dyni ) 75g masła 65g gorzkiej czekolady 60ml mleka (lub nieco mniej lub więcej, w zależności od gęstości purée) 2 jajka 2 łyżki domowego cukru waniliowego 2 łyżki kakao 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej POLEWA CZEKOLADOWA 40ml śmietanki 30% 30g gorzkiej czekolady 30g mlecznej czekolady Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - masło i czekoladę(...)cukier, domowy cukier z wanilią oraz purée z dyni, wszystko dokładnie wymieszać - w osobnej misce wymieszać przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną - składniki suche dodać do składników mokrych, wymieszać - do masy dodać mleko, żeby nieco rozluźnić konsystencję ciasta - ja dodałam 60ml, gdyż moje purée z dyni było dość gęste - masa powinna być gęsta, ale nie na tyle
Smakołyki Berenikimniejsze o śr. 20 cm) : 200 g mleka w proszku 300 g cukru pudru 200 g masła 100 ml wrzątku 1 małe opakowanie cukru waniliowego (lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii) 2 łyżki tradycyjnego kakao (lub2 łyżki kawy rozpuszczalnej, albo 100 g czekolady deserowej) bakalie do przybrania Przygotowanie: Ciasto kruche: Ręcznie : Posiekać masło z mąką i cukrem, Palcami rozetrzeć grudki(...)zaczną się sklejać. Wyjąć ciasto, dłońmi uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 30-60 min. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C (180 ° C termoobieg) . Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na grubość ok. 5 mm. Przełożyć do formy, nakłuć ciasto widelcem i piec przez 15 min. Nadzienie: Masło rozpuścić i odstawić. Mleko w proszku, cukier puder
Domowa Cookierenka Agiserki Danio (3x150g) 250 g mleka w proszku 1 śmietan fix Dodatkowo: 1/2 szklanki mocnej kawy cappucino ( 10 łyżeczek) opakowanie okrągłych biszkoptów 180g WYKONANIE: Przygotowujemy biszkopt : Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier, stale ubijamy. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Delikatnie całość krótko mieszamy do połączenia składników Ciasto wylewamy na natłuszczoną i wyłożoną papierem(...)placki. Przygotowanie masy: Masło ucieramy na puch, stopniowo dodajemy po jednym serku Danio, następnie mleko w proszku. Na koniec Fix i dobrze ucieramy. Przygotowanie polewy : Wszystkie składniki wkładamy do rondla i gotujemy na słabym ogniu, Mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Studzimy Wykonanie ciasta: Na jeden kawałku biszkoptu rozsmarowujemy połowę kremu, kładziemy drugi biszkopt. Nakładamy połowę
W kuchennym oknie Ewyciasta. W połączeniu z biszkoptem i masą kakaową współgrały doskonale. Ciasto wyszło przepyszne. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu. SKŁADNIKI: Biszkopt: 4 jajka, 2/3 szklanki cukru, 6 łyżek oleju, 1 i 1/3 szklanki mąki, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1,5 łyżki kakao, 1 łyżka octu, Masa kakaowa: 750ml mleka, 3 opakowania budyniu waniliowego, 1 opakowanie cukru waniliowego, 3 łyżki(...)kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę o wymiarach 24cm x24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu zdejmuję papier i przekrawam biszkopt na dwa równe blaty. 2. Masa: Z mleka odlewam 1 szklankę. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam proszki budyniowe. Masę wlewam do gotujące
Tradycyjna kuchnia Kasiwyjątkowy dzień? :) Składniki: (na tortownice o średnicy ok. 20-22 cm) Ciasto waniliowe: 200 g miękkiego masła 3/4 szkl cukru 2 łyżki cukru waniliowego 3 jajka 100 ml mleka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 280 g mąki pszennej tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem śmietankowy: 400 g śmietany kremówki 30%, schłodzonej 3 łyżki cukru pudru(...)razem miksując oraz wlać ekstrakt z wanilii i strumyczkiem mleko. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać je do maślanej masy i krótko zmiksować, aż składniki się połączą. Powstałą masę przelać do tortownicy o średnicy 20-22 cm, której dno wyłożyć papierem do pieczenia (boków formy niczym nie wykładać). Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez
Nastoletnie WypiekanieSKŁADNIKI : • 2szkl mąki • 2szkl mleka • 2 jaja • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1/3 szkl oleju • 1 cukier waniliowy PRZYGOTOWANIE: Do miski wsypujemy mąkę, proszek i cukier
KUCHNIA POLSKAporadziłam sobie rozwałkowując je między kawałkami folii. Ciasto wyszło bardzo delikatne a w połączeniu z jabłkami i cytrynowym lukrem smakowało wyśmienicie. Myślę jednak, że będzie również pysznie smakować obsypane lekko cukrem pudrem! Zapraszam Was na pyszny babciny jabłecznik Babciny jabłecznikSkładniki:2 i 3/4 szklanki mąki pszennej1/3 szklanki cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia2 jajka3 łyżki cukru waniliowego60 ml mleka150 g miękkiego(...)jakiś czas mieszając aż jabłka zaczną się lekko rozpadać. Odstawiamy do wystygnięcia i odsączamy na sicie z nadmiaru płynu. 2. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, cukier waniliowy, mleko i masło i zagnieść ciasto, które będzie dość luźne. Ciasto podzielić na dwie części. (Ciasto wyszło mi bardzo luźne i przed wałkowaniem schłodziłam je w lodówce. Po wyjęciu starałam
UgotujmyTo.plMamach? Uwielbiam karpatkę, a że rozpoczyna się sezon truskawkowy to przygotowałam ją właśnie z nimi! Smak rewelacyjny. Ciasto parzone: 250 ml wody 150 g margaryny 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka kakao 5 jajek L Szczypta proszku do pieczenia Krem: 750 ml mleka 3/4 szklanki cukru 32 g cukru waniliowego 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka(...)przekładamy do misy miksera. Wystudzoną miksujemy kolejno z jajkami i szczyptą proszku do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części. Dwie formy o wymiarach 24x30 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką. W każdej rozprowadzamy masę. Ciasto pieczemy w 180*C przez 30 minut. Krem: Do garnka wlewamy 500 ml mleka oraz cukier, gotujemy. W misce dokładnie mieszamy pozostałe mleko
VioletoweKucharzeniedodawać partami zmielone orzechy, następnie przestudzone masło, a na sam koniec przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać mikserem do połączenia się składników. 24 cm tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować masłem (spód i boki) oraz delikatnie obsypać mąką. Do przygotowanej tortownicy przełożyć ciasto i piec je przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni bądź do tzw. suchego(...)galaretka Wykonanie: Twaróg utrzeć z wanilią i cynamonem, dodać do niego kwasek cytrynowy i dokładnie wymieszać. Budyń ugotować na mleku, dodać do niego galaretkę (proszek), zagotować cały czas mieszając. Ugotowany budyń dodać do masy serowej, dokładnie wymieszać i wyłożyć na ciasto, schłodzić do stężenia. Składniki masa jabłkowa: 1 kg jabłek 80 gram cukru łyżeczka cynamonu łyżeczka kwasku cytrynowego
Krakowskie smaki Animoże autorka dodała coś jeszcze, ale nie było tego w przepisie. Ogólnie jestem zadowolona z ciasta. Składniki: (blacha 25x35) Ciasto: 500 g mąki 200 g cukru 3 jaja 200 g masła 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mleka 3 łyżki miodu Masa: 100 g masła 2 budynie śmietankowe 2 i 1/2 szklanki mleka 3 łyżki cukru pudru(...)łyżki cukru 100 g masła 2 łyżki miodu Dodatkowo: 300 g masła orzechowego 1/4 szklanki wystudzonej herbaty Mąkę przesiać z proszkiem, dodać pokrojone zimne masło. W mleku rozpuszczamy miód, cukier, wbijamy jajka, mieszankę dodajemy do mąki, szybko zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować. Piec kolejno w temp. 200 stopni przez
talerz przyjemnościlodówki na minimum 1 godzinę. Tortownicę wysmarować masłem i obsypać bułka tartą, do tak przygotowanej wyłożyć ciasto. Na wierzchu ciasta rozsmarować powidła. W garnuszku zagotować 500 ml mleka z masłem i cukrem pudrem, w pozostałych 200 rozpuścić proszek budyniowy z cukrem waniliowym. Gdy mleko zacznie się gotować wlać przygotowany budyń i ciągle mieszać. Lekko przestudzić i wyłożyć na ciasto
Gosia gotujeawaryjne ciasto dla niespodziewanych gości. SKŁADNIKI CIASTO / składniki powinny mieć temperaturę pokojową/ opcjonalnie można podgrzać mleko 2 jajka 200 ml mleka 200 ml oleju lub roztopionego masła 200 ml coca-coli 200 g cukru (1 szklanka) 220 g mąki pszennej (1 i 1/2 szklanki) 50 g gorzkiego kakao (5 łyżek) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej POLEWA(...)pieczenia i zapinamy obręcz. W misce roztrzepujemy jajka, stopniowo dolewając mleko. Dodajemy rozpuszczone masło lub olej, mieszamy. Do drugiej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Dodajemy cukier, mieszamy. Do suchych składników powoli dolewamy mokre i delikatnie mieszamy widelcem lub łyżką, do uzyskania gładkiego ciasta. Przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 38 minut, do suchego
cool and mintyodmiękną i nie będą się kruszyć. Jest długo świeże, im starsze tym lepsze. Należy jednak pamiętać, żeby przechowywać je w lodówce. Składniki: na ciasto: 600 g mąki 250 g masła 10 łyżek mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę serową: 1 kg sera na sernik 3-4 jajka 200 g masła 1 opakowanie cukru waniliowego 1 szklanka cukru
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKuszące kruszonką kruche ciasto z pysznym budyniem. Dacie się skusić? Składniki: 3 szklanki mąki pszennej pół szklanki cukru 200 g margaryny 1 jajko + 2 żółtka 2 łyżeczki pasty waniliowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 18% Składniki na masę budyniową: 1 kg rabarbaru + cukier do zasypania 2 budynie waniliowe/śmietankowe 600 ml mleka 200 ml śmietany(...)folią spożywczą, by zapachy z lodówki nie zagościły w waszym cieście. Teraz zajmiemy się masą budyniową. Budyń przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, z tym że z mniejszej ilości mleka i z dodatkiem esencji waniliowej. Zwróćmy też uwagę czy budyń jest słodzony. Niecałą szklankę mleka zostawiamy do rozpuszczenia proszku budyniowego. Kremówkę zagotowujemy z mlekiem i cukrem. Do gotującego się płynu
Karczma Honoriettyporzeczki, dodatkowo są bezglutenowe. Jak smakują: zmysłowo, zaskakująco i znakomicie. Składniki na 12 małych babeczek. Miętowe ciasto: 150 gr miękkiego masła 85 gr drobnego cukru 3 duże jajka w temperaturze pokojowej 100 gr mąki kukurydzianej 100 gr mielonych na mąkę migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka likieru miętowego 1 łyżeczka kropelek miętowych* lub esencji miętowej barwnik niebieski mąka(...)jednym jajku, zmiksować. Wyłączyć mikser, przesiać mąkę ze zmielonymi migdałami (te grubiej zmielone migdały też dodać, będą fajnie chrupać) i proszkiem do pieczenia, dodać barwnik, dodać alkohol oraz krople. Delikatnie wymieszać szpatułką, tylko do połączenia składników. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wypełnić foremki do 3/4 wysokości. Piec na najniższej półce w 160 st. przez 30 min. (do suchego patyczka
moj przepis na