pyszne i proste ciasto-czyli tak jak lubię-polecam puki jeszcze są truskawki-Kasia składniki: 150 g mąki+3 łyżki 100 g cukru + 2 łyżki 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 60 ml mleka 100 g masła+3 łyżki 250 g miękkiego twarogu 150 g kwaśnej śmietany 60 g cukru pudru 1 łyżka(...)truskawek 4-5 łyżek wiórków kokosowych przygotowanie: w misce mieszamy 150 g mąki ze 100g cukru,cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia,następnie dodać 2 jajka,60 ml mleka i 100g roztopionego masła,wymieszać na gładkie ciasto,masę wylać na wysmarowanej i wysypanej mąką blaszce kwadratowej,następnie twaróg mieszamy ze śmietaną,cukrem pudrem i budyniemw proszku i 1 jajkiem,masę
Swojskie jedzonkomoich ulubionych, polecam na świąteczny stół! *foremka 25*34 cm: Składniki: na ciasto: 3/4 szklanki cukru 2 jajka 1 i 1/4 szklanki mąki 1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki oleju 150 g powideł śliwkowych łyżka przyprawy do piernika 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę serową: 1 kg sera na sernik 6 jajek 2 opakowania(...)wrzątku 2 łyżki drobnego kokosu Przygotować ciasto piernikowe: Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawą do piernika i kakao. Przesiać do masy jajecznej. Dodać powidła, olej i mleko. Zmiksować krótko na gładkie ciasto. Blaszkę wyścielić papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto piernikowe. Przygotować masę serową: Masło stopić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamargaryna - 250 g mąka - 4 szkl pełne cukier - 1/2 szkl śmietana 24 % - 2 łyżki proszek do pieczenia- 1,5 łyżeczki budyń : mleko - 4 szkl budyń śmietankowy - 3 opak bez cukru cukier - 4 łyżki dodatkowo : truskawki - 700 g cukier puder do posypania ciasta PRZYGOTOWANIE: Truskawki oszypułkować, umyć, osączyć na sicie(...)Kruche ciasto : Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Do mąki dodać posiekaną margarynę i pozostałe składniki, zagnieść kruche ciasto. Podzielić ciasto na 2 części, włożyć do lodówki na 60 minut. Blachę o wymiarach 40x26 wysmarować tłuszczem, wylepić ciastem dno blachy. Na blasze ułożyć truskawki. Budyń: Do garnka wlać 0,5 litra mleka, dodać cukier , zagotować. W pozostałym mleku
Kuchnia Danusi150g mąki krupczatki 160g masła 150g cukru pudru 4 jajka 60ml mleka 1 łyżka ekstraktu z wanilii 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 500-600g brzoskwiń (5-6 sztuk) cukier puder do oprószenia ciasta Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - brzoskwinie umyć, przekroić na połówki, pozbawić pestek, pokroić na ćwiartki - białka oddzielić od żółtek - masło utrzeć(...)masę (ucierać co najmniej kilka minut) - do masy maślanej dodawać pojedynczo żółtka, po każdym miksować do wrobienia żółtka w masę - dodać ekstrakt z wanilii i mleko, wymieszać - mąkę pszenną i krupczatkę wymieszać z proszkiem do pieczenia - do masy w kilku partiach przesiać składniki suche, wymieszać delikatnie szpatułką do uzyskania jednolitej konsystencji - białka ubić na sztywną pianę - pianę z białek delikatnie
Smakołyki Berenikicukru 2 łyżeczki aromatu waniliowego 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku 100 ml oleju roślinnego 3 jajka 125 ml mleka skórki owocowe -mix Rozgrzać piekarnik do 180 C.Mąkę zmiksować z cukrem, masłem, jajkiem i proszkiem do pieczenia, aby powstało ciasto. Rozwałkować je pomiędzy dwoma warstwami papieru do pieczenia, a następnie wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem blachy (tortownicy) do pieczenia
Moje domowe kucharzeniedwoje przy kawie ale nie tylko, polecam na różne okazje! Troszkę inna wersja słynnego 3 bita. Składniki CIASTO: 4 duże jajka 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia czerwony barwnik spożywczy w żelu KREM: 1/2 litra mleka 1 budyń śmietankowy 2 łyżki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 3/4 kostki margaryny 1 żółtko DODATKOWO: 1 puszka(...)proszkiem, dodajemy odrobinę czerwonego barwnika-tyle aby uzyskać taki efekt jaki nas zadowoli. Tak przygotowane ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem standardowej blaszki do pieczenia i pieczemy 25 minut w temp 160*c.Po upieczeniu studzimy. KREM:Z mleka odlać 3/4 szklanki i rozpuścić proszek budyniowy z mąką pszenną, resztę mleka zagotować z cukrem i do gotującego wlać roztwór i ugotować
Wanilia i Kardamonłyżka mleka dowolne dodatki do dekoracji Jajka ubić z cukrem i olejem na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. Nadal ubijając do masy jajecznej naprzemiennie dodawać mleko oraz mąkę z dodatkami. Wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy na babkę [ u mnie silikonowe foremki- bez smarowania i bułki tartej]. Piec
Moje domowe kucharzeniewielkości babeczek) 150 g miękkiego masła 55 g jasnego brązowego cukru 3 jajka 90 g płynnego miodu 65 g melasy 65 ml mleka 255 g mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżezka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g suszonej żurawiny polewa: 1 łyżka wody 65 g miodu 60 g ciemnej czekolady (75%) Masło utrzeć z cukrem(...)puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Wlać miód i melasę, cały czas miksując. Mąkę przesiać, wymieszać z cynamonem, proszkiem i sodą. Partiami dodawać do ciasta na zmianę z mlekiem, miksując na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia składników. Na koniec dodać żurawinę, wymieszać łyżką. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem formy na babeczki. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzedoborowym towarzystwie. Fani kokosowych smaków również znajdą tutaj coś dla siebie. Składniki (blaszka 30x20): ciasto: 1/2 kostki masła 35 dag mąki 10 dag cukru 2 jajka 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa budyniowo-kokosowa 3 budynie śmietankowe 3 szklanki mleka 8 łyżek cukru puszka ananasów masa kokosowa 2 jajka 10 dag cukru 20 dag wiórków kokosowych 1/2 kostki(...)Przygotowujemy ciasto. Masło rozdrabniamy. Wlewamy 1/4 szklanki wody. Dodajemy cukier, jajka i proszek do pieczenia. Wyrabiamy ciasto do czasu aż stanie się elastyczne. Wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Ananasy kroimy na małe kawałki. Sok zachowujemy i przelewamy do innego naczynia. Budynie rozrabiamy w soku. Mleko zagotowujemy. Dodajemy cukier. Dodajemy rozrobioną masę budyniową cały czas mieszając. Podgrzewamy do czasu
Pobite gary Barbaryproste smaczne jesienne ciasto Składniki ciasto • 2 szklanki mąki • 2 szklanki cukru • 1 szklanka oleju • 5 jajek • 2 szklanki startych jabłek na grubej tarce • 2 łyżeczki sody (płaskie) • 2 łyżeczki cynamonu • 2 łyżki kakao polewa • 1/2 kostki margaryny • 5 łyżek cukru • 2 łyżki śmietany • 5 łyżek wody • 5 łyżek mleka w proszku • 1 płaska łyżka żelatyny Sposób przygotowania(...)jajek na przemian z olejem na koniec wsypać starte jabłka wymieszać • Wlać ciasto na posmarowaną blachę tłuszczem i wysypaną tartą bułką Piec ok 45 minut 190 stopni wymiary blachy 20/40 cm 2. Polewa • margarynę rozpuścić dodać cukier mleko w proszku,śmietanę,i wodę • Mieszać cały czas podgrzewać na wolnym ogniu (gdyby masa robiła
W królestwie smaków BeatySkładniki: jajka 5 sztuk, cukier 3/4 szklanki, olej rzepakowy 3/4 szklanki, mleko 3/4 szklanki, cynamon 1/2 łyżeczki, mąka tortowa 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, soda oczyszczona 1/2 łyżeczki, dynia 3 szklanki/odmrożona, śmietana 30 % 250 ml, galaretka agrestowa 1 opakowanie, galaretka wiśniowa 1 opakowanie, wiśnie 1 szklanka/mrożone, kolorowa posypka - ile potrzeba w rozdrabniaczu rozdrobnić(...)dokładnie dynię aby były 3 szklanki miazgi, włożyć do woreczka i zamrozić, tak przygotowane dynię używam do ciast po odmrożeniu na sitku, można użyć dyni świeżej bez mrożenia mikserem utrzeć jajka, cukier na kogel-mogel, wlać mleko, olej i zmiksować wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i utrzeć na jednolitą masę wsypać odmrożoną na sitku dynię i połączyć składniki
W Mojej Kuchni Lubięfotografie robiłam w niedzielne popołudnie). Zuzanko pozdrawiam Cię cieplutko ;-)))) cmooook ;* PRZEPIS NA KRUCHE BABECZKI: CIASTO: - 200g bardzo zimnego masła prosto z lodówki - 200g mąki krupczatki - 200g mąki pszennej babuni - 4 żółtka - 1 lub 2 łyżki śmietany (ewentualnie zimnego mleka) - płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 170 g cukru pudru W/w składniki zagniatamy, jak najszybciej na jednolitą masę. Owijamy folią(...)mleko aby się nie przypaliło, ani nie wykipiało. Bądź czujnym ;-) W miseczce obok rozmieszaj trzepaczką proszki budyniowe i żółtka z mlekiem. W momencie kiedy mleko w rondlu zacznie wrzeć zestaw go z ognia. Trzepaczką jeszcze raz przemieszaj zawartość w miseczce i wlej do gorącego mleka, cały czas mieszaj trzepaczką. Masa zacznie szybko gęstnieć. Postaw ją ponownie na ogniu, ciągle mieszając
SMYKWKUCHNInieco lekceważące. Tym bardziej, że wiem, że lubi moje ciasta. Wiecie co? to bardzo miłe sprawiać komuś radość :) Emilko, wszystkiego najlepszego w dniu urodzin :) Składniki: 1 szklanka mąki 1/2 szklanki cukru szczypta soli 1 szklanka zmielonych migdałów 4 jajka 1/3 szklanki oleju 5 łyżek mleka 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 większa gruszka + odrobina oleju Gruszkę(...)pieczenia i wymieszać razem. Jajka ubić z cukrem (najwygodniej ręcznym mikserem), a kiedy cukier będzie rozpuszczony dodać sól, mleko i olej. Wszystko razem zmiksować. Wsypać mąkę z kakao, migdałami i proszkiem do pieczenia - wszystko razem wymieszać przy pomocy łyżki. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku wstawić gruszkę ogonkiem ku górze. Piec w temperaturze 180 stopni przez
Codzienna kuchnia niecodziennabrakło. Następnym razem więc nie robiłam już takich „mikrusów”. Składnikiciasto:8 jajek1,5 szklanki mąkiszklanka cukru20 dag orzechów mielonychłyżeczka proszku do pieczeniamasa:3 budynie śmietankowe2 łyżki mąki ziemniaczanej0,5 szklanki cukru kawa rozpuszczalna 1 litr mleka 1,5 kostki margaryny kakao i wiórki kokosowe(...)dekoracji Wykonanie: Z białek ubijamy sztywną pianę i powoli dodajemy cukier i żółtka. Na koniec wsypujemy orzechy i mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. W szklance mleka rozpuszczamy budynie i dodajemy mąkę ziemniaczaną. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i dodajemy rozpuszczone budynie. Mieszamy masę aż zgęstnieje. Gdy będzie
ciastkarnia na kruchym spodzieczosnku 50 gr sera żółtego 50 gr wydrążonych oliwek (u mnie czarne)'; document.write(" "); Składniki na ciasto drożdżowe: 200 gr mąki pszennej (u mnie zwykła tortowa) 50 ml wody 50 ml mleka 40 gr miękkiego masła 30 gr świeżych drożdży 1 łyżka mleka w proszku 1/2 lub 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka kminku (opcjonalnie) 1 łyżeczka tymianku suszonego
moj przepis na