się nad przygotowaniem leśnego mchu, mówię -pieczcie, bo ciasto jest wspaniałe, lekkie,zdrowe, łatwe w przygotowaniu i piękne :-) NO TO ZACZYNAMY SKŁADNIKI -na dużą blaszkę -450 g mrożonego szpinaku-rozdrobnionego -1,5 szkl mąki krupczatki -1,5 szkl mąki pszennej -2 łyżki mleka -1,5 szkl oleju rzepakowego -3 łyżeczki proszku do pieczenia -5 jajek -1 1/3 szkl cukru DODATKOWO(...)Jajka ubijamy z cukrem na białą pianę. Następnie dodajemy olej i ciągle miksujemy Następnie przesiewamy mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy 2 łyżki zimnego mleka a na końcu szpinak, dokładnie miksujemy, tak by szpinak znalazł się w całym cieście. Dużą blaszkę około 25x38 cm wykładamy papierem do pieczenia, i wylewamy masę. Wyrównujemy i pieczemy około 45 minut
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuprzypadło mi do smaku..Gofry nie wyszły ani chrupiące, ani miękkie ..innym razem wypróbuję inny przepis na ciasto i dodam czekoladę.. 25 dkg mąki 15 g cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 225 ml mleka 50 ml wody 20 g masła 2 jajka 10 dkg czekolady posiekanej na drobne kawałki W misce(...)wymieszać mąkę,cukier, proszek do pieczenia, sól. Porcjami wlewać mleko i wodę, cały czas miksując. Następnie dodać roztopione masło, jajka i wszystko dokładnie miksujemy. Na końcu dodać czekoladę i delikatnie wymieszać. Ciasto wylewać na dobrze rozgrzaną gofrownicę, piec na złoty kolor
Moje domowe kucharzenieprzepisem na pyszne ciasto góra lodowa . Jeśli chcecie pozytywnie zaskoczyć swoich gości, ciasto góra lodowa będzie idealnym wyborem. Jest mega smaczne i ciekawie wygląda. PRZEPIS NA CIASTO GÓRA LODOWA (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki BISZKOPT 4 jajka 80 g mąki 60 g skrobi ziemniaczanej 120 g cukru 2 łyżki wody MASA BUDYNIOWA 500 ml mleka 5 żółtek 100 g cukru(...)masła 120 ml wody 2 szklanki mleka w proszku 80 g cukru 1 łyżka kakao DODATKOWO 250 g okrągłych ciasteczek biszkoptowych (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Przygotować masę budyniową. 1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem. Resztę mleka wymieszać z żółtkami, skrobią ziemniaczaną i cukrem wanilinowym. Całość dodać do gotującego się mleka i szybko wymieszać, do połączenia składników. Gotować jeszcze
Przepiski.plcukru - 1 cukier waniliowy - 2 jaja - 2 żółtka - 1/2 szklanki oleju - 1/2 szklanki mleka - 1 duży budyń waniliowy Piana: - 2 białka - 2 łyżki cukru - szczypta soli Dodatkowo: - brzoskwinie z puszki Przygotowuję ciasto: Ucieram dokładnie margarynę, cukier, cukier waniliowy i jajo. Na końcu dodaję mąkę i proszek do pieczenia, mieszam łyżką, na końcu łączę dokładnie rękami i wykładam na blaszkę
Wielopokoleniowozbytnio kwaśne dla was, to się bardzo mylicie, bo tak naprawdę ciasta cytrynowe bardziej pachną cytryną, niż smakują. Składniki: 2 średnie cytryny 1,5 szklanki cukru 2 jaja 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki oleju ok. 7 łyżek mleka lukier do dekoracji Przygotowanie: Cytryny zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 2 minuty, następnie bardzo(...)konsystencję, dodajemy 1 szklankę cukru i odstawiamy do połączenia się smaków. Kiedy cytryna ,,przyjaźni się" z cukrem, jaja ubijamy z olejem, mąką i proszkiem do pieczenia do powstania grudek, po tym kolejno dodajemy mleko aby ciasto stało się jednolite. Do ciasta dodajemy cytrynę, pozostały cukier i wszystko dokładnie miksujemy. Ciasto pieczemy przez ok. 25-30 minut w piekarniku
Kuchnia Łukaszakawałków (forma 22 x 27 cm) Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki ¾ kostki margaryny (około 180 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera z wiaderka lub 3-krotnie zmielonego 2 cukry waniliowe 3 budynie waniliowe lub śmietankowe ¾ szklanki oliwy 1 ½ szklanki mleka 1 ¾ szklanki cukru 9 jajek Dodatkowo: cukier puder (opcjonalnie) 1 łyżka masła(...)żółtek, resztę cukru (1 ½ szklanki), cukier waniliowy, budynie w proszku, oliwę i mleko. W drugim wysokim naczyniu ubić białka z szczyptą soli. Przełożyć sztywną pianę z białek do masy serowej i delikatnie wymieszać. Gotową masę serową wylać na ciasto i piec 1 godzinę w 185 stopniach. Po upływie
KuchniaWeDwoje.plPrzygotowanie chleba:Do dużej miski przesiej mąkę pszenną. Dodaj mleko w proszku, całą podmłodę i wodę z rozpuszczoną w niej solą. Dokładnie wszystko wymieszaj do połączenia się składników i wyrabiaj około 10 – 12 minut. Dodaj roztopiony smalec i wyrabiaj jeszcze 3 – 4 minuty, aż do całkowitego wchłonięcia się smalcu. Odstaw ciasto pod przykryciem do odpoczynku na 20 – 30 minut.Uformuj(...)łam na zaproszenie Amber do Piekarni Październikowej. Dziękuję ! Moje uwagi:Nie miałam do rozczynienia podmłody mąki żytniej, dałam pszenną chlebową.Zamiast mleka w proszku dodałam świeżego mleka krowiego (około 60 ml), a wtedy nie dodawałam do ciasta wody.Mój chleb był bardzo smaczny, a przy tym delikatny w smaku :)Chleb piekłam w foremce, ponieważ ciasto było dość luźne i obawiałam
Proste PotrawyTakie ciasta można faszerować dowoli warzywami, mięsem, grzybami, przyprawami, serami. Wersje na słodko także wspaniałe - z owocami, słodkim twarogiem. Placki z kiełbasą i pomidorami to nieduże placuszki z przyprawami i cebulą smażone na oleju. Podaję je z sosem pomidorowym. Smakują na zimno i ciepło. Składniki: 2 szklanki mąki + 2 łyżki 1 i 1/3 szklanki mleka 2 małe jaja cebula(...)pomidor majeranek, lubczyk, ostra papryka, sól, pieprz łyżeczka proszku do pieczenia olej do smażenia Przygotowanie: W misce mieszam rózgą mąkę z mlekiem i jajkami. Kiełbasę, pomidora i cebulę kroję w kosteczkę. Dodaję do ciasta, przyprawiam, dodaję łyżeczkę proszku do pieczenia, mieszam. Na patelni rozgrzewam olej, smażę na złoto z obu stron, odsączam na papierowym ręczniku
Zasmakuj Kuchnijajka pół szklanki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie : Masło utrzeć z cukrem i dodawać stopniowo jajka - ucierać Mąkę przesiać z proszkiem i dodać do masy jajecznej - utrzeć Na końcu wlać mleko i dokładnie ciasto wyrobić Przełożyłam do 2 natłuszczonych foremek o wymiarach 25 x 11 cm, piekłam około 40 min. w temp. 280 stopni C. Wyszło 35 sucharków
Proste Potrawyprzypadło do gustu :)Składniki:Ciasto:- 2 szklanki mąki- 3 żółtka- 1/2 kostki margaryny- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 1 cukier waniliowy- 3 łyżki śmietanyMasa makowa:- 7 jajek- 50 dag maku- 7 jabłek- 20 dag margaryny- 20 dag cukru pudru- olejek migdałowy- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia- 9 łyżek kaszy mannyMasa orzechowa:- 1 kostka masła- mleko- 1 szklanka cukru pudru(...)maku. Dodajemy pianę ubitą z białek, starte na tarce o dużych oczkach i lekko odciśnięte jabłka, olejek, proszek do pieczenia oraz kaszę. Mieszamy, wykładamy na ciasto i pieczemy w 175 C przez około 45 minut.Masa orzechowa: orzechy zalewamy taką ilością gorącego mleka, aby powstała gęsta papka. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy masę orzechową. Ucieramy wszystko na gładką masę
Zainspirowana w kuchnipieczenia 1 cukier wanilinowy 2 jajka MASA SEROWA 1 kg sera białego 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 2 budynie śmietankowe 4 żółtka 1 jajko 1 puszka ananasów Dole CIASTO: Do miski dajemy margarynę, obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz przesiane przez sito, cukier i cukier wanilinowy. Delikatnie łączymy wszystko razem, pod koniec wbijamy
Gotuję Testujężółtek 1 szkl. cukru 2 budynie waniliowe 1 łyżka kaszy manny 2 szkl. mleka 4 łyżki oleju 1 cukier waniliowy olejek cytrynowy Beza: 10 dag wiórek kokosowych 6 łyżek cukru 6 białek Dodatkowo: kakao gorzkie WYKONANIE Ciasto kruche: Mąkę siekamy nożem z margaryną i proszkiem, potem dodajemy żółtka, cukier i śmietanę, zagniatamy. Chłodzimy 30 min. Masa serowa: Ser mielimy
słodki bratekponiżej przepis z moimi modyfikacjami). Przepis dodaje do propozycji ciast na Wielkanoc. Ta babka może stać się ozdobą stołu wielkanocnego. Babka snickersPRZEPISTemperatura: 180oC | Czas pieczenia: 50-60 min. Składniki 125 g masła 125 g cukru trzcinowego (może być zwykły) 125 ml mleka 250 g mąki pszennej 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżka rumu (opcjonalnie(...)zmiksować z cukrem na puszystą masę. W drugiej misce zmiksować masło, dodawać powoli utarty kogel-mogel (z pkt. 1). Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia i porcjami (na zmianę z mlekiem) dodawać do ciasta, stale miksując. Na końcu dodać 3/4 puszki mleka skondensowanego (resztę zachować na polewę) oraz opcjonalnie rum. Całość zmiksować. Do natłuszczonej formy do babek przelać
coolinarnastrefa.blogspot.comjajka1/2 szklanki cukru1/2 szklanki oleju słonecznikowego1opakowanie budyniu waniliowego ( minus 1 łyżka odłożona do piany)1 opakowanie cukru waniliowego2 szklanki mleka (przegotowanego zimnego)sok z połowy cytrynyPianka:3 białka1/2 szklanki cukru1 łyżka proszku budyniowego 1. Wszystkie składniki ciasta zagnieść i wyłożyć na blachę (spód i boki) wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia. 2. Wszystkie składniki masy(...)zmiksować a na koniec dodać zimne mleko. Wylać na ciasto (masa będzie dość płynna, ale tak ma być) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni na 45 minut. 3. Po 45 minutach pieczenia wykładamy na ciasto pianę ubitą z 3 białek i dadawanego wolno cukru a na końcu 1 łyżki proszku bydyniowego. Pieczemy następne 15 minut. Po upieczeniu
UgotujmyTo.pl