czyli z masą budyniową, a nie tak jak u mnie bitą śmietaną): Ciasto : – 140 g masła w temperaturze pokojowej – 0,5 szklanki cukru – 3 jajka – 1 szklanka mąki – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 1 płaska łyżka kakao – 2 łyżki mleka – wiśnie + łyżeczka mąki (użyłam wydrylowanych wiśni z kompotu, około pół dużego słoika(...)zasypujemy łyżeczką mąki. Masło ucieramy z cukrem. Ciągle ucierając dodajemy na zmianę jajka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na pół. pierwszą połowę wykładamy na spód foremki. Do drugiej dodajemy przesiane kakao oraz mleko, krótko ucieramy i przekładamy do foremki na jasną część. Masę z kakao rozprowadzamy delikatnie, żeby nie pomieszała się
Relaxtimełyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki zmielonych goździków 80 g zmielonych ciasteczek (najchętniej używam twardych amaretti) 150 g cukru 1 łyżka mleka do posmarowania wierzchu ciasta Piekarnik nagrzać do 200 st C. Masło posiekać z mąką wymieszaną z proszkiem. Dodać żółtka, cukier z wanilią i sól. Zagnieść gladkie ciasto, które podzielić na 2 części - jedna powinna być o ok. 1/3 większa(...)cytryną, cynamonem, goździkami, cukrem i ciasteczkami. Włożyć do tortownicy z podpieczony ciastem. Wygładzić powierzchnię. Pozostałą część ciasta rozwałkować na okrąg (ja najczęściej kładę ciasto między 2 kawałki folii spożywczej i w ten sposób wałkuję), ułożyć na wierzchu jabłek, delikatnie skleić ciasto na krawędziach. Ponakłuwać wierzch widelcem, posmarować łyżką mleka i wstawić do piekarnika na 50-60 minut. Smacznego
KUCHARNIAżółtka1 łyżka mleka Składniki na krem:1 budyń o smaku waniliowym 100 g miękkiego masła 350 ml mleka 50 g cukru kilka kropli aromatu waniliowego cukier puder do posypaniaDo miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki i zagnieść gładkie ciasto. Wstawić na minimum godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjąć i rozwałkować na grubość
Świat Ciastamleka duży słoik jabłek prażonych (ok 900 g) Olej, cukier, jajka umieścić w misie miksera i ucierać na puszystą masę. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i 1/2 szkl. mleka. Wszystkie składniki razem wymieszać. Ok. 2/3 ciasta wylać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto poukładać jabłka. Na pozostałym mleku ugotować budynie i wylać gorące na ciasto. Pozostałe ciasto
Kocham Czekoladęoczyszczonej 125 g cukru Krem: 1/2 szkl. mleka w proszku 100 g masła 3-4 łyżki ciemnego kakao 1/4 szkl. cukru pudru Przygotowanie: 1. Ciasto: Składniki ciasta szybko zagnieść rękami do uzyskania jednolitej masy. Uformować w kulę i owinąć folią spożywczą. Schłodzić minimum 30 minut w lodówce. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować i za pomocą szklanki/ foremki wykrawać okrągłe(...)st.C przez około 10 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone ciastka wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia na kratce. 2. Krem: Masło utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać mleko i kakao, dobrze zmiksować. Ostudzone ciastka przełożyć kremem. Smacznego! Inspiracja/ źródło: Miłość w brzuchu
Nastoletnie Wypiekaniepodaję. Mam nadzieję, że będzie pysznie. Czy u Was też już czuć coraz intensywniejszy zapach świąt? Składniki: Ciasto: • 30 – 35 dag mąki • ½ łyżeczki proszku do pieczenia • 6 dag cukru pudru • szczypta soli • 16g cukru waniliowego • 75 g masła • 2 jajka • 50 ml mleka Masa serowa: • 50 dag białego sera trzykrotnie mielonego • 2 dag stopionego masła • 2 jajka • 75 g drobnego(...)cukru, sól wymieszać w misce. Dodać masło i jajka oraz, porcjami, mleko. Zagnieść elastyczne ciasto. 2. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem dno i boki formy. Tortownicę wstawić do lodówki na 1 godzinę. 3. Przygotować masę makową: Mak wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i kaszą, utrzeć z jajkami, masłem i cukrem waniliowym
W mojej kuchniJoasi, Magdaleny ... 25 dkg mąki 15 dkg cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 ml mleka 2 jajka 100 ml oleju różne bakalie Suche składniki wymieszać w jednej misce, a mokre w drugiej. Do miski z suchymi składnikami wlać składniki mokre , dodać bakalie.Wymieszać i wykładać ciasto do foremek na mufinki.Piec około 20 min w piekarniku nagrzanym
Moje domowe kucharzenieSkładniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 2 jajka 3 łyżki kakao Nadzienie: 400 ml mleka 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru 2 łyżki cukru Sposób przygotowania: 1. Ugotować budyń i pozostawić do ostygnięcia. 2. Do pierwszej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz
A Ty Smakuj MnieBędąc w posiadaniu ekologicznego mleka w proszku postanowiłam coś z nim zrobić i padło właśnie na blok czekoladowy . Blok czekoladowy, taki z prawdziwego zdarzenia jadłam
Zdrowie na języku :PSkładniki: 200g mleka w proszku, pełnego, 125g masła, 2 łyżki kakao ( 20g), 120g cukru ( 1/2 szklanki), 60ml wody, ok.15 herbatników, mała miseczka mini marshmallows ( 2-3
W kuchni u MonikiCiasto:4 żółtka (w temperaturze pokojowej)130g miękkiego masłaszczypta soli130 g cukru150 g mąki1/2 łyżeczki aromatu waniliowego1 łyżeczka proszku do pieczenia5 łyżek mleka (w temperaturze pokojowej)Beza:4 białka150 g cukru50 g płatków migdałowych2 łyżeczki soku z cytryny2 płaskie łyżki malinowego kisielu w proszkuMasa rabarbarowa:500 g rabarbaru3-4 truskawki (opcjonalnie)1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru2 łyżeczki cukru waniliowego100(...)koniecznie jeszcze raz w tym sezonie muszę się pokusić na ciasto z rabarbarem. I wiecie co? Nie żałuję :)Ciasto jest po prostu przepyszne. Połączenie kwaskowatego rabarbaru z bezą, bitą śmietaną i maślanym ciastem smakuje rewelacyjnie.Zaczynamy od ciasta. Spód i górę przygotowujemy w taki sam sposób. Czyli ciasto, na to beza i płatki migdałowe. Najwygodniej jest, kiedy posiadamy dwie identyczne tortownice
Świat Ciastadodać przestudzoną masę kakaową, wymieszać Dodać mąkę, sodę i proszek - wymieszać ponownie Wlać do wysmarowanej tłuszczem formy ( z kominem) o śred. 24 cm Piec w nagrzanym piekarniku do temp.180*C przez 40 - 45 min. Ciasto po przestudzeniu kroimy na pół i przekładamy masą budyniową. Na masę budyniową : 1/2 l mleka + niecała szklanka budyń(...)taki na 3/4 l cukier wg smaku ( u mnie 3 niepełne łyżki) Przygotowanie : Do gotującego się mleka wlać proszek budyniowy rozmieszany częściowo w mleku- zagotować. Użyłam budyń na 3/4 l mleka, ale dałam mniej mleka by masa była gęstsza. Przekrojone ciasto smarujemy lekko wystudzonym budyniem, p rzykrywamy drugim ciastem. Wierzch posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową
Proste Potrawyzbożową kawą :) SKŁADNIKI: 5 dag drożdży 5 łyżek cukru 1/2 szklanki mleka 250 g margaryny szczypta soli 4 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka marmolada,krem czekoladowy do nadziania mleko lub jajko do posmarowania Ciasta drożdżowego nie wyrabiamy w metalowej misce, ani przy użyciu metalowej łyżki. Najlepiej sprawdzają przyrządy drewniane lub plastikowe. Do dużej miski kruszymy drożdże(...)gorąca. Do zaczynu dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz wlewamy margarynę. Mieszamy drewnianą łyżką i wbijamy jajka. Wyrabiamy ciasto bardzo szybko, najlepiej ręką lub za pomocą robota. Powinno mieć nieco luźną konsystencje. Przykrywamy i odstawiamy na 1 - 1,5 h do lodówki, aby ciasto odpoczęło, urosło oraz nieco stężało. Tuż przed wyjęciem ciasta z lodówki, włączamy piekarnik
Kuchnia od dwojgasłodkich jabłek 3 jajka 80 g cukru lub do smaku łyżka cukru waniliowego duża szczypta cynamonu 100 ml mleka 20 g rozpuszczonego masła szczypta soli 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder lub bita śmietana do ozdobienia ciasta zapraszam również do obejrzenia filmu WYKONANIE: Do miski wbić jajka i utrzeć je na puszysta masę wraz z cukrami i szczypta(...)dodać cynamon, mleko i rozpuszczone masło. Całość dobrze wymieszać. Na koniec do miski przesiać mąkę, całość wymieszać rózga lub łopatka i odstawić na bok. Przygotować jabłka: jabłka obrać, przekroić na pół i wydrążyć z nich gniazda nasienne. Tak przygotowane jabłka pokroić na cieniutkie plasterki, można zrobić to nożem lub za pomocą mandoliny. Teraz do ciasta dodać proszek do pieczenia
Pani M - kuchnia smakowitaplacek i tyle. Jednak czasem ten zwykły placek może wyglądać inaczej, a nawet można się pokusić i nazwać go..... odświętnie przystrojonym. Ciasto: szklanka wody gazowanej szklanka mleka 2 szklanki mąki jajko 1/2 łyżeczki proszku łyżka cukru waniliowego szczypta soli tłuszcz do przecierania patelni 3/4 łyżki kakao Nadzienie: 0,5 kg twarogu półtłustego łyżka soku z pomarańczy łyżka(...)wodę i cukier z solą mieszamy za pomocą miotełki. Dodajemy partiami przesianą mąkę. Jeżeli wsypiemy za jednym podejściem, zrobią nam się niefajne grudki. Odlewamy trochę lepiej niż pół szklanki ciasta i dodajemy do niego kakao. To ciasto ma być dość gęste, jak będzie za rzadkie rozpłynie nam się po naleśniku. A tak zachowa ładną , kształtną linię jaką mu nadamy. Patelnię
Dieta moja pasja