mąki ziemniaczanej 30 g gorzkiego kakao 3 płaskie łyżeczki proszku 7 cukierków Snickers 4 łyżki mleka Polewa : 1/2 kostki margaryny 5 łyżek cukru pudru 3 łyżki kakao 2 łyżki wody 6 łyżek śmietanki kremówki 1 łyżka żelatyny 1 szklanka porzeczek Wykonanie ciasta : Cukierki pokroić na kawałki Czekoladę drobno posiekać . Białka ubić mikserem na sztywną pianę(...)puch , następnie ciągle mieszając dodawać po jednym żółtku, mąkę wymieszaną z proszkiem , mąką ziemniaczaną i kakao dodawać porcjami na przemian z mlekiem . Następnie dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać , na końcu dodać czekoladę i cukierki , wymieszać. Blaszkę keksówkę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą . Ciasto można upiec w formie do tarty tak jak ja to zrobiłam . Piec
Sama słodycz i szczypta chiliśmietany 2 łyżki kakao KREM BUDYNIOWY: 1 opakowanie galaretki cytrynowej 1/2 szklanki wody 1 1/2 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 opakowanie budyniu śmietankowego 200 g śmietanki kremówki 30% Ciasto kruche . Mąkę pszenną przesiać na stolnicę, wymieszać z mąką krupczatką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Posiekać nożem z zimnym masłem, a następnie dodać jajka, żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto(...)rozprowadzamy proszek budyniowy. Mleko osłodzić cukrem i ugotować budyń. Ściągnąć z ognia i wlać rozpuszczoną galaretkę. Mieszać, aż się połączy na jednolitą masę. Przykryć folią spożywczą, tak aby leżała na budyniu i wystudzić do temperatury pokojowej. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić i miksując porcjami dodawać do wystudzonego budyniu. Gęsty krem wyłożyć na pierwszą szarlotkę i ostrożnie nasunąć drugie ciasto. Lekko docisnąć
https:KKuchniaMniamodrobinie dodatków może być doskonałą alternatywą na świąteczny stół. Zapraszam! Ciasto makowo-kokosowe Składniki: Ciasto makowe: pół kostki margaryny 10 białek 1 szklanka cukru 1 szklanka maki pszennej 1 szklanka sypkiego maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem kokosowy: 3 szklanki mleka 4 łyżki mąki pszennej 14 łyżek wiórków kokosowych 1 żółtko 1,5 szklanki cukru pudru(...)Dodajemy letnią margarynę i miksujemy. Dodajemy mąkę wymieszaną dokładnie z proszkiem do pieczenia i makiem. Dokładnie mieszamy całe ciasto. Wylewamy na foremkę około 25x 30 wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 160'C przez około 40 min. Przygotowujemy krem kokosowy: Mąkę, żółtko i wiórki kokosowe mieszamy z 1 szklanką mleka. 2 pozostałe szklanki mleka podgrzewamy a następnie na gotujące się
Tagebuch po polskujajko 1 łyżka mleka Wykonanie. Mąkę z proszkiem przesiać do miski, wsypać cukry, dodać jajka i masło. Zagnieść i odstawić do lodówki na 1h. Rozwałkować ciasto na macie, stolnicy posypanej mąką i wyłożyć na blaszkę 22x25cm.Posmarować konfiturą pomarańczową. Figi pokroić w ćwiartki i ułożyć na cieście. Na figi wyłożyć rozmrożone ciasto francuskie. W rondelku stopić masło z cukrem(...)dodać miód, migdały i 2 minutki gotować mieszając. Przestudzić, dodać jajko wymieszane z mlekiem, wymieszać. Masę rozprowadzić na cieście francuskim .Piec w temp.180 stop.około 45 minut. Ciasto jest bardzo smaczne i nie żądli
Kulinarny karnet Christopherafasola lub kulki ceramiczne do obciążenia ciasta Składniki na nadzienie: 900-1000g rabarbaru 9 łyżek cukru opakowanie galaretki truskawkowej szklanka mleka pół opakowania budyniu waniliowego 50ml śmietany kremówki łyżka cukru waniliowego Wykonanie ciasta: Mąkę przesiać dodając proszek do pieczenia. Dodać masło, cukier, jajko i masę marcepanową.Zagnieść na gładką masę, zawiną w folię i włożyć do lodówki na minimum(...)łyżek cukru, łyżkę cukru waniliowego i 3 łyżki przegotowanej wody. Gotować ok. 10 minut (uwaga, by rabarbar zbyt się nie rozgotował). Oddzielić owoce od syropu rabarbarowego. Proszek budyniowy rozmieszać z kilkoma łyżkami mleka i 1 łyżką cukru. Resztę mleka zagotować i dodać do niego rozrobiony proszek budyniowy. Doprowadzić do wrzenia, a następnie ostudzić. Galaretkę truskawkową rozpuścić w szklance gorącego syropu
Mania Wypiekaniarzepakowego 5 jaj całych 2 budynie śmietankowe 2 szklanki mleka 1 cukier wanilinowy łyżkę soku z cytryny 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Beza 4 białka 3/4 szklanki cukru szczypta soli Wykonanie: Na stolnicę wsypujemy przesianą przez sito mąkę dodajemy resztę składników, następnie wyrabiamy dokładnie łącząc ze sobą wszystkie składniki, ciasto zawijamy w folię spożywczą wkładamy do lodówki(...)Białka ubijamy na sztywno dodając cukier i po jednym żółtku, następnie dokładamy po łyżce sera wlewając na przemian cienkim strumieniem mleko i olej nie przerywając ubijania na koniec wsypujemy budyń, który mieszany z cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiekamy w piekarniku około 15 min w temperaturze 180 stopni
kgwjanczewooczyszczoną, proszek do pieczenia. Przesiane składniki wsypać do wymieszanych mokrych składników i wymieszać do połączenia (np. widelcem, jak przy cieście na muffinki). Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 170ºC przez około 60 minut lub dłużej (piekłam 1h 15 min w piekarniku gazowym). Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Ciasto urośnie(...)lekką "górką". Z wystudzonego ciasta odciąć 'górkę' (przyda się później, patrz pkt. 3). Pozostałe ciasto przekroić wzdłuż na 3 części. Krem. Masło i mleko zsiadłe wyjąć 2h wcześniej z lodówki by nabrały temp. pokojowej. Masło utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masę, dodać aromat waniliowy i ponownie zmiksować. Do pulchnej masy dodawać stopniowo po dwie łyżki mleka zsiadłego
coolinarnastrefa.blogspot.comrazu, zanim czekolada zastygnie). Babka kokosowa z białekSkładniki:6 białekszczypta soli100g cukru pudru100g wiórków kokosowych100g mąki pszennej100g masła lub margaryny1 łyżeczka proszku do pieczeniapolewa 100-150g czekolady mlecznej4-6 łyżek mleka Wykonanie:- składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową- masło rozpuścić i ostudzić - białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać cukier, dalej ubijać- do piany(...)delikatnie wymieszać łyżką - do masy dodawać stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając łyżką- na koniec dodać do ciasta ostudzone masło, delikatnie wymieszać do połączenia się składników- ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką- piec w 180 stopniach przez 40-45 minut- upieczone ciasto wyjąć z formy i studzić na kratce- wystudzoną babkę udekorować polewą
Smakołyki Berenikimakrelą. Robię je dość często i nie wiem dlaczego do tej pory nie pojawiły się na blogu. Teraz zaległości nadrobione. Spróbujcie koniecznie! Ciasto naleśnikowe 2 szklanki mąki 2 jajka 3 łyżki oleju 1/2 szklanki mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka wody gazowanej Wszystkie składniki wymieszać trzepaczką lub mikserem. Odstawić na 30 minut ciasto, aby odpoczęło. Patelnię posmarować olejem
O kuchni z uczuciemPrzepis na nie znajdziecie tutaj A jeśli macie ochotę na inne smaczne naleśniki na wytrawnie i na słodko to zapraszam tutaj Ciasto naleśnikowe 2 szklanki mąki 2 jajka 3 łyżki oleju 1/2 szklanki mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka wody gazowanej Wszystkie składniki wymieszać trzepaczką lub mikserem. Odstawić na 30 minut ciasto, aby odpoczęło. Patelnię posmarować olejem
O kuchni z uczuciemnaleśnikowego (przepis) , a podane na wytrawnie naleśniki z pieczarkami i serem . Polecam Wam również moje ulubione zapiekane z serem tutaj Składniki Ciasto naleśnikowe 2 szklanki mąki 2 jajka 3 łyżki oleju 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka wody gazowanej Wszystkie składniki wymieszać trzepaczką lub mikserem. Odstawić na 30 minut ciasto, aby odpoczęło. Patelnię posmarować olejem
O kuchni z uczuciemwłoskimi.Formę (tę samą w której piekliśmy biszkopt) wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem i wylewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez ok. 20-25 minut do suchego patyczka.Krem Budyniowy:Odlewamy ok. 3/4 szklanki mleka i rozprowadzamy w nim proszek budyniowy, mąkę oraz żółtka (najlepiej trzepaczką, aby dokładnie "rozbełtać" jajka i pozbyć się ewentualnych grudek). Resztę mleka zagotowujemy(...)podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia). Następnie wlewamy alkohol, wrzucamy połamaną czekoladę, ściągamy z ognia i mieszamy do momentu rozpuszczenia czekolady oraz otrzymania gładkiej kuwertury. Po chwili polewamy czekoladą wierzch ciasta. Umieszczamy w lodówce na minimum 3-4 godziny. Moje posty
Słodka Stronamiodem na gładką masę. Dodać jajka, olejek cytrynowy, skórkę z cytryny i dokładnie wymieszać. Do masy dodać jogurt, mleko,mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać na gładką masę. Cytryna musi być sparzona wrzątkiem i dopiero wtedy starta i dodana do ciasta. Na koniec dodać maliny i delikatnie wymieszać. Papierowe foremki do muffinek włożyć do specjalnej blaszki do pieczenia muffinek(...)wlać ciasto. Powstało 12 muffinek. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 190 C i piec muffinki 30 minut. Następnie wyjąć z piekarnika i zostawić aż ostygną. Polać muffinki lukrem lub obsypać cukrem pudrem. Pycha. Thermomix do naczynia miksującego dodać jogurt,mleko, jajka, miód,masło, wymieszać 5 sek, obroty 4 dodać mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny, olejek cytrynowy, wymieszać
Kuchnia Pokoleńprzygotować: 5 jajek 1 szkl. mąki 1 szkl. cukru 1/4 szkl. oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1/2 szkl. maku 1/2 szkl. wiórków kokosowych Masa budyniowa: 1/2 l mleka 2 budynie smietankowe lub waniliowe 1 masło 1/2 szkl. cukru pudru Ciasto: Białka ubij na sztywno z cukrem. Mieszając , dodawaj po jednym żółtku, łyżce mąki(...)proszkiem do pieczenia i oleju. Wymieszaj. Ciasto podziel na 3 części. Do pierwszej dodaj kakao, do drugiej mak, a do trzeciej wiórki kokosowe. Każdą z nich oddzielnie wymieszaj. Wylewaj ciasto na blachę w kolejności: masa z kakao. masa z makiem, masa z wiórkami. Upiecz w temp. 180 C ok. 45 min. i ostudż. Masa: Przygotuj budyń z mlekiem wg przepisu
Różne smaki w kuchni