gamie pyszności, albo owsianki, jaglanki, placuszki, kanapeczki, zapiekane owoce pod kruszonką bądź gofry. Gofry powiem szczerze dość często robię, wolę je niż naleśniki, bo jakoś mniej pracy przy nich. Ciasto robi się podobne ale już nie muszę myć patelni, i stać nad kuchnią, nalewam do gofrownicy i się smażą. A ja w tym czasie mogę zrobić herbatę czy cokolwiek innego(...)NR.1 - 1 szklanka mąki pszennej - 200 ml mleka 3,2% tłuszczu - 4 łyżki masła klarowanego - 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia - 2 jajka - 2 płaskie łyżki cukru pudru Jajka z cukrem roztrzep rózgą lub ubij mikserem, dodaj mleko i pozostałe składniki. Ciasto odstaw na 15 minut. Po tym czasie zacznij smażyć na rozgrzanej gofrownicy, przesmarowanej olejem rzepakowym. Smażymy na złoty
SMYKWKUCHNIPiekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Jajka ubijamy, dodając kolejno po sporej łyżce cukru, na puszystą, jasną masę. Do masy jajecznej dodajemy mleko, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej i dokładnie miksujemy. Ciasto dzielimy na cztery części, do jednej dodajemy budyń, do drugiej kisiel, do trzeciej kakao, a do czwartej suchy mak. Każdą część dokładnie mieszamy. Formę smarujemy
Rozpustne gotowaniegrzybów nie brakuje. Z uzbieranych podgrzybków zrobiłam bardzo smakowitą tartę. Jak zawsze, przygotowałam ją na cieście twarogowym. Smak tarty - obłędny! Ciasto: ok. 2 szklanki mąki 300 dag twarogu 1 duże jajko 1 płaska łyżeczka soli 6 łyżek oleju łyżeczka proszku do pieczenia tłuszcz do formy Nadzienie: 400 g chudego serka śmietankowego 250 g świeżych grzybów (borowików lub podgrzybków) 2 małe(...)czosnku (drobno posiekanego) 1 średnia cebula 2 gałązki posiekanej natki pietruszki sól i pieprz masło klarowane do smażenia Ser rozdrobnić z jajkiem, olejem, mlekiem i solą, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto. Odłożyć do lodówki na pół godziny. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, grzyby oczyścić i pokroić w kostkę. Cebulę i grzyby obsmażyć z cebulą
Czerwień i błękitwanilii szczypta soli Składniki na pralinę: 125g masła 125g brązowego cukru (np. demerara) 150g migdałów w płatkach 50ml mleka łyżeczka ekstraktu z wanilii pół łyżeczki soli (najlepiej morskiej) Wykonanie ciasta: Rozpuścić masło, odstawić do wystudzenia. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i solą. Odłożyć. Jajka ubić mikserem z cukrem i ekstraktem z wanilii. Masa powinna stać się puszysta
Mania Wypiekaniaszklanka mleka 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 słoiczka powideł (ok. 150 g) 1/2 szklanki oleju roślinnego W pierwszej kolejności ubijamy białka. Następnie dodajemy żółtka, cukier, cynamon i kakao, ucierając dodajemy również powidła. Łączymy ze sobą i mieszamy mąkę, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Zasadniczo, ciasto to nie wymaga
Ania i Marcin gotująCIASTO KRUCHE: - 400 g mąki krupczatki - 110 g mąki owsianej - 180 g cukru pudru - 3 żółtka - łyżka lub dwie zimnego mleka - płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 250 g zimnego masła - łyżeczka soku z cytryny Całość zagnieć na gładkie ciasto, owiń folią i wstaw do lodówki na min. 30 min. Nadzienie nr 1: - 1 średnie jabłko - 2 gruszki - 1 banan
SMYKWKUCHNItwarogu sernikowego z wiaderka 40 g budyniu waniliowego (1 opakowanie) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki mleka 3,2 % 125 g margaryny Beza: 4 białka 3/4 szklanki cukru Ciasto: Do misy miksera wsypujemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, posiekaną margarynę i żółtka. Wyrabiamy do momentu powstania kruszonki. Następnie przesypujemy ją na oprószony mąką blat i zagniatamy(...)podpiekamy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 10 minut. Masa serowa: Jajka ubijamy na puszystą pianę z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie kolejno dodajemy twaróg, budyń, mąkę ziemniaczaną, mleko oraz wcześniej rozpuszczoną i wystudzoną margarynę. Wszystko delikatnie miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Masę przelewamy na podpieczony spód. Wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika na 50 minut. Beza: Białka
VioletoweKucharzenieproszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na dwie części. Jedną część ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 25cm x35cm. 2. Drugą cześć ciasta rozwałkowuję i kroję na cztery pasy. Dwa pasy o długości 45 cm i dwa o długości 30cm. Każdy z pasów nacinam wzdłuż w dwóch miejscach. Zaplatam cztery warkocze. Końce warkoczy sklejam. Brzegi ciasta(...)blaszce smaruję białkiem. Dookoła ciasta układam warkocze, lekko dociskam. Ciasto piekę 45 minut w temperaturze 170 stopni. 3. Masa: Z mleka odlewam 100ml. Pozostałe mleko gotuję z cukrem i kawą rozpuszczalną. W odlanym mleku mieszam budyń. Wymieszaną masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń studzę. Masło ucieram na puszystą masę. Dodaję po łyżce zimnego budyniu
Tradycyjna kuchnia Kasihansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na ciasto:blaszka 25x29 3 jajka szklanka cukru cukier wanilinowy -opakowanie lub 1 łyżka domowego szklanka letniego mleka ½ szklanki oleju rzepakowego 3 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 300g(...)jagód Ubijamy jajka z cukrem i cukrem wanilinowym. Do ubitej masy dodajemy po trochę na przemian mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Na końcu wlewamy olej. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć jagody - umyte i odsączone (jeśli jagody są mokre od wody można dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej i wymieszać). Kruszonka: ½ kostki masła
Kubki smakuŻółtka należy oddzielić od jajek. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z 250 g cukru, cukrem waniliowym, żółtkami, dodać mleko i mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Białka jaj ubić na sztywną pianę i połączyć z ciastem. Formę wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Na blachę wylewamy połowę ciasta, drugą połowę łączymy z kakao i resztą cukru i wylewamy
Camilla w kuchnijemy na co dzień, więc raz na jakiś czas można się zemdlić potężną dawką cukru. Składniki na ciasto (6 blatów): 225 g masła 220 g cukru 335 ml mleka 375 g mąki pszennej 5 białek 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 4 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki soli barwniki spożywcze Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiewamy razem. Masło miksujemy(...)Cały czas miksując powoli dodajemy cukier. Białka wbijamy jedno po drugim (wciąż miksując). Dodajemy ekstrakt. Teraz na przemian po trochu dodajemy mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Miksujemy jeszcze chwilę do połączenia się składników. Ciasto dzielimy na 6 równych części i każdą część umieszczamy w osobnej miseczce. Do każdej miseczki dodajemy po odrobinie barwnika spożywczego: fioletowego
Marder&Marder Manufacture20x25 cm)ciasto:250 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka przyprawy do piernika125 g zimnego masła60 g cukru trzcinowego50 ml mlekawypełnienie:2 jabłka400 g jeżynsok z 1/2 cytryny60 g cukrudodatkowo:25 g masła2 łyżki cukru trzcinowegoMąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem, cukrem i przyprawą do piernika. Dodać masło, posiekać, a następnie szybko zagnieść. Dolać mleko, zagnieść gładkie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeproszku do pieczenia 1 szkl mleka 3 jajka w temperaturze pokojowej szczypta soli Masa grysikowa: 1 szkl mleka 3 płaskie łyżki kaszy manny 3 łyżki cukru 100 g miękkiego masła Polewa czekoladowa: 3 łyżki mleka 3 łyżki cukru pudru 100 g masła 3 kopiaste łyżki kakao Dodatkowo: powidła śliwkowe (polecam domowej roboty ) Przygotowanie: Ciasto(...)całkowitego wystudzenia w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać, wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia. Do ostudzonej mieszanki dodać żółtka, a następnie naprzemiennie mąkę z dodatkami oraz mleko. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać ją do masy i delikatnie wymieszać szpatułką. Tak przygotowane ciasto przelać do formy keksówki o wymiarach 10x20 cm wysmarowanej masłem i obsypanej
Nastoletnie Wypiekaniełyżki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Margarynę z cukrem utrzeć do białości , dodać stopniowo żółtka. Do masy wlać mleko, dodać wymieszaną mąkę i proszek do pieczenia, a na koniec ubite na pianę białka. Ciasto przełożyć do formy , piec 45 min. polać polewą czekoladową
Gotowanie jest łatwecukru 1/4 szklanki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 szczypta soli masa kokosowa: 1,5 szklanki mleka 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 200 g serka mascarpone 150 g wiórków kokosowych 1 łyża mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 żółtko 3/4 szklanki wody 100 g masła polewa: 120 g czekolady 50 g masła Przygotowanie: ciasto: Białka ubijamy z cukrem(...)następnie dodajemy po jednym żółtku. Składniki sypkie: obydwie mąki, proszek do pieczenia i kakao oraz sól mieszamy, a potem dodajemy do masy z białek i żółtek. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25-30 minut. Wystudzony biszkopt przecinamy na 2 części. masa: Mleko gotujemy z mlekiem skondensowanym i wiórkami kokosowymi. Obydwie mąki rozrabiamy w wodzie
Bon appetit mon amie