia Kasimąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka miodu Składniki na polewę: 25 dag masła 25 dag cukru ¼ szklanki mleka 4 łyżki kakao Wiórki kokosowe lub mielone orzechy Wykonanie ciasta: Masło utrzeć z cukrami, dodać jajka, miód, mieszając dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Piec w temperaturze 180 stopni przez ½ godziny. Wykonanie polewy: Wszystkie składniki na polewę zagotować
Tradycyjna Kuchniabiałko 3/4 szkl. mąki pszennej + 1/4 szkl. gorzkiego kakao 1/2 szklanki cukru 50 ml oleju + 50 ml zaparzonej, mocnej kawy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Tort czarno-biały – masa: 2 szklanki mleka 2 żółtka (pozostałe z ciast) 2 łyżki mąki ziemniaczanej (skrobi) 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka cukru z wanilią 4 łyżki cukru 200 g dobrej jakości masła(...)wykładamy papierem do pieczenia (boków nie smarujemy). Wlewamy ciasto i natychmiast wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 30-35 minut w 170°C. Ciasto najlepiej zrobić jedno po drugim – gotowe trzeba natychmiast wstawić do piekarnika, nie może czekać. W czasie gdy ciasto się piecze przygotowujemy budyń. Krem: W połowie szklanki mleka rozpuszczamy obie mąki i żółtka, dokładnie rozcierając
Poezja smakudużych obrotach do masy jajecznej w czasie miksowania na mniejszych obrotach wlać olej następnie w trakcie miksowania wlać mleko i z 1 minutę miksować robot wyłączyć i wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksować z 3 minuty połowę jasnego ciasta przełożyć do innego pojemnika i do pozostałego w misie robota wsypać kakao, mleko i z 1 minutę miksować
W Mojej Kuchni Lubięszkl. mleka; 2 łyżeczki cukru waniliowego; 80 g mąki pszennej; 80 g mąki ziemniaczanej; 2 żółtka, Ciasto: Margarynę i wodę zagotowujemy. Ściągamy z ognia i dosypujemy mąkę i mieszamy bardzo energicznie drewnianą łyżką. Ponownie stawiamy na ogniu, gotujemy przez 2 - 3 min. ciągle mieszając. Ciasto powinno odchodzić od ścianek garnka i od łyżki. Ciasto studzimy. Do wystudzonego ciasta dodajemy(...)jednym jajku i miksujemy. Dodajemy również proszek do pieczenia i sól. Ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą przekładamy do wyłożonej papierem formy. I pieczemy przez 30 min. w temp. 180 stopni. Następnie identycznie postępujemy z drugą połową ciasta. Krem: 2 szklanki mleka gotujemy z cukrem. Do pozostałego mleka dodajemy żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz cukier waniliowy. Mieszamy bardzo
Miksturownikgramów masła 82% 100 gramów gorzkiej czekolady 100 gramów drobnego cukru 2 duże jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki (na polewę czekoladową): 4 łyżki stołowe ciemnego kakao 120 gramów masła 82% 6-8 łyżek stołowych mleka 90 gramów cukru pudru Wykonanie (ciasto): Rozpuść masło w garnuszku, dodaj kawałki czekolady. Podgrzej i mieszaj aż do połączenia składników. Dodaj do całości(...)jajka, następnie mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj całość widelcem. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Blaszkę do pieczenia wyłóż pergaminem, wlej do niej ciasto. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 1 godzinę (do suchego patyczka). Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia, następnie polej polewą czekoladową. Wykonanie (polewa): Mleko podgrzej w garnuszku, dodaj cukier
Garniec Magalieplan. Delikatne kwiaty cukinii z delikatnym farszem w chrupiącym cieście... to nie może smakować źle! Składniki (na 2 - 3 porcje) 10- 12 kwiatów cukinii 100 gram sera ricotta garść orzechów włoskich sól i pieprz 1 jajko 2 łyżki mleka 2 łyżki mąki ryżowej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia litr oleju rzepakowego do smażenia(...)mieszam z srem ricotta oraz szczyptą soli i pieprzu. Taką mieszanką nadziewam kwiaty cukinii a czubki kwiatków mocno zwijam. Jajko mieszam z mlekiem, mąką i proszkiem. W garnku rozgrzewam olej. Nadziane kwiaty maczam w cieście i smażę na głębokim tłuszczu do zarumienienia. Usmażone kwiaty przekładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Jogurt mieszam z majonezem, solą i pieprzem oraz posiekanymi ziołami
Mango Papajaciągle mieszając, aż cukier się rozpuści i wszystkie składniki połączą. Zdjąć z kuchenki, przestudzić (aż będzie lekko ciepła). 2. Do ostudzonej masy dodawać stopniowo mleko w proszku, ciągle mieszając (łyżką, okrągłym wałkiem do ucierania ciasta lub mikserem). Gdyby masa była bardzo gęsta, można dodać troszkę wody. 3. Herbatniki i orzechy drobno pokruszyć (np. wyspać do woreczka i rozgnieść wałkiem
Kto ugości moich gości?CIASTO : 1 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 szklanki mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soku z cytryny(...)PRZYGOTOWANIE : Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na paski, doprawiamy je solą, paprykami i mieszamy. Do miski wlewamy mleko, jajka i sok z cytryny, wsypujemy przyprawy, mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy ciasto. Będzie konsystencji ciasta naleśnikowego tylko troszkę gęstsze. Do miski wsypujemy mąkę do panierowania. Kawałki mięsa maczamy dokładnie w cieście a później w mące
Kulinarne Fantazje Marioliśmietany 30 % 250 g gorzkiej czekolady 150 g masła 2 szklanki mleka w proszku wiórki kokosowe do dekoracji Obie mąki, cukier, wiórki i proszek do pieczenia mieszamy razem, a następnie dodajemy pokrojona na kawałki margarynę i rozcieramy razem. Dodajemy białka i szybko zagniatamy ciasto. Następnie rozwałkowujemy, wkładamy na blaszkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut(...)masło i stopniowo dodajemy czekoladę (która teraz mam konsystencję budyniu). Miksujemy aż masa zacznie gęstnieć, a następnie stopniowo dosypujemy mleko w proszku. Wykładamy masę na wystudzony spód. Dekorujemy wiórkami. P.S. Ponieważ masa jest dość miękka, po przygotowaniu najlepiej przechowywać ciasto w lodówce
Czary - gary w kuchnikratki, co za tym idzie grubością gofra. Jedne mają płytsze wgłębienia, drugie głębsze. Na jednych i drugich gofry wychodzą fenomenalne. Piecze równo i nie ma problemów z wyjęciem upieczonego ciasta. Osobiście posiadam model 301.5 LW w kolorze czarnym który posiada średnią kratkę, prezentuje się elegancko w mojej kuchni. Na stronie producenta są dostępne również inne kolory(...)mleka w proszku 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatki: Bita śmietana Truskawki Kiwi Sos czekoladowy Świeża mięta Sposób przygotowania: Żółtka wybić do miski, dodać cukier i ubić mikserem na puszystą pianę, wlać mleko oraz płynne masło, dodać przesianą mąkę pszenną wymieszaną z mlekiem w proszku i proszkiem do pieczenia, zmiksować na gęste gładkie ciasto. Osobno
Wanilia i Kardamonmleka 3 czubate łyżki kakao 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (proszku) 1 posiekana lub starta na tartce gorzka czekolada Masa serowa: 0,5 kg sera na sernik (użyłam wiaderkowego ) 250g serka mascarpone 3/4 szklanki cukru (170g) 1 opakowanie budyniu waniliowego (proszku) - 40g 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia. dodatkowo : wiśnie ok 400 g Wykonanie : Ciasto
Malinowa Kawiarenkasię wielkimi krokami. Dla wszystkich było dużym zaskoczeniem. Ciasto: 4 jajka 20 dag cukru 65 dag mąki pszennej 250 ml oleju 3 marchewki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 2 łyżeczki cynamonu Masa budyniowa : 1 opakowanie budyniu waniliowego 40g 5 łyżek cukru 500 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 250 g margaryny(...)ciasta, wycinamy kształt marchewki i kroimy ciasto na trzy płaty. Przekładamy kremem budyniowym i obkładamy ciasto przygotowaną masą cukrową. Krem budyniowy: W 200 ml mleka rozrabiamy budyń oraz mąkę pszenną. Pozostałą część wlewamy do garnka i gotujemy z cukrem. Gdy mleko wrze dolewamy proszek budyniowy i energicznie mieszamy do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Studzimy. Mikserem ucieramy margarynę, stopniowo dodajemy
VioletoweKucharzeniemusi to być akurat równe 10 szt. może być mniej np. 7 szt. i też wyjdzie. Sprawdzałam :) Ciasto: 10 białek 1 szklanka cukru 1 szklanka maku 15 dag wiórek kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mąki ziemniaczanej Krem: 3/4 l mleka 15 dag cukru 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki mąki pszennej 2 opakowania cukru waniliowego(...)łyżki wody Dodatkowo: 250 g masła 280 g dżemu porzeczkowego Ciasto: Ubijamy białka na puszystą masę. Dalej dodajemy cukier, mak, wiórki, proszek do pieczenia i mąkę. Miksujemy do momentu połączenia się składników. Następnie ciasto przelewamy do wyłożonej papierem blachy 25x35 i pieczemy ok. 35 min. Krem: Z podanej ilości mleka odlewamy pół szklanki i rozrabiamy w nim obie mąki. Resztę
Krokusowy Dom