delikatne i lekko wilgotne z chrupiącą kruszonką na wierzchu. Polecam :-) Przepis na dużą tortownicę ciasta : 400 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 5 jajek szczypta soli 250 g masła lub margaryny 150 g cukru ½ opakowania cukru waniliowego 1/3 szklanki mleka 300 – 400 g mrożonych lub świeżych owoców ( dałam truskawki) Składniki na kruszonkę: 1 łyżka(...)margaryny 2 łyżki maki pszennej 2 łyżki cukru ½ opakowania cukru waniliowego Sposób wykonania ciasta: Miękkie masło lub margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, szczyptą soli, pod koniec ucierania dodawać stopniowo po jednym jajku, cały czas miksując. Dodać mleko i zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą, a następnie połączyć z resztą wymieszanych składników. Sposób wykonania kruszonki: Wszystkie
Na słodko lub wytrawniecukier, anyż , szczyptę soli wymieszać za pomocą miksera. Masło rozpuścić i przestudzić. Mąkę i proszek do pieczenia i przestudzone masło dodać do masy i znowu wymieszać na gładką masę. Włożyć ciasto do rękawa cukierniczego. Rozgrzać olej, następnie trochę zmniejszyć temperaturę. Do gorącego oleju wyciskać ciasto i smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Smażą się bardzo szybko. Wyjąć za pomocą(...)łyżki cedzakowej i rozłożyć na papierowych ręczniczkach. Obsypać cukrem pudrem, smacznego Prosto i smacznie. Thermomix – jajko, szczyptę soli, mleko, cukier, anyż , nałożyć motylek czas 30 sek, obroty 3 – dodać mąkę, roztopione przestudzone masło, proszek do pieczenia, czas 2 minuty, naczynie zamknięte, interwał – reszta jak wyżej
Kuchnia Pokoleńproste w wykonaniu ciasto biszkoptowe z pianką brzoskwiniową. W sam raz do kawki , moim gościom smakowało mam nadzieję że Wam też posmakuje :) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki na biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 kopiaste szklanki mąki typ 550 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka skondensowanego nie słodkiego 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia(...)waniliowy 3 łyżki cukru pudru 1 tabliczka mlecznej czekolady 3 łyżki słodkiej śmietanki 12 % płatki migdałowe do posypania ciasta Blaszka 36/25cm Wykonanie : Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gesty kogel mogel,następnie dodać olej, mleko skondensowane oraz mąkę z proszkiem,wszystko delikatnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto.Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka około
Sama słodycz i szczypta chilizastyga w lodówce na kamień dzięki dodatkowi śmietanki. No cóż, efekt jest super, smakiem naprawdę niemal identyczny :) Składniki Ciasto 200 g masła pół szklanki pełnego mleka 2/3 szklanki cukru 10 g cukru waniliowego 4 szklanki pełnego mleka w proszku 3 szklanki płatków śniadaniowych Kangus Polewa tabliczka mlecznej czekolady 1/4 szklanki śmietany kremówki Masło, mleko, cukier i cukier waniliowy włożyć(...)lekko ciepłej masy dodać mleko w proszku. Zmiksować dokładnie. Masa konsystencją będzie przypominać plastyczną białą czekoladę, jest gęsta. Dodać płatki i wymieszać (łyżką lub ręką, nie mikserem). Przełożyć do formy o wymiarach 20x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia, ugnieść wierzch. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać kremówkę i wymieszać. Ostudzić, polać ciasto. Przechowywać w lodówce. Smacznego
Słodkie inspiracjeadres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 250 g miękkiego masła 6 łyżek mleka 3 jajka 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego(...)Nadzienie: 2 kg jabłek 70 g cukru 2 łyżeczki cynamonu 3 łyżki kaszy manny + cukier puder do oprószenia Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i cukier waniliowy, połączyć. Dodać jajka, mleko i masło, zmiksować. Gotowe, miękkie ciasto podzielić na dwie części - mniejszą i większą. Mniejszą owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażarki na około 30 minut. Spód
Domowa cukiernia EwySkładniki: ciasto 2,5 szklanki mąki 2/3 szklanki cukru 1,5 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju 4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa zielona 2 galaretki gruszkowe 4 gruszki masa śmietanowa 400 ml śmietany(...)łyki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wrzącej wody dodatkowo kakao dżem Wykonanie: Mąkę przesiać z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Wlać mleko, olej i wymieszać do połączenia składników. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 180° C przez 35-40 minut, do suchego patyczka. Po wystudzeniu ciasto przekroić na dwa krążki. Galaretkę rozpuścić
magiczna kuchnia Kasimargaryna – 50 g * jajko – 5 szt * suchy mak – 1 szkl * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka KREM: * budyń śmietankowy z cukrem – 3 op x 60 g * mleko – 800 ml * margaryna – 220 g * olejek do ciast pomarańczowy – 2 łyżki DODATKOWO: * orzechy nerkowce – ok. 50 g * kokos – 30 g * pomarańcza(...)PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Margarynę roztapiamy, żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę. Do piany z białek dodajemy po 1 żółtku, a następnie mąkę przesianą z proszkiem i makiem. Wlewamy rozpuszczoną margarynę i delikatnie mieszamy łyżką. Wlewamy do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia, pieczemy ok. 30 minut / 170Cm upieczone kroimy na 3 blaty. KREM: Połowę mleka gotujemy
Ostra na Słodkociasto: ½ kg pszennej mąki ½ szklanki cukru pudru 20 dag masła 6 żółtek 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% Beza: 6 białek Szczypta soli 1 czubata szklanka cukru pudru 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej 10 dag orzechów włoskich 10 dag płatków migdałowych Słoiczek dżemu porzeczkowego Krem orzechowy: 30 dag orzechów włoskich 300 ml mleka(...)kieliszek spirytusu Jak wykonać ? Ciasto: Mąkę i proszek do pieczenia i cukier wymieszać, dodać żółtka oraz zimne masło posiekać nożem, dodać śmietanę i zagnieść jednolite kruche ciasto., uformować kulę okręcić w folię i chłodzić 40 minut w lodówce. Ciasto wyjąć podzielić na dwie równe części, wylepić dno dwóch jednakowych form do ciasta, posmarować cienko dżemem. Beza: Białka ubić
Wanilia i KardamonWyszło! Pyszne, dietetyczne i chrupiące ciasto do tarty :D Składniki: - 200 g mąki żytniej - 100 ml mleka - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 3 żółtka - 2 - 3 łyżki miodu z cynamonem Masa budyniowa: - 2 budynie czekoladowe - 750 ml mleka - coś do posłodzenia Składniki na ciasto łączymy ze sobą. I ugniatamy. Uwaga! Ciasto wyjdzie bardzo kleiste. Aby wyłożyć nim formę
Zdrowie na języku :Płyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa: 2 1/2 szklanki maku 1 1/2 szklanki cukru 4 jajka 1 łyżka tłuszczu 1 łyżka kakao cynamon 1/2 łyżeczki sody 2 łyżki miodu olejek migdałowy Masa serowa: 1000 gram sera 1 1/2 szklanki cukru 4 żółtka cukier waniliowy 2 opakowania budyniu śmietankowego 1/4 szklanki mleka Wykonanie: Wszystkie składniki na kruche ciasto siekałam(...)wyłożonej papierem do pieczenia i piekę przez 20-25 minut w 200'C by ciasta połączyły się ze sobą tworząc ciasto z rolad. Ser, cukier, żółtka, cukier waniliowy mieszam i podgrzewam. Smażę około 5 minut. W mleku rozprowadzam proszek budyniowy, dodaję do wrzącej masy serowej i gotuję przez chwilę. Zdejmuję i odstawiam do lekkiego przestudzenia. Na spód blaszki układam
Ciasteczkowy Potwórłyżeczki żelatyny3 łyżki zimnej wodykakao do dekoracji Wykonanie:CIASTO CZEKOLADOWE - kawę rozpuścić w gorącej, przegotowanej wodzie, lekko ostudzić- masło roztopić z 3/4 cukru i mlekiem- do ciepłej mieszanki wlać kawę, wymieszać, zdjąć z palnika- dodać kawałki czekolady, wymieszać do jej rozpuszczenia się, ostudzić- mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao- jajko ubić z pozostałym cukrem, wlać ostudzoną mieszankę, krótko
Smakołyki Berenikimąki - 1 jajo - 12 dag masła -12 dag cukru - łyżeczka proszku do pieczenia - cukier waniliowy - łyżka jogurtu NA KRUSZONKĘ: - 2 łyżki masła - 2,5 łyżki cukru - 3,5 łyżki mąki NADZIENIE: - 6 łodyg rabarbaru - 6 łyżek cukru brązowego BUDYŃ: - budyń waniliowy z cukrem - 1,5 szklanki mleka WYKONANIE: Ciasto szybko zagniatamy z w/w składników. Wkładamy do lodówki(...)smarujemy masłem. Wykładamy schłodzonym ciastem, również brzegi. Przechodzimy do przygotowania nadzienia. W tym celu w rondelku zagotowujemy 1 szklankę mleka. W kubku rozrabiamy budyń -proszek z 1/2 szklanką mleka. W momencie jak mleko się zagotuje zdejmujemy rondelek z ognia i energicznie mieszając wlewamy zawartość kubka. Masą po chwili zgęstnieje tworząc budyń. Rondelek stawiamy z powrotem na ogniu i zagotowujemy
SMYKWKUCHNIczęsto kojarzy się z trudnym czasochłonnym procesem... te bułeczki są zupełnym zaprzeczeniem powyższego :) Jedyne, co zajmuję nieco czasu to czekanie aż ciasto wyrośnie. Bułeczki są przepyszne, mają chrupiącą skórkę i mięciutki puszysty środek- są idealne! Dodatek mleka w proszku sprawia, że mają strukturę niesamowicie zbliżoną do bułek, w których są serwowane burgery w "sieciówkach", ale w smaku są od nich(...)Połączyć z mlekiem w proszku i drożdżami, odstawić na kilka minut. 2. Do otrzymanego rozczynu wmieszać jajko i sól. Całość przelać do dużej miski. Stopniowo dodawać mąkę i mieszać. Kiedy wszystkie składniki się połączą, zacząć wyrabiać ciasto ręką. 3. Ciasto jest gotowe kiedy jest lśniące, elastyczne i łatwo odchodzi od ręki. Aby utrzymać taki efekt ciasto należy wyrabiać około
DefinicjaSmakuSkładniki na 12 babeczek: Budyń: 15 g budyniu śmietankowego bez cukru 190 ml mleka 1 łyżka cukru pudru Ugotować budyń i ostudzić. Ciasto: 90 g miękkiego masła 2 jajka 110 g mąki 1 i 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru pudru 2 łyżki mleka 30 g budyniu śmietankowego bez cukru 1/2 ekstraktu z wanilii Wszystkie składniki powinny
Moja Galeria Smaku