masą z kaszy manny spokojnie może konkurować z tradycyjną wersją miodownika z orzechami. CIASTO CZESKIE Składniki: ciasto: 3 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki miodu 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki margaryny masa grysikowa: 0,7 litra mleka 10 łyżek kaszy(...)manny 1/2 szklanki cukru 200 g masła dodatkowo: 1 słoiczek powideł śliwkowych groszki czekoladowe do dekoracji Przygotowanie: ciasto: Mąkę,cu kier, proszek do pieczenia i miód p rzekładamy do miski, dodajemy żółtka i margarynę. Zagniatamy ciasto. Ciasto odkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Po tym czasie dzielim y je na 3 ró wne części. Z każdej część
Bon appetit mon amiemąki pszennej 80g cukru pudru 2 żółtka 120g masła lub margaryny szczypta soli Krem: 300g margaryny 50ml wody 250g cukru pudru 140g mleka w proszku Dodatkowo: 12 połówek brzoskwiń (mogą być odsączone z syropu) Sposób przygotowania: 1. Ciasto: Do przesianej na blat mąki dodajemy posiekany tłuszcz, żółtka, przesiany cukier puder oraz szczyptę soli. Wszystko razem zagniatamy i odkładamy w foliowym(...)papier z kulkami (lub fasolką) i pieczemy ponownie kolejne 10 minut (lub do lekkiego zrumienienia). Wyciągamy z foremek i studzimy. 3. Krem: Margarynę topimy na wolnym ogniu. Mleko w proszku przesiewamy przez sito wraz z cukrem pudrem. Do roztopionego masła dolewamy wodę i wsypujemy przesiane produkty mieszając od razu mikserem na wolnych obrotach, by nie było grudek. Masę ściągamy
Kuchnia w czekoladzienaczyniach, mieszając suche i mokre składniki osobno. Serdecznie polecam! Składniki: (na ok. 15 sztuk) Ciasto: 2 jajka rozmiar L 140 g cukru 20 g cukru wanilinowego 200 ml mleka 100 ml oleju rzepakowego 250 g mąki pszennej tortowej 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki naturalnego kakao Dodatkowo: 3/4 szkl cukru pudru ok. 2 łyżki soku(...)cytryny odrobina naturalnego kakao czekoladowe jajeczka Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Jajka, olej i mleko wymieszać w misce. W innym naczyniu połączyć ze sobą suche składniki: cukier, cukier waniliowy, mąkę i proszek do pieczenia. Zawartość obydwu misek połączyć- krótko mieszając łyżką. Powstałą masę podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać kakao
Nastoletnie WypiekanieSERNIK CZEKOLADOWY: 1 kg twarogu kilkakrotnie zmielonego 1/3 szklanki cukru 3 jajka 2 łyżki mleka w proszku 200 g czekolady białej POMARAŃCZOWA GALARETKA: 1 galaretka pomarańczowa 1 1/2 szklanki wody 1 szklanka dżemu pomarańczowego Wszystkie składniki na miodownik umieścić na stolnicy, oprócz dżemu i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i każdą z nich rozwałkować. Włożyć do dwóch form(...)Ciasto może się wydawać bardzo cienkie, ale później trochę urośnie. Na jeszcze ciepłe ciasto rozsmarować po parę łyżek dżemu pomarańczowego. Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg zmiksować z cukrem, jajkami i mlekiem w proszku. Tylko do momentu połączenia się wszystkich składników. Nie należy długo miksować. Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną i przestudzoną, ale jeszcze płynną wlać
https:KKuchniaMniamłyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki suszonego chilli 4 kopiaste łyżki kakao 2 łyżki mleka całe migdały od Symbio Mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, chilli oraz brązowy cukier. Dodajemy masło i wyrabiamy ciasto. Dodajemy jajko, mleko i wyrabiamy ciasto. Formujemy wałek ciasta i wstawiamy go do lodówki na 60 minut. Ostrym nożem tniemy ciastka, układamy na papierze do pieczenia
Gotowanie i blogowaniejajko, 120g drobnego cukru, 5 łyżek oleju, 8 łyżek mleka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 500g świeżych malin. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać pokruszony twaróg. Dodać cukier, mleko i olej, zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Wylepić nim dno przygotowanej blaszki o wym. 24x28cm. Na wierzchu równomiernie rozłożyć przebrane maliny. Kruszonka: szklanka mąki pszennej, 120g masła
Z miłości do słodkościproszku do pieczenia, 1/2 laski wanilii, 175 g konfitury z czarnej porzeczki, 250g czarnej porzeczki. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać jajko, mleko i nasiona wanilii. Dodać posiekaną margarynę. Zagnieść gładkie ciasto. Wylepić nim dno formy o wym. 24x27cm. Ciasto posmarować dżemem, rozsypać umyte i osuszone porzeczki. Wierzch: 60g mąki pszennej, 100g margaryny
Z miłości do słodkościserka mascarpone 3 łyżki mleka w proszku niegranulowanego kilka kropli ekstraktu waniliowego Krem straciatella: 375 g serka mascarpone 2 łyżka cukru pudru 2 łyżki mleka w proszku niegranulowane 150 g mlecznej czekolady, startej drobnych oczkach Poncz: 1/4 szkl wody z cukrem i sokiem z cytryny Dodatkowo: kilka łyżek dżemu wiśniowego kakao do oprószenia(...)koniec dodając cukier puder, serek mascarpone, mleko w proszku oraz ekstrakt z wanilii. Wszystko zmiksować do połączenia. Pierwszy nasączony blat biszkoptu umieścić w blaszce, w której był pieczony. Blaszkę należy wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Na biszkopcie rozsmarować krem waniliowy i przykryć II nasączonym blatem ciasta. Wysmarować dżemem wiśniowym. Ciasto schłodzić w lodówce
Nastoletnie Wypiekaniebudyniu śmietankowego 750 ml mleka 4 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny 5 łyżek bułki tartej Przepis: Jabłka obieramy i wdrążamy gniazda. Kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, proszek do pieczenia oraz kakao. Całość mieszamy. Dodajemy pokrojone w kostkę masło oraz żółtka jajek. Ciasto zagniatamy do połączenia wszystkich składników i formujemy(...)przygotowanej formy ścieramy na tarce na grubych oczkach pierwszą część ciasta (z lodówki). Wierzch startego ciasta posypujemy bułką tartą. Następnie nakładamy pokrojone jabłka. W garnku przygotowujemy budyń - dwa opakowania proszku wraz z 4 łyżkami cukru dodajemy do 100 ml mleka i dokładnie mieszamy. Przygotowany proszek wlewamy do gotującego się pozostałego mleka ciągle mieszając. Budyń odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, następnie nakładamy
Emcia Pichciniektórzy wolą jeszcze większe ulepki niczym cukrowy baranek;)). Uwaga: Składniki do przygotowania ciasta muszą mieć temperaturę pokojową (margaryna, jajka, mleko). Składniki: 250 g margaryny (1 kostka) 4 jajka 1/2 szkl. mleka 1 szkl. mąki ziemniaczanej 1 szkl. mąki krupczatki 1/2 szkl. cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Miękką margarynę wraz z cukrem ucieramy mikserem na puch, następnie(...)dodajemy stopniowo po jednym jajku - po każdym miksujemy do połączenia składników. Po ostatnim jajku całość miksujemy około minutę, by masę spulchnić. Wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia, wlewamy mleko i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto wlewamy do formy na babkę z kominem (silikonowa bez smarowania, ale inne trzeba najpierw wysmarować masłem i wysypać krupczatką lub bułką tartą). Pieczemy
Kolorowy Przepisownikczosnkowego. Młody spróbował i zajadał się nim o dziwo. Taki kalafior fajny, chrupiące ciasto, zawsze to inaczej :-). Miłego poniedziałku wszystkim życzę :-). Składniki: 1 większy kalafior około 2,5 szklanki maki jaglanej 1 szklanka mleka 2% 0,5 szklanki wody gazowanej 1 jajko L płaska łyżeczka proszku do pieczenia sól pieprz(...)słodka papryka kurkuma olej rzepakowy do smażenia Kalafiora gotujemy tak al'dente. Wodę lekko solimy. Po ugotowaniu odcedzamy, studzimy. Do naczynia dajemy przyprawy, mleko, jajko, wodę gazowaną, proszek do pieczenia, miksujemy. Dodajemy stopniowo mąkę, ciasto ma być ciut gęstsze niż na naleśniki. Podzielonego na różyczki kalafiora partiami zanurzamy w cieście. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy namoczonego kalafiora. Smażymy
kruche babeczkinajlepiej się sprawdza w wypiekach) 1 średniej wielkości banan 100 ml oleju roślinnego 100-150 g cukru (użyłam 100, bo lubię półsłodkie ciasta) 2 łyżki soku z cytryny łyżeczka proszku do pieczenia około 500 g owoców Przygotowanie: Mleko, banana, cukier, olej i sok cytrynowy umieść w misce i wszystko dokładnie zblenduj. Do drugiej, większej miski przesiej mąkę z proszkiem
greenscarfopakowanie ciasta francuskiego 300g sera mielonego sernikowego (u mnie moje ulubione Emilki od Mlekomy ) 1 żółtko 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka budyniu waniliowego (proszku) 1 banan 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka Przygotowanie: Ciasto francuskie wyjąć z lodówki 15 - 20 minut wcześniej, aby złapało temperaturę pokojową. Banana obrać, pokroić w dość cienkie plasterki. Twaróg przełożyć do miseczki
Cakes By Kejtszkl. proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki Masa: mleko 1/2 l. margaryna 1 kostka cukier waniliowy 1 op. aromat waniliowy kilka kropelek cukier 100 g. mleko 1/4 szkl. mąka pszenna 2 łyżki mąka ziemniaczana 1 łyżka Dodatkowo: herbatniki 1 op. 200 g. mleczna lub gorzka czekolada 200 g. mleko 4 łyżki masło(...)oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Miksując dodajemy cukier. Następnie mak, przesianą mąkę z proszkiem, żółtka. Ciasto wylewamy na blachę 35x25 cm. wyłożoną pergaminem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 20 min., do suchego patyczka. Ciasto ostudzić. Masa: Mleko ( 1/2 l. ) zagotowujemy z margaryną, cukrami, aromatem. Gotującą masę zagęszczamy mlekiem (1/4 szkl. ) wymieszanym z mąkami. Gorącą
Kuchnia Paulettesłyżka kakao 2-4 łyżki śmietany do zagniatania ciasta Masa kokosowa: 100 g wiórków kokosowych 250 ml mleka szklanka cukru Dodatkowo: marmolada 2 śnieżki 400 ml zimnego mleka 2 płaskie łyżki żelatyny 1 łyżka kakao opakowanie biszkopcików (150 g ) czekolada do dekoracji Na stolnicę przesiewamy mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia, dodajemy margarynę, smalec i żółtka, zagniatamy ciasto
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia