cukru w zastraszającym tempie ratuje cały zrąbany dzień. Prawda? Gorzej jak nie ma "szybkiego ciastka" lub czekolady w szafce. I właśnie z tego braku powstało moje nowe autorskie ciasto, które jest hitem jak twierdzi moja rodzina. A kto jak kto, ale oni na słodyczach znają się najlepiej. Problemem była nazwa, bo w obecnych czasach "murzynek pod chmurką" słabo(...)mąki 1 i 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mleka 5 łyżek kakao 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia aromat rumowy Pół szklanki cukru, kakao i mleko zagotować i ostudzić. Żółtka ucieramy z resztą cukru na białą puszystą masę. Do utartych żółtek stopniowo dodajemy mleko kakaowe, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i pozostały cukier. Cała masę dokładnie ucieramy
FarmażonyProste i w sumie szybkie do zrobienia ciasto.. 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szkl cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 cukier waniliowy szczypta soli Dodatkowo budyń [ u mnie malinowy ] mleko do budyniu galaretka [ u mnie wiśniowa] truskawki Oddzielić białka(...)żółtek. Mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać . Białka [ posolone]ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru waniliowego i zwykłego. Do ubitych białek dodać żółtka. Wymieszać mikserem. Na pianę z białek z żółtkami wsypać przesianą mąkę z dodatkami. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia, a boki
Moje domowe kucharzeniejest puszysta, mięciutka, łatwa do przygotowania i zawsze się udaje. Porcja ciasta jest spora i wystarczy na przygotowanie dużej babki lub dwóch mniejszych. Polecam!!! Składniki na babkę marmurkową w czekoladzie: 5 jajek 1,5 szklanki cukru 1 szklanka mleka 2,5 szklanki mąki 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka oleju 2 łyżki kakao 2 łyżki mąki (może(...)Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Jajka ubijamy, dodając kolejno po sporej łyżce cukru, na puszystą, jasną masę. Do masy jajecznej dodajemy mleko, przesianą mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia, olej i dokładnie miksujemy. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao, a do drugiej mąkę. Każdą część dokładnie mieszamy. Formę smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą. Na tak przygotowaną
Rozpustne gotowanieJeśli macie ochotę na puszystą, delikatną babeczkę, to polecam ten przepis. Ciasto jest pyszne, idealne do popołudniowej kawy. Dodatek maku nadaje jej głębi smaku, polecam! Składniki na babkę marmurkową makową: 5 jajek 1,5 szklanki cukru 1 szklanka mleka 2,5 szklanki mąki 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka oleju 3-4 łyżki suchego maku 2 łyżki(...)Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Jajka ubijamy, dodając kolejno po sporej łyżce cukru, na puszystą, jasną masę. Do masy jajecznej dodajemy mleko, przesianą mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia, olej i dokładnie miksujemy. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy mak, a do drugiej mąkę. Każdą część dokładnie mieszamy. Formę smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą. Na tak przygotowaną
Rozpustne gotowanieKręcone ciasto z rabarbarem Blacha 21 x 31 cm 1kg mąki pszennej 5 jaj 250 g masła roślinnego (o temperaturze pokojowej) 1,5 szklanki brązowego cukru 1 budyń waniliowy bez cukru 2 szklanki mleka 1 opakowanie proszku do pieczenia sok z 1 cytryny szczypta soli ok 700g rabarbaru Rabarbar myjemy i pozostawiamy do wyschnięcia, następnie obcinamy końcówki i kroimy(...)żółtka z cukrem - miksujemy aż się dokładnie połączą. Dodajemy miękkie masło roślinne i dalej miksujemy. Następnie dosypujemy po trochu mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i budyniem. Ciasto będzie mocno gęstnieć - w czasie miksowania stopniowo dodajemy mleko i sok z cytryny. Powstanie gęste dość zwarte ciasto, ale powinno dawać się mieszać mikserem. Następnie dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy
peggiwkuchniszklanka cukru szklanka mąki płaska łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na ciasto makowo-kokosowe: 6 białek szklanka cukru 200g wiórków kokosowych pół łyżeczki proszku do pieczenia łyżka mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki suchego maku Składniki na krem: 6 żółtek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej pół litra mleka 250g masła szklanka cukru mała torebka cukru waniliowego Składniki na galaretkowy(...)proszkiem do pieczenia. Wymieszaj delikatnie. Piecz ok. 30-40 minute w temperaturze 170 stopni. Wykonanie kremu: Odlej pół szklanki mleka i roztrzep w niej żółtka wraz z mąką pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotuj z cukrem, dodaj szklankę z roztrzepanymi żółtkami i doprowadź do zagotowania. Odłóż do wystudzenia. Utrzyj miękkie masło i powoli dodawaj przestudzony budyń. Warstwy ciasta od dołu
Mania Wypiekaniamasła/margaryny 5 żółtek 3 łyżki cukru pudru 2,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Budyń: 2 budynie toffi 3 szkl mleka 4 łyżki cukru Ponadto: 4-5 dużych słodkich jabłek cukier puder do posypania 1. Składniki ciasta a) zagnieść tradycyjnym sposobem lub b) utrzeć mikserem masło z żółtkami i cukrem, dodać mąkę i proszek(...)pieczemy w całości - wtedy czas pieczenia należy wydłużyć 3. Jabłka obrać i pokroić w ok 1-1,5 cm kostkę. Wyłożyć równą warstwą na ciasto. 4. W międzyczasie nastawić 2,5 szkl mleka z 4 łyżkami cukru. Gdy się zagotują, wlać rozrobione w 1/2 szkl mleka budynie. Zagotować. Gorący wylać na jabłka. 5. Z lodówkiwyjąć drugą część ciasta. Szczypać
Kto ugości moich gości?amaretto Składniki: (na formę do babki z kominkiem o pojemności 2,5 l) 250 g miękkiego masła 250 g cukru 2 jajka 200 ml mleka 350 g mąki pszennej 200 g mielonych migdałów 3 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: 350 g rabarbaru lukier: 150 g cukru pudru 3 łyżki amaretto 30 g płatków migdałowych Rabarbar pokroić na kawałki grubości(...)Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masą. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Mąkę przesiać z proszkiem, wymieszać z migdałami. Na zmianę z mlekiem dodawać do ciasta, miksując na najniższych obrotach. Na końcu dodać rabarbar, delikatnie wymieszać łyżką. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem formy. Piec w 175 st C. przez 60-70 minut, do suchego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeorzechów włoskich, 150g wiórków kokosowych, 200g rodzynek BIO MAKAR , 2 łyżki mąki, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, Masa chałwowa: 300g masła, 750ml mleka, 3 opakowania budyniu waniliowego, 2 opakowania cukru waniliowego, 2 łyżki cukier, 150g chałwy waniliowej, Dodatkowo: 50g wiórków kokosowych. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto bakaliowe: Białka ubijam na sztywną pianę(...)przerywając ubijania dodaję cukier, żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu do masy dodaję bakalie. Delikatnie mieszam. Ciasto dzielę na pół i przelewam na 2 blaszki o wymiarach 35cm x 22cm. Ciasta piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Masa chałwowa: Z mleka odlewam 1 szklankę. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem i cukrem waniliowym
Tradycyjna kuchnia Kasimąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka miodu Składniki na polewę: 25 dag masła 25 dag cukru ¼ szklanki mleka 4 łyżki kakao Wiórki kokosowe lub mielone orzechy Wykonanie ciasta: Masło utrzeć z cukrami, dodać jajka, miód, mieszając dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Piec w temperaturze 180 stopni przez ½ godziny. Wykonanie polewy: Wszystkie składniki na polewę zagotować
Tradycyjna Kuchniabiałko 3/4 szkl. mąki pszennej + 1/4 szkl. gorzkiego kakao 1/2 szklanki cukru 50 ml oleju + 50 ml zaparzonej, mocnej kawy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Tort czarno-biały – masa: 2 szklanki mleka 2 żółtka (pozostałe z ciast) 2 łyżki mąki ziemniaczanej (skrobi) 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka cukru z wanilią 4 łyżki cukru 200 g dobrej jakości masła(...)wykładamy papierem do pieczenia (boków nie smarujemy). Wlewamy ciasto i natychmiast wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 30-35 minut w 170°C. Ciasto najlepiej zrobić jedno po drugim – gotowe trzeba natychmiast wstawić do piekarnika, nie może czekać. W czasie gdy ciasto się piecze przygotowujemy budyń. Krem: W połowie szklanki mleka rozpuszczamy obie mąki i żółtka, dokładnie rozcierając
Poezja smakudużych obrotach do masy jajecznej w czasie miksowania na mniejszych obrotach wlać olej następnie w trakcie miksowania wlać mleko i z 1 minutę miksować robot wyłączyć i wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksować z 3 minuty połowę jasnego ciasta przełożyć do innego pojemnika i do pozostałego w misie robota wsypać kakao, mleko i z 1 minutę miksować
W Mojej Kuchni Lubięszkl. mleka; 2 łyżeczki cukru waniliowego; 80 g mąki pszennej; 80 g mąki ziemniaczanej; 2 żółtka, Ciasto: Margarynę i wodę zagotowujemy. Ściągamy z ognia i dosypujemy mąkę i mieszamy bardzo energicznie drewnianą łyżką. Ponownie stawiamy na ogniu, gotujemy przez 2 - 3 min. ciągle mieszając. Ciasto powinno odchodzić od ścianek garnka i od łyżki. Ciasto studzimy. Do wystudzonego ciasta dodajemy(...)jednym jajku i miksujemy. Dodajemy również proszek do pieczenia i sól. Ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą przekładamy do wyłożonej papierem formy. I pieczemy przez 30 min. w temp. 180 stopni. Następnie identycznie postępujemy z drugą połową ciasta. Krem: 2 szklanki mleka gotujemy z cukrem. Do pozostałego mleka dodajemy żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz cukier waniliowy. Mieszamy bardzo
Miksturownikgramów masła 82% 100 gramów gorzkiej czekolady 100 gramów drobnego cukru 2 duże jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki (na polewę czekoladową): 4 łyżki stołowe ciemnego kakao 120 gramów masła 82% 6-8 łyżek stołowych mleka 90 gramów cukru pudru Wykonanie (ciasto): Rozpuść masło w garnuszku, dodaj kawałki czekolady. Podgrzej i mieszaj aż do połączenia składników. Dodaj do całości(...)jajka, następnie mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj całość widelcem. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Blaszkę do pieczenia wyłóż pergaminem, wlej do niej ciasto. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 1 godzinę (do suchego patyczka). Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia, następnie polej polewą czekoladową. Wykonanie (polewa): Mleko podgrzej w garnuszku, dodaj cukier
Garniec Magalieplan. Delikatne kwiaty cukinii z delikatnym farszem w chrupiącym cieście... to nie może smakować źle! Składniki (na 2 - 3 porcje) 10- 12 kwiatów cukinii 100 gram sera ricotta garść orzechów włoskich sól i pieprz 1 jajko 2 łyżki mleka 2 łyżki mąki ryżowej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia litr oleju rzepakowego do smażenia(...)mieszam z srem ricotta oraz szczyptą soli i pieprzu. Taką mieszanką nadziewam kwiaty cukinii a czubki kwiatków mocno zwijam. Jajko mieszam z mlekiem, mąką i proszkiem. W garnku rozgrzewam olej. Nadziane kwiaty maczam w cieście i smażę na głębokim tłuszczu do zarumienienia. Usmażone kwiaty przekładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Jogurt mieszam z majonezem, solą i pieprzem oraz posiekanymi ziołami
Mango Papaja