ciasto z mlekiem w proszku - 11500 przepisów (strona:76/767)

Przepyszne jabłka w cieście 358

nudzi i zawsze czymś nowym zaskakuje. Tym razem na stronie Doroty znalazłam przepis, który podała Junisa , na przepyszne jabłka w cieście.   Składniki na ciasto: - 250g mąki tortowej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 250 ml mleka - 4 średnie jajka - szczypta soli Dodatkowo: - 8 niedużych jabłek (dałam Jonagold) - sok z ½ cytryny - 6 łyżek cukru kryształu - 2 łyżeczki mielonego cynamonu - oliwa(...)Całe jajka, mleko, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz szczyptę soli miksujemy robotem na gładką masę. Cukier mieszamy z cynamonem. Umyte jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na plastry grubości ok. 1 – 1,5 cm (1 jabłko na 4 plastry) i skrapiamy sokiem z ½ cytryny. W garnku rozgrzewamy oliwę (lub olej). Plastry jabłek zanurzamy w cieście i kładziemy

mojewypiekiinietylko
"półkarpatka" z truskawkami... 131

mleko, 1/2 szklanki cukier, 2 łyżki mąka tortowa, 2 łyżki mąka ziemniaczana, 2 sztuki żółtka, 1 kostka masło lub margaryna, - jaki lubisz aromat, - ile potrzeba truskawkiupiekłam ciasto karpatkowe, ale wyszło mi jakieś małe, więc podzieliłam je na dwie połowy i zrobiłam "półkarpatkę" wodę zagotować z tłuszczem i do wrzątku wsypać mąkę i mocno wymieszać, ciasto ostudzić do wystudzonego ciasta dodawać(...)jajka cały czas mieszając i wsypać proszek do pieczenia ciasto wyłożyć do foremki wysmarowanej tłuszczem i piec 15-20 minut w 190 stopniach na krem mąkę rozrobić z częścią mleka 3.2% pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać do niego mąkę rozrobioną w mleku i ostudzić dodać masło, żółtka i np. aromat waniliowy lub inny i zmiksować wyłożyć krem i równo

W Mojej Kuchni Lubię
Fale Dunaju 331

jest słodkie przez dodatek gruszek i wiśni z delikatnym kremem budyniowym. Znacie ? Lubicie? :)  źródło : " Przyjaciółka" Składniki:Ciasto: 125 g margaryny 200 g mąki 150 g cukru 3 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao 2 łyżki mleka 2 gruszki szklanka wiśni ( w moim przypadku z kompotu )  Krem budyniowy: budyń śmietankowy łyżka mąki pszennej łyżka mąki(...)Dekoracja : polewa czekoladowa gotowa albo  klik Sposób przygotowania   Margarynę rozpuścić i ostudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka utrzeć z cukrem na puch. Ucierając dodawać mąkę i margarynę. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części dodać kakao i mleko i wymieszać. Gruszki obrać , pokroić w ósemki , wiśnie osączyć z kompotu. Na cieście ułożyć rzędami cząstki gruszek

Słodkości i nie tylko
Sernik z rosą 502

pianka bezowa jest bardzo delikatna. Jeszcze nieraz zagości w moim domu. Przepis pochodzi z Kwestii Smaku. Składniki: Kruche ciasto – 250 g mąki pszennej – 150 g masła – 1/2 szklanki cukru pudru – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 1 jajko – 2 żółtka Masa serowa – 1 kg zmielonego białego sera, np. Piątnica(...)jajka – 4 żółtka – 1 szklanka cukru – 2 cukry wanilinowe – 2 budynie śmietankowe – 3 szklanki mleka – 1/2 szklanki oleju roślinnego Beza -6 białek -1 szklanka cukru   Wykonanie: Kruche ciasto – Do mąki dodać proszek do pieczenia, starte na tarce zimne masło i cukier puder. Rozkruszyć w dłoniach

To co kocham
Czekoladowe muffiny z truskawkami w DIY papilotkach 145

wynalazku, i za pomocą papieru do pieczenia, szklanki i sznurka zrobiłam je sama. Składniki na 6-8 babeczek: ciasto: 150 g mąki pszennej 200 ml mleka sojowego 1 mały banan 100 g gorzkiej czekolady (70%) 50 g cukru (trzcinowego nierafinowanego) łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 30 g masła kokosowego lub oleju roślinnego nadzienie(...)truskawek, im większe tym lepsze   Przygotowanie ciasta: W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z dodatkiem masła kokosowego. Do dużej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę, dodaj cukier, sól i rozgniecionego banana. Wymieszaj całość z roztopioną czekoladą i mlekiem. Wykonanie papilotek: potnij papier do pieczenia w kwadraty, aby nie marnować papieru to z jednej szerokości wycięłam 2 kwadraty, a odmierzałam

greenscarf
Czekoladowy jabłecznik z budyniem 110

Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Jedną wkładamy do lodówki, drugą do zamrażalnika. W tym czasie jabłka kroimy na ćwiartki i dusimy w garnku z grubym dnem z dodatkiem ciemnego cukru i ziarenek wanilii (laski również wrzucamy). Całość prażymy 10-15 minut na wolnym ogniu. W kolejnym garnku gotujemy część mleka (350 ml) w pozostałej części mleka rozpuszczamy proszek budyniowy

Mango Papaja
BAJADERKA 116

Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 250 g margaryny lub masła 2 jajka 1 łyżka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru kryształ  Nadzienie: 2 łyżki kakao 2 szklanki mleka powidła śliwkowe 25 dag bakalie (rodzynki, orzechy laskowe, skórka pomarańczowa) 2 olejki spirytusowe rumowe Dodatkowo: 100 g gorzkiej czekolady skórka pomarańczowa Przygotowanie: Ciasto(...)mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać cukier - wymieszać. Schłodzoną margarynę dzielimy na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wbić jajka. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część ciasta wałkujemy i wykładamy blachę o wymiarach 30 x 25 cm. Drugą część ciasta wałkujemy i wykładamy

Ciastka - domowe słodkości
Smerfny tort o smaku lodowych cukierków! 183

pewniejsza metoda niż sztuczne napowietrzanie ciasta proszkiem do pieczenia. Składniki na krem: 0,5 l mleka 2,5 łyżki mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru kostka masła o temperaturze pokojowej Z 0,5 litra mleka odlać pół szklanki, rozrobić w nim za pomocą rózgi mąki. Pozostałe mleko wraz z cukrem wstawić na palnik, doprowadzić do wrzenia(...)jakiś czas mieszając. Na gotujące się mleko wlać roztwór mączny i stale mieszając doprowadzić do ponownego wrzenia. Wyłączyć, pozostawić do całkowitego wychłodzenia. Masło rozbić mikserem i łyżka po łyżce wkręcać do niego wcześniej przygotowaną masę. Do części kremu można dodać odrobinkę barwnika. Pozostałe składniki: około 15 sztuk cukierków o smaku  lodowym 25 ml wody pianki w kształcie smerfów

Poezja Smaków - blog kulinarny
Ciasto noworoczne - Vasilopita 114

Sylwestra w Grecji. W smaku przypomina trochę babkę cytrynową/ pomarańczową. Ciasto zawiera ukrytą monetę i przynosi szczęście na cały rok osobie, która ją w swoim kawałeczku znajdzie. Składniki: 1 kg mąki 6 łyżeczek proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 25 dag masła ½ kg cukru 4 jajka 2/5 litry mleka 1 aromat cytrynowy(...)skórka z cytryny tłuszcz do formy Wykonanie: Masło utrzeć na krem z cukrem, dodając po jednym jajku. Następnie dodać powoli mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, wlewając stopniowo mleko. Dodać aromat i wyrobić ciasto na gładką masę. Wysmarować dwie wąskie foremki tłuszczem, przełożyć ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piec około 40 minut. Po upieczeniu

Tradycyjna Kuchnia
Ciasto rabarbarowo - truskawkowe 182

jagody, ale możecie użyć dowolnych owoców:) Ciasto jest tak pyszne, że naprawdę trudno się od niego oderwać... Składniki:   125g masła lub margaryny,  2 jajka,  1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,  2 łyżki mąki kukurydzianej,  łyżka mąki ziemniaczanej,  1/2 szklanki cukru, 3/4 szklanki mleka,  łyżeczka proszku do pieczenia,  2 łyżki cukru waniliowego(...)200g truskawek,  100g jagód. Wykonanie Miękkie masło utrzeć z cukrami do białości. Kolejno dodawać jajka na przemian z przesianymi mąkami wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać mleko oraz ocet balsamiczny. Na koniec dodać konfiturę.  Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 24cm.  Rabarbar oczyścić i pokroić w kostkę, jeżeli mamy świeże truskawki

Z miłości do słodkości
Ciasto serowe z rabarbarem 155

pieczenia,  400g rabarbaru,  1/4 szklanki oleju rzepakowego, 2 łyżki cukru.  Ser utrzeć z cukrem pudrem, szczyptą soli, nasionami wanilii, mlekiem i olejem. Następnie stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 24cm. Rabarbar obrać ze skórki, umyć, pokroić w kostkę, zasypać dwiema łyżkami cukru. Rozłożyć równomiernie

Z miłości do słodkości
Fale Dunaju po mojemu 179

łyżka cukru 2 szklanki i 2 łyżki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 i 1/2 łyżki kakao 3 łyżki mleka 2 duże jabłka KREM 3 szklanki mleka 2 budynie waniliowe z cukrem 1 kostka margaryny POLEWA pół margaryny 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki wody CIASTO: Jajka utrzeć z cukrem, ciągle ucierając dodać(...)mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, oraz rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao oraz mleko.Jasną część ciasta wyłożyć na spód brytfanki (22cmx27 cm) na ciasto jasne wyłożyć ciasto ciemne. Na cieście układać jabłka pokrojone w ósemki, włożyć do piekarnika na około 40 min. w 180st. KREM: Większą część mleka zagotować, w mniejszej ilości

Gotuję Testuję
Ciasto dyniowe z mleczkiem kokosowym 273

masła 3 jajka 7 łyżek wody 1 1/2 szklanki cukru 2 1/2 szklanka mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Masa: 600 g dyni piżmowej (masłowej) 1 puszka mleka kokosowego ok 1/2 szklanki cukru   Przygotowujemy ciasto: masło rozpuszczamy z wodą, kakao i cukrem, nie gotujemy. Gdy cukier się roztopi masę odstawiamy do przestudzenia. Białka ubijamy

Jadło i czytadło
Pizza bez drożdży + film 130

możemy przygotować z ulubionymi pizzowymi dodatkami i wyczarować sobie pyszny obiad w pół godziny.     składniki na 3 pizze ciasto 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia płaska łyżeczka soli 1/2 szklanki oleju 1 szklanka mleka 4 duże pieczarki 1 czerwona cebula 5-6 pomidorków paprykowych lub koktajlowych 100 g plastrów salami 150 g startego żółtego sera(...)wlewamy oliwę z oliwek. Wszystko miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji. Do drugiej miski wsypujemy przesianą mąkę, wlewamy olej oraz mleko, dodajemy sól oraz proszek do pieczenia. Całość mieszamy łyżką aż składniki się połączą a następnie dłonią wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie miękkie i gładkie. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na na dowolnej grubości, okrągłe placki na stolnicy posypanej mąką. Gotowe

Smakowite Dania
Bułki faszerowane pieczarkami i suszonymi pomidorami 159

nadzieniu też pobuszowałam, bo dodałam czerwoną paprykę i więcej cebuli , którą wprost uwielbiam. Składniki na 8 sztuk średnich bułek: CIASTO: 350g mąki pszennej - u mnie tortowa 50g mąki pszennej pełnoziarnistej - graham drobna, typ 1850 50g mleka w proszku 200ml mleka - w przepisie oryginalnym była woda 60g masła - ja rozpuściłam w garnuszku, zamiast dodawać miękkie do ciasta 1 łyżeczka soli

Grunt to przepis!