pieczenia 1/2 łyżeczki soli 100 g jogurtu naturalnego 1 łyżka oliwy z oliwek około 150 g mleka Przygotowanie : Odmierzoną mąkę wymieszać z solą, drożdżami i proszkiem do pieczenia, mleko zagrzać Jajko roztrzepać, wlać do ciasta, dodać jogurt, oliwę z oliwek i letnie mleko - wymieszać, przełożyć na stolnicę i wyrabiać ciasto. Mleko dodawać ostrożnie, by ciasto miało dość elastyczną konsystencję
Proste Potrawyostrej papryki sól, pieprz 500 ml oleju (lub mniej) Dorsza umyć, osuszyć, pokroić na około 3 centymetrowe kawałki. Doprawić sola i pieprzem. W misce zmiksować mleko, jajko, piwo, proszek do pieczenia i mieloną paprykę. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. W głębokiej patelni rozgrzać olej. Kawałki ryby zanurzyć w cieście naleśnikowym a następnie przełożyć na patelnię. Usmażyć na złoty kolor
Moja Galeria Smakuszklanka mąki pełnoziarnistej (dałam żytnią) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao 1/2 szklanki mleka Mieszamy ze sobą serek i jaja, dosypujemy mąkę, proszek i kakao, mieszamy dolewając mleka tak, by powstałe ciasto było dość gęste, ale spływało z łyżki. Smażymy na rozgrzanej patelni na odrobinie oleju (lub jeśli macie dobrą patelnię jak np. ta , bez tłuszczu)Podawać
Cynamonowe szczęściekakao 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 2 łyżki mleka Przygotowanie: Na stolnicy siekamy masło z mąką, cukrem trzcinowym, kakao, jajkami, proszkiem, sodą i mlekiem. Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto. Wałkujemy i wykrawamy nasze ulubione kształty. W 175 stopniach pieczemy je około 15-20 minut. Słodka kaszanka, to jest
Lawendowe Niebostole zastąpiło ono makowiec. Smakowało wszystkim i zachwycało wyglądem. Jeśli będzie mieli trochę więcej czasu to polecam byście je koniecznie wypróbowali. Ciasto: 600g mąki, 200g cukru 1 łyżeczka sody, 1 proszek do pieczenia (15g), 100g masła, 200ml letniego mleka, 2 jajka, szczypta soli, Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche, a następnie chłodzimy je w lodówce przez co najmniej godzinę
Cynamonowe szczęściełyżeczka proszku do pieczenia spora garść jagód mąka olej do smażenia nadzienie 1 kostka białego sera śmietana cukier Jajko rozbełtać z cukrem, dodać maślankę i mleko. następnie proszek do pieczenia i stopniowo dodawać mąkę , ciasto powinno być gęściejsze niż na zwykłe naleśniki, Dodać jagody i wymieszać. Smażyć małe pulchne naleśniki. Ser utrzeć z cukrem i śmietaną, Przekładać naleśniki
Gotowanie jest łatwemnie zajęli się usprawnianiem procesów i rozwiązań internetowych. :) Składniki: 2 jajka 3 łyżki mleka w proszku 3 łyżki mleka Jajka rozbełtać widelcem, dodać mleko i mleko w proszku, dokładnie połączyć. Patelnię teflonową rozgrzać, wykładać ciasto. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Podawać z ulubioną konfiturą. Smacznego :) Przepis dodaję do akcji
Domowa cukiernia Ewymleka w proszku 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżeczki miodu 1 łyżka oleju mleko Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i mlekiem w proszku, dodać olej, miód i tyle mleka, by uzyskać ciasto nieco gęstsze niż naleśnikowe, dokładnie wymieszać. Na rozgrzaną patelnię wykładać ciasto, smażyć na złoty kolor z obu stron. Podawać z miodem i ulubionymi owocami
Domowa cukiernia Ewyspeculoos~ *z dodatkiem mąki kokosowej PRZEPIS /1 porcja/ ~150g puree z dyni ~jajko ~40g mąki owsianej Fresano ~15g mąki kokosowej ~cukier/ksylitol/stevia ~szczypta soli ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~ew. 2-3 łyżki mleka jeśli ciasto będzie za gęste Puree łączymy z jajkiem, dodajemy pozostałe składniki (opcjonalnie dodajemy trochę mleka jeśli ciasto będzie za gęste), mieszamy, rozgrzewamy patelnię z małą ilością
breakfast of dreamssobie. Nie wiedziałam co z nią zrobić, więc zrobiłam ciasteczka z masą z białego maku- wyszły pyszne. Do miski wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy miękkie masło, cukier, mleko. Wyrabiamy ciasto. Na końcu dodajemy masę makową i jeszcze raz krótko zagniatamy. Ciasto dzielimy na 5 części. Z każdej formujemy wałek o grubości ok. 2-3 cm. Obtaczamy
Aga w kuchnimleko kwaśne, 0,05 l olej smalec cukier puder cukier waniliowy proszek do pieczenia -1 łyżeczka PRZYGOTOWANIE: Do miski wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać mleko kwaśne,jajka,olej,zmiksować. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Gruszki obrać,opłukać,usunąć gniazda nasienne,pokroić na małe kawałki,dodać gruszki do ciasta,wymieszać. Tłuszcz rozgrzać na patelni,kłaść łyżką porcje ciasta
Kuchnia Danusijajka 150 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mleka 200 g cukru pudru szczypta soli 5 łyżeczek żelatyny 200 – 300 g owoców (np wiśni , brzoskwiń lub ananasów z puszki) 500 g twarogu 500 g serka mascarpone 200 g kremówki Przygotowanie: Ciasto: Zaczynamy od ciasta na spód i górę tortu. Oba robi się tak samo. Tortownicę(...)następnie dodajemy po jednym żółtku. Wszystko ucieramy na gładką masę. Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Do masy dodajemy 4 łyżki mleka i stopniowo po łyżce mąkę z proszkiem, cały czas miksując. Tak otrzymujemy masę, z której powstanie ciasto. Masa bezowa Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Cukier puder przesiewamy przez sitko i stopniowo dodajemy
Kulinarna Patilogiakakaową bitą śmietaną i z cukrem pudremSkładniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 duże jajka 2 szklanki mleka 1,5% tł. 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szczypty soli (1 szczypta do ubicie piany z białek, a 1 szczypta do ciasta) 5 łyżek oleju 2 łyżeczki aromatu waniliowego lub esencji waniliowej cukier puder do oprószenia gofrów szklanka śmietanki do ubijania(...)wysokiej miski wbijamy dwa białka, dodajemy szczyptę soli. Ubijamy mikserem na sztywno. Do drugiej, dużej miski dodajemy mleko, mąkę, proszek do pieczenia, sól, olej, aromat waniliowy oraz dwa żółtka, miksujemy mikserem wszystkie składniki, tak, aby ciasto miało konsystencję ciasta naleśnikowego. Dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszamy całość łyżką. Smażymy gofry w rozgrzanej gofrownicy, podajemy oprószone cukrem pudrem
Moja smaczna kuchniabardzo mi smakowało, sami się przekonajcie! Przepis poniżej :) Ciasto: ok. 400 g mąki, 1/2 szklanki kakao, 200 g masła, 4 żółtka, 2/3 szklanki cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli Budyń: 2 budynie czekoladowe z cukrem, 400 ml mleka Owoce: 600 g czereśni(...)Beza: 4 białka, niepełna szklanka cukru, 1 łyżka octu jabłkowego, szczypta soli Z podanych składników zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodać nieco kwaśnej śmietany. Uformować w kulę, zawinąć w folię i schłodzić. Przygotować budyń: podanej porcji mleka odlać 1/2 szklanki, wsypać proszek budyniowy i dobrze rozprowadzić. Resztę mleka zagotować. Wlać mieszankę budyniową i cały czas mieszając, gotować do zgęstnienia
Czerwień i błękitjajko i śmietanę, szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. 2/3 ciasta rozwałkować na wielkość blaszki 30x18 cm. Z reszty ciasta uformować cienki wałeczek, zrobić rant. Spód ciasta nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 20 minut. Ostudzić. Masa mleczno-orzechowa : mleko, cukier i masło przełożyć do garnuszka(...)podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Do gorącej masy dodać pokruszoną gorzką czekoladę, mieszać do rozpuszczenia. Wsypać mleko w proszku i zmiksować. Na koniec dodać drobno pokruszone ciastka i bakalie, wymieszać. Masę wylać na wystudzony spód mazurka. Udekorować bakaliami i czekoladowymi jajeczkami. Ciasto odstawić do lodówki do zastygnięcia
Smakołyki Asichilli w proszku (pieprz cayenne) pieprz sól (ewentualnie możemy dodać niewielką ilość przyprawy do kurczaka) ok. szklanka mąki (lub więcej) na panierkę ciasto: 2 jajka szklanka mąki tortowej ok. 150 ml mleka pół łyżeczki soli chili w proszku (pieprz cayenne) pieprz olej do smażenia Domowe Stripsy jak z KFC - Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka kroimy na długie paski o grubości(...)wyjąć z lodówki tak , aby mięso zdążył o nabrać temperatury pokojowej - dzięk i tem u panier ka nie "wpije " tłuszczu i będzie chrupiąca ). Przygotowujemy ciasto: Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy mleko, wbijamy jajka i doprawiamy niewielka ilością soli, pieprzu i chili. Całość mieszamy za pomocą miksera przez dłuższą chwilę, tak aby ciasto zdążyło się napowietrzyć. Powinno mieć konsystencje
Słodka Stronamąki ziemniaczanej 30 g gorzkiego kakao 3 płaskie łyżeczki proszku 7 cukierków Snickers 4 łyżki mleka Polewa : 1/2 kostki margaryny 5 łyżek cukru pudru 3 łyżki kakao 2 łyżki wody 6 łyżek śmietanki kremówki 1 łyżka żelatyny 1 szklanka porzeczek Wykonanie ciasta : Cukierki pokroić na kawałki Czekoladę drobno posiekać . Białka ubić mikserem na sztywną pianę(...)puch , następnie ciągle mieszając dodawać po jednym żółtku, mąkę wymieszaną z proszkiem , mąką ziemniaczaną i kakao dodawać porcjami na przemian z mlekiem . Następnie dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać , na końcu dodać czekoladę i cukierki , wymieszać. Blaszkę keksówkę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą . Ciasto można upiec w formie do tarty tak jak ja to zrobiłam . Piec
Sama słodycz i szczypta chiliśmietany 2 łyżki kakao KREM BUDYNIOWY: 1 opakowanie galaretki cytrynowej 1/2 szklanki wody 1 1/2 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 opakowanie budyniu śmietankowego 200 g śmietanki kremówki 30% Ciasto kruche . Mąkę pszenną przesiać na stolnicę, wymieszać z mąką krupczatką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Posiekać nożem z zimnym masłem, a następnie dodać jajka, żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto(...)rozprowadzamy proszek budyniowy. Mleko osłodzić cukrem i ugotować budyń. Ściągnąć z ognia i wlać rozpuszczoną galaretkę. Mieszać, aż się połączy na jednolitą masę. Przykryć folią spożywczą, tak aby leżała na budyniu i wystudzić do temperatury pokojowej. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić i miksując porcjami dodawać do wystudzonego budyniu. Gęsty krem wyłożyć na pierwszą szarlotkę i ostrożnie nasunąć drugie ciasto. Lekko docisnąć
https:KKuchniaMniamodrobinie dodatków może być doskonałą alternatywą na świąteczny stół. Zapraszam! Ciasto makowo-kokosowe Składniki: Ciasto makowe: pół kostki margaryny 10 białek 1 szklanka cukru 1 szklanka maki pszennej 1 szklanka sypkiego maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem kokosowy: 3 szklanki mleka 4 łyżki mąki pszennej 14 łyżek wiórków kokosowych 1 żółtko 1,5 szklanki cukru pudru(...)Dodajemy letnią margarynę i miksujemy. Dodajemy mąkę wymieszaną dokładnie z proszkiem do pieczenia i makiem. Dokładnie mieszamy całe ciasto. Wylewamy na foremkę około 25x 30 wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 160'C przez około 40 min. Przygotowujemy krem kokosowy: Mąkę, żółtko i wiórki kokosowe mieszamy z 1 szklanką mleka. 2 pozostałe szklanki mleka podgrzewamy a następnie na gotujące się
Tagebuch po polskujajko 1 łyżka mleka Wykonanie. Mąkę z proszkiem przesiać do miski, wsypać cukry, dodać jajka i masło. Zagnieść i odstawić do lodówki na 1h. Rozwałkować ciasto na macie, stolnicy posypanej mąką i wyłożyć na blaszkę 22x25cm.Posmarować konfiturą pomarańczową. Figi pokroić w ćwiartki i ułożyć na cieście. Na figi wyłożyć rozmrożone ciasto francuskie. W rondelku stopić masło z cukrem(...)dodać miód, migdały i 2 minutki gotować mieszając. Przestudzić, dodać jajko wymieszane z mlekiem, wymieszać. Masę rozprowadzić na cieście francuskim .Piec w temp.180 stop.około 45 minut. Ciasto jest bardzo smaczne i nie żądli
Kulinarny karnet Christopherafasola lub kulki ceramiczne do obciążenia ciasta Składniki na nadzienie: 900-1000g rabarbaru 9 łyżek cukru opakowanie galaretki truskawkowej szklanka mleka pół opakowania budyniu waniliowego 50ml śmietany kremówki łyżka cukru waniliowego Wykonanie ciasta: Mąkę przesiać dodając proszek do pieczenia. Dodać masło, cukier, jajko i masę marcepanową.Zagnieść na gładką masę, zawiną w folię i włożyć do lodówki na minimum(...)łyżek cukru, łyżkę cukru waniliowego i 3 łyżki przegotowanej wody. Gotować ok. 10 minut (uwaga, by rabarbar zbyt się nie rozgotował). Oddzielić owoce od syropu rabarbarowego. Proszek budyniowy rozmieszać z kilkoma łyżkami mleka i 1 łyżką cukru. Resztę mleka zagotować i dodać do niego rozrobiony proszek budyniowy. Doprowadzić do wrzenia, a następnie ostudzić. Galaretkę truskawkową rozpuścić w szklance gorącego syropu
Mania Wypiekaniarzepakowego 5 jaj całych 2 budynie śmietankowe 2 szklanki mleka 1 cukier wanilinowy łyżkę soku z cytryny 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Beza 4 białka 3/4 szklanki cukru szczypta soli Wykonanie: Na stolnicę wsypujemy przesianą przez sito mąkę dodajemy resztę składników, następnie wyrabiamy dokładnie łącząc ze sobą wszystkie składniki, ciasto zawijamy w folię spożywczą wkładamy do lodówki(...)Białka ubijamy na sztywno dodając cukier i po jednym żółtku, następnie dokładamy po łyżce sera wlewając na przemian cienkim strumieniem mleko i olej nie przerywając ubijania na koniec wsypujemy budyń, który mieszany z cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiekamy w piekarniku około 15 min w temperaturze 180 stopni
kgwjanczewooczyszczoną, proszek do pieczenia. Przesiane składniki wsypać do wymieszanych mokrych składników i wymieszać do połączenia (np. widelcem, jak przy cieście na muffinki). Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 170ºC przez około 60 minut lub dłużej (piekłam 1h 15 min w piekarniku gazowym). Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Ciasto urośnie(...)lekką "górką". Z wystudzonego ciasta odciąć 'górkę' (przyda się później, patrz pkt. 3). Pozostałe ciasto przekroić wzdłuż na 3 części. Krem. Masło i mleko zsiadłe wyjąć 2h wcześniej z lodówki by nabrały temp. pokojowej. Masło utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masę, dodać aromat waniliowy i ponownie zmiksować. Do pulchnej masy dodawać stopniowo po dwie łyżki mleka zsiadłego
coolinarnastrefa.blogspot.com