blanszowane brokuły lub kalafior, bakłażan albo dynię pieczoną 150 g sera feta do podania sos na bazie jogurtu Instructions W misce zmieszać ( najlepiej mikserem) mleko, mąki, proszek do pieczenia, jajka, sól i pieprz. Odstawić ciasto na 20 minut. Cebulę posiekać na kawałeczki, cukinię pokroić na większe kawałki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu - podsmażyć cebulkę, dodać cukinię i lekko podsmażyć
Cooking for Emilyjajeczek cukrowych (użyłam takich z czekoladą i orzeszkiem w środku) Masło rozpuścić i wystudzić. Jajko ubić z cukrem, dodać przesianą mąkę z proszkiem, kakao i mleko. Na końcu wlać masło i wymieszać. Ciasto przełożyć do papilotek i piec w 180*C około 15 minut. Wystudzić i wydrążyć środki, napełnić je wiśniami. Czekoladę rozpuścić nad parą, przełożyć do worka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaokoło 4-5 sekund. Dodajemy roztopioną, lekko przestudzoną czekoladę, miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Dodajemy mielone migdały, posiekane wafelki oraz skórkę pomarańczową i mleko w proszku. Wszystko razem mieszamy łyżką do połączenia. Z ciasta formujemy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Odkładamy w chłodne miejsce na około godzinę. Dekorujemy roztopioną w kąpieli wodnej mleczną czekoladą. Przechowujemy w lodówce
Smaki Na TalerzuRabarbar i truskawki kroimy w cienkie plasterki. Białko ubijamy na sztywną pianę. Żółtko ubijamy z cukrem i solą, dodajemy na przemian mąkę (z proszkiem do pieczenia) i mleko do uzyskania gęstego, ale gładkiego ciasta. Teraz dodajemy rabarbar i truskawki, a na końcu pianę z białka. Delikatnie mieszamy. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Gotowe placuszki odsączamy na ręczniku papierowym
Rozpustne gotowanieoczyszczeniu blanszujemy we wrzącej wodzie ok. 30 sekund. Szpinak osuszamy i drobno kroimy. Jaja miksujemy z olejem i mlekiem. Stopniowo dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Do ciasta dodajemy szpinak, starty parmezan. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto przelewamy do foremek do babeczek albo do muffinów do 2/3 wysokości
La grande e la piccola cuocałyżeczka kakao ciemne, 2 czubate łyżeczki mleko, 100ml Przygotowanie Do miski wrzucamy masło orzechowe, cukier i jajka, łączymy za pomocą miksera. Następnie dodajemy mleko, obie mąki, proszek do pieczenia i kakao. Dokładnie wyrabiamy ciasto, wkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Po tym czasie formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, delikatnie spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Gotowanie moimi oczamimało słodkie tabliczka gorzkiej czekolady + odrobina mleka Rodzynki wcześniej namoczyć w wodzie. Czekoladę połamaną na kostki rozpuścić w garnuszku z niewielkim dodatkiem mleka. Wystudzone ciasto drobno pokruszyć, chociaż będzie dość wilgotne. Dodać proszek budyniowy, cukier i rodzynki. Zagnieść. Z powstałej masy formować kuleczki - mi wyszło ok. 30 sztuk. Każdą z kuleczek obtoczyć w czekoladzie, a następnie we wiórkach kokosowych
Kuchnia Elliemąki gryczanej (lub innej dowolnej) ~1/3 łyżeczki gumy guar ~125g gęstego puree z dyni ~łyżka syropu klonowego (lub więcej do smaku) ~2-3 łyżki mleka roślinnego jeśli ciasto będzie za gęste ~1/2 łyżeczki BG proszku do pieczenia Mąkę, gumę guar i proszek mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy dokładnie. Przekładamy masę do foremki (u mnie silikonowa w trójkątnym kształcie
breakfast of dreamscałą noc. Rano mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Białko oddzielić od żółtka. Białko umieścić w jednej misce. Żółtko wraz z mlekiem dodać do mąki z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać - ciasto powinno być gęste. Białko ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Patelnie rozgrzać, wlać na nią olej. Następie wlać na nią łyżkę stołową
tost z dżememsłonecznik i wiórki kokosowe wsypujemy do blendera i miksujemy przez chwilę. Można też zmielić je w młynku do kawy. Dosypujemy ksylitol, mąkę ryżową i proszek do pieczenia, dolewamy mleko roślinne, olej kokosowy i wyrabiamy ciasto. Z ciasta lepimy małe kuleczki, spłaszczamy i układamy na papierze do pieczenia, zostawiając między ciasteczkami miejsce, gdyż podczas pieczenia urosną. Pieczemy ok 15 minut
FitKotCiasto: * jogurt naturalny- duży kubeczek, 370 g (użyłam firmy Zott) * mąka- 2 kubeczki * cukier- 1/2 kubeczka * olej- 1/3 kubeczka * proszek do pieczenia- 1,5 łyżeczki * aromat waniliowy- kilka kropli * truskawki- około 200 g Dodatkowo: * czekolada- 60 g * mleko- 1 łyżka Ciasto: Piekarnik nastawić na 180 stopni. Jogurt przelać do miski (kubeczek wymyć), dodać jajka, odmierzony kubeczkiem cukier oraz olej
Kraina Miodem Płynącaubijamy sztywną pianę dodatkiem szczypty soli, a żółtka ucieramy osobno z cukrem, bądź z cukrem i tłuszczem. Mąkę powinno się przesiewać z proszkiem do pieczenia dzięki czemu ciasto będzie bardziej puszyste. Płyny (mleko, olej, alkohol itd.) wlewamy dopiero po wsypaniu mąki i wymieszaniu jej. Jako ostatnie dodajemy owoce i orzechy. Dobrze jest oprószyć bakalie mąką - nie będą wówczas opadały
Pyry na Gazłyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 2 łyżki oleju 1 jajko słoiczek ulubionego dżemu Sposób przygotowania Do miski wsypać mąkę, cukier i proszek do pieczenia, wymieszać. Wbić jajko, dodać mleko, olej wymieszać. Ciasto odstawić na ok 30 min, przykryć ściereczką, w tym czasie zgęstnieje. Rozgrzać patelnię i nakładać ciasto. Smażyć ok 2 min, kiedy na powierzchni pojawią się
pink envelopewyjątkowo udany i smaczny. Składniki: Ciasto ciemne: 5 jajek nie cała szklanka mąki szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia ciasto jasne: 4 jajka szklanka mąki 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia masa: 1/2 l mleka łyżka mąki ziemniaczanej szklanka cukru cukier waniliowy kostka masła galaretka brzoskwiniowa brzoskwie lub ananasy w puszcze marmolada śliwkowa Wykonanie: Ubić białka(...)wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przelać na blachę i piec 35 minut w 180 stopniach Znowu ubić białka i postąpić dokładnie w ten sam sposób co z ciastem powyżej. Gdy wyciągniemy upieczone z pieca należy odrazy posmarować je marmoladą i zwinąć w roladę. Pozostawić ciasto w takim stanie do wyrośnięcia. Z podanego mleka odlać szklankę
ciastkarnia na kruchym spodziegryczanej, 100 g żytniej i 300 g pszennej białej) puszka 400 ml mleka kokosowego (do ciasta weź tylko gęstą, białą część, „wody” nie wylewaj bo świetnie nadaję się no do risotto) 100 g cukru 300 ml oleju roślinnego 1 rozgnieciony banan 30 g proszku do pieczenia (całe opakowanie) farsz: 1 słoik dowolnego dżemu około 200 g (na zdjęciu(...)złego 50 ml soku owocowego (użyłam domowej roboty z aronii, możesz również to pominąć i dać 0 50 ml więcej mleka) Przygotowanie: Przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i wrzuć wszystkie składniki do dużej miski. Początkowo wymieszaj ciasto za pomocą dużej łyżki, a pod koniec zagnieć ciasto, przykryj i umieść w lodówce na czas przygotowywania kremu. Budyń wymieszaj
greenscarfpomysł warzenia sera ze zwykłego mleka, na pewno wypróbuję ten sposób jeszcze w innych wariantach! składniki: ciasto: 8 jaj 2 łyżki wody 1 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1/2 szkl kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa: 2 l mleka 500 ml jogurtu greckiego 5 jaj 1 szkl cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii(...)gorzkiej czekolady kilka łyżek mleka garść posiekanych bakalii Jajka ubić z wodą i cukrem. Dodać przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Upiec, po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości ok. 50 cm (dzięki temu ciasto będzie sprężyste i pięknie
6niebozbyt mało karpatkowy Aż w końcu udało mi się znaleźć przepis na idealną karpatkę. Wypróbujcie! Karpatka Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej, 125 g margaryny, 5 jajek, 1 szklanka wody, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli. Krem: 750 ml mleka, 250 g masła, 3/4 szklanki cukru, 2 opakowania cukru waniliowego, 4 łyki mąki pszennej, 4 łyżki mąki ziemniaczanej(...)niego proszek do pieczenia oraz po 1 jajku i miksujemy na najwyższych obrotach przez 3 minuty. Teraz z przygotowanej masy powinniśmy upiec dwa ciasta. Połowę ciasta nakładamy na natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 25 minut. Analogicznie postępujemy z pozostałym ciastem. Krem: 500 ml mleka powinniśmy zagotować wraz
paapilotkaaPrzepis na muffinki znajdziecie: tutajSkładniki na małą formę o średnicy 20 cm:ciasto:1 szklanka przesianej mąki tortowej1/4 szklanki cukru1 cukier waniliowy1/3 szklanki oleju1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich1/2 szklanki mleka1 jajko1 dojrzały banan, rozgnieciony widelcem albo w blenderze1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli 2 łyżki NutelliKrem:100 g masła3 łyżki cappuccino200 g serka(...)łączymy ze sobą w misce, możemy to zrobić przy pomocy blendera: mleko, nutella, rozgniecione banany, olej, jajko. Suche składniki mieszamy ze sobą w osobnej misce: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, cukier waniliowy, sól, posiekane orzechy. Następnie zawartość obu misek łączymy ze sobą dokładnie mieszając łyżką. Ciasto wlewamy do okrągłej foremki o średnicy 20 cm. Pieczemy około 25 minut
Bon Appetit Małgorzatytrakcie miksowania pomału dolewać do masy wsypać przesianą mąkę z proszkiem i zmiksować na nie za gęste ciasto niska forma silikonowa 26 cm z kominkiem, na dno formy (będzie wierzchem) poukładać gęsto ćwiartki śliwek, na śliwki wlać z 3/4 ciasta do reszty ciasta wsypać kakao, wlać 2 łyżki mleka, wymieszać, na jasne ciasto wylac ciemne ciasto piekarnik elektryczny nagrzany
W Mojej Kuchni Lubięszczypta soli 1 łyża spirytusu dodatkowo: tłuszcz do smażenia wykonanie: Cukier, jajko, puree z dyni oraz sól miksujemy. Dodajemy mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia, alkohol. Następnie wlewamy mleko i całość miksujemy. Łyżką nabieramy ciasto i przekładamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na złoty kolor z każdej strony. Po usmażeniu przekładamy na talerze wyłożone ręcznikiem papierowym. Przed podaniem posypujemy cukrem
Domowy Smak Jedzeniagębie! Choć nieco pracochłonny to jednak dość prosty w przygotowaniu. Polecam Składniki: ciasto: 250 g herbatników 500 g twarogu w kostce 2 jajka 3/4 szkl cukru 150 g masła 3 op. budyniu waniliowego 3/4 szkl mleka 330 ml śmietanki 30% 1 op. bitej śmietany w proszku 50 g migdałów w płatkach galaretka: 750 g ciemnych winogron 0,5 szkl cukru(...)garnka wkładamy masło, jajka, wsypujemy cukier i dodajemy twaróg. Wstawiamy na gaz i zagotowujemy ( na małym gazie). W tym czasie proszki budyniowe mieszamy razem z mlekiem. Gdy masa twarogowa zacznie się gotować wlewamy budynie wymieszane z mlekiem. Gotujemy przez chwilę ciągle mieszając aż zgęstnieje i odstawiamy do przestudzenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie blaszki układamy warstwę herbatników
słodkie i nie tylko historie kulinarne